|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 14:38 Naslov sporočila: Kako skuhati nenamočen fižol |
|
|
Phaseolus vulgaris vulgaris - fižol
Danes sem se spomnila , da bi morda komu prav prišel nasvet , kako se sorazmerno hitro skuha fižol , ki ste ga predhodno pozabili namočiti.
Suh fižol daste kuhati in ko zavre (vre naj par minut) , stresite iz lonca v cedilo in fižol dobro splahnite pod mrzlo vodo , nato ga dajte spet v lonec ,dodajte mrzlo vodo in kuhajte normalno naprej.
Skuha se skoraj v istem času kot predhodno namočen , s tem , da nimate nobenih skrbi s predhodnim namakanjem. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 27 Jan 2010 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tole mi bo marsikdaj prav prišlo, hvala . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 03 Feb 2010 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem preizkusila Potonkih recept. Super . Kot je napisala, skuhaš v skoraj enakem času, kot brez namakanja.
Pa še nekaj: s tisto prvo odlito vodo odidejo očitno tudi vsi "plinski sprožilci" . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 03 Feb 2010 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: |
Pa še nekaj: s tisto prvo odlito vodo odidejo očitno tudi vsi "plinski sprožilci" . |
Potem je to že GMO. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 04 Feb 2010 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Muha drži , da tak fižol tudi manj napenja in posledično ni potrebno toliko luftanja stanovanja .
Ta recept pa mi je kot mladi gospodinji pred več kot štirimi desetletji zaupala starejša prodajalka zelenjave v Izoli.
Ko sem ga zadnjič spet kuhala , pa sem se spomnila , da bi to vedenje morda še komu prav prišlo , zato sem ga tudi opisala.
Me veseli , da si ga prav ti muha prva sprobala in o tem tudi napisala. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Feb 2010 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, viš Potonka, tako je: vse življenje se učimo, da potem na koncu nevedni umremo .
Vedno rada kaj novega izvem, sploh pa preizkušene zadeve od ljudi, ki jim zaupam . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vrtnarka
Pridružen/-a: 06.05. 2008, 09:20 Prispevkov: 507 Kraj: oplotnica
|
Objavljeno: 04 Feb 2010 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
Moja mama je tudi uporabljala tak recept za kuhanje fižola.Nikoli ga ni namakala čez noč in tako delam tudi jaz. _________________ živi življenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 05:33 Naslov sporočila: |
|
|
Samo, da tale super napotek po skoraj treh letih spet pride na svitlo in ga bo lahko prebral še kdo, ki ga doslej ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 07:18 Naslov sporočila: fižol |
|
|
Moja žena postopa podobno s tem,da fižol strese v vrelo vodo,pusti stati eno uro,vodo odlije in da kuhati v krop.Fižol je kuhan še prej kot namočen. _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 17:10 Naslov sporočila: kuhanje fižola in ostalih stročnic , prosene kaše |
|
|
Po istem receptu kuham tudi vse ostale stročnice kot npr.suh grah , lečo sojo.... in pred kratkim sem poskusila tudi proseno kašo .
Veliko uspeha pri kuhanju in hvala Muhi , da me včasih pocuka za rokav , da pridem kaj pogledati na forum.
Obljubim , da se bom drugo leto večkrat pokukala , kaj je kaj novega.
LP _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 07 Mar 2013 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Potonika hvala, da si zaupala svoj recept.
Res deluje in ga koristim odkar si ga objavila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 08 Mar 2013 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Na več mastih sem brala, da je treba vse stročnice (še posebej pa sojo)prej namakati - ne samo zato, da se prej skuhajo, ampak tudi zato, da se izlužijo strupene snovi (katere ne vem)... Upam, da je pri tem postopku prva faza kuhanja dovolj, da se strupi izločijo. Ali kdo ve kaj o tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 08 Mar 2013 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če je enakovredno, predstavljam si pa, da tudi pri namakanju fižol večino vode spije. Nekateri preostalo vodo potem odlijejo, drugi le prilijejo potrebno količino in dajo kuhat.
Pri kuhanju brez namakanja se pa prvo vodo obvezno odlije. Nekaj že mora biti koristi od tega, ker preverjetno tako skuhan fižol manj napenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 08 Mar 2013 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pri vseh navodilih o namakanju, katera sem zasedila, je poudarjeno, da je potrebno namakati v večji količini vode, tako, da stročnice ne "popijejo" vse. Pred kuhanjem pe je potrebno vodo zamenjati.... Zna biti, da je kratkotrajna prva stopnja kuhanja dovolj, da se neželene/strupene snovi izločijo iz zrnja (?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rozika
Pridružen/-a: 21.01. 2013, 19:39 Prispevkov: 39 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 10 Mar 2013 12:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za proseno kašo se mi zdi škoda, da se jo dvakrat kuha, saj se tako odlije hranljive snovi. Jaz jo splaknem pod tekočo vodo in skuham. Se jo pa baje lahko namaka čez noč in malo poje surove. Drugače se pa tudi čas kuhanja z namakanjem zelo skrajša. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa stročnice samo operem in skuham v ekonom loncu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|