Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj z breskvami? - recepti in debata
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 16:47    Naslov sporočila: Kaj z breskvami? - recepti in debata Odgovori s citatom

Prunus persica - breskev, nektarina

Letos je bera breskev nadpovprečna tako da mi že težave dela, kaj naj naredim z njimi. Marmelad ne bom več kuhala, jih je še lanskih veliko, kompotov ne jemo, se da narediti kakšen sok?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:31    Naslov sporočila: Re: Kaj z breskvami? Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Letos je bera breskev nadpovprečna tako da mi že težave dela, kaj naj naredim z njimi.


Prineseš meni ko prideš na kavo. Laughing Laughing Laughing
za večje količine pridem s prikolico. Laughing Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, kave ne maram, pridem na breskov sok. Imaš recept? Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Sabur, kave ne maram, pridem na breskov sok. Imaš recept? Laughing


Bova kar po gorenjsko:
ti prinesi breskve, jaz bom našel recept. Laughing

lp
Sabur
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Heh, slabo se ti piše, imam pol gorenjske krvi pol pa kraševske. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Heh, slabo se ti piše, imam pol gorenjske krvi pol pa kraševske. Laughing


Samo še stric s Škotskega ti fali. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mhm... kdo ve, morda pa je kje kak po kakšnem kolenu.

Recepta pa še vedno nimam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Recepta pa še vedno nimam.


Žal jaz tudi ne.
Bo treba malo "poGoogl.at"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2009 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, seveda sem najprej poguglala in tudi ponajdisijala vendar preden poskusim po tistih receptih, sprašujem za katerega preizkušenega. Če ne bo nič bom pa poročala, kako je šlo po najdenem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2009 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po definiciji je tudi breskov sok treba pridobiti s prešo.
Pri bresvah ponavadi to še poenostavijo in razen koščice cel sadež izpostavijo pasiranju in dobijo gosti sok, ki ga potem lahko mešate s kakim drugim sadjem-sokom.
To je teorija praksa pa verjetno zahteva malo improvizacije.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2009 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih ko sem bila še pridna sem kuhala "FRUTEK"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2009 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja saj to to je nekako to.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2009 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na koncu smo vse pojedli, nekaj sem jih tudi olupila, narezala in dala v skrinjo. Poskusno.
V štrudlu so grenke tako da jih v štrudlu ne bom več delala.
Smo jih pa jedli par kg na dan od junija pa do par dni nazaj, še zdaj mi gledajo iz ušes. Smile

Recept sem našla naslednji, drugo leto ga bom preizkusila (če le ne bom tako lena kot letos):

Za približno 12l soka:
4kg očiščenih breskev
1-2kg sladkorja (odvisno, koliko sladek sok želite)
2-3 citronske kisline (40-60g)

Breskve kuhamo v 1l vode 15 minut in spasiramo s paličnim mešalnikom (ali kakim drugim). V 7l vode dodamo sladkor, prevremo, dodamo spasirane breskve, citronko in vremo še 20 minut. Polnimo v tople steklenice in zapremo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2011 21:43    Naslov sporočila: Moj sok Odgovori s citatom

Jaz sok delam podobno, vendar obvezno na 5 kg breskev dodam 1 kg spasiranega kuhanega korenčka. S korenčkom dobi sok eno fino gladko teksturo in lepo barvo. Namesto citronske kisline raje ožmem sok iz limon.
Pa še to: breskve samo zdušim in spasiram, sladkorno vodo dam ohlajeno in potem v eni veliki skledi vse zmešam ter pasteriziram na 80 stopinj eno uro. S tem mislim, da ohranim več vitaminov. Sok je posebno dober z vinogradniškimi breskvami - lupine odstranim skozi pasirko za paradižnik.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2011 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, komaj našla to temo. Mogoče bi bilo fajn, če bi jo prestavili pod recepte.

Tudi tega soka lani potem nisem naredila (pozabila na ta recept), sem jih pa zato vložila v kompot. Danes smo odprli prvi kozarec in bile so odlične. Za druge verjetno nič posebnega ampak jaz sem ostala presenečena, ker so ostale take lepe, živo rumenooranžne barve in čvrste, ne take zdrizatste kot sem imela v spominu druge kompote. Pa samo dve žlici sladkorja sem dala v cel kozarec.

