Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Lactobacillus

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2009 17:04    Naslov sporočila: Lactobacillus Odgovori s citatom

Eden izmed boljših in preverjenih načinov za lovljenje lactobacillus je s pomočjo vode, riža in mleka.

Riž zalijete z vodo in fajn premešate.
Precedite in dobili boste tekočino mlečne barve.
Kozarec z motno tekočino daste nekam stran od premočne svetlobe na sobno temperaturo in pokrijete s kakšno mrežico ali pokrovčkom, brez da zatisnete. Zrak mora biti prisoten.



Po enem tednu stvar izgleda kot na spodnji sliki.



V tej tekočini je sedaj prisotnih veliko mikroorganizmov. Ena izmed teh je lactobacillus.
Torej jo moramo ločiti od vseh ostalih.
To bomo naredili s pomočjo mleka.

Eni enoti tekočine dodamo deset enot mleka. Jaz ponavadi dam pol deci tekočine in 5 deci mleka. Če bi dal en deci tekočine bi dal zraven deset deci oz. en liter mleka. Toliko da je jasno glede razmerja.
Pokrijem s pokrovom, vendar ne neprodoušno.

Po enem tednu ali več se mleko sesiri in vase posrka vse mikroorganizme, ki jih ne potrebujemo.



Loči se rumenkasto bleda tekočina.
Precedite, da jo dobite.
Jaz sem kar z nekaj plastmi wc papirja zadržal sesirjeno snov, tekočina pa se je nabrala spodaj.
V tej tekočini je naša slavna lactobacillus.
Idealno bi bilo, da bi počakal še dlje, potem je precejena tekočina še bolj rumenkaste barve in manj jo je.



To tekočino oz lb serum zmešate z vodo 1:20.
Recimo temu LB-lalala.

LB-lalala še naprej v zelo malih količinah mešate z veliko vode in uporabljate na 1001 način.

Odganja vonj, obnese se tudi proti mačjemu urinu.
Uporabna je tudi za čiščenje nasploh, okna, vodotoki, itd.
Uporabna kot foliarno sredstvo za okrepitev zdravja rastlin.
Sredstvo za poživitev zemlje.
Probiotik za uživanje in krepitev zdravja.

Citiram:
Probiotične bakterije so stalno prisotni sopotnik človeka, ki bodisi naravno živijo v ustih ali črevesju ali pa jih zaužijemo s tradicionalnimi prehrambenimi izdelki. Nemogoče je reči, kdaj so »odkrili« njihove koristi za ljudi. Vemo pa, da jih že stoletja, če ne celo tisočletja, uporabljajo za konzerviranje hrane, kakršna je salama, sir, sojina omaka in kislo zelje.

V začetku 20. stoletja so se raziskave na probiotikih osredotočale na laktobacile, ki jih najdemo v mlečnih izdelkih, kakršna je bakterija Lactobacillus casei (prvi probiotični sev, ki so ga izolirali Japonci) in njen zahodni ekvivalent Lactobacillus acidophilus. Probiotiki so pred približno 20 leti dobili svojo znanstveno opredelitev, začeli pa so tudi prepoznavati lastnosti posameznih probiotičnih sevov. Raziskovanje se je od takrat še stopnjevalo, tako da imamo danes znanstvene dokaze konkretnih koristnih učinkov probiotikov na zdravje imunskega sistema, črevesja in ustne votline. vir: biogaia.si


Nazadnje urejal/a zuf 21 Sep 2011 22:02; skupaj popravljeno 6 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2009 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam se trenutno igram tudi z drugimi viri lb. Eden od teh je obogatena voda, ki jo dobimo pri klitju različnih vrst žita. Ta pripravek lahko na netu najdete pod imenom rejuvelac. Če boste uporabljali za svoje telo, naj bodo semena pridelana tako kot se reče, voda pa kvalitetna. Če boste uporabljali vodo iz pipe jo prekuhajte in pustite naj stoji nekaj časa. Kot sem rekel to ne uporabljam več dokler ne bom imel svojega žita. Ječmen in ajda sta prioriteti.

Dvo litrsko posodo (kozarci za vlaganje, ...) napolnimo z eno skodelico semen in napolnimo z vodo. Vsak dan enkrat čisto lahno zavrtimo. Po kakšnih dveh dneh se bo pojavila pena. To pomeni, da je zadeva fermentirala. Voda je sedaj obogatena z encimi, vitamini in drugimi zelo koristnimi bakterijami, med njimi tudi lb. Če fermentira prej ni vredu (prevroče). Tudi prehladno ne sme biti. Ne sme stati na soncu. Mora imeti takšen zanimiv kvasast vonj in pa tako malo kiselkast okus.

Je pa še ena metoda, ki pa zagotavlja malo bolj varen pripravek, kar se kvalitete tiče. Namočite seme in ko začne kliti, odlijete vodo (za rastline primerno), sperete, odlijete oz. zalijete, Smile in pustite, da kalčki dobro vzkljijejo. Med tem včkrat spirate. Ko je vse dobro vzklilo, dolijete vodo in pustite za dan ali dva, da sfermentira. Pripravek uporabite na različne načine.

