Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




žitno žganje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Mali oglasi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bojan66



Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09
Prispevkov: 121
Kraj: ljubljana-slovenske konjice

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 12:20    Naslov sporočila: žitno žganje Odgovori s citatom

Pozdravljeni, iščem dobro žitno žganje..če kdo ve, prosim za informacijo...Bojan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 12:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A vinsko ti pa ne ustreza?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S tem žitnim žganjem se "dogajajo zanimive zadeve" Rolling Eyes

Pojavlja se predvsem v kakšnih likerjih, tinkturah; ala orehovo žganje, pa lešnikov liker, itd...

- V "Dvorec Trebnik" v tinkturi plešca navajajo: ""čez to prelijemo 38-40% žitno ali sadno žganje"" torej eno ali drugo Rolling Eyes

- Na nekem forumu je ostalo neodgovorjeno vprašanje: ""v večih knjigah in revijah sem našel recepte , kako pripraviti razne domače likerje oz. nalivke , vsepovsod pa se pojavlja nasvet ,da se za nalivanje uporablja ŽITNO ŽGANJE. zanima me , če kdo pozna tehnološki postopek priprave oz. pridelave le tega.""

Torej velika potreba po specifičnem žganju, ki se pri nas skoraj ne kuha - ga je že kdo od forumašev ?

Našel sem pa nekaj zanimivih podatkov, tule
http://www.natura2000.si/index.php?option=com_content&view=article&id=68:tehnoloki-postopki-izdelave&catid=36:kostelska-rakija&Itemid=60

pravijo: ""V južnem jugovzhodnem in vzhodnem delu Slovenije pripravljajo destilate tako, da v enkratni destilaciji med kuhanjem zbirajo tri frakcije: v posebno posodo prestrezamo destilat, ki priteče najprej in mu pravimo prvenec, v drugo posodo srednje ali žitno žganje in v tretje patoko.""

Torej je žitno žganje samo frakcija sadnega žganja.
Hmm Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 17 Feb 2013 21:12; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbrž si mislil žitno žganje , kajne in ne žitno sadje (zadnji stavek)?
Samo opomba, potem pa prosim naj naša dobra muha zabriše tole moje smetenje v koš. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Orhy, vidiš kaj se prstom zatipka Cool Laughing
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj mnenj, kaj naj bi žitno žganje bilo , najdete TUKAJLE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, saj, saj, ampak poanta je v morebitnem nesporazumu o potrebi po žitnem žganju; je to žganje iz žit, ali imajo pisci receptov v mislih srednjo frakcijo sadnega žganja ... Rolling Eyes

Pa še efekt Copy-Paste je verjetno vmes Cool

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, nekaj podobnega je bilo tudi pri ne-razumevanju izraza cvet (rastline namočimo v cvet Surprised Surprised ) . Le žganjekuhci in žganjepivci so vedeli, da so to prvi curki žganja z visoko stopnjo alkohola. Cvet smo doma vedno posebej shranjevali za namakanje zelišč, saj je bil za pitje premočan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 21:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, lahko je pa to malo bolj nobl Cool oznaka za špirit, ki se "masovno" uporablja za likerčke in ostale žganjice - se mi zdi Rolling Eyes

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2013 22:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo smo zašli, prvo žganje, cvet vsebuje metilni alkohol, ki je strupen, je pa uporaen za masaže.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojan66



Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09
Prispevkov: 121
Kraj: ljubljana-slovenske konjice

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2013 08:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...res je da imam v mislih žganje, primerno za likerje...rad pa bi takšno, kjer ni potrebno dodajat vode, torej sem prišel do tistih 40%..verjetno še obstaja kakšno drugo, ki ga ne poznam, ampak to kar je v moji okolici dosegljivo so sami pravi "šnopsi" Smile
A šprit je uporaben za te stvari?
lp Bojan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2013 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bojan, vsa žganja se redčijo z vodo, ponavadi destilirano na željeno stopnjo,%alkohola.
Za likerje je primerno vsako žganje, ki nima samo močne arome, npr sadjevec, tropinovec, dobre slivovke je za to škoda.Špirit pa raje pri miru pusti.

Na našem forumu imamo kar dosti napisanega o ŽGANJEKUHI .
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojan66



Pridružen/-a: 10.11. 2011, 12:09
Prispevkov: 121
Kraj: ljubljana-slovenske konjice

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Franc, najlepša hvala....lpb
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Okt 2013 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žganje, ki nima močne arome samo po sebi, je tisto, ki se kuha iz hrušk tepk. Samo ker so take hruške majhne in je pobiranje zamudno je običajno tudi cena tega žganja višja. To leto sem likerje še delal iz sadjevca (jabolčnega) za naprej bom pa imel žganje iz tepk pa bom videl če bo kakšna razlika na koncu.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2013 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hruške dajo žganju znan, prijeten vonj. Menda je najbolj nevtralen kak tropinovec. Drugače pa hruškovec,slivovec,brinjevec, imajo dosti močan vonj. To so pri nas pogosto kuhana žganja. Drugače tudi kutinovec, jerebeikovec bi znali imeti močan vonj, ampak ne poznam.
Jaz delam likerje iz vsega, kar pride pod roke. Noben še ni rekel da je zato liker čuden, kvečjemu hvalili so.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Lobo



Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27
Prispevkov: 45
Kraj: okolica MB

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2014 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Whisky je značilna škotska pijača, ki jo pripravljajo s posebno destilacijo rži, ječmena ali koruze; destilat zori v hrastovih sodih 5 do 10 let ali še več.
Tequilla je mehiška alkoholna pijača, destilat fermentirane agave.
Vodka se lahko izdeluje iz različnih surovin, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Najpogosteje se uporabljajo žita, izdeluje pa se tudi iz krompirja in melase.
_________________
http://www.lampreht.com/index.php/sl/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Stric Marč



Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35
Prispevkov: 120
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2016 18:02    Naslov sporočila: Žitno .sadno ali drugo žganje Odgovori s citatom

Iz žita, koruze ali pšenice lahko dobiš žitno žganje po postopku za izdelavo piva, samo da pustiš fermentacijo dalj. Tudi pivo ima lahko več kot 10 % alkohola. seveda pa moraš na koncu vsebino destilirati po postopku žganjekuhe, da dobiš ven bolj ali manj čist alkohol. Sam mislim ( na vzhodu tako tudi je) za likerje in namakanje zdravilnih zelišč uporabljajo vodko in ne sadjevca. Vodka ( iz koruze, pšenice ali krompirja, le da je škrob posredi) je dovolj koncentrirana in praviloma brez vonja in posebnega okusa. Pa še poceni je. V npr Evrospinu je že za 8 evro/ l , kar za žganja ni niti slučajno. Za namakanje rastlin, če se uporabljajo le zunanje ( masaže) je najbolj racionalni nakup bioetanola (96% ), ki se dobii v spletnih trgovinah že za 10 evrov za 3 litre ( za gorilnike, za fondije...) Bioetanol je pravzaprav čisti alkohol, brez vonja ( ne kot včasih gorilni špirit, ki so mu dodajali fosfine, da je smrdel in da ga zato ljudje niso pili). Tako poceni je zato, ker nima trošarin, ki se dodajajo alkoholnim pijačam. Primeren je tudi za čiščenje, dezinfekcijo in razkužilo za posodo in pribor, ki se ukvarjajo z naravno in domačo kozmetiko.
_________________
Stric Marč
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Mali oglasi
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.