Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prezimovanje rastlin v ogrevani vrtni lopi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zimski vrtovi in rastlinjaki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2010 16:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc, obljubila sem ti rezultate našega 'poskusa', evo jih. Zelo sem zadovoljna, izkazalo se je, da naša 'gradnja' popolnoma zadostuje za prezimovanje rastlin tudi pri -12 C. In to je zame bistveno. Če pa sem kje pri opisanem eksperimentu, ki je skrajna poenostavitev, naredila kako napako in me kak strokovnjak popravi, tudi ne bom imela nič proti.

Pa lepo po vrsti. Naš 500 W kalorifer ima vgrajen termostat, katerega delovanje nam je kljub intenzivnemu 3-dnevnemu opazovanju ostalo uganka. Res je, da ga nismo kontrolirali na 15 min, ker je lopa pač zunaj in zunaj je zelo mrzlo. Ugotovili smo lahko le, da se vklaplja pod nekimi lastnimi zakonitostmi ?? Zato smo v garaži izbrskali neuporabljen timer, ki je ostal od kaj vem kdaj in ga nastavili tako, da se kalorifer vklaplja približno vsako drugo uro. Maksimalno trajanje ogrevanja je torej 12 ur dnevno, v kolikor se vmes kalorifer zaradi lastnega termostata ne izklopi sam. Če bi želeli še bolj komplicirati, bi lahko tudi timer nastavljali drugače, tako da bi kalorifer deloval n.pr. 8/10/12/14 ur, in opazovali temperaturo še takrat, a tega zaenkrat nismo.

Rezultati ogrevanja so z uporabo timerja takšni:
zunanja temp. / stopnja kalor. / notranja temp. (spodaj/zgoraj)
-4 / 8. / 5-11
-12 / 2. / 2-5
-12 / 8. / 3-9

S poskušanjem nastavitve stopnje kaloriferja lahko na ta način nastavimo željeno temperaturo. Maksimum, na katerega prostor lahko ogrejemo pri -12 C in z uporabo timerja, je 9 C na zgornji polici, kar je za prezimitev večine rastlin čisto dovolj. Če bi pri -12 želela še višjo temperaturo, pa lahko z izključitvijo timerja in non-stop ogrevanjem na 8. stopnji dosežem še celo nekaj več. To je pa res maksimum, ki mi ga ta lopa lahko pri trenutnem stanju izoliranosti in zatesnjenosti da.

Zanimivo je še, da z višanjem stopnje na kaloriferju narašča zgolj temperatura v zgornjem delu prostora, spodaj pa ne toliko. Stopnje smo v splošnem poskušali puščati čim nižje, da je temperatura prostora čimbolj konstantna in šok za rastline zaradi vpihovanja vročega zraka čim manjši.

Na ta način seveda ne moremo ugotoviti natančnega časa delovanja kaloriferja in s tem porabe elektrike, smo pa predvsem iz vidika stroškov porabe zadevo s timerjem zelo racionalizirali. Izračun stroška ogrevanja je zato teoretičen.

Če bi kalorifer deloval 24 ur non-stop:

500W x 24h = 12 kWh/dan
12 x 30 dni = 360 kWh /mesec
360 x 0,15 EUR = 54 EUR / mesec (cena čez prst, VT)

Če pa je vklopljen timer in deluje 12 h / dan: 0,5 x 54 = 27 EUR / mesec

To je pa že kar racionalna številka, ki pa je sigurno še nižja, ker kalorifer ne deluje 12 ur dnevno in ker je tudi tarifa za nočni tok nižja (ni se mi dalo komplicirat pri izračunu).

Zaključek: 500 W kalorifer je pri takšni izvedbi lope, kot je opisana zgoraj, in (teoretično) 12-urnem ogrevanju tudi v najhladnejših dneh dovolj, da lahko prezimim večino mediteranskih rastlin, tropske pa le zelo pogojno, mogoče na zgornjih policah in z dodatno zaščito. In to je informacija, ki sem jo potrebovala!

Če bi še dodatno zatesnila fuge, bi bilo mogoče celo dovolj še šibkejše ogrevalo, nekje 350-400W. To pa je tudi pri stroških že zelo sprejemljivo. Kaj šele, če bi uporabila sobni termostat, kot je predlagal Mfranc...

