Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kako skuhati nenamočen fižol

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
potonka



Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 1421
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2010 14:38    Naslov sporočila: Kako skuhati nenamočen fižol Odgovori s citatom

Phaseolus vulgaris vulgaris - fižol
Danes sem se spomnila , da bi morda komu prav prišel nasvet , kako se sorazmerno hitro skuha fižol , ki ste ga predhodno pozabili namočiti.

Suh fižol daste kuhati in ko zavre (vre naj par minut) , stresite iz lonca v cedilo in fižol dobro splahnite pod mrzlo vodo , nato ga dajte spet v lonec ,dodajte mrzlo vodo in kuhajte normalno naprej.

Skuha se skoraj v istem času kot predhodno namočen , s tem , da nimate nobenih skrbi s predhodnim namakanjem.
_________________
Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2010 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole mi bo marsikdaj prav prišlo, hvala Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2010 15:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni tudi! Hvala, potonka Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2010 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem preizkusila Potonkih recept. Super Exclamation . Kot je napisala, skuhaš v skoraj enakem času, kot brez namakanja.

Pa še nekaj: s tisto prvo odlito vodo odidejo očitno tudi vsi "plinski sprožilci" Wink Very Happy Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2010 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:

Pa še nekaj: s tisto prvo odlito vodo odidejo očitno tudi vsi "plinski sprožilci" Wink Very Happy Very Happy .


Potem je to že GMO. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potonka



Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 1421
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2010 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha drži , da tak fižol tudi manj napenja in posledično ni potrebno toliko luftanja stanovanja .

Ta recept pa mi je kot mladi gospodinji pred več kot štirimi desetletji zaupala starejša prodajalka zelenjave v Izoli.

Ko sem ga zadnjič spet kuhala , pa sem se spomnila , da bi to vedenje morda še komu prav prišlo , zato sem ga tudi opisala.

Me veseli , da si ga prav ti muha prva sprobala in o tem tudi napisala.
_________________
Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2010 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, viš Potonka, tako je: vse življenje se učimo, da potem na koncu nevedni umremo Surprised Confused Rolling Eyes Wink Laughing Laughing .

Vedno rada kaj novega izvem, sploh pa preizkušene zadeve od ljudi, ki jim zaupam Very Happy Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vrtnarka



Pridružen/-a: 06.05. 2008, 09:20
Prispevkov: 507
Kraj: oplotnica

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2010 12:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja mama je tudi uporabljala tak recept za kuhanje fižola.Nikoli ga ni namakala čez noč in tako delam tudi jaz. Laughing
_________________
živi življenje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2012 05:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo, da tale super napotek po skoraj treh letih spet pride na svitlo in ga bo lahko prebral še kdo, ki ga doslej ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2012 07:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vsa čast
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ferdo36



Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56
Prispevkov: 504
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2012 07:18    Naslov sporočila: fižol Odgovori s citatom

Moja žena postopa podobno s tem,da fižol strese v vrelo vodo,pusti stati eno uro,vodo odlije in da kuhati v krop.Fižol je kuhan še prej kot namočen.
_________________
Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potonka



Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 1421
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2012 17:10    Naslov sporočila: kuhanje fižola in ostalih stročnic , prosene kaše Odgovori s citatom

Po istem receptu kuham tudi vse ostale stročnice kot npr.suh grah , lečo sojo.... in pred kratkim sem poskusila tudi proseno kašo .

Veliko uspeha pri kuhanju in hvala Muhi , da me včasih pocuka za rokav , da pridem kaj pogledati na forum.

Obljubim , da se bom drugo leto večkrat pokukala , kaj je kaj novega.

LP
_________________
Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06
Prispevkov: 702
Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 07 Mar 2013 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potonika hvala, da si zaupala svoj recept.
Res deluje in ga koristim odkar si ga objavila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28
Prispevkov: 233
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2013 14:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na več mastih sem brala, da je treba vse stročnice (še posebej pa sojo)prej namakati - ne samo zato, da se prej skuhajo, ampak tudi zato, da se izlužijo strupene snovi (katere ne vem)... Upam, da je pri tem postopku prva faza kuhanja dovolj, da se strupi izločijo. Ali kdo ve kaj o tem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2013 14:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, če je enakovredno, predstavljam si pa, da tudi pri namakanju fižol večino vode spije. Nekateri preostalo vodo potem odlijejo, drugi le prilijejo potrebno količino in dajo kuhat.

Pri kuhanju brez namakanja se pa prvo vodo obvezno odlije. Nekaj že mora biti koristi od tega, ker preverjetno tako skuhan fižol manj napenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28
Prispevkov: 233
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2013 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri vseh navodilih o namakanju, katera sem zasedila, je poudarjeno, da je potrebno namakati v večji količini vode, tako, da stročnice ne "popijejo" vse. Pred kuhanjem pe je potrebno vodo zamenjati.... Zna biti, da je kratkotrajna prva stopnja kuhanja dovolj, da se neželene/strupene snovi izločijo iz zrnja (?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rozika



Pridružen/-a: 21.01. 2013, 19:39
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2013 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za proseno kašo se mi zdi škoda, da se jo dvakrat kuha, saj se tako odlije hranljive snovi. Jaz jo splaknem pod tekočo vodo in skuham. Se jo pa baje lahko namaka čez noč in malo poje surove. Drugače se pa tudi čas kuhanja z namakanjem zelo skrajša.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2013 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa stročnice samo operem in skuham v ekonom loncu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.