Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Marmelada jagoda-vanilija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2013 10:10    Naslov sporočila: Marmelada jagoda-vanilija Odgovori s citatom

SESTAVINE:

2,5kg sveže nabranih jagod
2 stroka vanilije
150g kristalnega sladkorja
100g vanilijevega sladkorja
1dl vode
1 žlica alg agar agar ali drugega želirnega sredstva

Jagode (naj bodo čim bolj zrele)


Jagode operemo, odrežemo zelene in poškodovane dele in jih narežemo na koščke. Mi imamo v marmeladi radi kose sadja, lahko bi pa jagode tudi prepasirali.

Narezane jagode


2,5kg jagod stresemo v lonec za kuhanje marmelade in na zmernem ognju začnemo počasi kuhati. V drugi lonec damo 1dl vode, sladkor, vanilijev sladkor in semena dveh strokov vanilije. Na malem ognju kuhamo najmanj 15 minut, da dobimo nekoliko gostejši sladkorni sirup.

Sladkorni sirup se počasi kuha.


Takoj ko jagode začnejo spuščati tekočino in še preden se pojavijo pene, z zajemalko odstranimo 0,5l tekočine in jo damo hladit. V to bomo kasneje vmešali agar ali drugo želirno sredstvo.

Sok jagod


Pene sproti odstranjujemo. Po kakih 5 minutah naj bi se nehale pojavljati.



Ko je sladkorni sirup dovolj zgoščen in ko se na jagodah več ne pojavljajo pene, vlijemo sirup v jagode in premešamo. Kuhamo še kakih 5 minut. Med tem časom v ohlajen sok, ki smo ga na začetku odvzeli jagodam, dobro vmešamo agar. Tekočino vlijemo v jagode, dobro premešamo in pustimo da še enkrat zavre.

Zmes se je zdaj zgostila, z zajemalko jo previdno vlijemo v vroče in sterilizirane kozarce.



Kozarce zapremo, jih za 15 minut obrnemo na glavo in zavijemo v odejo, da se počasi ohlajajo. Čez 15 minut jih obrnemo nazaj na noge in pustimo pokrite, dokler se popolnoma ne ohladijo. To lahko traja tudi cel dan.

Končni rezultat:


Ko se kozarci ohladijo na njih zalepim nalepke z datumom in vsebino. Pospravim na temno in hladno mesto.

Vanilija se sicer čuti, ampak premalo za moj okus. Naslednjič bom dodala še tekoč vanilijev ekstrakt.
_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2013 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz zgornjih sestavin sem napolnila točno 6 kozarčkov po 370ml.
_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.