|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 03 Jul 2010 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla zuf!
Kako pa boš pobral to žito? S srpom mislim, da ga ne boš mogel požeti. Za kombajn ga je najbrž premalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 03 Jul 2010 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Kar na roke bom žel. Zgornjih trideset cm stebla bom odtrgal. Slamo bom pa pustil kar na mestu, kjer je žito raslo, ker bom tam naredil gredo za naslednjo leto.
Slišal sem, da so včasih v snope žito dajali, da je dozorelo. Ali kdo ve kaj več o tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 07:30 Naslov sporočila: |
|
|
Snope so za nekaj časa hranili v kozolcih, da je do konca dozorelo . Seveda so morali biti pozorni, da se žito ni "vsulo".Potem so ga na roke omlatili s cepci in sčistili z "vejenkom".Tako se je delalo včasih, sedaj pa to delo nadomestijo kombajni, ki že kar na njivi opravijo vse to in žita ne sušijo. Ga pa najbrž potem.
Zuf, kako pa boš potem zrna spravil iz klasja. A ga boš omlatil kot so ga včasih? _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: |
Slišal sem, da so včasih v snope žito dajali, da je dozorelo. Ali kdo ve kaj več o tem? |
najprej oprosti Jasminka, da te malo dopolnim.
Najprej so ga žanjice s srpom požele. Požeto je bilo do tal (no par centimetrov višje 5-10).
Žanjica je najprej odrezala za dobro pest žita iz katerega je spletla "pas" in ga položila na tla.
Na ta "pas" je polagala požeto žito. Požetega žita je bilo recimo, kot bi ga lahko objel, če bi ga nesel pod pazduho in ga razprostrla po pasu, ki je ležal na tleh, da se je sušilo.
Čez kakšen dan se je šlo na njivo in povezalo to razprostrto žito v snope.
Snope pa postavilo v kopice, da se je klasje sušilo, kajti požet moraš, ko je zrnje zrelo, vendar ne smeš čakati predolgo, da se ne začne zrnje sesuvat na tla. Preizkusiš ga tako, da enostavno daš zrno v usta, če je mlečno in že malo trdi, je v redu.
Žito je stalo nekaj dni v kopicah in, ko je kmet ugotovil, da je že dovolj suho (ali, če bi se bližala kakšna nevihta) ga je odpeljal domov in postavil naprej sušit, kot je povedala Jasminka - v kozolec je bilo najbolj enostavno, kdor ga niimel, si je moral pomagati, kako drugače. V glavnem, če zrnje ni bilo dovolj suho se ni hotelo ločiti od rastline.
Ločili pa so ga mlatiči s cepci, aksneje so bile posebne "mašine", ko so spuščali skozi razvezane in zrahljane snope - zdaj vse to opravi kombajn - menda ga tudi vejat ni treba več, ampak ga samo sušijo.
Tukaj se lepo vidi - na desni strani so povezani snopi žita postavljeni v kopice, da se suši.
Ta prikazani pridelek žita je zelo slab primerek, glede na to, da imajo na voljo že mehanizacijo. Njiva posejana z žitom mora biti videti, če je vse prav zlato-rumena in brez plevela.
akad. slikar Alojzij PERKO - tudi nekaj o žetvi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to so bili še zlati časi, ki se jih spomnim iz svoje rane mladosti (zdaj že krepko čez Abrahama). Tudi jaz sem kot otrok na njivi delala "povreslne" za povezovanje nažetih snopov žita, kot mladenka pa žela žito s srpom. Pa vaške "mlačve" žita z mlatilnicami na kravji pogon....Samo takrat na njivah še ni bilo sledov traktorjev s škropilnicami, kot sedaj. Takrat smo še osat in drugo visoko zel iz žita ročno pulili..... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
Zlati časi ponovno prihajajo! Hvala za odgovore, ste mi razjasnile marsikaj.
