|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Nov 2010 11:48 Naslov sporočila: Jabolčni sok |
|
|
Malus domestica - jablana
Ker drugje nisem našla teme, sem se kar sem "uštulila".
Midva se se letos odločila, da bova imela svoj jabolčni sok, vendar je šlo pri shranjevanju nekaj narobe, saj mozira.
Mislim, da sva vse naredila prav, zato prosim za pomoč:
- sveže sprešana jabolka
- sva nalila v čist inox sodček
- sok pasterizirala kratko na 80 C
- ko se je ohladil na 60 C
- sva dala gor notranji pokrov in v špranjo zlila liter prafinskega olja
- vse skupaj pokrila
Od tega je 1 teden in sok že mozira. Kaj je lahko šlo narobe in kaj lahko storiva?
Hvala,
Kate |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 18 Nov 2010 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Kate!
Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da je ta Inox sodček lahko prava loterija.
Kot prvič veliko količino segrevaš dolgo časa in večino koristnih snovi s tem uničiš.
Zato predlagam, da se tega lotiš drugače: čim hitreje sok segreješ na vsaj 75°C ali celo višje in potem čimbolj aseptično ustekleničiš in dobro zapreš.
Pri meni to deluje. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 18 Nov 2010 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, poglej na ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Nov 2010 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore!
Sem tudi malo po drugih virih pogledala in, če povzamem, jih večina pravi isto kot Iggy: inox sodček je loterija.
Joj, če bi se to pozanimala, preden sem šla v nabavo Pa tako fajn ideja se mi je zdela (in seveda sem videla samo dobre plati).
Ali lahko sedaj vsaj kis pridelam iz tega ali kaj?
Lp,
Kate |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Nov 2010 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sok že leta delam kot je opisal Igy in se mi še ni nikoli pokvaril razen v želodcu. Poznam par znancev ki so delali kot Kate z istim rezultatom, čeprav so dodajali vse mogoče kemikalije. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Nov 2010 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, mislim, da bo iz tega zelo dober kis. Pred časom sem dobila nekaj steklenic takega jabolčnega kisa in mi je bil zelo všeč - tak poln, aromatičen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 20 Nov 2010 11:33 Naslov sporočila: j |
|
|
KATE, tale tvoj jabolčnik moraš najprej ALKOHOLNO prevreti-sprožit moraš alkoholno fermentacijo, pravzaprav se ti je že sprožila, ker je nekaj kvasovk pri paterizaciji soka preživelo.Jaz bi dal v ta sok, če ga misliš res za kis uporabit, še malo kvasa, npr. 2 vrečki suhega kvasa, da bo fermentacija hitreje stekla (sicer se lahko pojavijo še drugi kvarljivci in kis ne bo dober.Fermentiraj vsaj na 20 st. C, da bo fermantacija potekala enakomerno.Če temperatura pada pa spet raste, kvasovke "zaspijo".Po končani fermentaciji (približno 3 tedne traja) pa lahko probaš če še kaj vre z balonom.Balon namontiraj na zgornji pokrov, če je kje ta možnost in še se ti bo napihoval, potem še malo počakaj in čez 2-3 dni zopet naredi preizkus.Potem ko bo alkoholno prevrelo, bi bilo dobo, če bi kje dobila kisovo matico (sluz ki se naredi v kisu) če tega nimaš, lahko dodaš pa malo jabolčnega kisa.Še prej pa naredi zračni pretok-ves mošt (alkoholni jabolčnik) pretoči tako, da bo v stiku z zrakom-to povzroči oksidacijo, da se začne kisat.Tak zračni pretok lahko narediš večkrat v razmaku parih dni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 20 Nov 2010 18:35 Naslov sporočila: sok |
|
|
Midva z možem, pa jabolka naberema in pustima, da do konca dozorijo. Nato jih, ko je hladno operema in stisnema. Drugi dan ko se sok malo usede, ga dam na štedilnik do 85 stopinj (npr. 20 litrov dodam 0,5 kg sladkorja in 2 male žlice citronke) nato oprane in suhe steklenice napolnim z sokom, ko prime pokrovček jih zunaj ali v mrzli vodi takoj ohladim. Hranim jih v temi. Sodelavcem tak sok zdrži tudi do 2 leti. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brankoob
Pridružen/-a: 09.12. 2008, 17:50 Prispevkov: 6 Kraj: Kočevje
|
Objavljeno: 21 Nov 2010 10:15 Naslov sporočila: Jabolčni sok v PVC steklenicah |
|
|
Ali je kdo kdaj jabolčni sok shranil v PVC steklenicah od Radenske in ga shranil v zamrzovalniku.
