Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čemaž - Allium ursinum
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 07:25    Naslov sporočila: Čemaž - Allium ursinum Odgovori s citatom

Allium - luk - Osnovne značilnosti rodu in fotografije

Narava se je začela prebujati. Začel je rasti tudi čemaž.

ČEMAŽ
(Allium ursinum L.)
družina: lilijevke
domača imena: čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec
tuja imena:luk srijemuž, Broad-leaved garlic, medveđi luk, Barlauch,
Ail des ours, Aglio orsino

UPORABNI DELI:
čebulice, listi.

ZDRAVILNOST:

poapnenje žil, zvišan krvni pritisk, jetrne bolezni, zoper gliste, beli tok, čiščenje ran, za zdravljenje pljučnih bolezni.

ČAS NABIRANJA:
list: marec, april, maj, junij
čebulica: julij, avgust, september

UPORABA:
sok, solata, prikuha, juha, cvrtje


Foto: katrinca

26 Feb 2008
ČEMAŽEVI RECEPTI
Kosobrin:

Paziti moramo, da ga ne zamenjamo s strupeno šmarnico, pegastim kačnikom in jesenskim podleskom!!!

Čemaž v solati
Sveže liste čemaža narežemo zabelimo z oljem, okisamo s kisom ali limono, dodamo sol po okusu in zmešamo. Solata ne sme predolgo stati.

Čemaževa omaka:
Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov čemaža, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol. Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.

Čemažev namaz na kruh
Potrebujemo: 2 sirna namaza Tamar, 2 žlici olivnega olja in 6 žlic na drobno narezanih listov ali čebulic čemaža. Sirni namaz Tamar, olivno olje in drobno narezane liste ali drobno narezane čebulice umešamo in namaz je gotov.

Palačinka s čemažem
2 jajci zmešamo z 2 žlicama mleka in 2 žlicama pšenične moke, dodamo 4 žlice drobno narezanih listov čemaža, ščepec majarona in sol po okusu. Palačinko pečemo na olju ter jo namažemo s kislo smetano.

Čemaž pečen z jajcem
4 žlice drobno narezanih listov čemaža zmešamo z žvrkljanima 2 jajcema, posolimo po ukusu in pečemo v ponvi dokler se ne speče na eni strani, nato obrnemo na drugo stran in spečemo še na drugi strani.

Čemaževa solata z jabolkom
Za 1 osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper.
Liste čemaža očistimo in drobno narežemo, jabolko očistimo pešk in naribamo. Olje, kis in začimbe dobro zmešamo in zlijemo na čemaževe narezane liste, ki smo jim prej dodali naribano jabolko.

Čemaževa juha
Potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, ¼ l instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir.
Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine.
Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Potem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut.
Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir.

Krompirjeva solata s čemažem
Za 1 osebo potrebujemo 2 srednje velika krompirja, skodelico drobno narezanih čemaževih listov, srednje veliko čebulo, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in poper po okusu.
Krompirja skuhamo in olupimo. Narežemo na lističe, dodamo drobno narezane liste čemaža, narezano čebulo, začimbnice, kislo smetano in kis, vse sestavine dobro premešamo in ponudimo.

Čemažev skutin namaz
Potrebujemo: ½ kg skute, 1 lonček kisle smetane, manjšo čebulo, 10 velikih žlic na drobno narezanih čemaževih listov, sol, poper in gorčico po okusu.
Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbnice po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.

Recept za spodbujanje apetita
Obolelim dajemo drobno sesekljane čemaževe liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnev

Čemažev namaz
Potrebujemo: 60 dag čemaževih listov, 2,5 dag soli, 6 dcl olivnega olja. V multipraktik narežemo čemaževe liste, dodamo sol in olje in pustimo, da se dobro razreže in premeša. Z dobljeno mešanico napolnimo kozarce ter dobro zapremo. Namaz nam bo služil: kot namaz na kruh ali kot dodatek k raznim omakam.


Nazadnje urejal/a Kosobrin 16 Dec 2008 22:05; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 15:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še sliki:
čemaž - redko raste v samotnih šopih, običajno so ga cele zaplate - diši po česnu, zlasti, če ga zmanete med prsti

http://flora.nhm-wien.ac.at/Bilder-A-F/Allium-ursinum-2.jpg


zelenje jesenskega podleska - kot na tej sliki, raste običajno med travo. Po videzu pa listi res bolj spominjajo na česnove, od tod po moje zamenjave. Ne diši po česnu.
http://www.doktoreisenbarth.ch/blauch/img/herbstzeitlose.jpg




Jesenski podlesek s semensko vrečko:
http://bib1lp1.rz.tu-bs.de/docportal/servlets/MCRFileNodeServlet/DocPortal_derivate_00000973/00000053.jpg




Glede zamenjave s šmarnico pa tole: čemaž prične rasti dosti prej, ko se pokažejo prve šmarnice običajno čemaž že nastavlja cvetove.
Čemaževi listi so odprti že takoj, ko pogledajo iz zemlje, šmarnični pa najprej zaviti v tulec. Seveda šmarnica ne diši po česnu.
Še slika šmarnice http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/slike/slike_drobnogled/Convallaria_majalis/Convallaria02.jpg


Kdor še ne bo gotov, naj gre konec aprila v ljubljanski botanični vrt, tam ga je pod drevjem in grmovjem na kupe.


