|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 12 Dec 2007 15:56 Naslov sporočila: Kefir - vodni (kristalčki) in mlečni (gobica) |
|
|
Resnice in zmote o kefirju - debata
dodala admin.muha
Po štirinajstih mesecih sem odtalil zmrznjene kristale kefirja za potrebe znanca s foruma. Povedati moram, da so oživeli in še naprej opravljajo svojo funkcijo. Me pa še vedno muči radovednost, kako so nastali, saj so pretežno vezani na mleko. Ali so nastali v vimenu kot mutant nekih celic? Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 12 Dec 2007 17:09 Naslov sporočila: Kefir |
|
|
Tinko, to tudi mene zanima. Tako za kristale, kot za gobico. Kolikor sem doslej uspela prebrati, je njihov nastanek bolj ali manj zavit v mistično izročilo. Sama pri sebi si predstavljam, da so nastanek sprožili neki mikroorganizmi, ki so se ob pravem času znašli na pravem mestu. Tisti za gobico v mleku, kristali za vodni kefir pa verjetno v vodi, saj se v mleku ne razmnožujejo, no, vsaj pri meni se niso.
Si opazil, da gobice, če jih zamrzneš v mleku, v zamrznjenem stanju še vedno rastejo . Preverjeno
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 13 Dec 2007 00:23 Naslov sporočila: kefir |
|
|
Ko sem odpiral stran in videl, da si odgovorila, sem najprej pomislil, da boš napisala v svojem slogu: Tinko, dobrodošel spet doma. Kar se pa kristalov tiče, jih še nisem odmrznil. Kefir sem imel zmrznjen brez mleka, tako da so kristali mirovali. Bom preveril še zamrznitev z mlekom. Tako bo poskus dvakrat potrjen. Lepo se imej in se slišimo. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 13 Dec 2007 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko, dobrodošel spet doma :D :D :D
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 02 Jan 2008 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ima kdo kaj kefirja odveč? Kakšen kristalček dva, da še jaz malo kefirja proizvedem!
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 02 Jan 2008 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzl, kristalčkov (ki so prvenstveno za vodni kefir) nimam več, imam pa gobico za "prozvodnjo" mlečnega kefirja. Če rabiš, mi na ZS pošlji naslov - dobiš po pošti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sasok Gost
|
Objavljeno: 02 Jan 2008 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj mi prosim kdo pove kaj je kefir?? To sem videl 1x v trogovini pakirano kot jogurt! No meni to ni dobro !
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Ima kdo kakšen kristalček kefirja odveč? Katerega koli. Tudi Kombuche.
Pozdravček |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kiki
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 13:09 Prispevkov: 75 Kraj: njiverce(štajerska)
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 16:31 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi tudi rad imel kak kristalček kefirja ali kombuche. Enkrat sem hotel kupiti kefir preko bolhe. Imel je napisano da stane 1 evro (nisem 100%) potem pa mi je po mejlu poslal da stane 20. Meni se je to zdelo malo preveč in ga nisem kupil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj gobic za mlečni kefir bi se še našlo, kristalčkov za vodnega pa nimam več. Kot sem prebrala na nekem forumu, počasi iz gobice lahko proizvedeš tudi kristalčke. Delam poskuse, da vidim, kako to gre.
Torej: kdor želi delati mlečni kefir, naj mi za ZS napiše naslov in se postavi v vrsto .
Tinko, vse te gobice so "otročički" tiste tvoje tibetanske glive, ki si mi jo poslal pred leti - vidiš, kako je produktivna :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam oba zmrznjena, kot sem že omenil v prejšnjih objavah. Kefir sem obudil in mi spet deluje, tudi poslal sem ga že, tibetanski kristalčki pa so še zmrznjeni. Jih bom poskušal oživiti.Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Se moram malo dopolniti, ker izgleda, da me spomin zapušča. Nimam kefirja, pač pa tibetansko glivo (kar je , za moje pojme zelo podobna gobica) in še ene kristale, ki pa se gojijo v sladki vodi z dodatkom suhih fig. Pozabil sem način priprave tega napitka in bi vas prosil, da ga kdo ponovno napiše. Kombučo pa kmalu pričakujem in bomo videli, kako se kaj razmnožuje. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 03 Jan 2008 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Oi!