Lansko leto sem poizkusil in se je obneslo.
Lp
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/ _________________ Z željo
"NAJ - MEDI"
IZ KOČEVSKE IN KOSTELA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 21 Nov 2010 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas smo ga tudi zamrzovali, je pa nastopila težava, koje skrinja mrknila nas pa več dni ni bilo doma.
Je pa res,da je zamrznjen sok po okusu enak, kot takrat, ko ga stiskaš, paziti je potrebno,da da steklenice ne napolniš do vrha. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2010 11:48 Naslov sporočila: Re: j |
|
|
herman je napisal/a: | KATE, tale tvoj jabolčnik moraš najprej ALKOHOLNO prevreti-sprožit moraš alkoholno fermentacijo, pravzaprav se ti je že sprožila, ker je nekaj kvasovk pri paterizaciji soka preživelo.Jaz bi dal v ta sok, če ga misliš res za kis uporabit, še malo kvasa, npr. 2 vrečki suhega kvasa, da bo fermentacija hitreje stekla (sicer se lahko pojavijo še drugi kvarljivci in kis ne bo dober.Fermentiraj vsaj na 20 st. C, da bo fermantacija potekala enakomerno.Če temperatura pada pa spet raste, kvasovke "zaspijo".Po končani fermentaciji (približno 3 tedne traja) pa lahko probaš če še kaj vre z balonom.Balon namontiraj na zgornji pokrov, če je kje ta možnost in še se ti bo napihoval, potem še malo počakaj in čez 2-3 dni zopet naredi preizkus.Potem ko bo alkoholno prevrelo, bi bilo dobo, če bi kje dobila kisovo matico (sluz ki se naredi v kisu) če tega nimaš, lahko dodaš pa malo jabolčnega kisa.Še prej pa naredi zračni pretok-ves mošt (alkoholni jabolčnik) pretoči tako, da bo v stiku z zrakom-to povzroči oksidacijo, da se začne kisat.Tak zračni pretok lahko narediš večkrat v razmaku parih dni. |
Mislim, da bom kar tole poizkusila. Imam pa par vprašanj:
- glede na to, da sem že nalila parafinsko olje na vrh, ali to predstavlja kakšno težavo? Drugih kemikalij ni čisto nobenih, tudi jabolka niso špricana.
- za segrevanje na 20C bi bilo dovolj prekriti sod s kakšno deko? Ali moram zopet uporabit potopni grelec?
- poizkus z balonom ne vem, če bo mogoč, moram še preverit. Vprašanje pa je: ali notranji pokrov odstranim in kdaj?
Po vsem prebranem pa mislim, da bom drugo leto še enkrat dala priložnost sodčku, s tem da bom malo pazlivejša pri segrevanju (kar je očitno razlog). Ne bom grela na več stopinj, ampak nekoliko dlje. Nekje sem prebrala dobro idejo: po segrevanju pokriti sod z deko, da ne izgublja toplote tako hitro.
Če še tokrat ne bo uspelo, se vračam na steklenice (bo pač le nekaj litrov soka, ker 50 v steklenicah je veliko).