Nazadnje urejal/a muha 27 Feb 2008 06:17; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To pa ne bo držalo. Šmarnica in čemaž rasteta vsaj pri nas na Štajerskem v istem času. Pa verjetno ne samo pri nas, saj sta se pred 3 leti ravno s šmarnico zastrupila mož in žena iz okolice Ljubljane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin, pri nas je tako, kot sem napisala. Čemaž bo vsak čas zunaj, šmarnice pa šele konec aprila - se pravi mesec in pol do dva meseca kasneje. Takrat bo naš čemaž že cvetel.
Ali drugje tudi zelenita istočasno? Bom seveda takoj popravila, če je tako, res ne bi rada kogarkoli zavajala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zupka
Mojster fotografije


Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03
Prispevkov: 730
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 18:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Upam, da bom kaj prispevala k razjasnitvi časa cvetenja čemaža. Slike, ki sem jih naredila na Krempi, to je hrib pri Kočevski Reki nosijo datum 27. maj





Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zupka, super slike. Res zelo dobro predstavljajo čemaž.
Imaš morda še kakšno šmarnico? Da bi jo dodala zraven zaradi ločevanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za kaj se uporablja čebulica?


Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
zupka
Mojster fotografije


Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03
Prispevkov: 730
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žal nimam slike šmarnice. Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čebulica se uporablja enako kot listi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej se jih lahko poleg listov izkoplje, umije in da v solato? Sem prav razumel?

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 27 Feb 2008 00:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako, najboljše so po cvetenju čemaža.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cleia



Pridružen/-a: 10.02. 2008, 23:59
Prispevkov: 215
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Feb 2008 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je pa oče ves čas govoril, kako je to strupeno in da naj pri miru pustim....zdaj pa zvem, da je to za v solato!?!?

Bom poskusila...mi ga imamo tudi kot listja in trave...

Cool Cleia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 06:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin, se prav spomnim, da si nekje pisal tudi o tem, da prevelike količine čemaža lahko škodijo Question

Znanec ga je na veliko nabiral in ves teden pripravljal kar samega v solati, potem pa tožil, da ga je črvičilo po črevesju in hudo žejalo.
Meniš, da je bilo to od čemaža Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 08:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem v Rošpohu pri Mariboru nabral prve mlade liste čemaža. Ali veste, kako dobri so bili v mešani solati z regratom, trobentico, špehcem (svinjski regrat), plešcem in vijolico, vse skupaj sem posolil, dodal nekaj zdrobljenih semen (dobil pri Katrinci), okisal z šipkovim kisom in zabelil z olivnim oljem.
Krasna solata iz narave za čiščenje zimskih strupov iz našega telesa.

Sedaj zjutraj, pa za zajtrk čemaž z jajčko.

Čemaž je pri meni doma ZAKON, za zdravo življenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, kaj se da vse dati v usta.........
Če so moja semena kaj prispevala k vrhunskosti solate, sem pa še posebej vesela!

katrinca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

So uspela izboljšati okus. Naslednjič, ko grem nabirati čemaž, ti ga nekaj prinesem, tako tudi s čebulicami in ga boš lahko posadila na svojem vrtu. Ko sem imel še vrt pri sosedi, sem ga posadil pod brajde, pa je tam lepo uspeval.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala v naprej Kosobrin, se že veselim!

Ledvični čaj, ki si mi ga preinesel pa tudi pridno uporabljamo, pa ono klasično mešanico tudi! In med je vrhunski!

Hvala
katrinca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 28 Feb 2008 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še slika šmarnice za primerjavo s čemažem. Cvetovi so popolnoma različni,lahko
pa zamenjamo liste, razlika je v vonju, čemaževi dišijo po česnu.




_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2008 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem nabral čemaž! Pa saj to ga zavohaš že na daleč, saj celoten gozd diši po njem =) Mi je pa žal da nisem imel lopatke za čebulice =(


Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2008 10:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

katrinca:
Včeraj sem prvič v življenju jedla čemaž. Prinesla mi ga je prijateljica. Po njenem nasvetu sem pripravila namaz. Čemaz sem sesekljala, dodala nekaj kapljic olivnega olja in ščepec soli. Topel kruh sem namazala z domačo zaseko, preko premazala čemaž. Mnjami! Vrhunsko!

19 Mar 2008
katrinca:
Mnjami Kosobrin. Ta čemažev namaz, ki si mi ga prinesel je pa odličen! Ravno se mastim z njim. Hvala! A to je s skuto?

19 Mar 2008
Kosobrin:
Ja ta, ki sem ti ga dal je s skuto.
LP Kosobrin

20 Mar 2008
muha:
Kosobrin, koliko časa pa zdrži takle skutin namaz v hladilniku, preden se pokvari Question Nameravam ga narediti pa moram vedeti, ali iz cele ali polovične količine.

