Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Camellia sinensis - čaj
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sempervivum



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06
Prispevkov: 1032

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2008 10:45    Naslov sporočila: Camellia sinensis - čaj Odgovori s citatom

Camellia - kamelija

SPLOŠNO O ČAJU
Čajevec je zimzelena grmičasta rastlina, ki ne presega višine dveh metrov. Vse vrste čaja (beli, zeleni, oolong - rdeči in črni čaj) zrastejo na rastlini čajevcu, po latinsko imenovanem Camellia sinensis. Vse kar prodajajo po svetu kot malo morje vrst čaja, se med seboj razlikuje le po kraju rasti, času obiranja in predvsem pa po metodi, po kateri so čajni lističi obdelani.

Liste, ki jih kasneje posušijo, pobirajo trikrat letno: aprila, v začetku poletja in nato še sredi jeseni.

Kot že rečeno, štiri glavne vrste čaja se med seboj ločijo glede postopka obdelave. Listi čajevca začnejo, če jih po trganju ne posušimo hitro, kmalu veneti in oksidirati. Med obdelavo razpada klorofil, sproščajo pa se tanini.

Vrste čaja razlikujemo glede na stopnjo oksidacije listov:
beli čaj - sestavljajo ga mladi, neoksidirani listi (popki).
oolong (rdeči čaj, ne zamenjujte ga z rooiboshem!) - oksidacija traja dlje kot pri zelenem, a manj kot pri črnem čaju,
zeleni čaj - postopek oksidacije je kmalu ustavljen s toploto.
črni čaj - najobičajnejši čaj v zahodnih državah. Listi so znatno oksidirani.

Poznani so tudi zeliščni čaji, ki ne vsebujejo liste Camellia sinensis, pač pa dele drugih rastlin.

Moje osebno mnenje je, da iz rastline čajevca skuhaš čaj, iz drugih rastlin pa le poparek ali prevretek, nikakor pa ne čaja. Iz kamilic tudi ne moremo skuhati kave, zakaj potemtakem ljudje pravijo »kamilični čaj«?!

BELI ČAJ:
- vsebuje zelo malo kofeina in je poznan kot najbolj prefinjen čaj na svetu
- ima nežno barvo in okus,
- deležen je najmanj predelave, listi po predelavi ostajajo skoraj nedotaknjeni
- vsebuje največ antioksidantnih snovi med vsemi čaji,
- vsebujejo zelo malo taninov.
- na Kitajskem ga imajo za eliksir dolgega življenja in lepote
- je pravzaprav zeleni čaj, čigar poganjki so bili obrani preden so se odprli. Poganjki so prekriti s tankimi belimi dlačicami, od to izvira ime,
- zanimivo je, da je bil stoletja dvorna kitajska pijača, napitek v katerem so uživali le cesar in njegova družina,
- vprimerjavi z zelenim čajem ima večjo vsebnost antioksidantov in do 50% manj kofeina,
- vsebuje antioksidante, ki preprečujejo celo razvoj raka in upočasnijo proces staranja,
- Yin Zhen je beli čaj blagega okusa,
- Pai Mu Tan je beli čaj slabše kvalitete in ima dosti manj vršičkov ter več lističev,
- beli čaj varuje pred virusi in bakterijami, pomaga preprečevati arteriosklerozo in srčno kap.

ZELENI ČAJ:
- vsebuje le 5-10% kofeina v primerjavi z enako količino kave,
- ima prav tako visoko vsebnost antioksidantov, (čiščenje strupov iz telesa, povečanje odpornosti),
- znižuje krvni tlak in ga pomagajo regulirati,
- zeleni čaj je še posebej cenjen na Vzhodu, budisti ga v svojem čajnem obredu imenujejo pena zelenega dragulja,
- zeleni - nefermentirani čaji po prišli v Evropo pred črnimi čaji, kasneje pa jih je črni čaj izpodrinil,
- zeleni čaj pripravimo pri nižji temperaturi kot druge, idealno je 70°C,
- znani japonski zeleni čaji: Gyokuro, Sencha Yamato, Bancha, Tamaryokkucha, Genmaicha,
- znani kitajski zeleni čaji: Pai Mu Tan, Lung Ching, Mao Feng, Yunnan Green, China Gunpowder,
- južnoameriški zeleni čaj, ki je zaslovel po vsem svetu pa je legendarni čaj mate.

Organski zeleni čaj (zeleni čaj brez dodanih arom!):
- China Gunpowder,
- Lung Ching,
- Mao Feng,
- Mate,
- Sencha,
- Bancha.