In ja, ta zadeva je bomba za rastline, zemljo, bla bla. Lahko mešate z vodo in zalivate, pršite, dodajate pri zemlji za sejanje itd. Sam sem delal poskuse z klitjem semen. V en kozarec sem dodal par kapljic te tekočine in semena so v tisem kozarcu klila hitreje. Čist adijo za videt.


Nazadnje urejal/a zuf 10 Sep 2009 13:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela



Pridružen/-a: 25.11. 2008, 16:24
Prispevkov: 130
Kraj: Melbourne

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2009 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro napisano, hvala Smile Ja, finta naj bi bila v tem, da "ulovimo" in razmnožimo mikroorganizme, ki naj kasneje koristno vplivajo na okolje druge rastline in rastlino samo. Kalčki so dobri, saj "vsebujejo" encime?, nove, zdrave, hitre rasti Smile. Prav tako naj bi imel podoben učinek pripravek iz bambusa. Če nam eno leto lepo raste paradižnik, ulovimo in razmnožimo mikroorganizme iz okolice paradižnika, (lahko tudi iz svežih vršičkov rastline) in pripravek uporabimo naslednje leto na novih sadikah. Menda je dober tudi pripravek ulovljenih in namnoženih mikroorganizmov iz neokrnjenega gozda.
Ti pripravki se lahko uporabljajo sami (seveda razredčeni z vodo) ali pa se mešajo s pripravkom laktobakterij, ki naj bi bil pa skoraj univerzalen:).--> v osnovi razredčen z vodo 1:20

PS Tole je bilo čisto laično. Kratka obnova, kar mi je uspelo prebrat na internetu v nekaj urah. S tem nimam nobenih izkušenj. Trenutno imam že tri dni narejeno past za bakterije iz vode opranega riža (2:1). Mi pa fant, biolog, razlaga, da mogoče ni dobro, da imam past postavljeno v kuhinji, kjer lahko ulovim in namnožim kaj nevarnejšega Sad.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2009 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za to naj bi poskrbelo mleko. Da loči vse ostalo od lb. Glede kalčkov pa mislim, da se encimi sproščajo pri klitju. Lb serum se reči z vodo 1:20. To se potem reči še naprej. Par žlic na 4 litre vode ali pa se uporabi pri drugih pripravkih, kot si rekla. Lp.

P.S.
Bomo to temo namenili izključno lb, ker je res poglavje zase.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2009 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravnokar sem glavo zelja natrgal in dal v lončeno posodo, dodal malo deževnice in obtežil s kamnom ter pokril s pokrovom. Zelo zanimivo pri zelju je, da je lb že prisotna na samem svežem zelju v notranjih listih, v glavi zelja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spela



Pridružen/-a: 25.11. 2008, 16:24
Prispevkov: 130
Kraj: Melbourne

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2009 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz si bom za kompostiranje kupila kakšno prosojno posodo. Vsaj za prvič. Zelo me zanima, kaj se bo dogajalo vizualno Smile
Zadnjč sem razkopala celotni zunanji kompostnik. Vse sem zložila ven, "preštela" stonoge, sive skakače, celo en deževnik se je že naselil Smile. Ne vem, če bi lahko zdržala z neprosojno posodo. Imaš kakšno informacijo, če naj bi se to kompostiranje dogajalo v temi? Vem samo, da naj bi se čim manj odpiralo.
Skrbi me tudi, da kak dan ne bom pridelala dovolj organskih odpadkov, ampak, dokler je zunaj še vse sveže, lahko dodam tudi samo travo Smile Če bo sreča, začnem že čez kakih 14 dni, ta čas bom odpadke hranila v zmrzovalniku.

Na moji riževi vodi se že nabirajo skupki.

lp


Nazadnje urejal/a spela 10 Sep 2009 15:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2009 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, to s prozornostjo ne vem. Ma, itak lahko s čim zastreš in pogledaš, ko želiš. Naj bi dnevno dodajal, ni pa čisto nujno, tam piše, da lahko izpustiš dan dva, samo na začetku je fajn, da redno dodajaš. Hura za skupke. Smile Lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2009 15:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Ravnokar sem glavo zelja natrgal in dal v lončeno posodo, dodal malo deževnice in obtežil s kamnom ter pokril s pokrovom. Zelo zanimivo pri zelju je, da je lb že prisotna na samem svežem zelju v notranjih listih, v glavi zelja.


Kaj bi pa nastalo, če bi tej mešanici dodal še sol Question

Listi za sarmo HAMBI
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2012 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena informacija....Moaj sestra ima Nasin filter za pitje vode iz pipe. Prefiltrira čisto vse, tudi bakterije. Eno leto je zelje kisala s tisto vodo.

ZELJE SE NI NIKOLI SKISALO!!!!! Obrazložitev strokovnjakov je bila, da za kisanje obvezno rabi kalcij. Lahko bi v tisto vodo dala nekaj jačnih lupin in bi problem bil rešen....


Vi pa sami presodite, kako in kaj s zeljem, soljo.....Sol je samo konzervans in preprečuje razvoj škodljivih bakterij....

REJUVELAK se naredi, ko žitarice daš 24 ur v vodo....ne smeš pustiti dlje...

Kakorkoli, berem berem in potem na koncu nič več ne vem... Confused
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.