|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi kozarci marmelade so že v shrambi - iz Rovade.
Sorta Red Lake je tudi letos bolj sladka kot ostale sorte. Tudi okus je odličen.
Bom nekaj malega marmelade naredil samo iz Red lake, me parv firbec matra, kako bo. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas se je marmelada kljub prizadevanjem odločila ostati kaša. Tudi prav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Pri nas se je marmelada kljub prizadevanjem odločila ostati kaša. Tudi prav |
No ja saj zelo gosta tudi moja ni, navljub 50 % dehidraciji. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem naredil novo "rundo" marmelade, po malce drugačni metodi.
Specljan rdedči ribez (sorto Red lake) sem vrel kakih 10 minut, nato pa s paličnim mešalnikom zmiksal.
Tako dobljeno kašo sem spasiral čez pasirko.
Nato je sledilo kuhanje (dehidracija) in dodajanje sladkorja.
Dehidriral sem 50%.
Marmelada je zelo gosta.
Priporočam _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ck, kaj pa tiste drobne pečke v ribezu, so v marmeladi ali so ostale na pasirki? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Ck, kaj pa tiste drobne pečke v ribezu, so v marmeladi ali so ostale na pasirki? |
Peške so ostale v pasirki. Uporabljal sem mrežico z manjšimi luknjami. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: | Specljan rdedči ribez (sorto Red lake) sem vrel kakih 10 minut, nato pa s paličnim mešalnikom zmiksal.
|
Imam zelo posrečeno izkušnjo s paličnim mešalnikom - čeprav ribez sploh ni bil pobran s pecljev, so se ti prijazno zataknili v stranske luknje glave mešanika in se jih je dalo od tam lepo počistiti. Parkrat ponovljeno in narejeno. Malo sem upal, da bo res tako, ker sem se tega razveselil že pri murvah- in je ratalo.
Nekaj pecljev se je tudi zmiksalo in to se pozna pri okusu - ena majhna grenka nota je zraven. Kar pa ni dizaster, po svoje je zanimivo glede na druge komponente. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Super! Prav včeraj sem hodila okrog ribeza; bi ali ne bi? Se mi zdi, da bom poskusila. Malo me je skrbelo ravno zaradi pečk. Zaradi slabe izkušnje z eno rundo grozdne marmelade. Smo izgleda zamešali plošče in so šle pečke v marmelado . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Super! Prav včeraj sem hodila okrog ribeza; bi ali ne bi? Se mi zdi, da bom poskusila. Malo me je skrbelo ravno zaradi pečk. Zaradi slabe izkušnje z eno rundo grozdne marmelade. Smo izgleda zamešali plošče in so šle pečke v marmelado . |
Kar korajžno.
Probaj z"majhno" rundo npr 1 kg ribeza.
Pazi, da dodaš dovolj sladkorja, ker ima ribez precej kisline. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem pa prebrala v reviji Bodi eko, da dodaš malo soli marmeladi, da je boljša in seveda manj sladkorja. Je kdo poskusil? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iva
Pridružen/-a: 16.05. 2010, 16:45 Prispevkov: 63 Kraj: Slovenske konjice
|
Objavljeno: 28 Jul 2013 16:38 Naslov sporočila: Recepti |
|
|
živa je napisal/a: | jaz sem pa prebrala v reviji Bodi eko, da dodaš malo soli marmeladi, da je boljša in seveda manj sladkorja. Je kdo poskusil? |
A to velja samo za ribezovo marmelado ali druge tudi (da dodaš sol)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Jul 2013 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Slišal sem, da beli sladkor že vsebuje sol. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zabica
Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47 Prispevkov: 77
|
Objavljeno: 28 Jul 2013 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
malo soli obogati okus jagodivčevja..jaz jo vedno dodajam borovnicam, malinam, jagodam..... pa naj gre za marmelade ali pa torte |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zabica
Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47 Prispevkov: 77
|
Objavljeno: 29 Jul 2013 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ščepec ali dva, odvisno od količine...sol se v bistvu ne čuti kot slano, temveč le obogati okus sadju ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|