Aromatizirani zeleni čaji:
- čaj Dragon Pearls,
- Jasmin (Dragon Pearls),
- Le Touareg,
- Mate z dodatkom limonske trave (Lemongrass),
- Ginseng Limona.

OOLONG ČAJ:
- je delno fermentirani čaj (bolj kot zeleni, a vendar manj kot črni),
- vsebuje 15% količine kofeina v primerjavi z enako količino kave.
- pomaga pri zmanjševanju telesne teže z povečanjem delovanja metabolizma in prebave,
- beseda oolong je kitajska in pomeni »črni zmaj«,
- združujejo najboljše lastnosti črnih in zelenih čajev,
- oolong je polizdelek črnega čaja ker so fermentacijo prekinili nekje na sredini,
- obdelava čaja je povsem ročna in je najbolj zahtevna med vsemi čaji – to pa seevda vpliva na ceno,
- najboljši so Tajski oolong čaji,
- ti čaji navadno niso aromatizirani, čeprav so nekatere sorte kljub temu zelo aromatičnega okusa,
- včasih pa jih vendarle dišavijo s cvetnimi listi jasmina, gardenije in vrtnic,
- znani so Formosa (s podvrstami: Finest Oolong, Oolong Jade), China Pai Mu Tan, China Oolong Se Chung ter čislani Pu-Erh.

ČRNI ČAJ:
- je fermentiran,
- pomaga pri preprečevanju vstopa holesterola v ožilje in s tem preprečuje srčne bolezni,
vsebuje 20% kofeina v primerjavi z enako količino kave.

"Organski" črni čaji so organski čaji zato, ker nimajo primesi in dodatkov, njihov ukus je naraven. Nekateri črni čaji z močno aromo imajo nekoliko trpek okus. Poznani so predvsem Ceylon, Darjeeling, English Breakfast, Golden Kenya, Assam.

Aromatizirani črni čajiTem čajem je dodana aroma. Sicer Imajo vse lastnosti organskih, ker pa so črni čaji fermentirani pridejo dodane arome še bolj do izraza.
Med aromatziranimi črnimi časji so poznani:
Earl Grey (Blue Flower),
Wild Cherry (divja češnja),
Irish Cream,
Cimet,
China Tarry Souchoung (ali Lapsang Souchoung).

Z MLEKOM ALI BREZ?
Znanstveniki v Nemčiji so ugotovili, da je dodajanje mleka v čaj lahko velika napaka.
V raziskavi so prvi skupini ljudi ponudili čaj, drugi skupini pa čaj z mlekom. Nato so jim izmerili pretok krvi v srce. Pri tistih, ki so spili samo čisti čaj, so ugotovili povečanje krvnožilne funkcije, ki je sicer dobro znan pozitiven učinek pitja čaja za kardiovaskularni sistem. Pri drugi skupini, ki je pila čaj z mlekom, pa znanstveni z meritvami niso uspeli dokazati izboljšanja -. povečanja krvožile funkcije. Kot so pojasnili, naj bi se mlečni proteini vezali na katehine, srcu prijazne snovi v čaju, in tako onemogočili koristne učinke.

IZVOR BESEDE
Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovori kot t'e, kar se je preneslo tudi v mnogo drugih jezikov:
tea (angleško),
te' (italijansko)
Tee (nemško).

EARL GREY
Pravi čaji so bili prvi čaji, ki so jim začeli dodajati različne arome – to so takoimenovani aromatizirani čaji. Najstarejši in še danes najpopularnejši aromatiziran pravi čaj je Earl Grey. Nastal je v 30 - ih letih prejšnjega stoletja.

YIN ZHEN
- je eden izmed bolj kvalitetnih belih čajev,
- prihaja iz kitajske province Fujian,
- lističi niso oksidirani, ampak le posušeni,
- lističi teh čajev niso zviti, zavzamejo ponavadi dvakrat toliko prostora kot ostali,
- ta čaj je zelo drag, saj ne vsebuje listov, pač pa samo vršičke, ki jih je v enem kilogramu posušenega čaja menda 10.000.
- vsebuje veliko več antioksidantov kot zeleni čaji, in tudi zato je zelo cenjen,
- je blagega okusa, kot vsi beli čaji, barva pripravljenega napitka pa svetlo rjava.