Jaz tudi v kratkem pričakujem kefir. Upam da bo dobro delal. Bom pa poizkusil dobiti tudi ta vodni kefir ter kombučo! Da vidimo kaj je najbolje oz. kako delujejo vkup. Aja, a mogočće kdo ve, se jih lahko pije skupaj oz. kefir, vodni kefir ter kombučo v istem dnevu ali pa pač v kratkem času? _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Kefir sem dobil. Sedaj sem ga že dvakrat naštimal vendar imam en problem! V pol litra mleka dam gobice, in po 24urah je ta mleko dokaj gost. In nevem kako naj iz tam ven dobim gobice =? Ker na vrhu ne plavajo.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 09:47 Naslov sporočila: kefir |
|
|
Plastično cedilo in plastična žlica in mešaš lepo nežno. Na koncu še spereš kristale pod tekočo vodo, pomiješ kozarec in daš kristale nazaj v kozarec z mlekom. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj, tako, kot je rekel Tinko. Če pa je cedilo večje, ga lahko samo pretresaš in bo tekočina stekla skozi, gobica pa ostala na vrhu. Ko bo se bo povečala, bo pa že sama pripravala v kozarcu na vrh.
Na nekem drugem forumu sem prebrala varianto, da jo daš v plastično mrežico, v kakršnih prodajajo česen, in jo vsakič enostavno potegneš ven, le da meni tista plastika v kefirju ves čas zorenja nekako ne diši, bogve iz kakšnih materialov jih delajo?
Tinko: za moje pojme je tibetanska gliva in kefirjeva gobica eno in isto. Vse kefirjeve gobice, kar sem jih podarila, so hčerkice tvoje "tibetanske glive".
Navodilo za pripravo vodnega napitka iz kefirjevih kristalov:
2-litrska steklena posoda s pokrovom (plastičnim ali steklenim – če je kovinski, daj vmes polietilensko folijo)
6 žlic kefirja (jedilne žlice)
4 – 6 žlic sladkorja
1-2 suhi smokvi
1 srednje velika limona
-Kefir najprej dobro operi pod tekočo mrzlo vodo,
-vsuj v stekleno posodo
-dodaj sladkor, oprane suhe smokve in na dve polovici prerezano oprano limono.
-Dobro premešaj in pokrij s pokrovom.
Čas fermentacije je 2 do največ 3 dni. Vsakih 24 ur vsebino dobro premešamo.
Ko dobiš željeno fermentacijo, stisni vanjo limono (preko cedila, da ne bo treba iz zrnc prebirati limoninih pešk in ostankov!!!), odstrani smokve in vsebino precedi v posodo za pitje (vrč, steklenica)
Kefir zopet stresi v cedilo, ga splakni pod tekočo vodo in ponovi gornji postopek.
Po vsakem postopku se kefirjeva zrnca pomnožijo za približno 2 žlici. Če odvečnega kefirja ne rabiš, ga nekaj dni (tudi mesecev – moja opomba) lahko shraniš v osladkani vodi v hladilniku. Zrnca menda lahko tudi zamrznemo.
OPOZORILO: kefir naj pride v stik le s stekleno in plastično posodo. (No, saj preživi tudi ob kovini ali lončenini, vendar bi znalo priti do izločanja škodljivih snovi iz kovine, lončene glazure in podobno).
Še pripis: zrnc se mi je toliko razmnožilo, da sem jih morala metati proč. V greznico se jih nisem upala, sem naredila poskus v kozarcu umazane vode in se v par mesecih niso razgradile!, zato so šle v smeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz imam te kristale zmrznjene in zdaj, ko imam recept jih bom spet obudil. So pa kristali,ki so v vodi, drugačni od onega v mleku. V mleku so kot cvetča, v vodi kot posamezni kristali. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kiki
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 13:09 Prispevkov: 75 Kraj: njiverce(štajerska)
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Namesto cedilke lahko uporabiš tudi naluknjano plastično vrečko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Oi!
Samo moj je kefir je res gost, tako da ga ne morem kar precediti skozi cedilo, bi ga mogel kaj pretlačiti skozi! Ampak bomo nekaj pogruntali =)
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Jurčki in druge gobe Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 1 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|