Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Mahonia - mahonija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Okrasno drevje, grmičevje in vzpenjalke
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2008 09:34    Naslov sporočila: Mahonia - mahonija Odgovori s citatom

Seznam okrasnih grmovnic in dreves
Mahonia - mahonija (rod)

Mahonia aquifolium


Nazadnje urejal/a katrinca 16 Sep 2010 06:00; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2008 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zupka
Mojster fotografije


Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03
Prispevkov: 730
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2012 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A je kdo že poskušal predelati plodove? Pri nas smo jih puščali na grmu, sedaj pa sem prebral, da se lahko plodove uporabi...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2012 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo!

Užitni deli:

- cvetovi
- plod

Plod - surov ali kuhan. Plod je velikosti črnega ribeza in je zaradi "socvetja" preprost za obiranje. Okus je kiselkast, surov prijetnega okusa, posebno dober v mueslih in poridžu. Ima bolj malo mesa in veliko semen, nekatere rastline imajo večje in bolj mesnate plodove. Kuhani plodovi spominjajo na okus črnega ribeza. Plodovi se lahko posušijo in shranijo za kasnejšo rabo.
Cvetovi - surovi. Uporabijo se lahkl tudi za pripravo pijače, ki spominja na limonado.

Lastnih izkušenj s tem nimam.

Vir: pfaf.org
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09
Prispevkov: 376
Kraj: Ptuj, vas tam blizu...

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2012 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nenavadno, mislila sem, da velja za strupeno!
_________________
Ki te ljubim, zeleno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, ni strupena, samo mi pa ni všeč, da vsi priporočajo, da jih je treba predelati, ker to pomeni, da imaš toliko več dela z njimi. Eno imamo sicer že posajeno pri mami, pa zaenkrat tam probal kakšni so plodovi in če mi bo všeč jih bom nasadil še pri sebi.
Meni je ta grm všeč predvsem zaradi tega, ker se ga lahko sadi v senco-samo verjetno to potem vpliva na količino plodov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dosti divjih plodov je surovih rahlo strupenih, je pa narava poskrbela, da niso tako ukusni, da bi sje jih najedli v preveliki količini.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 16:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje je to bilo poskrbljeno pri skoršu: če nisi dobil dovolj zrelega boš to takoj vedel, se pa tako vsaj zelo hitro naučiš opaziti kdaj je popolnoma zrel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skorš ni strupen, samo veliko pektina ima, dokler ni povsem meden.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 17:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da ni strupen, sej nisem tega nikjer napisal. Pa pri skoršu za trpkost ni kriv pektin ampak fenol.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2012 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če pa vsebuje fenol, pa je strupen, a ne? Sicer ne vem, v koliki količini. Nezrelo sadje na splošno pa vsebuje tudi pektin, ki mu da trpek okus. Pri nas rečemo, da je tako sadje skomnato.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina



Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17
Prispevkov: 32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, pektin, da tudi daje trpkost. Jaz sem nekje prebrala, da je trpkost zaradi tanina, tako kot pri npr. pravem čaju.
_________________
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
venus



Pridružen/-a: 25.04. 2012, 20:35
Prispevkov: 344
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 17:27    Naslov sporočila: mahonija Odgovori s citatom

Mi temu pravimo, da dobiš dolge zobe. Mr. Green Mr. Green
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hej, preberite malo o pektinu. pektin ima vsak sadež. eni več eni manj. lahko bi mu rekli tudi "gostin", ker se pri kuhanju marmelade oz. džema ugotovi takoj. namreč kaj kmalu je marmelada kuhana, in je rezultat zelo trdi izdelek ne glede na količino sladkorja. (npr. kutina, jesenski skoraj črni ringlo, robidnice, drnulje in še pa še,). tako pektin, saj po tem sklepam, nima veze "s kosmatimi zobmi" edino , če je sadež še zelen. to ne vem. lpvoda

Nazadnje urejal/a voda 15 Dec 2012 20:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 18:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ps: tanin je v koščici. lahko kuhaš slivovo marmelado s koščico in ima čisto drugačen okus prav zaradi tanina in je zelo okusna. nekoč so zbirali koščice, jih stolkli in kuhali čaj kateri je imel okus po pravem čaju prav zaradi tanina v koščicah, lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2013 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa zelod tudi vsebuje tanin in ce ga je kdo kdaj probal ve, da je tudi trpek. Tako da je po moje za trpkost kriv prav tanin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Okrasno drevje, grmičevje in vzpenjalke
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.