Pu Erh
Pu Erh čaj pripravi na poseben način: najprej ga oksidirajo tako kot ostale zelene čaje, nato pa cepijo z mikroorganizmi ter shranijo v topel in zelo vlažen prostor. Njegova kvaliteta je odvisna od starostji. Najkvalitetnejše čaje te vrste so lahko stari tudi do 50 let, cena pa je ... (lahko si mislite!).
Zaradi posebnosti pri obdelavi, se barva in okus razlikujeta od navadnih zelenih čajev. Pu Erh spodbuja presnovo, delovanje jeter, znižuje holesterol, uporablja se kot shujševalni pripomoček ter pomaga z želodčnimi težavami.
Pripravlja se na svojstven način in sicer tako, da lahko njegove lističe vržemo v vrelo vodo(okoli 95°C, torej malo se naj ohladi). Zaradi njegove obdelave lahko iste čajne lističe uporabimo tudi več kot petkrat.
Čaj je temne barve (ne zelene, bolj je podoben črnemu).

PRIPRAVA ČAJA
Posoda za pripravo čaja je lahko iz kateregakoli materiala, namenjena naj bo le pripravi čaja in ničemur drugemu. Vanjo stresemo čaj in ga prelijemo z vročo vodo. Čajni listki morajo dovolj prostora, da se razprejo, zato se raje izogibajte raznim cedilom, ki jih namestimo v skodelico. Priporočajo, da glinene pososde ne pomivate z detergenti, druge pa lahko. Jaz nikoli ne uporabljam »VIMA« – ko je čajnik po letu dveh dovolj »kosmat" od znotraj in ko ga z drgnjnjem z detergentom ne morem več pomiti, vanj nasadim rože in grem po novega.

Na eno skodelico (2 do 2,5 dl) računajte 1 žličko čaja. Čaj prelijemo z vodo. Če je čaja preveč, je napitek trpek. Morda vam bo to ustezalo.

Za zelene čaje naj bo temperatura vode približno od 60˚C do 75˚C (vodo lahko pred vretjem odstavite ali pa jo po vretju pustite stati 5 minut da se ohladi). Črne in rdeče čaje pripravljamo z vrelo vodo. S tako pripravljeno vodo prelijemo čaj v zgoraj omenjeni posodi za pripravo čaja.

Jaz moj čaj pijem sladkan in velikokrat (zlasti črne, nearomatizirane) z limono. Kitajci in Japonci čaja po večini ne sladkajo oz. sledijo načelu, da nesladkan čaj bolj osveži in zbudi človeka, sladkan čaj pa ima bolj pomirjujoč učinek.

ČAJČEK Z LIMONCO?
Limona v čaju je po mnenju mnogih najboljše sredstvo za zdravljenje razdraženega grla ob gripi ali prehladu. Pomaga tudi pri vlaženju ust, saj bo kisel okus spodbudil pretok sline. Kar pa zadeva vitami C : ta razpade pri temperaturah nad 40 stopinj, zato limono, če ste lovec na ta vitamin, stiskajte v ohlajen čaj.

KAJ VSE NAJDEMO V ČAJU?
KATEHINI: To seo ena glavnih sestavin čaja, so vrsta antioksidantov, ki jih je v svežih listih kar 30% teže. Najvišji odstotek katehinov je v zelenem in belem čaju, črni čaj pa jih zaradi daljšega sušenja (oksidacije) vsebuje manj.
POLIFENOLI so antioksidanti in ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, v časju jih je kar 25 različnih polifenolov. Med njimi so katehini, ki imajo veliko antioksidativno moč.
EPIGALOKATEHINGALAT: vsebuje ga zeleni čaj, je močan antioksidant - stokrat močnejši od zelo znanega vitamina C in 25-krat od vitamina E.
FLAVONOIDI: imajo pomemben vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja in pozitivno vplivajo na absorbcijo vitamina C v telesu.
ČRESLOVINE: zaviralno vplivajo na prebavo vsebujočega kofeina, tako da se ta sprošča v krvni obtok postopno.
KOFEIN: Kofein daje čaju poživljajoč učinek. V eni skodelici čaja je do 80 mg kofeina. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje. Kofein je za nas kofetarje pomembna sestavina, v lističih jo je okoli 3% - skodelica čaja (250 ml) vsebuje okoli 30-90 mg odvisno od vrste, pridelovalca ter mešanice.
VITAMINI: Zeleni čaj je vir vitaminov B kompleksa in vitamina C. Vitamin B-kompleksa ugodno vplivajo na umske sposobnosti, krepijo živčevje, pospešujejo presnovo in razstrupljajo telo. Vitamin C deluje kot zelo močan antioksidant, ki krepi imunski sistem. Vsebnost vitaminov v čaju je odvisna od kakovosti izdelka in od same priprave napitka.
TEOFILIN: ima podobno kot kofein poživljajoč učinek.
FLOURID: čaj vsebuje tudi fluorid (snov, ki preprečuje karies).
TEANIN: Je aminokislina, ki ima nasproten učinek kot kofein in ima tako pomirjajoč učinek ter daje zelenem čaju prijetno aromo.
TEOBRUMIN: deluje stimulativno, saj učinkuje dlje časa kot kofein ter izboljšuje razpoloženje.

