|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 10 Apr 2008 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zupka Mojster fotografije
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03 Prispevkov: 730 Kraj: Kočevje
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2012 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
A je kdo že poskušal predelati plodove? Pri nas smo jih puščali na grmu, sedaj pa sem prebral, da se lahko plodove uporabi... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Dec 2012 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo!
Užitni deli:
- cvetovi
- plod
Plod - surov ali kuhan. Plod je velikosti črnega ribeza in je zaradi "socvetja" preprost za obiranje. Okus je kiselkast, surov prijetnega okusa, posebno dober v mueslih in poridžu. Ima bolj malo mesa in veliko semen, nekatere rastline imajo večje in bolj mesnate plodove. Kuhani plodovi spominjajo na okus črnega ribeza. Plodovi se lahko posušijo in shranijo za kasnejšo rabo.
Cvetovi - surovi. Uporabijo se lahkl tudi za pripravo pijače, ki spominja na limonado.
Lastnih izkušenj s tem nimam.
Vir: pfaf.org _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 07 Dec 2012 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Nenavadno, mislila sem, da velja za strupeno! _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni strupena, samo mi pa ni všeč, da vsi priporočajo, da jih je treba predelati, ker to pomeni, da imaš toliko več dela z njimi. Eno imamo sicer že posajeno pri mami, pa zaenkrat tam probal kakšni so plodovi in če mi bo všeč jih bom nasadil še pri sebi.
Meni je ta grm všeč predvsem zaradi tega, ker se ga lahko sadi v senco-samo verjetno to potem vpliva na količino plodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
Dosti divjih plodov je surovih rahlo strupenih, je pa narava poskrbela, da niso tako ukusni, da bi sje jih najedli v preveliki količini. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 16:35 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje je to bilo poskrbljeno pri skoršu: če nisi dobil dovolj zrelega boš to takoj vedel, se pa tako vsaj zelo hitro naučiš opaziti kdaj je popolnoma zrel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
Skorš ni strupen, samo veliko pektina ima, dokler ni povsem meden. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Vem da ni strupen, sej nisem tega nikjer napisal. Pa pri skoršu za trpkost ni kriv pektin ampak fenol. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
No, če pa vsebuje fenol, pa je strupen, a ne? Sicer ne vem, v koliki količini. Nezrelo sadje na splošno pa vsebuje tudi pektin, ki mu da trpek okus. Pri nas rečemo, da je tako sadje skomnato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sabina
Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17 Prispevkov: 32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, pektin, da tudi daje trpkost. Jaz sem nekje prebrala, da je trpkost zaradi tanina, tako kot pri npr. pravem čaju. _________________ Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
venus
Pridružen/-a: 25.04. 2012, 20:35 Prispevkov: 344 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 17:27 Naslov sporočila: mahonija |
|
|
Mi temu pravimo, da dobiš dolge zobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
hej, preberite malo o pektinu. pektin ima vsak sadež. eni več eni manj. lahko bi mu rekli tudi "gostin", ker se pri kuhanju marmelade oz. džema ugotovi takoj. namreč kaj kmalu je marmelada kuhana, in je rezultat zelo trdi izdelek ne glede na količino sladkorja. (npr. kutina, jesenski skoraj črni ringlo, robidnice, drnulje in še pa še,). tako pektin, saj po tem sklepam, nima veze "s kosmatimi zobmi" edino , če je sadež še zelen. to ne vem. lpvoda
Nazadnje urejal/a voda 15 Dec 2012 20:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
ps: tanin je v koščici. lahko kuhaš slivovo marmelado s koščico in ima čisto drugačen okus prav zaradi tanina in je zelo okusna. nekoč so zbirali koščice, jih stolkli in kuhali čaj kateri je imel okus po pravem čaju prav zaradi tanina v koščicah, lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Jun 2013 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pa zelod tudi vsebuje tanin in ce ga je kdo kdaj probal ve, da je tudi trpek. Tako da je po moje za trpkost kriv prav tanin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|