|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojan66
Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09 Prispevkov: 121 Kraj: ljubljana-slovenske konjice
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 12:20 Naslov sporočila: žitno žganje |
|
|
Pozdravljeni, iščem dobro žitno žganje..če kdo ve, prosim za informacijo...Bojan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
A vinsko ti pa ne ustreza? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
S tem žitnim žganjem se "dogajajo zanimive zadeve"
Pojavlja se predvsem v kakšnih likerjih, tinkturah; ala orehovo žganje, pa lešnikov liker, itd...
- V "Dvorec Trebnik" v tinkturi plešca navajajo: ""čez to prelijemo 38-40% žitno ali sadno žganje"" torej eno ali drugo
- Na nekem forumu je ostalo neodgovorjeno vprašanje: ""v večih knjigah in revijah sem našel recepte , kako pripraviti razne domače likerje oz. nalivke , vsepovsod pa se pojavlja nasvet ,da se za nalivanje uporablja ŽITNO ŽGANJE. zanima me , če kdo pozna tehnološki postopek priprave oz. pridelave le tega.""
Torej velika potreba po specifičnem žganju, ki se pri nas skoraj ne kuha - ga je že kdo od forumašev ?
Našel sem pa nekaj zanimivih podatkov, tule
http://www.natura2000.si/index.php?option=com_content&view=article&id=68:tehnoloki-postopki-izdelave&catid=36:kostelska-rakija&Itemid=60
pravijo: ""V južnem jugovzhodnem in vzhodnem delu Slovenije pripravljajo destilate tako, da v enkratni destilaciji med kuhanjem zbirajo tri frakcije: v posebno posodo prestrezamo destilat, ki priteče najprej in mu pravimo prvenec, v drugo posodo srednje ali žitno žganje in v tretje patoko.""
Torej je žitno žganje samo frakcija sadnega žganja.
Hmm .
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 17 Feb 2013 21:12; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž si mislil žitno žganje , kajne in ne žitno sadje (zadnji stavek)?
Samo opomba, potem pa prosim naj naša dobra muha zabriše tole moje smetenje v koš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Orhy, vidiš kaj se prstom zatipka _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj mnenj, kaj naj bi žitno žganje bilo , najdete TUKAJLE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, saj, saj, ampak poanta je v morebitnem nesporazumu o potrebi po žitnem žganju; je to žganje iz žit, ali imajo pisci receptov v mislih srednjo frakcijo sadnega žganja ...
Pa še efekt Copy-Paste je verjetno vmes
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, nekaj podobnega je bilo tudi pri ne-razumevanju izraza cvet (rastline namočimo v cvet ) . Le žganjekuhci in žganjepivci so vedeli, da so to prvi curki žganja z visoko stopnjo alkohola. Cvet smo doma vedno posebej shranjevali za namakanje zelišč, saj je bil za pitje premočan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, lahko je pa to malo bolj nobl oznaka za špirit, ki se "masovno" uporablja za likerčke in ostale žganjice - se mi zdi
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Feb 2013 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Malo smo zašli, prvo žganje, cvet vsebuje metilni alkohol, ki je strupen, je pa uporaen za masaže. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojan66
Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09 Prispevkov: 121 Kraj: ljubljana-slovenske konjice
|
Objavljeno: 18 Feb 2013 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
...res je da imam v mislih žganje, primerno za likerje...rad pa bi takšno, kjer ni potrebno dodajat vode, torej sem prišel do tistih 40%..verjetno še obstaja kakšno drugo, ki ga ne poznam, ampak to kar je v moji okolici dosegljivo so sami pravi "šnopsi"
A šprit je uporaben za te stvari?
lp Bojan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Feb 2013 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Bojan, vsa žganja se redčijo z vodo, ponavadi destilirano na željeno stopnjo,%alkohola.
Za likerje je primerno vsako žganje, ki nima samo močne arome, npr sadjevec, tropinovec, dobre slivovke je za to škoda.Špirit pa raje pri miru pusti.
Na našem forumu imamo kar dosti napisanega o ŽGANJEKUHI . _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojan66
Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09 Prispevkov: 121 Kraj: ljubljana-slovenske konjice
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, najlepša hvala....lpb |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Okt 2013 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
Žganje, ki nima močne arome samo po sebi, je tisto, ki se kuha iz hrušk tepk. Samo ker so take hruške majhne in je pobiranje zamudno je običajno tudi cena tega žganja višja. To leto sem likerje še delal iz sadjevca (jabolčnega) za naprej bom pa imel žganje iz tepk pa bom videl če bo kakšna razlika na koncu. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hruške dajo žganju znan, prijeten vonj. Menda je najbolj nevtralen kak tropinovec. Drugače pa hruškovec,slivovec,brinjevec, imajo dosti močan vonj. To so pri nas pogosto kuhana žganja. Drugače tudi kutinovec, jerebeikovec bi znali imeti močan vonj, ampak ne poznam.
Jaz delam likerje iz vsega, kar pride pod roke. Noben še ni rekel da je zato liker čuden, kvečjemu hvalili so. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Whisky je značilna škotska pijača, ki jo pripravljajo s posebno destilacijo rži, ječmena ali koruze; destilat zori v hrastovih sodih 5 do 10 let ali še več.
Tequilla je mehiška alkoholna pijača, destilat fermentirane agave.
Vodka se lahko izdeluje iz različnih surovin, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Najpogosteje se uporabljajo žita, izdeluje pa se tudi iz krompirja in melase. _________________ http://www.lampreht.com/index.php/sl/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 29 Jul 2016 18:02 Naslov sporočila: Žitno .sadno ali drugo žganje |
|
|
Iz žita, koruze ali pšenice lahko dobiš žitno žganje po postopku za izdelavo piva, samo da pustiš fermentacijo dalj. Tudi pivo ima lahko več kot 10 % alkohola. seveda pa moraš na koncu vsebino destilirati po postopku žganjekuhe, da dobiš ven bolj ali manj čist alkohol. Sam mislim ( na vzhodu tako tudi je) za likerje in namakanje zdravilnih zelišč uporabljajo vodko in ne sadjevca. Vodka ( iz koruze, pšenice ali krompirja, le da je škrob posredi) je dovolj koncentrirana in praviloma brez vonja in posebnega okusa. Pa še poceni je. V npr Evrospinu je že za 8 evro/ l , kar za žganja ni niti slučajno. Za namakanje rastlin, če se uporabljajo le zunanje ( masaže) je najbolj racionalni nakup bioetanola (96% ), ki se dobii v spletnih trgovinah že za 10 evrov za 3 litre ( za gorilnike, za fondije...) Bioetanol je pravzaprav čisti alkohol, brez vonja ( ne kot včasih gorilni špirit, ki so mu dodajali fosfine, da je smrdel in da ga zato ljudje niso pili). Tako poceni je zato, ker nima trošarin, ki se dodajajo alkoholnim pijačam. Primeren je tudi za čiščenje, dezinfekcijo in razkužilo za posodo in pribor, ki se ukvarjajo z naravno in domačo kozmetiko. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|