Jasminka je napisal/a: | Zuf, kako pa boš potem zrna spravil iz klasja. A ga boš omlatil kot so ga včasih? |
Najprej bom požel zgornji del s klasjem vred in zvezal v šopke. Pustil, da se malo osuši in popolnoma dozori, nato pa s šopki udarjal po nečem, da se zrnje ven usuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zraven žitnega zrnja boš imel tudi pleve, ki jih boš moral odstraniti, preden boš dal žito v mlin. Ali boš uporabil prastari način mletja , to je žrmlja (ročni mlin za trenje žit)? _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Žita ne bom imel za moko. Imel ga bom za kalčke in podobno. Zato se mi tudi v malem obsegu gojenje žita zelo izplača. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako delo je bila priložnost za druženje, čeprav je žgalo ko . Žetev, mlačva... Kjer sem pomagal, so žito zvozili takoj domov, da so izkoristili delavce, ki so jih naprosili. Ženske so žele, eni so vezali snope, drugi nalagali na voz, tretji je z voli odpeljal v kozolec in pripeljal drugi voz. Dva pa sta snope podelala v štante, kjer se je žito sušilo. Potem so ga s cepci mlatili, dokler ni prišla v vas prva mlatilnica. Potem so vozovi stali v vrsti in čakali. Mlatilnica je nekaj dni delala brez prestanka.
Pa so prišli boljši časi in na vasi ni več ovsa, pšenice, ječmena. Lan in ajda sta bila opuščena še pred mojim prihodom na svet...
Pas bi še znal narediti in povezati snop. Zanimivo, kako to ostane v človeku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko me je spet spomnil na stare čase, ko se je še visoko po
Pohorju gojilo žito. Pomagal sem nositi snope v kopice in nato pri mlačvi gonil "binto", tako smo pravili napravi na ročni pogon, ki je ločevala pleve od zrnja. Kruh iz tega žita je bil nekako temno moder, dober pa tako, da se mi še zdaj cedijo sline. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 05 Jul 2010 02:26 Naslov sporočila: |
|
|
Na ličkanje ali kožehanje smo pa na Štajersko hodili. Čez dan smo bili "berači", zvečer pa "kožeharji" in "...tresle, tresle so se brajde...", tako lepo zapoje Iztok Mlakar, da mi gredo kocine pokonci. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 05 Jul 2010 06:14 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Žita ne bom imel za moko. Imel ga bom za kalčke in podobno. Zato se mi tudi v malem obsegu gojenje žita zelo izplača. |
Joj, sem ravno hotela vprašati, čemu bodo služile v bistvu tako majhne količine žita. Za kalčke - izredno pametno. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 05 Jul 2010 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je naša prehrana v zadnjih letih nekam hitra in si mnogi ne vzamemo dovolj časa za pripravo hranilno polnovrednih obrokov, so kalčki priročno dopolnilo prehrani.
Pozimi, ko so vrtnine in zelenjava v trgovinah dragi in bolj nasičeni s pesticidi, so kalčki poceni nadomestilo in kadar želimo na voljo. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
savinjka
Pridružen/-a: 11.05. 2010, 11:23 Prispevkov: 29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jul 2010 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pa so prišli boljši časi in na vasi ni več ovsa, pšenice, ječmena. Lan in ajda sta bila opuščena še pred mojim prihodom na svet je zapisal tinko, jaz pa dodajam.
Ja pa so prišli boljši časi, ko so šišenskim kmetom nacionalizirali vso zemljo polno žita in ajde, ki se je še sama spomnim. Pregnali so moje stare starše in moje starše iz lastnih s trudom in znojem obdelanih njiv, na njih pa so zrastla betonska skropucala - socialistični bloki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
som
Pridružen/-a: 05.05. 2010, 23:02 Prispevkov: 95 Kraj: Črnomelj 156 nad.višine
|
Objavljeno: 07 Jul 2010 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
še enkrat hvala za to zanimivo temo
Zelenjavni vrtovi brez okopavanja
to pa še nekaj mojih fotografij iz vrta, starih že kak mesec, katerega sem se prvič letos lotil in
mi že več kot vrača veselje, doma pridelano zelenjavo brez kemičnega zatiranja, okopavanja itd.
