|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
valter, poglej kar na prvo stran te teme. Tam je precej receptov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Uh spregledal... imam majhen "nasad" v neposredni bližini pa da ga "ponucam" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Ta plac je eden od caa. desetih nedaleč od mene. Velikosti okrog 30x20 metrov. Ravno so pošle lanske zaloge Čemaža za namaz. Ena taka količina na fot bo verjetno dovolj za letošnji pridelek? Fot iz leta 2012!
lp. Vinkoz
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 15:38 Naslov sporočila: Re: Čemaž - Allium ursinum |
|
|
Kosobrin je napisal/a: | Čemažev namaz
Potrebujemo: 60 dag čemaževih listov, 2,5 dag soli, 6 dcl olivnega olja. V multipraktik narežemo čemaževe liste, dodamo sol in olje in pustimo, da se dobro razreže in premeša. Z dobljeno mešanico napolnimo kozarce ter dobro zapremo. Namaz nam bo služil: kot namaz na kruh ali kot dodatek k raznim omakam.[/color] |
Kako dolgo obstane tak namaz? Če sem prav razumela je hladen zaprt. In potem hranjen v kleti poleg vložnin?
Letos ga bom prvič nabirala in, ker imamo radi česen, bi naredila ta namaz za malo dlje časa, če bo šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga delala samo z oljem, brez soli (se mi zdi, da sol čisto pokvari okus), pa je v hladni kleti zdržal več kot eno leto. Olja mora biti toliko, da pride na vrh, ko potlačiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dandelion
Pridružen/-a: 04.11. 2012, 18:31 Prispevkov: 92
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je vložen v olje zdržal eno leto. Kozarce sem imela sicer v hladilniku in dosledno sem pazila, da je bila vsebina vedno povsem prekrita z oljem (drugače splesni). Uporabljamo ga pa za na pico (ko je že pečena), kot dodatek solati ali pa kot pesto za testenine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 18:14 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem zmiksal 15 kozarčkov, imam pa še 2 lanskega, ki sem ga imel v topli kleti v bloku in je kot ga bi včeraj vložil. Res pa je, da ga je treba hitro uporabit, ko je odprt, zato so najboljši mal kozarčki. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa je tu konzervans, saj pri hladnem pakiranju ne potegne pokrovčka dol? Saj vem, da je neumno vprašanje in za nekatere samoumevno, samo pri konzerviranju sem jaz zaenkrat še na stopnji zmrzovanja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
"konzervans" je olje. Pri vlaganju na hladno moraš imeti brezhibno čiste kozarčke in pokrovčke. Jaz jih običajno obrišem z alkoholom preden jih zaprem. Včasih sem dala na pokrovček (tisto stran, ki pride v kozarec) pol žličke alkohola in ga prižgala in hitro s še gorečim zaprla kozarec. Moraš biti kar spreten, trenutno tega ne počnem več, ker se mi zdi, da je dovolj že brisanje z alkoholom že prekuhanih pokrovčkov. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sunny
Pridružen/-a: 12.01. 2012, 17:31 Prispevkov: 23 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: 04 Apr 2013 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
V naših krajih čemaž še ni pokukal nad sneg. Lani sem delala čemažev pesto z orehi, arašidi in lešniki (+čemaž, sveže riban parmezan, dobro oljčno olje in sol). Polnila sem ga v kozarčke, ki so nato šli na počitnice na hladno (skrinjo). Odtajan iz skrinje je super. Božanski je namazan na sveže pečen polnozrnat kruh. Mmmm. Pomembno je, da nima stika z zrakom, torej da je zalit z oljem, drugače hitro plesni. Imam srečo, da je imam blizu doma gozdiček, v katerem so preproge čemaža. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 04 Apr 2013 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
A oreški gredo kar celi zraven not ali zmleti, kot pri bazilikinem pestu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sunny
Pridružen/-a: 12.01. 2012, 17:31 Prispevkov: 23 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: 04 Apr 2013 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Zmleti. Najprej sem v multipraktik mašino vrgla oreščke in parmezan, da se je vse zmlelo. Nato pa še čemaž. Ko je bilo že skoraj zmiksano sem počasi zlivala še olje in posolila. Pesto sem dala v majhne kozarčke in zalila z oljem (kakšnega 1/2 cm). Je pa parmezan v kosu veliko boljši kot zmleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 10 Maj 2013 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je nastalo iz enega samega šopka pred največ desetimi let. Nekaj se ga skriva še za grmom.
