|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pika5
Pridružen/-a: 23.01. 2013, 15:17 Prispevkov: 5 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 28 Jan 2013 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. To aktivirano em potem lahko uporabljaš tudi za špricanje rastlin za krepitev, zaščito... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 28 Jan 2013 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Parangalus, sem malo pobrskala po tej nemški strani pa ni nobenega pravega kontakta, tako mail kot tel sta ameriška? hmm _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
raners
Pridružen/-a: 01.03. 2013, 08:42 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 01 Mar 2013 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hej vsem.
Naj najprej povem, da sem prebral celotno temo o organku in še vseeno me zanima nekaj stvari, in sicer:
1.) Ali lahko fermentacijsko tekočino (seveda pravilno redčeno) porabimo tudi za zalivanje mlade trave (ki smo jo ravnokar posadili) in sadnega drevesja? Zanima me tudi, če bi sploh kaj pomagali travi in drevesom, če bi jo zalivali s to tekočino?
2. Ali lahko s fermentacijsko tekočino špricamo zelenjavo (podobno kot namočene koprive)?
3. Ali je postopek kompostiranja prej gotov, če bio odpadke na kompost vržemo skozi (že fermentiranega) organka kot če bi bio odpadke metali sveže na kompost? Torej, ali organko "pohitri" proces kompostiranja?
4. Doma pojemo največ banan in citrusov. Naj bi v organka lahko vrgel tudi te olupke. Kaj pa, če bi bilo teh olupkov več kot polovica? Ali bi pač moral posipati več biogena?
5. Namen imamo vgraditi čistilno napravo (namesto greznice), ki ne potrebuje elektrike (mogoče H2E ali Clearfox, ki delujejo na principu, da mikroorganizmi in encimi izvajajo razgradnjo organskih spojin in aktivnega blata). Kaj fermentacijska tekočina pomaga temu procesu čiščenja ali ga zavira? Upam, da razumete vprašanje... ;)
6. Med prispevki sem videl, da ste se lotili izdelave Biogena. Ga mogoče kdo na tem forumu (ali tudi kje drugje) prodaja?
To je mislim da vse, kar me trenutno zanima.
Aja, še nekaj me zanima. Ima mogoče kdo cedilo za dno organka, ki ga ne potrebuje in ga je pripravljen darovati ali prodati? Mi smo eno cedilo založili in ga ne najdemo več...
Najlepša hvala za vaše odgovore že vnprej.
Lepo se imejte. _________________ Imejmo se radi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bibi
Pridružen/-a: 19.02. 2013, 22:36 Prispevkov: 35 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2013 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen reners. Nič nisi napisal s kje si. En oglas na bolhi za Biogen bokashi je tel.041-895-026. Ta je iz Lj.sem ga kupila in je OK |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Mar 2013 06:24 Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskušala odgovoriti na osnovi lastnih izkušenj in tega, kar sem prebrala na medmrežju:
Nazadnje urejal/a muha 13 Jun 2013 16:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Mar 2013 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
raners, na večino vprašanj ti je že muha odgovorila, le pod vprašanje št.3, bi dodala, da bolj drobno ko narežeš ali celo zmelješ, prej in bolje se predela, pa čim bolj mešaš med seboj tudi druge odpadke, če bi recimo, dal pol kante samo pomarančnih olupkov na vrhu (bananini olupki tu niso problem), bi to fermentiranje in razgradnja dejansko trajala. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
raners
Pridružen/-a: 01.03. 2013, 08:42 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 06 Mar 2013 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore ;)
BTW, v Leclercu imajo sedaj 1kg biogena za 3.80 eur (z odštetim bonusom)... _________________ Imejmo se radi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
raners
Pridružen/-a: 01.03. 2013, 08:42 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 11 Mar 2013 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Imam še eno vprašanje glede organka...
Mislim, da smo prejšnji torek zvečer (torej slab teden nazaj) začeli polniti organka in ga do včeraj zvečer napolnili že skoraj do polovice, zato sem včeraj zvečer hotel izliti fermentacijsko tekočino.
In ni je bilo...??? Nič ni priteklo ven... Sicer smo res v organka metali bolj "suhe" odpadke (olupki od krompirja, banan, surovo zelje, itd.), pa me vseeno zanima, če je kaj narobe?
Res pa je tudi, da sem kupil rabljenega (sicer kot novega) organka preko bolhe in je možno tudi, da pipica ne deluje vredu (nisem je sprobal, ko je bil organko še prazen).
Sedaj me zanima, kako lahko preverim, če se je že nabralo kaj tekočine na dnu organka? Ali je najbolje, da počakam še par dni? Je možno, da sem preveč potlačil odpadke in se je cedilo zamašilo?
Hvala že vnaprej.
