|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Jul 2008 07:31 Naslov sporočila: Rdeči ribez |
|
|
Ribes - grozdičje, ribez
ČAJ
Zmešamo tri enake dele ribezovih listov, navadnega jagodnjaka in pehtrana. Za skodelico vzamemo čajno žličko mešanice, jo prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Osladimo s sladkorjem ali medom.
Čaj krepi organizem in dviguje odpornost.
MARMELADA
Potrebujemo: 2,5 kg rdečega ribeza, 1,5 kg sladkorja, 1 vrečko zgoščevalca.
Ribez operemo, očistimo pecljev in osušimo. V mikserju ga zmeljemo. Pretlačimo ga skozi krpo, tako da peške ostanejo v krpi. V dobljeno čežano vmešamo sladkor in na hitro zavremo. Kuhamo 10 minut, dodamo zgoščevalec in še enkrat zavremo. Vročo marmelado denemo v kozarce in jih takoj zapremo.
RIBEZOV PRESNI SOK
Potrebujemo: 2 kg ribeza, 1 kg sladkorja
Ribez operemo, dobro osušimo, osmukamo s pecljev, preberemo in stehtamo. Nato ga damo v stiskalnico za sadje in stisnemo. Sok previdno odlijemo, dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se popolnoma raztopi. Nalijemo ga v steklenice in takoj zapremo.
Na enak način lahko naredimo vkuhan sok. Sok zmešan s sladkorjem kuhamo 30 minut, temperatura ne sme biti višja kot 80°C, vročega nalijemo v segrete steklenice in takoj zapremo.
RIBEZOV KOMPOT
Potrebujemo: 1 kg rdečega ribeza, ½ kg sladkorja
Ribez operemo, odcedimo in posmukamo s pecljev. Ribez nadevamo v kozarce, v vodi prevremo sladkor in nalijemo na rdeči ribez. Kozarce zložimo v pečico, kjer jih za 30 minut segrejemo na 80 stopinj Celzija.
Nazadnje urejal/a Kosobrin 08 Jun 2009 08:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Jul 2008 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa ribezov liker?
Nisem ravno človek, ki bi vlagala in pripravljala za zimo. A dobila sem veliko rdečega ribeza, ki se ga ni dalo pojesti. Prevelika količina, ne slab okus, da ne bo pomote. Pomešala sem ga z sladkorjem, naložila v steklene kozarce in dala na sonce. Ko se je sladkor stopil, sem dala v steklenico in prilila domače žganje. Problem. Preveč sladko! Če dodam žganje bo vse skupaj preveč pijano....Kako torej? A se lahko doda voda? Zanimajo me količine. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Jul 2008 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, napravi z enega litra dva. Litru žganja dodaš pol litra destilirane vode in to pomešaš z isto količino presladkega likerja pa ne bo več presladko in prepijano. Dobro pa je med mešanjem tudi preiskušati, da dobiš za tvoj ukus najboljšo varianto, pa nikar preveč.
LO Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 24 Jul 2008 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, meni so rekli, da je lahko navadna voda iz pipe, le da jo je najprej treba prevreti in ohladiti.
Dajem pa 1/3 sirupa in 2/3 žganja, vodo potem dolivam po okusu. Ostane kar močna pijača, ampak jo imamo samo za aperitiv oz. postrežem, kadar kdo pride na kavico, v tistih malih kozarčkih, iz katerih se res ne moreš napiti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Jul 2008 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, očitno še nisi "dol padla".Žganje z 40% alkohola, ki ga mešaš 2-1 ima še vedno 30% in se lahko pokvari samo v želodcu.Ostalo ti je že odgovorila Muha.
LP Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 24 Jul 2008 16:45 Naslov sporočila: maček |
|
|
Katrinca , če te jutri ne bo na foromu bomo vedeli, da zdraviš miau,miau... _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Jul 2008 06:03 Naslov sporočila: Re: maček |
|
|
potonka je napisal/a: | Katrinca , če te jutri ne bo na foromu bomo vedeli, da zdraviš miau,miau... |
Včeraj je katrinca pomagala pri sorodnikih tapete dol trgat, pa pohištvo prenašala itd. Zvečer pa se je pri meni zbrala mala družbica in sem izkoristila priliko in ponudila svoj zvarek. Odločno so bili proti, da dodam vodo. Smo pač Štajerci
O mačku pa ni ne duha ne sluha pri hiši, razen naše Trolly seveda.
Ja, prav ponosna sem na svoj prvi izdelek! _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 25 Jul 2008 07:47 Naslov sporočila: poskušnja |
|
|
To bo treba sprobat , bomo enkrat prišli na žur , le pazi , da ti ga kdo vsega ne požloka, saj veš dobra stvar te kar povleče kot magnet , potem pa........... _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|