Kaj dosti se mi pa v izboljšave ne izplača več investirati. Ogrevalo se bo cca 4 mesece in če bi teoretično še prihranila n.pr. 30 EUR/letno (pa še to ne vem, če bi lahko) pri stroških ogrevanja za ta znesek nekih posebnih izboljšav ne morem več narediti. Nadaljnji stroški investicij bi torej težko pokrili prihranek pri strošku ogrevanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2010 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1vrtnica, ti privoščim, da rožce uspešno "pregurajo" tole pasjo zimo Shocked .
Se pa strinjam, da vsakdo sam odloči ; za svoj denar Laughing , koliko bo vložil v tale hobi, saj je v bistvu vse skupaj kompromis med ceno, uporabnostjo, komoditeto in še kaj bi se našlo.

Težko bi pa za katerikoli hobi rastlinjak "odkril" matematiko, ki bi pokazala, da se zadeva finančno izplača Twisted Evil - sam sem že ugotovil, da bi za investicijski denar lahko 30 let spomladi kupoval nove, lepe rože; pa še brez ev. stroškov ogrevanja Rolling Eyes . Seveda, ponavadi pri hobiju, ne "dlakocepimo" Wink .

Me pa zanima, kako imaš predviden postopek, ko se bo že čez dober mesec "zgodil" obraten proces - sonce bo začelo greti in pregrevati naše rastlinjake; seveda najprej občasno....
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2010 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaenkrat si zadevo predstavljam zelo enostavno. Takoj, ko bo čez dan temperatura konstantno nekaj stopinj čez nulo, bomo timer nastavili tako, da bo grel le še mogoče vsako tretjo uro ponoči ali kaj podobnega.

Skratka, šacologija. Čez dan ne bomo več ogrevali, ponoči pa le še minimalno. Možne pa so še tudi kakšne vmesne variante, odvisno pač od temperaturnih razmer.

Če se bom pa kdaj odločila še za spomladansko vzgojo sadik v tem prostoru, bo verjetno potrebno poiskati kašno novo rešitev v smislu pregraditve/omejitve prostora in ogrevanja z lučjo. Poleti, ko se bo prostor bolj segrel, pa rastline tako nimajo kaj iskati v njem. Takrat jih hočem okoli sebe, zunaaaaaaaaaaaj !!! (a se vidi, da že komaj čakam?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2010 07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa naj zaključim to temo še s končnimi rezultati. Po včerajšnjem presajanju rastlin in prestavljanju na prosto je sedaj že dokončno znano, kaj v tej moji lopi lahko prezimim in kaj ne.

Prezimile so mi naslednje rastline: oleander, ciperus, figa, citrusi, palmica, bambus, kana.

Omagale so: kokosova palma (pričakovano), datura, oljka (?? mi ni jasno zakaj), pasijonka.

Zdaj vem, kako in kaj za drugo leto. Predvsem je potreben neprestan nadzor (letos me v najhladnejšem obdobju ni bilo doma in prostor je bil žal brez nadzora..) in nekoliko višje temperature, sploh za dature in pasijonke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2010 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1vrtnica je napisal/a:
Omagale so: kokosova palma (pričakovano), datura, oljka (?? mi ni jasno zakaj), pasijonka.


Oljka je občutljiva na pomanjkanje svetlobe in presežek ali pomanjkanje vlage. Prav tako odvrže liste, če je premalo zalivana, ampak zaradi tega ne pogine. Če pa je zemlja preveč vlažna, gnijejo korenine in posledično omaga...

Jaz imam dve oljki, obe sta lani prezimili zunaj pod balkonom, nič zaščiteni (seveda posajeni v lonec, niti ne tako velik). Izdržijo nekaj mraza. Oče ju je pozabil zalivati, zato sta odvrgli vso listje in je spomladi bilo videti, kot da sta fuč. Potem pa sem ju presadila in skrbno zalivala in dognojevala, nakar sta obe na novo pognali. Da sta dreveščka živa sem vedela po obrezovanju, ko je vejica na prerezu bila zelena. Če je crknjena, je vejica znotraj rjava. Preveri...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2010 08:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk, hvala. Moja oljka je (bila) vzgajana na steblu. Dobro se je držala nekje do februarja, zalivala sem jo minimalno. Potem pa sem jo marca nekoliko bolj zalila in listi so se čisto posušili. Ko sem jo včeraj obrezala, so razen ene vejice, kjer je še nekoliko zeleno, vse ostale suhe. Sicer sem jo izdatno zalila, nekega posebnega upanja pa žal nimam več. Ko grem naslednjič na morje, si prinesem novo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
epc



Pridružen/-a: 12.04. 2009, 17:21
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2010 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po sredini plastenjaka sem položil cca 30 cm "cev" iz folije in jo napolnil z vodo. Sonce podnevi vodo segreje ponoči pa se cev ohlaja. Zadeva zadostuje tja do minus 5, in če je dan sončen.