Lepo se imejte. _________________ Imejmo se radi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 11 Mar 2013 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se v tako kratkem času tekočine še ni moglo nabrati. Čez kak teden malo zamaješ posodo in pljusk tekočine spodaj bi se moral slišati. Če nič ne priteče, je pipca zamašena, pa vseeno ni panike, boš pač vsebino in tekočino istočasno spraznil. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 11 Mar 2013 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
Se lahko fermentacijska tekočina shrani za nekaj časa, recimo v plastičnih ali steklenih flašah? Ali jo je potrebno takoj porabit? _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 11 Mar 2013 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Vida je nekje v tej temi napisala, da jo je čez zimo shranila v steklenicah in je lepo počakala na pomlad. Dobro zaprte in verjetno na hladnem. Pri nas vso sproti zlijemo v odtoke, da ni neprijetnega vonja iz greznice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 13 Mar 2013 09:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz tekočino iz organka shranjujem v plastenkah in potem spomladi porabim na vrtu, malo preverjam vmes kaj se dogaja, saj kakšna začne alkoholizirati. Najbolje se obnese, če na enkrat nalijem do vrha in zaprem, tudi če v organku še kaj ostane. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
raners
Pridružen/-a: 01.03. 2013, 08:42 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tudi meni je včeraj pritekla fermentacijska tekočina (malo več kot en poln lonček). Če se to meša v razmerju 1:200 (za zalivanje), potem to pomeni, da na 2 l tekočine dolijem 10ml (0,001l) tekočine, kajne?
Kako kaj mešate ostali in kakšni so kaj rezultati? _________________ Imejmo se radi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Mešam 1:200, tudi 1:100 sem že. Je kar dobro gnojilo tako za zelenjavo, kot za rože. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matelicl
Pridružen/-a: 15.03. 2010, 13:22 Prispevkov: 24 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Mar 2013 12:00 Naslov sporočila: Delo mikroorganizmov |
|
|
Pozdraljeni.
Iz čiste radovednosti sem se na naslovu www.prokashi.com lansko jesen povezal z gospodom Bryan McGrathom in s pomočjo njegovih video posnetkov in dopisovanja v zvezi s problemi, ki sem jih imel pri pridobivanju IMO, FPJ, FFJ, LAB, FAA in izdelavo riževega kisa sem izdelal svoje lastne EM1 in to z lokalnimi (domačimi) mikroorganizmi (uvožene zadeve so mi šle vedno na jetra, dr. Cho Han-kyu pa trdi, da se lokalni in uvoženi mikroorganizmi ne razumejo najbolje med seboj in prej ko slej pride do konflikta, podobno kot pri ljudeh). V decembru sem s svojimi EM1 izdelal Bokaši po receptu, ki sem ga našel na forumu, v januarju pa pričel z njegovo uporabo.
Takole zgleda "predelava" fermentiranih odpadkov pomešanih z zemljo. Čeprav je v rastlinjaku le 5°C, mikroorganizmi delajo svoje. V treh mesecih sem pridelal 160 l zelo kvalitetnega komposta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 21.03. 2012, 23:40 Prispevkov: 436 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 31 Mar 2013 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo. Tudi jaz sem lani probala, pa mi je pri tekočini iz riža na vrhu nastala zelenkasta plesen. Tako sem vse skupaj zavrgla in žal mojega eksperimenta nisem več ponovila. Morda se odločim letos, ko bo malo topleje.
Je pa prav gotovo to sijajen recept, predvsem pa zelo poceni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
parangalus
Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22 Prispevkov: 210 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Super matelicl, kam si pa nastavil zacetno "past"? Imas morda fotografijo gotovega komposta? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matelicl
Pridružen/-a: 15.03. 2010, 13:22 Prispevkov: 24 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 02:18 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo parangalus
Če misliš na "past" za izdelavo EM sem se ravnal po knjigi Dr. Cho-ja Naravno kmetovanje. EM je "sestavljenka" večih različnih mikroorganizmov. Glavne komponente pa so 1/2 mlečnokislinskih bakterij, 1/4 zbirka travniških mikrobov, 1/4 gozdnih mikrobov ter enaka količina naravnega sladkorja (melasa ali rjavi sladkor). Za travniške in gozdne mikrobe sem uporabil kuhan riž (naslednjič ga bo zamenjal kuhan krompir), za mlečnokislinske bakterije pa riževo vodo in mleko (postopek za pridobivanje lactobacillusa je lepo opisal zuf).
Mikroorganizme sem lovil v njihovih naravnih habitatih (gozdne za hišo v gozdu, travniške pa na domačem travniku).
Gotovega komposta pa žal še nimam iz dveh razlogov. Prvič so zunaj prenizke temperature tako da mikroorganizmi potrebujejo več časa za predelavo fermentiranih odpadkov (poleti potrebujejo približno dva do tri tedne, sedaj so pa zaradi nižjih temperatur bolj leni ) in drugič ker sem v začetni fazi in vsakih štirinajst dni v obstoječi kompost primešam novo količino fermentiranih kuhinjskih odpadkov, ki jih predhodno premešam z zemljo (kompostiram vse od zelenjavnih in sadnih odpadkov, ostankov kuhane hrane do piščančjih kosti), tako da se "predelava" nenehno odvija. Takoj ko se bo vreme tolikor toliko izboljšalo, bom ogradil poseben prostor na koncu vrta in kompostiranje prestavil iz rastlinjaka tja, kjer bom imel tudi malo več prostora. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
parangalus
Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22 Prispevkov: 210 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 20 Apr 2013 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
No, zanimalo me je ce si uposteval nekaj kar se je meni najprej zdelo nepomembno, kasneje ob prebiranju literature o glivah pa zelo smiselno. To je mikrolokacija. Namrec past naj bi postavil pod recimo "staro, mogocno drevo". Smisel je v tem ker je tam ze dolga leta vzpostavljen zdrav mikrobioloski tokokrog, s pomocjo katerega je recimo to drevo tudi uspesno zraslo, predvsem pa glive tam tvorijo najbolj obsezne strukture. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Soustvarjanje z naravo Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31 Naslednja
|
Stran 29 od 31 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|