|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Nov 2009 21:41 Naslov sporočila: Kaki |
|
|
Diospyros kaki - kaki, zlato jabolko
KAKO DOZORITI NEZRELE KAKIJE
Nedozorele kakije hitreje zmedimo, če jih naložimo na jabolka ali krompir. S tem, da krompir postane sladek.
Zrel kaki je temno oranžen. Če dozori v hladilnici ali doma je zelo mehak. Sadež, ki dozori na drevesu, tudi zrel ostane trd, njegov okus pa je neprimerljivo polnejši od okusa kakijev dozorelih v hladilnici.
KAKIJEVA MARMELADA
Potrebujemo: 1 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, ½ grenivke (ali 1 limono), 1 kg rjavega sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 0,05 dcl ruma
Priprava: kakije operemo in očistimo. Neolupljene narežemo. Jabolko olupimo in narežemo ter pokapljamo z sokom od grenivke (ali limoninim sokom). V posodo damo narezan kaki ter jabolko z grenivkinim (limoninim) sokom. Zavremo med kuhanjem dobro mešamo in pobiramo peno, vreje naj približno 1/2 ure. Mešanico ohladimo ter skozi gazo pretlačimo. Mešanici dodamo sladkor in vanilijev sladkor ponovno zavremo in počasi kuhamo, da povre vsa tekočina. Kuha se naj približno 1 uro. V še vročo marmelado primešamo rum. Nadevamo v segrete kozarce ter takoj zapremo.
KAKIJEV NAPITEK
Izvrsten napitek pripravimo tako, da narezane zrele kakije zmešamo v električnem mešalniku z mlekom.
Pijačo pijemo ohlajeno.
Nazadnje urejal/a Kosobrin 09 Nov 2009 18:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 09 Nov 2009 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Evo prva slikica zgoraj omenjenega recepta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 09 Nov 2009 16:06 Naslov sporočila: Re: Kaki |
|
|
Kosobrin
Kosobrin je napisal/a: | Zavremo med kuhanjem dobro mešamo in pobaramo peno. |
Koliko časa to počnemo, približno v minutah?
Kosobrin je napisal/a: | Mešanici dodamo sladkor in vanilijev sladkor ponovno zavremo in počasi kuhamo, da povre vsa tekočina. |
Tudi tu me zanima koliko časa to počnemo, približno v minutah? Ali tu potrebno pobrati peno?
Pa še koliko (ponavadi) kilogramov kakijev v eni turi? Ali vedno greš vse po 1 kg?
lp
Sabur |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 09 Nov 2009 16:10 Naslov sporočila: Re: Kaki |
|
|
Kosobrin je napisal/a: |
KAKIJEV NAPITEK
Izvrsten napitek pripravimo tako, da narezane zrele kakije zmešamo v električnem mešalniku z mlekom.
Pijačo pijemo ohlajeno. |
Ne, ne z mlekom - z banano in vanilinim sladkorjem. Božansko! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 02 Dec 2009 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
kosobrin
v čem je razlika med rjavim in belim sladkorjem?
Razmišljam, da bi v ta recept dodal še kakšno sadje, npr. češnje.
Je kdo kaj experimentiral?
lp
Sabur |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 02 Dec 2009 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Rjav sladkor da tak poseben, rahlo karamelen okus. Veliko bolj okusen kot bel sladkor, z nutricionističnega vidika pa je ista figa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 02 Dec 2009 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Mi kar doma experimentiramo.
Bom magari na koncu napisal, če smo kaj dosegli več kot je v "osnovnem" receptu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 07 Dec 2009 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ta vikend sem z ženico experimentiral kosobrinov recept in sem vzel sledeče sestavine in mere
kaki: 1,7 kg
rjavi sladko: 1 kg
črne češnje (sicer zmrnjene): 0,45 kg
jabolko: 2 veliki
limona: 2 kos
van.sladkor: 1 paketek
Ruma pač nekonzumiram zato tudi nisem dal.
Ostalo vse isto
Dobil sem po mojih okuso ZELO kvalitetno marmeladu, ki mi je od barve do okusa zelo očarala, ker so češnje dale svoj delež v vseh poglednih. Tudi kaki niso več tako izrazite.
Sliko žal ne morem prilepiti, ker ne deluje shrani.si (ponovno!)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 07 Dec 2009 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, potem pa si poišči kak drug spletni album.
Jaz pite nisem še naredila. Moj mož je zavihal nos, ko je slišal, da bi bila iz kakijev. Hah, kako tipično da je tisto, kar raste doma, nezanimivo, za druge pa specialiteta.
Jo moram kdaj podtaknit brez da vidi postopek priprave. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 07 Dec 2009 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Evo slike:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rene
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 18:41 Prispevkov: 241
|
Objavljeno: 08 Dec 2009 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo Sabur. Izgleda odlično, verjamem da je tudi zelo dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, Sabur dobro, da si napravil tole povezavo do recepta za kakijevo marmelado - sploh nisem vedela, da ga imamo na forumu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|