FILTER VREČKE?
Uporaba čaja v filter vrečicah je zelo razširjena. In praktična... In če boste pogledali: na škatli piše, koliko filter vrečk škatla vsebuje in koliko gramov čaja je v eni vrečki ...
Tisto, o »slabi meri« čaja v eni vrečki pa spada že v drugo rubriko. Vseeno bodite pozorni na to, ko se odločate za nakup. Ali pa kupite čaj »na vago«, tak, ki ni pakiran v filter vrečki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2008 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si se pa potrudila.
LP Borut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sempervivum



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06
Prispevkov: 1032

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2008 05:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čaj je moj edini razvrat - poleg kave. Zadnje čase prevladuje. Zeleni se mi je uprl, okusa rdečega ne prenesem, beli je preblag zame... Zato se vsak večer pred spanjem zadevam z litrom črnega čaja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2009 02:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sadike, oziroma potaknjenci, so v prodaji v Kopru - Agraria. Cena je 3,85 €. Imel sem srečo in dobil takega, ki že nastavlja cvetne popke. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2009 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A prodajajo sadike pravega čaja?
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2009 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prodajajo zgoraj opisane sadike čajevca, zato sem prispevek tudi objavil v tej rubriki. Danes imaš še možnost priti do trgovine in ga kupiti. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2009 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sadike čajevca so še vedno v prodaji, če koga zanimajo. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kaja2737



Pridružen/-a: 11.01. 2010, 04:51
Prispevkov: 15
Kraj: Slovenj Gradec, med tednom Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2010 14:53    Naslov sporočila: Re: Camellia sinensis - čaj Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem, tole bo moj prvi prisevek na forumu ;)
Tudi sama zelo rada pijem čaj, zanima pa me tudi vse v zvezi z njim :D
Torej, glede na to, da mi je uspelo nabrati že kar nekaj znanja s področja čajev, se z nekaterimi stvarmi v tem prispevku ne strinjam najbolj, zato jih bom malo pokomentirala... Seveda pa s tem nočem nič slabega, tako da upam, da ne bo koga motilo.

sempervivum je napisal/a:

Vse vrste čaja (beli, zeleni, oolong - rdeči in črni čaj) zrastejo na rastlini čajevcu, po latinsko imenovanem Camellia sinensis.

Sicer obstaja tudi rumeni čaj, ki pa res ni tako pogost...
In pa še nekaj - poimenovanje oolong čajev kot rdeči čaj, je popolnoma napačno. Oolong je oolong! Rdeči čaj pa je ime, s katerim Kitajci poimenujejo čaj, ki ga mi poznamo kot črni čaj.
sempervivum je napisal/a:

- znani kitajski zeleni čaji: Pai Mu Tan, Lung Ching, Mao Feng, Yunnan Green, China Gunpowder

Kolikor je meni znano, Pai Mu Tan spada med bele in ne zelene čaje...? Ali pa morda obstaja tudi "zelena" različica s tem imenom?
sempervivum je napisal/a:

Poznani so tudi zeliščni čaji, ki ne vsebujejo liste Camellia sinensis, pač pa dele drugih rastlin.
Moje osebno mnenje je, da iz rastline čajevca skuhaš čaj, iz drugih rastlin pa le poparek ali prevretek, nikakor pa ne čaja. Iz kamilic tudi ne moremo skuhati kave, zakaj potemtakem ljudje pravijo »kamilični čaj«?!

sempervivum je napisal/a:

- južnoameriški zeleni čaj, ki je zaslovel po vsem svetu pa je legendarni čaj mate.

Tukaj pa zanikaš samo sebe Smile
Mate ne izhaja iz rastline Camellia sinensis, pač pa iz rastline Yerba mate.

sempervivum je napisal/a:

- najboljši so Tajski oolong čaji

Sicer zelo relativna trditev, pa vseeno - si imela tukaj morda v mislih Tajvan in ne Tajske? ;)

sempervivum je napisal/a:

- znani so Formosa (s podvrstami: Finest Oolong, Oolong Jade), China Pai Mu Tan, China Oolong Se Chung ter čislani Pu-Erh.