Breskve sem najprej narezala na koščke, potem pa jih naložila v kozarce do vrha in jih fajn potlačila, vmes sem dodala dve jušni žlici sladkorja, privila pokrovčke in jih dala kuhat v lonec tako da so bile cca. 1/3 v vodi. Lonec sem pokrila s pokrovko. Ko se je začela izločati voda v kozarcih, sem odprla pokrovčke in kozarce dodatno natlačila s svežimi breskvami (vmes so upadle za cca. tretjino) in ponovila postopek še kakih 15 minut.
Kozarce sem najprej obrnila na glavo in jih zložila v pečico in jih še tam segrela na 110 stopinj. Takoj, ko je pečica dosegla temperaturo, sem izklopila in jih pustila v njej dokler se niso popolnoma ohladili.

Ne vem, morda odkrivam toplo vodo ampak jaz sem zdaj prvič jedla kompot kjer sadje pod pokrovčkom ni bilo oksidirano, dejansko je izgledalo in je imelo okus po sveže narezanih breskvah, ki so čakale v hladilniku od jutra do kosila v sladkorni vodi.
Recept pa sem pobrala nekje na temi, ko smo se pogovarjali o vlaganju paradižnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Danes smo odprli prvi kozarec in bile so odlične. Za druge verjetno nič posebnega ampak jaz sem ostala presenečena, ker so ostale take lepe, živo rumenooranžne barve in čvrste, ne take zdrizatste kot sem imela v spominu druge kompote. Pa samo dve žlici sladkorja sem dala v cel kozarec.

Breskve sem najprej narezala na koščke, potem pa jih naložila v kozarce do vrha in jih fajn potlačila, vmes sem dodala dve jušni žlici sladkorja, privila pokrovčke in jih dala kuhat v lonec tako da so bile cca. 1/3 v vodi. Lonec sem pokrila s pokrovko. Ko se je začela izločati voda v kozarcih, sem odprla pokrovčke in kozarce dodatno natlačila s svežimi breskvami (vmes so upadle za cca. tretjino) in ponovila postopek še kakih 15 minut.
Kozarce sem najprej obrnila na glavo in jih zložila v pečico in jih še tam segrela na 110 stopinj. Takoj, ko je pečica dosegla temperaturo, sem izklopila in jih pustila v njej dokler se niso popolnoma ohladili.

Ne vem, morda odkrivam toplo vodo ampak jaz sem zdaj prvič jedla kompot kjer sadje pod pokrovčkom ni bilo oksidirano, dejansko je izgledalo in je imelo okus po sveže narezanih breskvah, ki so čakale v hladilniku od jutra do kosila v sladkorni vodi.
Recept pa sem pobrala nekje na temi, ko smo se pogovarjali o vlaganju paradižnikov.


Tega recepta ne razumem. kako so bile breskve čvrste,če so potlačene?
Vode ne dodamo nič? Zakaj so ti drugače breskve pod pokrovčkom oksidirale, če dodaš zaščitno mrežico se to ne zgodi.
Jaz podobno kot ti kompot delam breskov džem, le da dodam želirni sladkor.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2011 05:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čvrste v smislu, da meso ni bilo zdrizasto. Točno tako kot če bi sveže breskve olupila, jih narezala, in pustila par ur v hladilniku, da "spustijo vodo".
Potlačiš jih toliko, da se stisnejo skupaj, ne močno. Pač z žlico pritisneš proti dnu kozarca.
Ne, vode nič, spustijo same dovolj soka samo dvakrat je potrebno soparit. Dve zravnani žlici sladkorja, lahko tudi manj, ker so bile res sladke.
Mrežice ne poznam, nikoli videla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2011 09:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, poizkusim v naslednjem letu.
Ta mrežica je iz plastike .J e res praktična, ker potisne vsebino v kozarcu navzdol, tako,da je vse prekrito s tekočino. Prilagam link.

http://www.kovinoplast.si/katalog.asp?CatalogueGroupID=37
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2011 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ene take z "nogicami" prodajajo. Dobiš jih skoraj povsod, kjer imajo kozarčke in pokrovčke. Sama jih uporabljam le pri kompotih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2011 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene so pa letos naučili, da kozarce narobe obrnem v shrambi. Kako se bo pa obneslo, pa ne vem. Embarassed
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.