|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pero76
Pridružen/-a: 01.10. 2012, 13:07 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ali mogoče veste tudi zakaj oz. kje je nastala razlika, ker ni edina (priprava tinktur, na soncu da ali ne; izdelava šentjanževega olja- 14 ali 40 dni na soncu....)
LP
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Mene so učili od malega vse na soncu, ker ima sonce tudi svojo moč.
Šentjanževka v olju 40 dni na soncu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem v začetku maja nabral liste ozkolistnega tropotca, ga opral in nalagal po plasteh v petliterski lonec. Vmes sem nasipal sladkor. Za pet litrov je potrebno veliko tropotca (15-20 l) , saj se potlači. Liste nisem narezal. Potem sem ga zakopal cca 30 cm globoko v zemljo in koncem oktobra sem ga izkopal po štirih mesecih zorenja. Mislim, da daljši čas zorenja ni problem, le naj ne bo krajši od treh mesecev. Ko sem ga odprl, sem iztisnih sirup od listov preko goste tkanine. Dobro ga je potrebno stisniti, da odteče tudi gosta sluz. Najboljša je mala stiskalnica. Ker sem varčeval s sladkorjem ( morda 1 kg na 5 l), ki je konzervans) in sem vlagal moker opran tropotec, je zaradi nižje koncentracije sladkorja prišlo do delnega vrenja. Sirup je bil okusen in je vseboval malo alkohola ( kot nekaj dni star mošt). Prelil sem ga v temne steklenice (v zelene plastenke od mineralne vode) ter ga občasno šluknil. Odličen je in zelo pomirja kašelj. Bal sem se, da se bo kvaril,vendar nisem opaziol sledov plesni ali slabšanje okusa. V tem primeru bi mu dodal c-vitamin v prahu ( dobi se pri Mullerju) kot konzervans.
Sem kadilec s kroničnim bronhitisom tako, da je priložnost za umirjanje več kot dovolj. Za vlaganje sem uporabil plastično posodo (primerno za živila) s pokorovom na navoj. V knjigi sicer piše o steklenem kkozarcu, o pergamentnim tesnenjem in leseno deščico, ki jo obtežimo. Ampak v starih časih še ni bilo sodobne embalaže. Nasldnje leto ga bom naredil še več, s tem da bom liste narezal in premešal s sladkorjem. Mislim, da bom na ta način dobil več učinkovin iz tropotca kot pri celih listih. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Stric Marč, liste si vložil s sladkorjem v petlitrski kozarec. Koliko si pa potem dobil čistega sirupa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Nov 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Stric Marč, priporočam ti, da liste malo natolčeš in potem zlagaš plast listov in sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 02 Nov 2013 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Melona. Ker nisem imel stiskalnice in sem ožemal sirup kar z rokami skozi platno je bilo sirupa cca 3 litr. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Nov 2013 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Stric Marč, Kosobrin, kaj menita, bi bilo zdaj še OK, če naberem trpotec? Ali je že čisto prepozno in sem spet zamudila? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ni prepozno, dokler ni še slane in dokler so listi lepo zeleni. Ko ga zakoplješ, naj bo v zemlji po mojem vsaj 4 mesece ( najbolje do spomladi), ker so nižje temperature. Pa dovolj globoko ga zakoplji , da ne zmrzne. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ti, naberem jutri, meni se res zdi še čisto lep zelen. Tudi spomladi zna priti prav. In če drugega ne, bom vsaj preizkusila, kako dolgo bo obstojen. Če me vmes še zvije kakšno vprašanje, te bom pa spet prosila za nasvet . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|