Hvala vsem! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 22 Nov 2010 18:55 Naslov sporočila: č |
|
|
jaz bi spodaj skozi pipo odtočil sok, olje bo itak plavalo na vrhu.Ko bo sod skoraj prazen, bi kakšne 4-5 cm vse skupaj zabrisal stran, ker se ti bo začelo olje mešat.Seveda boš rabila drugo posodo.Lahko uporabiš kar pač imaš razne PVC škafe itd.....Potem cisterno dobro opereš z vročo vodo in vrneš sok...nadaljuješ s postopkom kot sem ga že napisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 23 Nov 2010 08:47 Naslov sporočila: sok |
|
|
Tako bo najbolje, da postopek ponoviš. Potem pa cisterno pustiš zunaj, da se ohladi ali pa daš v njo plastenke z ledom. Šele nato, ko se bo sok zelo ohladil naliješ nazaj olje ali pokriješ. Nekateri imajo sok v cisterni kar zunaj na balkonu ali pod nadstreškom ali v vrtni uti in ga zaščitijo pozimi z volneno deko. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
billy je napisal/a: | sivkač je napisal/a: | Če je pasterizacija pravilno narejena,mislim da ni razloga,da ne bi bila obstojnost grozdnega soka daljša kot do pomladi(seveda če ga ne popijemo).Mi imamo 2 leti star jabolčni sok pa je še čisto dober, res pa je ,da ima grozdni sok več sladkorja. |
Se podpišem. Jaz jabolčni sok naredim tako da zdrava jabolka temeljito operem, zmeljem, sprešam, 24ur pustim v kadi, naslednji dan pasteriziramo (z pasterizatorjem, ne kakšno gretje na štedilnikih ipd.) na 79-81 stopinj, nato steklenico položim vodoravno za 2 minute, nato jo obrnem za 180 stopinj, pustiš 3-5 min, nato pa steklenice položiš v mrzlo vodo (kad), kjer je cca pol ure, nato jih zložim ven in naslednji dan v klet kjer mora biti na hladnem in temnem prostoru.
Ta sok zdrži tudi dve leti, samo pri nas žal ne, ker ga prej konzumiramo, damo prijateljem, za novoletna darila itd.
Ko pa steklenico izpraznimo jo takoj pomijemo, še posebno pazljiv moraš biti na vrhu grla kjer se nabere več ostankov, nato steklenico položim v odcejalnik da se dobro posuši, nato čist in
suh pokrovček samo malo privijem in steklenice zložim v zaboj za naslednje leto.
To je zelo pomembno, namreč če steklenica ni suha bo smrdela in problemi so tu.
Tako mi naredimo in do danes se ni pokvarila niti ena steklenica, sok je imel 52 exlov sladkorja, tako da ga lahko tudi mešamo z vodo če je komu presladak.
Brez kakršnegakoli KONZERVANSA!
Vsem VESEL BOŽIČ... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
jagr
Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31 Prispevkov: 14 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 01 Maj 2011 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Sok v inoks sodu ni nikakršna loterija. Jaz ga imam v sodu tudi tri leta, ko je pač letina preobilna, pa se ne pokvari (zavre). Je pa tako , da je na prvem mestu čistoča posode(robovi in utori pri "pertlanih" sodih) na drugem mestu, pa je dolžina pasterizacije (nižja temperatura-daljši čas, višja temperatura-krajši čas), na tretjem mestu nikoli ne čakajte, da se sok ohladi ampak takoj ko prenehate z gretjem in odstranite grelec poberite smetano z cedilom in obrišite rob kjer se je prijela smetana z prelikano krpo, na sok položite plavajoči pokrov in TAKOJ zalijete z parafinskim oljem. Sod pokrijete z gosto tkanino nato pa čez tkanino položite pokrov(da ne kondenzira in kapljice ne padajo v sod). tkanino odstranite, ko se sok ohladi na cca 40-50 stopinj. Z oljem ne skoparite, ker se ga nekaj obdrži na steni sodčka, ko se gladina niža, pa je možnost, da se nam sok proti koncu pokvari. Doma imam sodčke 50 in 80l večjih pa še nisem pasteriziral. Sod zavijem v staro deko, ki jo pripnem z "pajkom" in vanj potopim doma narejeni grelec z regulacijo temperature. Pasteriziram na 90 stopinj 50l-30minut, 80l-50 minut. Sok je po enem mesecu bister. Včasih smo kuhali in sok točili v steklenice (po 200 steklenic na leto), pa smo se naveličali pranja in se odločili za inoks. Sodčke uporabljam že 15 let tako da sem imel tudi jaz probleme.
