|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 14:40 Naslov sporočila: Portulaca oleracea - navadni tolščak |
|
|
Portulaca oleracea - navadni tolščak
NAVADNI TOLŠČAK (Portulaca oleracea L.)
družina: tolščakovke
Učinkovine: vitamin C, provitamin A, železo
Uporabnost: včasih se je rastlina uporabljala zoper glavobol, uživanje svežih rastlin spodbuja izločanje vode, uporabljamo poganjke, mlada stebla in liste, najbolj uporabna je sveža, posušena ni uporabna. Rastlino lahko vložimo tudi v kis.
NAVADEN TOLŠČAK PRAŽEN Z JAJCI
Potrebujemo: 2 skodelici drobno narezanih poganjkov in listov navadnega tolščaka, 1 kozarec vode, 2 žlici belega ali oljčnega olja, ščepec dobre misli, sol po okusu in 3 jajca.
Vodo zavremo in v njej prekuhamo narezan navadni tolščak. V ponvi segrejemo olje spečemo jajca in dodamo prevret, ocejen navadni tolščak.
SOLATA
2 skodelici navadnega tolščaka drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna ali čemaža posolimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z oljčnim oljem in okisamo z jabolčnim kisom ali limoninim sokom, po okusu.
VLOŽEN NAVADNI TOLŠČAK
Liste, stebla in poganjke prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati nekaj minut. Rastline precedimo in naložimo v kozarce za vlaganje. Dodamo začimbe in z zeliščnim kisom prelijemo navadni tolščak ter kozarce dobro zapremo. Tako pripravljen navani tolščak uporabljamo kot kisle kumarice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Je primeren samo ali predvsem navadni tolščak, ali tudi gojeni?
Bo treba ob prvi priliki posneti še kakšno fotko navadnega tolščaka - do pred nedavnih ga sploh nisem poznala. Zdel se mi je samo še eden od plevelov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 15:35 Naslov sporočila: navadni tolščak |
|
|
Lani sem nekje tudi jaz prebrala , da je tolščak prav zdravilen , ker vsebuje ogromno mineralav , ki jih nekaterim rastlinam že primankuje in sem ga začela mešati med solate , je bil prav okusen. Na moji njivi na Krasu ga je ogromno , vendar se pokaže šele ko je zelo vroče , po mojem kali ko je tem . nad 25°C , potem ga je poln vrt. Bom malo preverila če se ga vidi kje na slikah , da bi ga pokazala na forumu .LP _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem še poizkusil gojenega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin, rada bi tolščak shranila za čez zimo. Sedaj ga je res v izobilju. Kako se ga še da pripraviti, razen v kisu? Zmrzovanje, vlaganje v slanico, kuhanje v juhi ...?
Koliko hranilnih snovi se izgubi s kuhanjem?
Hvala že vnaprej.
LP Martinka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|