|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 16:47 Naslov sporočila: Kaj z breskvami? - recepti in debata |
|
|
Prunus persica - breskev, nektarina
Letos je bera breskev nadpovprečna tako da mi že težave dela, kaj naj naredim z njimi. Marmelad ne bom več kuhala, jih je še lanskih veliko, kompotov ne jemo, se da narediti kakšen sok? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:31 Naslov sporočila: Re: Kaj z breskvami? |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Letos je bera breskev nadpovprečna tako da mi že težave dela, kaj naj naredim z njimi. |
Prineseš meni ko prideš na kavo.
za večje količine pridem s prikolico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, kave ne maram, pridem na breskov sok. Imaš recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Sabur, kave ne maram, pridem na breskov sok. Imaš recept? |
Bova kar po gorenjsko:
ti prinesi breskve, jaz bom našel recept.
lp
Sabur |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Heh, slabo se ti piše, imam pol gorenjske krvi pol pa kraševske. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Heh, slabo se ti piše, imam pol gorenjske krvi pol pa kraševske. |
Samo še stric s Škotskega ti fali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Mhm... kdo ve, morda pa je kje kak po kakšnem kolenu.
Recepta pa še vedno nimam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Recepta pa še vedno nimam. |
Žal jaz tudi ne.
Bo treba malo "poGoogl.at" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, seveda sem najprej poguglala in tudi ponajdisijala vendar preden poskusim po tistih receptih, sprašujem za katerega preizkušenega. Če ne bo nič bom pa poročala, kako je šlo po najdenem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 10 Avg 2009 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Po definiciji je tudi breskov sok treba pridobiti s prešo.
Pri bresvah ponavadi to še poenostavijo in razen koščice cel sadež izpostavijo pasiranju in dobijo gosti sok, ki ga potem lahko mešate s kakim drugim sadjem-sokom.
To je teorija praksa pa verjetno zahteva malo improvizacije. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nsns
Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01 Prispevkov: 381 Kraj: ob morju
|
Objavljeno: 02 Sep 2009 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih ko sem bila še pridna sem kuhala "FRUTEK" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 04 Sep 2009 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj to to je nekako to. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 04 Sep 2009 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Na koncu smo vse pojedli, nekaj sem jih tudi olupila, narezala in dala v skrinjo. Poskusno.
V štrudlu so grenke tako da jih v štrudlu ne bom več delala.
Smo jih pa jedli par kg na dan od junija pa do par dni nazaj, še zdaj mi gledajo iz ušes.
Recept sem našla naslednji, drugo leto ga bom preizkusila (če le ne bom tako lena kot letos):
Za približno 12l soka:
4kg očiščenih breskev
1-2kg sladkorja (odvisno, koliko sladek sok želite)
2-3 citronske kisline (40-60g)
Breskve kuhamo v 1l vode 15 minut in spasiramo s paličnim mešalnikom (ali kakim drugim). V 7l vode dodamo sladkor, prevremo, dodamo spasirane breskve, citronko in vremo še 20 minut. Polnimo v tople steklenice in zapremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Maj 2011 21:43 Naslov sporočila: Moj sok |
|
|
Jaz sok delam podobno, vendar obvezno na 5 kg breskev dodam 1 kg spasiranega kuhanega korenčka. S korenčkom dobi sok eno fino gladko teksturo in lepo barvo. Namesto citronske kisline raje ožmem sok iz limon.
Pa še to: breskve samo zdušim in spasiram, sladkorno vodo dam ohlajeno in potem v eni veliki skledi vse zmešam ter pasteriziram na 80 stopinj eno uro. S tem mislim, da ohranim več vitaminov. Sok je posebno dober z vinogradniškimi breskvami - lupine odstranim skozi pasirko za paradižnik. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 23 Okt 2011 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, komaj našla to temo. Mogoče bi bilo fajn, če bi jo prestavili pod recepte.
Tudi tega soka lani potem nisem naredila (pozabila na ta recept), sem jih pa zato vložila v kompot. Danes smo odprli prvi kozarec in bile so odlične. Za druge verjetno nič posebnega ampak jaz sem ostala presenečena, ker so ostale take lepe, živo rumenooranžne barve in čvrste, ne take zdrizatste kot sem imela v spominu druge kompote. Pa samo dve žlici sladkorja sem dala v cel kozarec.
