|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 26 Jun 2013 10:10 Naslov sporočila: Marmelada jagoda-vanilija |
|
|
SESTAVINE:
2,5kg sveže nabranih jagod
2 stroka vanilije
150g kristalnega sladkorja
100g vanilijevega sladkorja
1dl vode
1 žlica alg agar agar ali drugega želirnega sredstva
Jagode (naj bodo čim bolj zrele)
Jagode operemo, odrežemo zelene in poškodovane dele in jih narežemo na koščke. Mi imamo v marmeladi radi kose sadja, lahko bi pa jagode tudi prepasirali.
Narezane jagode
2,5kg jagod stresemo v lonec za kuhanje marmelade in na zmernem ognju začnemo počasi kuhati. V drugi lonec damo 1dl vode, sladkor, vanilijev sladkor in semena dveh strokov vanilije. Na malem ognju kuhamo najmanj 15 minut, da dobimo nekoliko gostejši sladkorni sirup.
Sladkorni sirup se počasi kuha.
Takoj ko jagode začnejo spuščati tekočino in še preden se pojavijo pene, z zajemalko odstranimo 0,5l tekočine in jo damo hladit. V to bomo kasneje vmešali agar ali drugo želirno sredstvo.
Sok jagod
Pene sproti odstranjujemo. Po kakih 5 minutah naj bi se nehale pojavljati.
Ko je sladkorni sirup dovolj zgoščen in ko se na jagodah več ne pojavljajo pene, vlijemo sirup v jagode in premešamo. Kuhamo še kakih 5 minut. Med tem časom v ohlajen sok, ki smo ga na začetku odvzeli jagodam, dobro vmešamo agar. Tekočino vlijemo v jagode, dobro premešamo in pustimo da še enkrat zavre.
Zmes se je zdaj zgostila, z zajemalko jo previdno vlijemo v vroče in sterilizirane kozarce.
Kozarce zapremo, jih za 15 minut obrnemo na glavo in zavijemo v odejo, da se počasi ohlajajo. Čez 15 minut jih obrnemo nazaj na noge in pustimo pokrite, dokler se popolnoma ne ohladijo. To lahko traja tudi cel dan.
Končni rezultat:
Ko se kozarci ohladijo na njih zalepim nalepke z datumom in vsebino. Pospravim na temno in hladno mesto.
Vanilija se sicer čuti, ampak premalo za moj okus. Naslednjič bom dodala še tekoč vanilijev ekstrakt. _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 26 Jun 2013 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Iz zgornjih sestavin sem napolnila točno 6 kozarčkov po 370ml. _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|