Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaki

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2009 21:41    Naslov sporočila: Kaki Odgovori s citatom

Diospyros kaki - kaki, zlato jabolko

KAKO DOZORITI NEZRELE KAKIJE
Nedozorele kakije hitreje zmedimo, če jih naložimo na jabolka ali krompir. S tem, da krompir postane sladek.
Zrel kaki je temno oranžen. Če dozori v hladilnici ali doma je zelo mehak. Sadež, ki dozori na drevesu, tudi zrel ostane trd, njegov okus pa je neprimerljivo polnejši od okusa kakijev dozorelih v hladilnici.

KAKIJEVA MARMELADA
Potrebujemo: 1 kg zrelih kakijev, 1 jabolko, ½ grenivke (ali 1 limono), 1 kg rjavega sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 0,05 dcl ruma
Priprava: kakije operemo in očistimo. Neolupljene narežemo. Jabolko olupimo in narežemo ter pokapljamo z sokom od grenivke (ali limoninim sokom). V posodo damo narezan kaki ter jabolko z grenivkinim (limoninim) sokom. Zavremo med kuhanjem dobro mešamo in pobiramo peno, vreje naj približno 1/2 ure. Mešanico ohladimo ter skozi gazo pretlačimo. Mešanici dodamo sladkor in vanilijev sladkor ponovno zavremo in počasi kuhamo, da povre vsa tekočina. Kuha se naj približno 1 uro. V še vročo marmelado primešamo rum. Nadevamo v segrete kozarce ter takoj zapremo.

KAKIJEV NAPITEK
Izvrsten napitek pripravimo tako, da narezane zrele kakije zmešamo v električnem mešalniku z mlekom.
Pijačo pijemo ohlajeno.


Nazadnje urejal/a Kosobrin 09 Nov 2009 18:57; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2009 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo prva slikica zgoraj omenjenega recepta. Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2009 16:06    Naslov sporočila: Re: Kaki Odgovori s citatom

Kosobrin

Kosobrin je napisal/a:
Zavremo med kuhanjem dobro mešamo in pobaramo peno.

Koliko časa to počnemo, približno v minutah?

Kosobrin je napisal/a:
Mešanici dodamo sladkor in vanilijev sladkor ponovno zavremo in počasi kuhamo, da povre vsa tekočina.

Tudi tu me zanima koliko časa to počnemo, približno v minutah? Ali tu potrebno pobrati peno?

Pa še koliko (ponavadi) kilogramov kakijev v eni turi? Ali vedno greš vse po 1 kg?

lp
Sabur
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2009 16:10    Naslov sporočila: Re: Kaki Odgovori s citatom

Kosobrin je napisal/a:

KAKIJEV NAPITEK
Izvrsten napitek pripravimo tako, da narezane zrele kakije zmešamo v električnem mešalniku z mlekom.
Pijačo pijemo ohlajeno.


Ne, ne z mlekom - z banano in vanilinim sladkorjem. Božansko!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2009 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kosobrin

v čem je razlika med rjavim in belim sladkorjem?
Razmišljam, da bi v ta recept dodal še kakšno sadje, npr. češnje. Smile

Je kdo kaj experimentiral?

lp
Sabur
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2009 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rjav sladkor da tak poseben, rahlo karamelen okus. Veliko bolj okusen kot bel sladkor, z nutricionističnega vidika pa je ista figa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2009 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi kar doma experimentiramo. Smile
Bom magari na koncu napisal, če smo kaj dosegli več kot je v "osnovnem" receptu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2009 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta vikend sem z ženico experimentiral kosobrinov recept in sem vzel sledeče sestavine in mere

kaki: 1,7 kg
rjavi sladko: 1 kg
črne češnje (sicer zmrnjene): 0,45 kg
jabolko: 2 veliki
limona: 2 kos
van.sladkor: 1 paketek

Ruma pač nekonzumiram zato tudi nisem dal.
Ostalo vse isto

Dobil sem po mojih okuso ZELO kvalitetno marmeladu, ki mi je od barve do okusa zelo očarala, ker so češnje dale svoj delež v vseh poglednih. Tudi kaki niso več tako izrazite.

Sliko žal ne morem prilepiti, ker ne deluje shrani.si (ponovno!)

Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2009 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, potem pa si poišči kak drug spletni album. Very Happy

Jaz pite nisem še naredila. Moj mož je zavihal nos, ko je slišal, da bi bila iz kakijev. Hah, kako tipično da je tisto, kar raste doma, nezanimivo, za druge pa specialiteta.
Jo moram kdaj podtaknit brez da vidi postopek priprave.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2009 20:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo slike:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rene



Pridružen/-a: 03.05. 2009, 18:41
Prispevkov: 241

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2009 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo Sabur. Izgleda odlično, verjamem da je tudi zelo dobro.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, Sabur dobro, da si napravil tole povezavo do recepta za kakijevo marmelado - sploh nisem vedela, da ga imamo na forumu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.