http://img340.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=hhu2513.jpg
na fotografijah pa šparglji posajeni v vrstah med njimi 1,5 metra prostora, kjer raste zelenjava, zelišča itd. seveda gre pa na njivo skozi zastirka.
predvsem vidim, da moram dodati zastirke še bolj na debelo, več jo bo, bolje kaže.
torej z zelenjavo se ukvarjam nekaj mesecev in to mi prinaša res zanimivo veselje. ne uporabljam kemičnih preparatov. Bolj v splomladi, so, vsaj zdi se mi, strune pojedle kako mlado solato, sedaj v tem času pa
tega več ne opažam. Res je tudi da se za kako solato ali pojesto rastlino niti malo ne sekiram, saj morajo tudi živalce kaj jesti, le tako bomo vsi zadovolnji. _________________ Spletna fotogalerija
http://www.wix.com/tomurh/ml
foto blog
https://tomurh.jux.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Jul 2010 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
som,
taki divji vrtovi so mi všeč, pa čimbolj mešano in ne tisto vse v vrsto
Bom poskusila tudi sama kaj poslikat. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Jul 2010 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
Vida, komaj čakam slike. Čim več slik od različnih ljudi, hitreje bodo ljudje zagrabili. Je treba malo marketinga.
Tom, krasno si se lotil. Omenil si zastirko. Videl boš, da boš imel vedno boljši občutek kje kaj posejati in posaditi. Razmišljaj v smeri, da zapolniš čim več prostora z rastlinami. Na ta način boš potreboval vedno manj zastirke. Ni nujno, da v zelenjavnem vrtu raste samo zelenjava. Dodaš lahko tudi druge uporabne in okrasne rastline, zelišča, začimbe, trave, detelje, trajnice... Rastline, ki so premočni konkurtetni zelenjavi samo potrgaš in pustiš kot zastirko. Meni vedno bolj uspeva, da mi ni potrebno dodajati zasirke od nekod drugod, vse kar potrebujem raste na vrtu.
Jaz sem tak vesel, ker vidim da ljudje berejo, prisluhnejo, nato pa se še lotijo.
Pa še tukaj bom enkrat prilepil link do zelo dobrega članka in tabele. http://www.pesticidi.net/nasvetizakmetovalce/mesani_posevki.asp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Jul 2010 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Dober naslednik za grah je žito.
Ko je bil grah že skoraj zrel, sem kar med rastje graha vrgel pest žita.
Včeraj se je grah popolnoma obral, rastline so se potrgale in pustile na zemlji, korenine so se pustile v zemlji.
Pri trganju in puščanju rastlin na mestu sem opazil, da žito že rase.
Zdaj grem do ene grede graha, kjer bom rastline pustil za seme. Torej bo raslo še kakšen teden.
Vzel bom semena žita, zelja, repe, bele detelje, kumaric, solate, ... in vse skupaj posejal v rastje graha.
Semena kumar bom bolj skrbo posejal.
Čez kakšen teden bom shranil seme, ga nekaj posejal, organsko maso graha pa pustil na zemlji, tako, da ne bom poškodoval vzklitih rastlin.
Grah zelo rad raste skupaj. Jaz ga sejem od 10-20 semen na en kup, zato je grah po vsem vrtu.Več možnosti za pestrost itd.
Enako je skoraj z vsemi drugimi rastlinami. Pri sebi nimam nikjer grede graha, grede paradižnika, ... Vse je mešano na način, da imajo rastline dovolj prostora in se razvijejo do optimuma.
Škodljivcev ni, špricam popolnoma nič, niti z bio pripravki, gnojim nič, imam ogromno možnosti za predposevke, glavne posevke in poposevke.
Lepo se imejte! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 20 Avg 2010 02:29 Naslov sporočila: |
|
|
Letos imam trenutno na svojem travniku dva neokopana vrtova.
Enega z žiti in drugega s koruzo.
Pa še enega v bistvu, z jagodami.
