|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj, saj gre, čeprav je gost kot jogurt. Najprej ga v lončku dobro premešaj, potem precedi.
Je pa še en način. Začni ga jesti, ko bo v lončku le še kake 3 cm, premešaj in poišči gobico.
Po mojih izkušnjah je gobica ali čisto na vrhu, ali čisto na dnu.
Če se ponesreči in jo dobiš že v ustih , jo boš čutil, brez skrbi, ni je tako lahko ponevedoma pogoltniti in tudi umre zaradi tega ne kar takoj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sasok Gost
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
HEH meni je izraz ta gobica tako zanimiv in te gobice si ne predstavljam; kaj ma kdo kakšno fotografijo gobice??
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Za lažjo predstavljanje: podobna je socvetju cvetače, velikost gobice pa za eno žlico, spominja me na belo koralo. Pridi že enkrat na obalo, da me naučiš, kako se prenaša fotografije iz aparata na računalnik Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sasok Gost
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ok zdaj bom pa res mogo prit, narišem se med 16 in 23 februarjem, kar začnem hranit za železniško vozovnico!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
A ne poznaš nobenega vlakovodja na Pohorju-ekspres ? Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sasok Gost
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Bom, ko bo priložnost tudi jaz poskusil s tem kefirjem, se mi zdi precej zanimivo. Ja zdaj si gobico že predstavljam!
Tinko: Sprevodnikov več ne poznam, ker so mi vsi pobegnili v pokoj! Pa verjetno ne bom potoval z Inter-cityjem, razen če me bo Pendolin premamil! Se mi zdi da si prej z lokalci, no res je šel bi na vlak okoli petih pa si prej na primorskem, ker Pohorc gre komaj ob sedmih! So pa prednost kupeji...
Bomo videli so rekli slepi!
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
Oi!
Danes sem porihtal kefir, in gobica je občutno zrastla. Je pa tako, da se mi še kar zdi da je pregost, saj če dam žlico v njega ta stoji pokonci =) Pa tud oče, ki ga je, je rekel da je pregost =? Kako bi to gostoto zmanjšal? Preveč gobic v premajhni količini tekočine?
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Moj je tako gost, da ga komaj stresem iz kozarca. Ko ga precedim čez plastično sito, je tako mehak, da ga z lahkoto pregrizem . Saj veš, kako pravijo: živ si, dokler lahko pregrizneš jogurt. Moje mišljenje je, da si s trdoto ne delaj(ta) sivih las. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, zdej ste me pa sprovocirali. Moj sine je čisto nor na kefir, na žalost dobiva tistega kupljenega. In ker sem dobra mama in vse oh in sploh :D , bi rada poskusila ta domač kefir.
Ima še kdo kaj tistih gobic viška ?? _________________ Pozdrav,
Tadeja
http://tadejab.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Dobiš. Ker imaš izkušnje s kupljenim, povej ali ni kupljeni prav tako gost, kot jogurt. Pošlji naslov na ZS. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kiki
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 13:09 Prispevkov: 75 Kraj: njiverce(štajerska)
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
sasok je napisal/a: | Bom, ko bo priložnost tudi jaz poskusil s tem kefirjem, se mi zdi precej zanimivo. Ja zdaj si gobico že predstavljam!
Tinko: Sprevodnikov več ne poznam, ker so mi vsi pobegnili v pokoj! Pa verjetno ne bom potoval z Inter-cityjem, razen če me bo Pendolin premamil! Se mi zdi da si prej z lokalci, no res je šel bi na vlak okoli petih pa si prej na primorskem, ker Pohorc gre komaj ob sedmih! So pa prednost kupeji...
Bomo videli so rekli slepi!
Lp |
Ti bom jaz dal eno gobico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Glede kupljenega kefira, je gost, vendar ne toliko kot pravite tukaj. Žlica že ne stoji v njem. Je tak kot tekoči jogurt z dodatki CO2 :D.
