Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Portulaca oleracea - navadni tolščak

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2009 14:40    Naslov sporočila: Portulaca oleracea - navadni tolščak Odgovori s citatom

Portulaca oleracea - navadni tolščak

NAVADNI TOLŠČAK (Portulaca oleracea L.)
družina: tolščakovke
Učinkovine: vitamin C, provitamin A, železo
Uporabnost: včasih se je rastlina uporabljala zoper glavobol, uživanje svežih rastlin spodbuja izločanje vode, uporabljamo poganjke, mlada stebla in liste, najbolj uporabna je sveža, posušena ni uporabna. Rastlino lahko vložimo tudi v kis.

NAVADEN TOLŠČAK PRAŽEN Z JAJCI
Potrebujemo: 2 skodelici drobno narezanih poganjkov in listov navadnega tolščaka, 1 kozarec vode, 2 žlici belega ali oljčnega olja, ščepec dobre misli, sol po okusu in 3 jajca.
Vodo zavremo in v njej prekuhamo narezan navadni tolščak. V ponvi segrejemo olje spečemo jajca in dodamo prevret, ocejen navadni tolščak.

SOLATA
2 skodelici navadnega tolščaka drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna ali čemaža posolimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z oljčnim oljem in okisamo z jabolčnim kisom ali limoninim sokom, po okusu.

VLOŽEN NAVADNI TOLŠČAK
Liste, stebla in poganjke prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati nekaj minut. Rastline precedimo in naložimo v kozarce za vlaganje. Dodamo začimbe in z zeliščnim kisom prelijemo navadni tolščak ter kozarce dobro zapremo. Tako pripravljen navani tolščak uporabljamo kot kisle kumarice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2009 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je primeren samo ali predvsem navadni tolščak, ali tudi gojeni?

Bo treba ob prvi priliki posneti še kakšno fotko navadnega tolščaka - do pred nedavnih ga sploh nisem poznala. Zdel se mi je samo še eden od plevelov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potonka



Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 1421
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2009 15:35    Naslov sporočila: navadni tolščak Odgovori s citatom

Lani sem nekje tudi jaz prebrala , da je tolščak prav zdravilen , ker vsebuje ogromno mineralav , ki jih nekaterim rastlinam že primankuje in sem ga začela mešati med solate , je bil prav okusen. Na moji njivi na Krasu ga je ogromno , vendar se pokaže šele ko je zelo vroče , po mojem kali ko je tem . nad 25°C , potem ga je poln vrt. Bom malo preverila če se ga vidi kje na slikah , da bi ga pokazala na forumu .LP
_________________
Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2009 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem še poizkusil gojenega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin, rada bi tolščak shranila za čez zimo. Sedaj ga je res v izobilju. Kako se ga še da pripraviti, razen v kisu? Zmrzovanje, vlaganje v slanico, kuhanje v juhi ...?
Koliko hranilnih snovi se izgubi s kuhanjem?

Hvala že vnaprej.
LP Martinka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.