Breskve sem najprej narezala na koščke, potem pa jih naložila v kozarce do vrha in jih fajn potlačila, vmes sem dodala dve jušni žlici sladkorja, privila pokrovčke in jih dala kuhat v lonec tako da so bile cca. 1/3 v vodi. Lonec sem pokrila s pokrovko. Ko se je začela izločati voda v kozarcih, sem odprla pokrovčke in kozarce dodatno natlačila s svežimi breskvami (vmes so upadle za cca. tretjino) in ponovila postopek še kakih 15 minut.
Kozarce sem najprej obrnila na glavo in jih zložila v pečico in jih še tam segrela na 110 stopinj. Takoj, ko je pečica dosegla temperaturo, sem izklopila in jih pustila v njej dokler se niso popolnoma ohladili.
Ne vem, morda odkrivam toplo vodo ampak jaz sem zdaj prvič jedla kompot kjer sadje pod pokrovčkom ni bilo oksidirano, dejansko je izgledalo in je imelo okus po sveže narezanih breskvah, ki so čakale v hladilniku od jutra do kosila v sladkorni vodi.
Recept pa sem pobrala nekje na temi, ko smo se pogovarjali o vlaganju paradižnikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Danes smo odprli prvi kozarec in bile so odlične. Za druge verjetno nič posebnega ampak jaz sem ostala presenečena, ker so ostale take lepe, živo rumenooranžne barve in čvrste, ne take zdrizatste kot sem imela v spominu druge kompote. Pa samo dve žlici sladkorja sem dala v cel kozarec.
Breskve sem najprej narezala na koščke, potem pa jih naložila v kozarce do vrha in jih fajn potlačila, vmes sem dodala dve jušni žlici sladkorja, privila pokrovčke in jih dala kuhat v lonec tako da so bile cca. 1/3 v vodi. Lonec sem pokrila s pokrovko. Ko se je začela izločati voda v kozarcih, sem odprla pokrovčke in kozarce dodatno natlačila s svežimi breskvami (vmes so upadle za cca. tretjino) in ponovila postopek še kakih 15 minut.
Kozarce sem najprej obrnila na glavo in jih zložila v pečico in jih še tam segrela na 110 stopinj. Takoj, ko je pečica dosegla temperaturo, sem izklopila in jih pustila v njej dokler se niso popolnoma ohladili.
Ne vem, morda odkrivam toplo vodo ampak jaz sem zdaj prvič jedla kompot kjer sadje pod pokrovčkom ni bilo oksidirano, dejansko je izgledalo in je imelo okus po sveže narezanih breskvah, ki so čakale v hladilniku od jutra do kosila v sladkorni vodi.
Recept pa sem pobrala nekje na temi, ko smo se pogovarjali o vlaganju paradižnikov. |
Tega recepta ne razumem. kako so bile breskve čvrste,če so potlačene?
Vode ne dodamo nič? Zakaj so ti drugače breskve pod pokrovčkom oksidirale, če dodaš zaščitno mrežico se to ne zgodi.
Jaz podobno kot ti kompot delam breskov džem, le da dodam želirni sladkor. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 27 Okt 2011 05:11 Naslov sporočila: |
|
|
Čvrste v smislu, da meso ni bilo zdrizasto. Točno tako kot če bi sveže breskve olupila, jih narezala, in pustila par ur v hladilniku, da "spustijo vodo".
Potlačiš jih toliko, da se stisnejo skupaj, ne močno. Pač z žlico pritisneš proti dnu kozarca.
Ne, vode nič, spustijo same dovolj soka samo dvakrat je potrebno soparit. Dve zravnani žlici sladkorja, lahko tudi manj, ker so bile res sladke.
Mrežice ne poznam, nikoli videla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 27 Okt 2011 11:21 Naslov sporočila: |
|
|
Še ene take z "nogicami" prodajajo. Dobiš jih skoraj povsod, kjer imajo kozarčke in pokrovčke. Sama jih uporabljam le pri kompotih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|