Domač bo sigurno boljši. _________________ Pozdrav,
Tadeja
http://tadejab.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sasok Gost
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
O super, ker to pa res morem preizkusit, me res zanima!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Bom malo bolj podrobno razjasnil. Ena žlica gobice je za pol litra mleka. Delimo jo na 18 dni, do takrat raste in je kakršna je. Moja ima le en cm, ker sem jo vzel iz zmrzovalnika in jo imam v 2 dl mleka. Ko bo rastla, ji bom povečal količino mleka. Pred precejanjem tudi meni stoji žlica pokonci (bog ne daj, da je metalna). Po precejanju je snov kot tekoči jogurt. Kar se kvalitete tiče, je domači proizvod boljši tako po kvaliteti in po trdoti, kot od najboljšega soseda. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
Objavljeno: 12 Jan 2008 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko, zanima me glede mleka, koliko maščobe naj ima ? 0.5, 1.5 3.5 %.... Je to kaj pomembno ali je vseeno ?
In kakšno mleko : sveže, alpsko... ? _________________ Pozdrav,
Tadeja
http://tadejab.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 12 Jan 2008 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam alpskega, ne glede na vsebnost maščob. Mleko se skisa v 24. urah. Če imaš domače, toliko bolje. Le prekuhan naj bo in ohlajen. Mislim pa, da ima mleko iz Tibeta veliko več maščob, prav tako govedo iz ruskih step, od koder naj bi prišla druga varianta kristalov. Precejanje pa je potrebno, ker se gliva rada drobi in na cedilu ostanejo drobci glive. Te prav tako pobereš in daš nazaj v pomit kozarec z mlekom. Če imaš možnost, lahko eksperimentiraš s kozjim ali kobiljim mlekom...Take so moje izkušnje. Bo še Muha kaj dodala. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
Objavljeno: 12 Jan 2008 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
Se bom morala kar z kupljenim mlekom zadovoljiti. Pred leti sem še dobivala občasno mleko direktno izpod krave, za poslastico, zdaj pa nič več. _________________ Pozdrav,
Tadeja
http://tadejab.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 12 Jan 2008 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pošljem v ponedeljek. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 12 Jan 2008 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Glede razlike med industrijskim in domačim kefirjem:
Preden mi je Tinko poslal gobico, sem občasno kupovala industrijskega.
Doma pripravljen je drugačnega okusa, ki je odvisen tudi od tega, koliko časa ga zoriš, kakšne so klimatske razmere, koliko gobice imaš v lončku, vrsta mleka. Kupljeni je pa vedno enak. "Mladi sladokusci" morajo to razliko sami pri sebi sprejeti, drugače jim bo "okus čuden" in bo še vedno treba v prodajalno ponj. Pri nas ga sine pije brez pripomb, hčerka absolutno samo kupljeni jogurt, jaz ravno kupljenega jogurta nisem nikoli marala, mož pa itak ne mara ničesar, kar diši po mleku.
Pregost kefir samo malo premešajte in bo lepo tekoč - se ga da piti, niti ga ni potrebno jesti z žlico.
Mleko je vseeno, kakšno je, le da je prekuhano in ohlajeno. Sem poskusila s kupljenim, ki je samo pasteriziran, je bil kefir precej drugačnega okusa, kot pri prekuhanem. Naredil se je pa normalno. Naredi se tudi v toplem mleku, le da se nekako spridi - spodaj se nabere sirotka, kefir se pa dvigne in je spet drugačnega okusa - bolj kisel. Velja vse preizkusiti, da najdete zase najboljši okus.
Sama delam kefir v kozarcu od kumaric (750 ml) in pričnem z gobico velikosti fižola - glej mala gobica na sliki. Sčasoma raste, raste (še hitreje, če je ne splakujomo vsak dan) potem enkrat pač razpade - na 2 ali še več delov.
Evo, tukaj sličica, gobice na pokrovčku od kozarca. Dolžina velike, ki se bo vsak čas delila, je 3 cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Jurčki in druge gobe Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 2 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|