Sicer pa se plastenjak ne splača ogrevati je predrago.

Še nekaj o ceni energije:


Energetska vrednost plina v jeklenkah (propan butan) bi naj bila 12.8 kWh/kg, čeprav sem zasledil, da nekateri distributerji dobavljajo tudi mešanice z bistveno manjšo vrednostjo (tudi 7kWh/kg)

Cena električne energije (Elektro maribor enotna tarifa pa znaša 0.10729 EUR/kWh) - v ceni je vključena tud omrežnina in vse dajatve (vir http://www.elektro-maribor.si/bin?bin.svc=obj&bin.id=9BC0DEAA-14B8-51A5-A336-35C5CEA53E55 )

Cena plina propan butan (35/65) pa znaša 1.5197 EUR/kg v ceni je vključena taksa (vir http://www.interina.si/sektorplin/jekl_cenik.htm), kar pomeni da znaša kWh energije pridobljene iz plina 0.11873 EUR, ob 100% izkoristku.

Ob tem je potrebno ddooati da ima električni grelec vedno 100% izkoristek (mimogrede firme ki obljubljajo manjšo porabo energije če bojlerju odstranite vodni kamen vas milo rečeno "nate..." ), plinski pa max 86% (čeprav nekateri proizvajalci ponujajo kotle z 106% ! izkoristkom)

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
epc



Pridružen/-a: 12.04. 2009, 17:21
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2010 06:01    Naslov sporočila: toplotna črpalka -samogradnja Odgovori s citatom

Nekdo je dal idejo da bi pozimi ogreval z TČ.

Predlagam da uporabite star odslužen hladilnik.

Potreben pa je manjše predelave:

Kondenzatorski del služi kot ogrevalo, in ga uporabimo v celoti. Uporabimo tudi kompresor in regzulacijo.

V zemljo je potrebno cca 1 m globoko položiti vsaj 20m bakrene cevi, ki bo služila kot vir toplote. Cevi se ponovno zalotajo in napolnijo z freonom.

Vse skupaj stane manj kot 150 EUR.


Pričakovan učinek:

Hladilniki imajo običajno hladilno število (v našem primeru bo to grelno število) tamo okoli 2,5 -3, kar pomei da za vsak J energije ki ga vložimo dobimo 2.5 oz 3 J toplote.

Moč kompresorja je običajno tamo okoli 100W, deluje lahko z 60% interminenco.

Kompresor torej na dan lahko deluje max 24 h x 60% = 14.4.h

in bo na dan porabil cc 1.5kWh (14.4h x 0.1kW)

Sistem pa bo oddal 3.6 - 4.3 kWh energije (13 - 15.5 MJ)

Sistem bo imel večji izkoristek, če prigradimo ventilator ki "hladi" kondenzator - in hkrati greje prostor

Če namesto hladilnika uporabite sistem od zamrzovalne skrinje je stvar malo močnejša (200W, grelno število cca 3.5)

Vsekakor pa je pred inštalacijo sistema potrebno določiti izgube. Na netu je kar precej programov, ki vam pomagajo izračunati stopnjo izgub. Bom malo prebrskal in navedel nekatere.


V mali lopi ki nima izoliranih tal bo vedno problem temperatura pri tleh. Tla so veliko boljši prevodnik toplote, kot zrak , in vam tla če niso izolirana "odnašajo" večino vložene energije, tako da hladijo zrak ki je bliže njim. Dodoatni problem je da je topel zrak redkejši od hladnega, in se zato sam dviga v višje plasti, zato je temperaturna razlika tako velika.

Iz povedanega sledi, da mora biti lopa izdelana tako da je zgoraj obvezno zatesnjena - sicer topel zrak (in z njem tudi energija) uhaja v okolico, temperaturi tal pa je z racionalnim stroški nemogoče dvigniti brez ustrezne izolacije tal (bolj se splača izolirati tla, kot vlagati dodatno energijo za dvig temperature)

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2010 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

epc je napisal/a:
Ob tem je potrebno ddooati da ima električni grelec vedno 100% izkoristek (mimogrede firme ki obljubljajo manjšo porabo energije če bojlerju odstranite vodni kamen vas milo rečeno "nate..." ),
lp


Tole, kar se porabe elektrike tiče je na žalost res Wink , upam pa, da kdo ne bo to jemal kot potuho, da bojlerja ni potrebo redno čistiti Cool - cel kup razlogov je za čiščenje, tudi varnostni.....