20 Mar 2008
Kosobrin:
Če ga narediš s skuto ne zdrži dolgo, morda 10 dni. Če ga narediš samo z olivnim oljem in soljo zdrži na hladnem prostoru, ni nujno da je v hladilniku tudi celo leto. Z olivnim oljem si ga pripravim vsako leto in ga imam od čemaža do naslednjega leta, ko začne rasti čemaž. Ta namaz z olivnim oljem umešam v skuto in imam lahko namaz, kadar koli.

03 Apr 2008
vijolica:
Sezona čemaža se je že začela in najbrž je na forumu kar nekaj njegovih ljubiteljev.



Meni je najljubši svež , narezan na rezance, posoljen in pokapan z olivnim oljem - je se ga lahko kot "solato brez kisa" , ali pa pripravljeno mešanico čemaža, soli in olivnega olja spravimo v steklenem kozarčku v hladilnik. Lahko ga namažemo na kruh, dodajamo juham, omakam.... pač po okusu - njegov okus je zelo podoben česnu. Mnogi ga dodajajo kot dodatek k zeleni solati.

Meni je tudi zelo dobra frtalja oz. jajčna omleta z narezanim čemažem in malo soli. To je res prava delikatesa.

Lep pozdrav in dober tek.

vijolica

:D

03 Apr 2008
katrinca:
Včeraj sem prvič v življenju nabirala čemaž. Nabrala sem ga res veliko.Zdaj ga shranjujem. Zmleto v mikserju, natlačeno v kozarčke, dodano olivno olje. Je sol nujna? Kako dolgo se bo to obdržalo v hladilniku? Se mogoče obdrži tudi v kleti, za ozimnico. In kako bi bilo če ga nekaj zamrznem? če gre, kako?

03 Apr 2008
vijolica:
Pozdravljena katrinca,

ja, rekla bi, da je sol nujna, da se mešanica ne pokvari, deluje kot konzervans. Z mešanico čemaža, soli in olivnega olja se napolni kozarčke, dobro je dati na vrh še žlico olivnega olja ( pač zaradi varnosti pred kvarjenjem ). Mi smo kozarčke vedno hranili v hladilniku, obdržal se je do naslednje sezone.

Zmrznjen se tudi zelo dobro obnese. Čemaž operemo, osušimo in liste zmrznemo poravnane drugega ob drugega v celem. Za kuho ga uporabljamo na enake načine kot svežega.

Za sušenje pa, kot gotovo že veš, ni primeren.

Lep pozdrav.

03 Apr 2008
muha:
Menda se dobro obnese blanširan in potem zmrznjen.

Jaz sem ga spravljala v kozarčke pred dvema letoma - olivno olje in himalajsko sol (ta je tako močno slana, da je treba biti z njo silno previden).
-En kozarček imam v hladilniku in je še popolnoma v redu
-drugi je v kleti, zaprt s klasičnim pokrovčkom za steklenice z navojem - olje postaja počasi žarko
- tretji je v kleti, zaprt s takim pokrovčkom, kot kozarci za vlaganje na navoj, še popolnoma v redu.

Tale vložen pri nas ne gre v promet, mi okus ni všeč, zato ga jemo le, dokler je na voljo sveži, potem pa česen "laufa" do naslednje sezone.

Pozor pri uporabi - računajte, da je čemaž že soljen.

03 Apr 2008
katrinca:
Hvala vijolica in pozdravljena med nami!
Bom upoštevala nasvete.
Hvala tudi tebi muha.

03 Apr 2008
vijolica:
Hvala za dobrodošlico :D

03 Apr 2008
Kosobrin:
Jedi in namaze iz čemaža delam že veliko let, pa se mi ni nobeden še pokvaril ali da bi postal žarek. Nimam jih v hladilniku ampak kar v kleti, če je olivno olje v hladilniku zmrzne. Na vrh kozarca tudi ni potrebno dolivati še posebej olivnega olja, ker se s tem ne bo nič pokvarilo, če je dobro zaprto. V namaz je potrebno dodati sol, priporočam morsko sol, že iz izkušenj.

03 Apr 2008
katrinca:
Kosobrin koliko soli na majhen kozarček? Kako slana naj bo zmes? In koliko olivnega olja? Da plava, ali da je z njim samo prepito.

20 Apr 2008
Lana:
Ali se čemaž lahko nabira tudi še, ko cveti, oz. do kdaj se ga nabira?

20 Apr 2008
orhy:
Spomladi nabiramo najprej liste.
Ko začne čemaž cveteti, postanejo listi bolj žilavi in niso več primerni za rabo.
Za cvrtje lahko uporabiš tudi cvetje, ali pa za namakanje v alkohol.
Poleti v avgustu in še kasneje pa kopljemo njegove čebulice.
Skratka - zdravilna je vsa rastlina.
Mogoče me bo Kosobrin še malo dopolnil, ker jaz sem amater Embarassed
LP orhy


Nazadnje urejal/a katrinca 21 Jan 2009 09:53; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.