Hmm, si prepričana, da se Pu Erh uvršča med oolonge? Mislim, da ga, kljub nekaterim razlikam, uvrščajo med zelene.
_________________
http://kajadebersek.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2010 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobrodošla Kaja med nami, saj sta pomoč in nova znanja več kot zaželjena.... Wink

Najprej, poparjena zelišča torej niso zeliščni čaj, temveč zeliščni poparek....

Kaj torej imenujemo čaj? Samo poparke rastline ki zrastejo na čajevcu?
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kaja2737



Pridružen/-a: 11.01. 2010, 04:51
Prispevkov: 15
Kraj: Slovenj Gradec, med tednom Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2010 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

katrinca je napisal/a:
Dobrodošla Kaja med nami, saj sta pomoč in nova znanja več kot zaželjena.... Wink

Najprej, poparjena zelišča torej niso zeliščni čaj, temveč zeliščni poparek....

Kaj torej imenujemo čaj? Samo poparke rastline ki zrastejo na čajevcu?

Tako je, zeliščne in sadne pripravke bi bilo pravilneje imenovati poparki... ampak beseda čaj je že tako udomačena za zeliščne in sadne poparke, da bo pomoje tako tudi ostalo Smile
Poparki, ki si dejansko zaslužijo ime čaj, pa so samo tisti, ki izhajajo iz rastline Camellia sinensis.
_________________
http://kajadebersek.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kaja2737



Pridružen/-a: 11.01. 2010, 04:51
Prispevkov: 15
Kraj: Slovenj Gradec, med tednom Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2010 23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A kdo ve, če se da kje v bližini Ljubljane ali pa Koroške kupiti semena/sadike/potaknjence/karkoli iz česar zraste rastlina Camellia sinensis? Do Kopra mi je namreč kar malo daleč...
Hvala!
_________________
http://kajadebersek.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 05:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom pogledal, če ga še imajo v prodaji in ti ga pošljem. Do Ljubljane bi ga lahko poslal prek mojega znanca, ki enkrat na teden potuje na relaciji KP - LJ. Imel sem dva potaknjenca, a se enemu ni dalo več živeti, sicer bi ti enega lahko odstopil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me.....Kaj so pokazale tvoje študije?
Kaj piti? Čaj ali "čaj"? Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prišel iz Agrarie. Prodajalka mi je zagotovila, da teh sadik niso imeli zadnje tri leta odkar je ona na tem oddelku. Še dobro, da ne čita tega foruma. Mogoče bi se pa spomnila, da so jih lani prodajali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 09:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In Bog ji pomagaj! Amen! Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni čisto amen. Še nekaj bom dodal.
Pred sabo imam trikotno etiketo v rumeni barvi, na kateri piše v nem. jeziku GRÜNER TEE, potem piše Echte Tee-Pflanze, pod britansko zastavo - Genuine Tea Plant, pod francosko - Véritable théier.
Na drugi strani je naslov Camellia sinensis in recept priprave čaja, poparka ali kar želite, v angleškem in francoskem jeziku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Camellia sinensis =
nemško: Tea plant
francosko: Theier
nemško: Teestrauch
italijansko: Te
portugalsko : Cha
špansko: Te
švedsko:Tebuske
vse ostale besede pa sližijo poslu Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kaja2737



Pridružen/-a: 11.01. 2010, 04:51
Prispevkov: 15
Kraj: Slovenj Gradec, med tednom Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tinko, hvala za trud. Bom poskušala še kje drugje dobit...

katrinca, glede študij pa, vsaka stvar je po svoje dobra in po svoje slaba, enako je tudi s čaji. Vsi čaji, pa naj bodo pravi, ali pa zeliščni poparki, imajo svoje negativne učinke. Res pa je, da se večina le teh pojavi šele ob dokaj velikih zaužitih količinah, tako da zmerno uživanje najverjetneje bolj koristi kot škodi!
_________________
http://kajadebersek.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje osebno mnenje je, da čaji (zeliščni poparki ali pravi) niso primerni za vsakodnevno uživanje, niti v malih količinah ne. Sam čutim, da sploh niso primerni za pitje. Vidim jih kot močne koncentrate, ki naredijo več škode kot koristi. Vem, mnogi naravni zdravilci se z mano ne bi strinjali, pa vendar, želel sem to deliti z vami. Lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2010 16:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, zdaj ga pa fejst lomiš. Se pravi ti za svoje zdravje piješ samo vodo.
Pa brez zamere.
LP Kosobrin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.