|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ahileja
Pridružen/-a: 12.03. 2009, 12:22 Prispevkov: 62 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 11:59 Naslov sporočila: Vložen stročji fižol |
|
|
Phaseolus vulgaris vulgaris - fižol
Letos imamo pri nas fižolovo leto. Imamo okoli 150 kolov in ne moremo ga toliko pojesti, da bi ga zmanjkalo. Rada bi ga konzervirala, pa ne vem, če obstaja kakšen recept, da bi se shranjeval brez kisa. Pred leti sem ga že vložila, pa se mi je pokvarilo kakšne 20 kozarcev, sedaj pa nimam več volje. Seveda sem ga vložila s kisom. Samo tega ne moreš uporabiti za boranjo ali pa za fižol s smetano. Skrinja je premala in še močan vonj ima. IMATE KAKŠEN NASVET? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 14:13 Naslov sporočila: zamrzni ga |
|
|
Lani sem jaz imela veliko stroč. fižola in sem ga zmrznila, potem smo ga uporabljali tako kot svežega , prej mu le odstrani oba konca in suhega naložiš v vrečke kolikor ti paše .Potem pa celo zimo papcate lepo svež str. fižol na vse mogoče načine. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Potonka, si ga prej kaj poparila ali si zamrznila kar surovega?
Jaz sem ga enkrat dala v skrinjo, prej pa v ekonom lonec dokler ni zapihal, pa je bil ves pocast čeprav je bil, ko je bil še kuhan, čvrst. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ničesar ne poparim , niti gob ker potem obdržijo tisti dober divji okus , zmrzujem tudi bučke in mlado sladko koruzo , ki smo jo jedli do sedaj , ravno prejšnjo nedeljo pa smo jedli spet svežo , tudi jagode in borovnice ter višnje. Zmrznem tudi naravni grozdni sok in sicer takoj po stiskanju v plastenke in nato hitro v zmrzovalnik.Potem pa je kot svež, ko sem pa ga pasterizirala nam ni bil tako dober,zato tega ne počnem več, le očistim in zmrznem.To se mi zdi enostavno , hitro in jaz ničesar ne vlagam , ker pri nas nismo navajeni tega in vse potem stoji par let brez veze zavzema prostor in nato še velikokrat vržem stran. Tega pa nočem , ker hrane se ne meče vstran pravim vedno , ker je preveč ljudi lačnih in meni se to resnično zdi velikkkkk greh. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče boš TUKAJ našla, kar iščeš.
Sama sem ga pred leti shranila na podoben način. Skuhala sem ga v slani vodi do mehkega in še vročega naložila v kozarce ter zalila z vodo, v kateri se je kuhalo.
Shranek je zdržal, okus mi pa ni bil všeč, ker sem takrat vlagala jeruzalemski maslenec in ga porabila za solate.
Za druge vrste fižola in za druge namene bi se tak način gotovo bolje obnesel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ahileja
Pridružen/-a: 12.03. 2009, 12:22 Prispevkov: 62 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 28 Jul 2009 15:44 Naslov sporočila: fižol |
|
|
Mislim, da je štos vlaganja fižola res malo drugačen. Mogoč lahko obstane samo če je dva krat kuhan,kot pravijo. Tudi moja teta ga je tako vlagala. Ni mi všeč, da je kisel, ker potem je neuporaben za mnogo živil.
Pa še to: korenje in vrsta zelenjave izgubi na kvaliteti, če se ne blanšira. Nekatere to ne moti. Kako pa je s fižolom pa ne vem. Zavzame pa ogromno prostora, zato vsekakor razmišljam o vlaganju. Danes ga moram predelati ene 10 kg in sezona še traje...
Pa res, zakaj je potrebno rezati tiste druge repke, samo zaradi estetike?Če je dobro kuhano se sploh ne opazi. ah, to vedno razmišljam, ko moram čistit tako kot danes.
hvala za namige. bom probala tako in tako in sporočim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 29 Jul 2009 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Kako ga pa vložite v kis? Kakšen dober recept bi mi prav prišel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 05:31 Naslov sporočila: |
|
|
Lana, meni je TALE recept zelo všeč. Zadnja leta vedno vlagam po njem.
Nujno je treba upoštevati, da se kis doda šele na koncu, ker kis vpliva na zelenjavo tako, da se ne zmehča (če bi ga dodali na začetku je bojazen, da bi ostala neužitno trda). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
O super! Bom probala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|