Nikoli ne zavrzite soka ki je začel vreti, ker je dobra osnova za kis.
https://picasaweb.google.com/116574225862120200053/GrelecZaSok?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSk9ZuwltDpLw&feat=directlink
L.p. Janez _________________ za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo
Nazadnje urejal/a jagr 18 Dec 2011 17:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sadjarvid
Pridružen/-a: 14.09. 2008, 09:43 Prispevkov: 149 Kraj: Pod Krvavcem 400 m nv
|
Objavljeno: 02 Maj 2011 06:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas pa se je v lanskem moštu pojavila grenkost.Ni sicer grenek , le ko ga popiješ ti v ustih nekaj zagreni, ne morem ugotoviti vzroka. Ima kdo kakšno mnenje o vzroku. L.P. Vido. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Maj 2011 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hja. Izgleda, da smo ga premalo pasterizirali. Imam pa pomislek glede parafinskega olja na vroč sok: v lekarni so mi rekli, da se to ne dela, saj na toploti olji spremeni sestavo in se ga del zmeša s sokom...
Ker se sok do sedaj ni spremenil v kis, je romal na kompost...
Jeseni pa 2. poizkus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matotato
Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 02 Maj 2011 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
No malce moram pokomentirat tele sokce.
Upam, da se zavedate, da se pasterizacija izvaja pri dokaj nizkih temperaturah. Kar je nad 80 st. je v bistvu uničevanje vseh koristnih snovi v soku, predvsem vitaminov in temu se skušamo izogniti, če želimo ohraniti vsaj kaj koristnega v soku.
Pri procesu segrevanja v RF sodu, ki se mu strokovno reče baumanov zvon, je predvsem pomembno, da ves čas vsakih nekaj minut mešamo in merimo temperaturo. Ko doseže želeno temperaturo, to je med 75 in 78 st. celzija, je potrebno delati hitro. Od pol do ene minute intenzivno mešamo brez prestanka, da se temperatura res izenači, poberemo peno, pokrijemo s pokrovom, nalijemo parafinsko olje in zapremo.
Dobro je kak kozarček ali dva vročega soka stočiti skozi pipo, da se uničijo morebitne bakterije v pipi in na tesnilih in to je to.
Na zdravje.
Prav gotovo pa ne smemo tega soka prelivati, ker se bo prehitro shladil in je večja verjetnost, da se pokvari.
Se pravi kot je že jagr napisal, čistoča in higiena posod, potem pa spremljanje, mešanje in merjenje temperature, ... int. po postopku, ki sem ga že prej napisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 03 Maj 2011 11:51 Naslov sporočila: jabolčni sok |
|
|
Mi sok iz steklenic še vedno pijemo in niti ena se ni pokvarila. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jagr
Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31 Prispevkov: 14 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 03 Maj 2011 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Kate
Če se sok ni hotel skisati je lahko več vzrokov. Ne vem kako si ga postavila, ker za kisanje potrebujemo kisik. To pomeni, da naj bi imela posoda veliko odprtino (sod,lonec)nikakor pa ne steklenica, ki je napolnjena do vratu, ker se potem naredi goba in s tem preprečuje normalen prehod kisikka. Saj bi se verjetno skisal ampak trajalo bi predolgo. Pokrijemo ga somo z gosto tkanino da preprečimo dostop mušic. Tudi temperatura je potrebna, saj po mojih izkušnjah se kisanje pri 16 stopinjah zelo upočasni.
Pri nas jabolčni sok spreminjamo v kis brez kontroliranega vrenja (najprej sladkor v alkohol in potem alkohol v kis) ampak kar vse skupaj kakor hoče narava sama. Tudi sloj olja na vhu bi lahko upočasnil začeto kisanje. Kisanje bi lahko tudi pospešila z malo kvasa ali pa že s koščkom kruha in povečanjem temperature do 28 stopinj. Kis pa bi bil zelo močan, ker je pri segrevanju nekaj vode izparelo in se je koncentracija sladkorja dvignila (več sladkorja- močnejši kis).
L.p. Janez _________________ za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|