cvet od blizu:
Tačas cvetijo tudi šmarnice. Oglejte si najdišča, kjer nisti bili gotovi, ali gre za čemaž ali kaj drugega. V času cvetenja ne boste mogli pogrešiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 10 Maj 2013 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
No, včeraj je bil končno spet en lep dan, pa še frej sem bila, in sem se podala na lov za čemažem. izkupiček lova čaka v hladilniku, da se ga lotimo.
Včeraj je že bila na jedilniku solata (fižoli+čemaž), pa vložila sem v kis svetne popke (tudi regratove in marjetice, vsake posebej ), danes bo na jedilniku beluševa juha s čemažem, pa nekaj ga bom zmiksala za v skrinjo in v olje. Še kaka ideja za trajno shranjevanje čemaža?
hmm, ali je že kdo probal "čips" iz njega narediti? Sem se ravnokar spomnila, da delajo čips iz listov ohrovta, pa regrata tudi, mogoče bi pa tudi čemažev ratal? hmmm, če bo mali priden bomo pa še to probali _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 11 Maj 2013 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Jau sem ga nekaj dala v olje, nekaj kuhanega in pasiranega v skrinjo, nekaj pa kar narezanega na veliko in svežega zamrznila. Danes bom še pasirala, sem tudi jaz včeraj nabirala.
Juho pa jaz naredim samo iz čemaža, je kot špinačna juha s česnom. Pa poleg ribic, kuhan krompir s čemažem namesto blitve.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 13 Maj 2013 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga pa zmrzujem tako, da cele list - oprane seveda, zložim enega na drugega in tesno zavijem v pvc folijo, da dobim "klobase"). Te zložim v vrečo z napisom in shranim v zmrzovalnik. Ko ga potrebujem, vzamem klobaso iz skrinje, odvijem del folije in čemaž narežem-se zdrobi v male koščke. Tako hranim tudi peteršilj, drobnjak,.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 14 Jul 2013 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ker imam čemač blizu parcele, ga uživam kar presnega. Natrgam nekaj zdravih listov , ga operem in pojem. Je okusen, ni trdoživ in ima okus mladega čebula. Vendar so v tem času listi že orumeneli in se je kar potrebno potruditi, da najdeš zdrave, zelene. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 08 Apr 2014 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Univerzitetni klinični center Ljubljana
Uprava in vodenje
Zaloška 2
1000 Ljubljana
e-pošta: soj@kclj.si
Obvestilo za javnost
Previdno pri nabiranju čemaža!
Ljubljana, 28. marec 2014 - S prihodom spomladi se je pričelo nabiranje čemaža oziroma
medvedovega luka (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna
divja rastlina, iz katere pripravljajo solate, juhe in namaze. V Centru za zastrupitve UKC Ljubljana
želimo opozoriti nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot
sta jesenski podlesek in čmerika.
Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in
žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje. V Centru z zastrupitve
Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana tako tudi letos že zdravimo bolnico zastrupljeno z
jesenskim podleskom. V zadnjem desetletju smo zdravili 20 takšnih bolnikov in dva bolnika sta zaradi
zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je
že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.
Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane
slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po
zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi
fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in
število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po 2 do 3 tednih pa bolnikom
izpadejo še lasje.
Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in
skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in
prehodno izgubo zavesti.
V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno
pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico. Ob vsakem suma na zastrupitev
s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali
njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko
lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.
Na sliki je prikazan kupček bolnikovega »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.
(Foto: Miran Brvar)
jesenski podlesek
čemaž
Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani www.ktf.si
Dodatne informacije:
doc. dr. Miran Brvar, dr. med.
Center za zastrupitve, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
T: 01 522 52 83
E: miran.brvar@kclj.si
Služba za odnose z javnostmi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|