|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 21 Apr 2009 08:15 Naslov sporočila: Ozkolistni trpotec - Plantago lanceolata |
|
|
Plantago - trpotec
OZKOLISTNI TRPOTEC
(Plantago lanceolata L.)
družina: trpotčevke
domača imena: celec, celilec, krpotec,prpotec, tropotec, žilnik, žličnjak,
tuja imena: mala bokvica, Spitzwegerich,Piantaggine lanciuola, Graeter plantain, Plantain lanceole,
UPORABNI DELI:
list, korenine, seme
ZDRAVILNOST:
čisti kri, ledvice, mehur, pljuča, želodec, kašljanje, premočna menstruacija, poškodbe, rane, udarnine ureznine, ugrize, pike žuželk, ozebline, zobobol, bolna ušesa, opekline.
ČAS NABIRANJA:
maj, junij, julij, avgust, september, oktober
UPORABA:
čaj, sok, sirup, pomladanska čistilna solata, juha, prikuha, obkladek
ČAJ IZ OZKOLISTNEGA TRPOTCA
1 čajno žličko suhih trpotčevih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Čaj sladkamo z medom. Pijemo zjutraj in zvečer po 1 skodelico. Čaj pomaga pri kašlju.
TRPOTČEVA JUHA
Potrebujemo: 6 dag surovega masla, srednje veliko čebulo, 2 krompirja, 2 skodelici na drobno narezanih mladih listov ozkolistnega trpotca, 2 žlici kisle smetane, sol, strt česen.
Sesekljano čebulo prepražimo na maslu in dodamo surov, na kocke narezan krompir. Prilijemo vodo, dodamo narezan ozkolistni trpotec ter kuhamo dokler krompir ni mehak. Na koncu solimo po okusu, dodamo še strt česen in 2 žlici kisle smetane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linda
Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14 Prispevkov: 1498 Kraj: nekje na štajerskem
|
Objavljeno: 05 Maj 2009 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hčerka je pred leti v vrtcu kuhala sirup iz trpotca.Ve kdo postopek izdelave |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Maj 2009 05:32 Naslov sporočila: |
|
|
Sirup iz ozkolistnega trpotca se ne kuha.
Postopek je naslednji. Naberemo liste ozkolistnega trpotca, jih natolčemo. Po plasteh izmenoma s sladkorjem jih dajemo v kozarec s širokim grlom. Ko je kozarec poln ga postavimo za 40 dni v temen prostor.
Včasih so ga na kmetijah delali tako, da so kozarec zakopali v zemljo 1 m glogoko in ga pustili v zemlji 40 dni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Jul 2009 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa sem ga imel na soncu, tako kot vršičke. Kaj praviš na to? Šele sedaj vidim, da tudi vršičke dajo v senco. Kako je s sladkorjem, se vseeno raztopi? Bom naredil še enega v senci in pa z medom namesto sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Jun 2013 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
pero76 je napisal/a: | Sušenje trpotčevih listov
Zanima me, če lahko sveže liste narežem in potem dam sušit, ker mi celih listov nikakor ne uspe posušiti. Mi prej počrnijo, pa jih sušim v senci in na prepihu.
LP
Peter |
Si mislil ozkolistnega?
Sama se o zeliščih šele učim. Vprašanje sem samo prestavila v ustrezno temo, da bo vse na kupu.
Verjamem, da dobiš strokovni odgovor kmalu. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 19 Jun 2013 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, strokovnega žal ne -
no, jaz liste (tudi širokolistnega) narežem na cca 1cm široke rezine in posušim na pladnjih v mojem vročem steklenjaku, kjer je senca.
Vsak dan jih preobrnem, da se lepše sušijo.
Kaj pa drugi?
Pero76 - kaj pa delaš iz tega trpotca? _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Jun 2013 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Liste ozkolistnega trpotca narežem, sušim ga v senčnem prostoru in nič ne počrni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Jun 2013 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še nekaj. Trpotec se mora nabirati med 13. in 17. uro, ko sonce že posuši jutranjo roso. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pero76
Pridružen/-a: 01.10. 2012, 13:07 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 20 Jun 2013 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj sem gatudi jaz nakajkrat narezal, pa se je brez težav posušil. Samo s celimi listi mi nikakor ne uspe. Sam nabiram ozkolistni trpotec in zanj sem tudi spraševal, mislim pa da glede sušenja ni velike razlike med sortami trpotca.
Posušen trpotec uporabljam za čaj, da malo pomagam pljučam. (pred 1,5leta sem nehal kaditi , po 20-ih letih |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Jun 2013 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Za očiščenju pljuč po kajenju ti bo zagotovo pomagal tudi čaj iz pljučnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
pero76
Pridružen/-a: 01.10. 2012, 13:07 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 20 Jun 2013 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Super. Hvala!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 21 Jun 2013 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, Pero, čestitam! Morda tudi meni nekoč uspe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pero76
Pridružen/-a: 01.10. 2012, 13:07 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 21 Jun 2013 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kar loti se. Meni je bilo lažje, kot sem si mislil.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gost
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Sirup je zakon. Jaz ga delam po klasični metodi z zakopavanjem. Pol metra za tri mesece. Tudi primerno darilo ob božiču (ko vsi kašljamo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
LaKosta
Pridružen/-a: 28.06. 2013, 08:27 Prispevkov: 28 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je finta v temi in konstantni temperaturi. R.Wilfort piše:
"kozarec, ki smo ga dobro zamašili... pokrijemo z deščico, ki jo obtežimo še z opeko ali kamnom. Kozarec naj ostane tako zakopan v zemlji 3 mesece; pri enakomerni talni temperaturi prevre sladkorni izvleček listov v sirup... Vsebino kozarca temeljito stisnemo v sadni stiskalnici in tako dobljen trpotčev sirup še prevremo. Pretlačevanje skozi krpo, ki je precej običajno v podobnih primerih, tukaj ni priporočljivo, ker ob tem nepopolnem postopku ne iztisnemo vseh dragocenih snovi... To je eno najboljših zdravil zoper vse pljučne bolezni. Kdor ne premore svojega vrta in si ne more privoščiti vrenja pri enakomerni talni temperaturi, naj postavi kozarec na enakomeren topel kraj, najbolje v bližino ognjišča. Bolj ko je temperatura enakomerna, bolj trajno je prevrevanje. Vsaka ohladitev prekine proces vrenja in potem nastane manjvreden, čeravno ne čisto pokvarjen sirup." (Zdravilne rastline in njih uporaba, str. 379)
ps: jaz sem bil Gost, ko še nisem bil prijavljen |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pero76
Pridružen/-a: 01.10. 2012, 13:07 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje.
Nekateri trdijo, da se trpotec lahko pije kot čaj, drugi pa trdijo, da se ga samo namoči v mrzli vodi. Katera je prava?
LP
Pero |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ozkolistni trpotec se pije kot čaj ali se iz njega naredi sirup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|