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2010 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Epc, zanimivo. Bom preštudirala jeseni, ko sem bom spet prisiljena ukvarjati s tem. Trenutno priznam, da sem tako vesela teh toplih dni, da niti pomisliti nočem na mraz in ogrevanje, kaj šele, da bi se ukvarjala s stroški okoli tega.. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1vrtnica



Pridružen/-a: 02.09. 2009, 13:19
Prispevkov: 635
Kraj: Maribor-okolica

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2011 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letošnjo zimo so v moji lopi ob vseh lani naštetih prezimile tudi dature, česar sem posebej vesela, vsaj zaenkrat kaže tako. Lani sem naredila napako, ker sem prehitro obupala nad njimi. Ko so se marca posamezne odrezane veje v lopi začele sušiti, sem v moji nevednosti obupala nad njimi. Letos pa sem jih konec marca, ko so se spet začeli sušiti konci, odrezala, pošteno zalila z vodo in pognojila s tekočim gnojilom ter prestavila na toplo, v dnevno sobo!! In nastal je lep zelen poganjek.

Ta visoka temperatura v pravem trenutnku je izgleda to, kar je potrebno za uspešno prezimitev teh rastlin.
_________________
Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2012 06:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ob prebiranju te teme vidim, da po potrebno kar pošteno pljuniti v dlani in razmisliti, kako se lotiti izdelave vrtne lope. Ker so nama ostali zidaki od gradnje, ter še drug material, se bova najverjetneje lotila izdelave na način, kot bi se zidala hiša - izolirana temeljna plošča, izolirani temelji, streha, in pa zunaj tanka fasada. Pa se bo vse porabilo.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2012 17:38    Naslov sporočila: Re: toplotna črpalka -samogradnja Odgovori s citatom

epc je napisal/a:
Nekdo je dal idejo da bi pozimi ogreval z TČ.

Predlagam da uporabite star odslužen hladilnik.

Potreben pa je manjše predelave:

Kondenzatorski del služi kot ogrevalo, in ga uporabimo v celoti. Uporabimo tudi kompresor in regzulacijo.

V zemljo je potrebno cca 1 m globoko položiti vsaj 20m bakrene cevi, ki bo služila kot vir toplote. Cevi se ponovno zalotajo in napolnijo z freonom.

Vse skupaj stane manj kot 150 EUR.


Pričakovan učinek:

Hladilniki imajo običajno hladilno število (v našem primeru bo to grelno število) tamo okoli 2,5 -3, kar pomei da za vsak J energije ki ga vložimo dobimo 2.5 oz 3 J toplote.

Moč kompresorja je običajno tamo okoli 100W, deluje lahko z 60% interminenco.

Kompresor torej na dan lahko deluje max 24 h x 60% = 14.4.h

in bo na dan porabil cc 1.5kWh (14.4h x 0.1kW)

Sistem pa bo oddal 3.6 - 4.3 kWh energije (13 - 15.5 MJ)

Sistem bo imel večji izkoristek, če prigradimo ventilator ki "hladi" kondenzator - in hkrati greje prostor

Če namesto hladilnika uporabite sistem od zamrzovalne skrinje je stvar malo močnejša (200W, grelno število cca 3.5)

Vsekakor pa je pred inštalacijo sistema potrebno določiti izgube. Na netu je kar precej programov, ki vam pomagajo izračunati stopnjo izgub. Bom malo prebrskal in navedel nekatere.


V mali lopi ki nima izoliranih tal bo vedno problem temperatura pri tleh. Tla so veliko boljši prevodnik toplote, kot zrak , in vam tla če niso izolirana "odnašajo" večino vložene energije, tako da hladijo zrak ki je bliže njim. Dodoatni problem je da je topel zrak redkejši od hladnega, in se zato sam dviga v višje plasti, zato je temperaturna razlika tako velika.

Iz povedanega sledi, da mora biti lopa izdelana tako da je zgoraj obvezno zatesnjena - sicer topel zrak (in z njem tudi energija) uhaja v okolico, temperaturi tal pa je z racionalnim stroški nemogoče dvigniti brez ustrezne izolacije tal (bolj se splača izolirati tla, kot vlagati dodatno energijo za dvig temperature)

lp



Tole je malce star post in za ta letni čas ni ravno najaktualnejše pa vseeno. Zgornje trditve niso tako enostavne, morda dober strokovnjak to naredi a načeloma hladilnik neha delati, če je zunanja temperatura nižja od tiste v hladilniku..preverjeno.
Kar se pa tiče tal in izolacije v taki uti za prezimovanje rastlin, imamo naraven svež domač hlevski gnoj naložen po tleh na debelo bo zelo dobro izoliral počasi prepereval in na koncu dal dober humus.
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zimski vrtovi in rastlinjaki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.