Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ribezova marmelada

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck



Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57
Prispevkov: 83
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2013 15:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvi kozarci marmelade so že v shrambi - iz Rovade.

Sorta Red Lake je tudi letos bolj sladka kot ostale sorte. Tudi okus je odličen.
Bom nekaj malega marmelade naredil samo iz Red lake, me parv firbec matra, kako bo.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11
Prispevkov: 295
Kraj: LJ + MS

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2013 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas se je marmelada kljub prizadevanjem odločila ostati kaša. Tudi prav Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57
Prispevkov: 83
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2013 15:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj je napisal/a:
Pri nas se je marmelada kljub prizadevanjem odločila ostati kaša. Tudi prav Smile


No ja saj zelo gosta tudi moja ni, navljub 50 % dehidraciji.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57
Prispevkov: 83
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem naredil novo "rundo" marmelade, po malce drugačni metodi.

Specljan rdedči ribez (sorto Red lake) sem vrel kakih 10 minut, nato pa s paličnim mešalnikom zmiksal.
Tako dobljeno kašo sem spasiral čez pasirko.
Nato je sledilo kuhanje (dehidracija) in dodajanje sladkorja.
Dehidriral sem 50%.
Marmelada je zelo gosta.

Priporočam
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ck, kaj pa tiste drobne pečke v ribezu, so v marmeladi ali so ostale na pasirki?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57
Prispevkov: 83
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 16:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Ck, kaj pa tiste drobne pečke v ribezu, so v marmeladi ali so ostale na pasirki?


Peške so ostale v pasirki. Uporabljal sem mrežico z manjšimi luknjami.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11
Prispevkov: 295
Kraj: LJ + MS

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Specljan rdedči ribez (sorto Red lake) sem vrel kakih 10 minut, nato pa s paličnim mešalnikom zmiksal.


Imam zelo posrečeno izkušnjo s paličnim mešalnikom - čeprav ribez sploh ni bil pobran s pecljev, so se ti prijazno zataknili v stranske luknje glave mešanika in se jih je dalo od tam lepo počistiti. Parkrat ponovljeno in narejeno. Malo sem upal, da bo res tako, ker sem se tega razveselil že pri murvah- in je ratalo.

Nekaj pecljev se je tudi zmiksalo in to se pozna pri okusu - ena majhna grenka nota je zraven. Kar pa ni dizaster, po svoje je zanimivo glede na druge komponente.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super! Prav včeraj sem hodila okrog ribeza; bi ali ne bi? Se mi zdi, da bom poskusila. Malo me je skrbelo ravno zaradi pečk. Zaradi slabe izkušnje z eno rundo grozdne marmelade. Smo izgleda zamešali plošče in so šle pečke v marmelado Evil or Very Mad .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57
Prispevkov: 83
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 17:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Super! Prav včeraj sem hodila okrog ribeza; bi ali ne bi? Se mi zdi, da bom poskusila. Malo me je skrbelo ravno zaradi pečk. Zaradi slabe izkušnje z eno rundo grozdne marmelade. Smo izgleda zamešali plošče in so šle pečke v marmelado Evil or Very Mad .


Kar korajžno.

Probaj z"majhno" rundo npr 1 kg ribeza.

Pazi, da dodaš dovolj sladkorja, ker ima ribez precej kisline.
_________________
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35
Prispevkov: 183
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2013 11:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz sem pa prebrala v reviji Bodi eko, da dodaš malo soli marmeladi, da je boljša in seveda manj sladkorja. Je kdo poskusil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iva



Pridružen/-a: 16.05. 2010, 16:45
Prispevkov: 63
Kraj: Slovenske konjice

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2013 16:38    Naslov sporočila: Recepti Odgovori s citatom

živa je napisal/a:
jaz sem pa prebrala v reviji Bodi eko, da dodaš malo soli marmeladi, da je boljša in seveda manj sladkorja. Je kdo poskusil?

A to velja samo za ribezovo marmelado ali druge tudi (da dodaš sol)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2013 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slišal sem, da beli sladkor že vsebuje sol.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zabica



Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47
Prispevkov: 77

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2013 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

malo soli obogati okus jagodivčevja..jaz jo vedno dodajam borovnicam, malinam, jagodam..... pa naj gre za marmelade ali pa torte Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2013 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sol in marmelada? Prvič slišim, si bom pa zapomnila. In koliko je to "malo" soli?

Franc, a misliš, da sladkorju že proizvajalec doda sol? Potem mora to pisati na vrečki, a ne?
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zabica



Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47
Prispevkov: 77

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2013 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ščepec ali dva, odvisno od količine...sol se v bistvu ne čuti kot slano, temveč le obogati okus sadju ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.