|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vrtnarka
Pridružen/-a: 06.05. 2008, 09:20 Prispevkov: 507 Kraj: oplotnica
|
Objavljeno: 10 Jul 2008 16:56 Naslov sporočila: Artemisia dracunculus - pehtran |
|
|
Artemisia dracunculus - Pehtran
pehtran
Zakaj vse uporablate pehtran.Imam ga samo za potico.
_________________ živi življenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jul 2008 06:02 Naslov sporočila: |
|
|
PEHTRAN
(Artemisia dracunculus L.)
družina: košarnice
domača imena:
tuja imena: estragon, trkanj, Dragon, Dragoncello, Escadronkraut, Estragon
UPORABNI DELI:
zel
ZDRAVILNOST:
zbuja apetit, zdravi želodec, revmo, ledvice, mehur, vodenico, protin, slabo prebavo, napenjanje.
ČAS NABIRANJA:
maj, junij, julij
UPORABA:
čaj, kis, pecivo, liker |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Avg 2008 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi ga imamo samo za peciva - potice ali biskvite
Andreja, v katere omake ga pa dodajaš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 04 Avg 2008 09:33 Naslov sporočila: pehtran |
|
|
Pehtran dodajam kisu pri vlaganju kumaric v kozarce, seveda v zelo majhni količini, da pri kumaricah ne prevlada okus po tej dišeči začimbi. Seveda kot dodatno začimbo poleg vseh ostalih (šalotka, koper, hren....itd.) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 04 Avg 2008 10:57 Naslov sporočila: Re: Artemisia dracunculus - pehtran |
|
|
Nekaj si ga pa posušim, da ga uporabljam pozimi za kakšno potico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Avg 2008 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobro se obnese tudi zamrznjen, vendar ga je treba močno zaviti (v posodico in čez še par plasti oprijemajoče folije), da vsa skrinja ne diši po njem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 18 Avg 2008 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
11 Jul 2008 06:13 Naslov sporočila: Pehtran
Kosobrin je napisal/a: | ZELIŠČNA OMAKA
Potrebujemo: 2 jedilni žlici olja, 1 jedilno žlico drobno narezanega drobnjaka, 1 jedilno žlico drobno narezanega peteršilja, 2 jedilni žlico narezanega pehtrana, 2 zrni česna, pol čebule, 4 jedilne žlice vina, 1 jedilno žlico limoninega soka, poper, sol, 2 skodelici juhe, 1 jedilno žlico moke. Čebulo in zelišča prepražimo na olju zalijemo z juho, dodamo prežganje iz moke in vina. Omaka naj vre 10 minut, nato jo odcedimo in ji dodamo, sol, poper in limonin sok |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|