Sedaj se bom spet malo ponovil, a upam, da ne škodi. :)
Avgust 2009 - seno položil in z grabljami poteptal 20 cm na globoko na pokošen travnik. Naredil sem dve veliki gredi.
Greda iz sena za žita in koruzo je v ozadju.
Greda z jagodami, figo in malinami v ospredju
24. oktober 2009 - umaknil seno, da sem zagledal humus ter posejal žito. Žito sem z dlanjo pritisnil k tlom in zastrl z umaknjenim senom.
Posejal sem po celi površini, ki je za gabezom (edino zeleno sredi grede v ozadju).
Za gabezom vidite kup, kasneje ga nisem ravno uporabil, se je zarasel s travniškimi rastlinami.
Si ga pa zapomnite, vam bo v pomoč pri orientaciji na naslednjih slikah.
31. oktober 2009 - zagledal znake klitja pod senom.
24. november 2009 - žita so ozelenela gredo.
Čisto v ospredju pšenica, levo od kupa pira, zadaj za kupom rž.
Del zgoraj opisane grede sem spomladi namenil tudi koruzi.
Na zgornji sliki lahko ta prostor vidite desno od kupa. Seveda je na sliki november 2009, zato še sameva.
Od marca 2010 do junija 2010 je ta del grede opisan tukaj - http://rastline.mojforum.si/rastline-post-49898.html#49898
1. junij 2010 - močno zeleni in široki listi so od pire, v ozadju pa je viden rž.
1. junij 2010 - pšenica
23. junij 2010 - rž
23. junij 2010
23. junij 2010 - koruza.
23. junij 2010 - pšenica
23. julij 2010 - pridelek žit popolnoma primerljiv tradicionalni pridelavi. :)
Rž
Pšenica
Koruza
Rž, pira je za njim, v ozadju pa divja žita. Praktično ni velike razlike, saj tudi grede žit nisem niti malo plel.
Pira
Rž in koruza
Pa še greda jagod.
Na zgornji sliki je to greda v ospredju, kjer vidite na vsaki strani maline, v ozadju figo, na sredini pa lepo in zdravo sadiko vrtne jagode.
Sadil sem brez okopavanja, samo dovolj veliko luknjo za korenine sem s palico naredil.
Takole so se razrasle do zime. Slika pa je bila posneta marca.
Za normalen pridelek bi bilo potrebno na 14 dni potrgati in na mestu pustiti okoliške rastline.
Na ta način ni potrebno vnašanje zastirke od zunaj, kakršnekoli rastline pa so dobrodošle, vedno.
Mene ni bilo veliko doma pa tudi namena nisem imel negovati.
Pridelek je bil, skromen, ker sem pustil divje.
Se je travnik popolnoma zarasel nazaj. Jagode so preživele.
Omenil sem, da je bilo divje, zdaj ni več.
V začetku letošnjega avgusta sem jagode osvobodil.
Sem na pol potrgal, večinoma pa samo potlačil rastje okoli jagod.
Malo več je bilo sadik, kot v začetku sezone.
Sedaj pa se že veliko bolje razraščajo.
To gredo z jagodami bom od zdaj naprej negoval in bom imel kot glavno kulturo jagode,
poleg tega pa bom lahko naslednjo sezono sadil še kaj drugega od zelenjave.
P.S.
Pomagajte mi najti alternativo za pojmovanje neokopanega vrta.
Rad bi neko besedo, ki bo nakazovala na to kaj počnem in ne na to kaj ne počnem. :)
Nazadnje urejal/a zuf 20 Avg 2010 10:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Avg 2010 04:54 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, zanima me, če bo koruza kaj obrodila. Vidi se, kot da si jo sejal čisto pregosto. Za dober pridelek rabi namreč vsako seme okrog sebe vsaj 10, bolje 15 cm prostora. Zato so včasih koruzo sadili, ne sejali.
Žita so prekrasno uspela. Seveda, saj so iz družine trav in so si zmogla izboriti prostor. Kaj pa slak? Ga ni bilo, ali ga samo videti ni. Ker to pa je nadloga tudi za žito. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Soustvarjanje z naravo Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Stran 5 od 16 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|