|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 15 Dec 2009 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Sladkor je v vodnem kefirju za hrano kristalčkom, drugače se ne naredi, in dokazano je najboljši s sladkorjem, ki pa se tako ali tako ob hranjenju kristalčkov razgradi. Možno ga je naredit tudi z medom ali melaso, a traja nekaj časa da se kristalčki privadijo na nove razmere. Mleko pa vsebuje mlečni sladkor tako da mlečnega kefirja ni treba sladkati saj imajo gobice dosti hrane... _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 23 Dec 2009 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pristavljam piskerc za zrna mlečnega kefirja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Dec 2009 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca je napisal/a: | In zakaj iz mojih kristalov nastaja kefir iz muhinih pa ne? |
Tvoji kristalčki zgleda bolje prenašajo prilagajanje na nove pogoje... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 23 Dec 2009 22:37 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinci jih prinesem za praznike. Igy, tebi pa lahko pošljem po pošti, ko se tele prednovoletne pošiljke malo ustavijo. Ko se gobica prepolovi, jo dam v manjši kozarec za vlaganje in v skrinjo. Tako imam zmrznjenih gobic za industrijsko proizvodnjo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 24 Dec 2009 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko saj se mi ne mudi lahko počakam , do pomladi.
Ko bom spomladi na koperskem, jih lahko pridem iskat.
Medtem se pa morava dogovoriti tudi za povračilo. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daini
Pridružen/-a: 29.12. 2009, 22:42 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 30 Dec 2009 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Če ima kdo kaj namnoženih kristalčkov vodnega kefirja, se toplo priporočam zanje.
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daini
Pridružen/-a: 29.12. 2009, 22:42 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 06 Jan 2010 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kristalčke sem že dobila od Muhe. Muha, hvala!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 15 Jan 2010 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko, hvala za kefirna zrnca.
Sem že začel s proizvodnjo kefirja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Imam problem. V družini pije kefir samo oče. Pa ga nebi vsak dan. Ampak ene 2-3 na teden. Kako naj to rešim? Naj pustim gobico 2 dni v mleku? Ali pa 3 dni. Ker zamrzovat ali sušit je brezveze. Ali naj naredim kefir, v vmesnem času pa gobico spravim v en "štamperle" s mlekom, in ga celega zlijem v mleko ki ga mislim predelat?
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva zgodba o kefirju je bila v enem od zadnjih Žurnalov.
Med drugim piše, da kefirja nikoli ne postavljamo v hladilnik in nikoli ne zmrzujemo. Ker pa gobico obravnavam kot cenjeno živo bitje, vse viške zmrznem. Do sedaj so vedno ponovno oživeli. Pri rokovanju pazim le na to, da ga ne prijemljem z golo roko, da uporabljam plastično žlico in kozarec. Namesto plastike je lahko tudi les. Vsega tudi ni za verjeti. Pred 5000 leti je bilo bolj malo plastike, kefir pa je vseeno preživel. Tudi kako zmrzal.
In še nasvet. Ko odpotujem za nekaj dni, dam gobico v mleko in postavim v hladilnik. Na tej temperaturi ostane mleko tekoče, gobica pa preživi. Mleko zamenjam, ko se vrnem, in postavim posodo spet na sobno temperaturo. Lahko pa imaš na sobni temperaturi in menjaš mleko vsak dan, kefir pa zavržeš. Kar pa se mi ne zdi "higienično" (kot je moderno reči), da bi zdrav napitek metal proč. Ne razumem pa, kaj je takega na kefirju, da ga ne pije vsa družina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Jan 2010 05:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj jaz sem v takih primerih kefirjevo gobico dala v mali kozarček, zalila z mlekom, da je bila pokrita in postavila v hladilnik.
Tako zalita lahko komot počaka 3 do 5 dni. Če je več, vmes mleko zamenjaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 28 Jan 2010 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Če kefirja ne pijete vsak dan, je rešitev tudi v tem, da s kefirno zrno prilagodi zmanjša na toliko, da v 2 oz. dneh sfermentira določeno količino mleka.
Če je gobica prevelika, pa je zadeva bolj kisla.... _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 23 Jun 2010 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ne najdem več svojih zamrznjenih kristalčkov (mogoče jih je kdo zavrgel, saj nisem nič označila). Mi jih prosim "posodi" kdo? Bom zelo hvaležna in bom seveda povrnila. Smo namreč naredili eno pavzo s kefirjem, ampak zdej ga kar pogrešam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 23 Jun 2010 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Najbližji sem jaz. Sporoči na ZS, kdaj ti jih lahko prinesem.
P.S. Ko sem se ga malo najedel, sem začel vmešavati sadje, džeme ali med. In je spet malo drugačen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 23 Jun 2010 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Tinko! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tulipanka
Pridružen/-a: 12.07. 2010, 14:27 Prispevkov: 28 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 17 Avg 2010 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ker ste tu vsi bolj izkušeni s kefirjem kot jaz, bi nekaj vprašala;
Kefir ni je srednje všeč po okusu, najboljši mi je kupljen znamke Vindija.Ker sem želela sama izdelovati kefir sem naročila gobico in jo tudi dobila. Vendar je bila po vonju tako rezka in tudi napitek je v enem dnevu dobil tako močen vonj, pa malo pretekoč. To se sploh ni ujemalo z mojimi željami ! a je ves doma narejen kefir takega vonja (po ovci bi rekla) Kaj pravite vi ?
Pozdrav Tulipanka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Avg 2010 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Okus doma narejenega kefirja je lahko zelo različen.
Odvisen od:
- uporabljenega mleka
- velikosti gobice
- koliko časa pustimo gobico v mleku
- temperature
mogoče sem še kaj izpustila
Za koruzno zrno velika gobica v pol litra mleka ob temperaturi okrog 22 do 25 °C pridela čvrst kefir blagega okusa. Večja gobica, daljši čas, bolj toplo ... da bolj rezek okus, poleg tega se včasih prične izločevati sirotka .
Preizkusi več variant, gotovo boš našla primerno. Nikoli pa nisem dosegla točno takega okusa, kot ga ima trgovinski. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 21 Maj 2011 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Vsem, ki ste danes od mene na bolšjem sejmu rastlin dobili kefirjevo gobico: da se ne ponavljamo, ker je na medmrežju o tem že veliko napisanega, preberite TOLE DEBATO |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Jurčki in druge gobe Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 5 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|