Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti - čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2011 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wizzadoo, se kar precej strinjam....

Sicer je danes zmanjkalo časa, jutri bo čas, ko bo slabo vreme Cool - delala se bo polovična "doza", ki bo hitro pospravljena Wink .
O hladilniku nisem niti razmišljal Rolling Eyes , saj ni logike, da bi dajal na hladno zadevo, ki jo "pacaš" Wink

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iJean



Pridružen/-a: 04.09. 2011, 10:13
Prispevkov: 37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes probal:
posušen zdrobljen čili namočen v olje in potem v tem olju narejeni zrezki.
Super
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa mojo pekočo omakco z mozzarelo Razz ; zelo okusno, samo preveč ziheraško sem dal notri (100 gr mozzarele) samo en Cayenne....
Dodal še tri posušene Cayenne - počakam še tri dni.

Za "ful" Cool količino, 250 gr mozzarele bo en habanero, ali Jolokia ravno prav Exclamation

Upam, da bo zadoščalo Very Happy

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes izkoristil dan, ko sem bil "ledik" in si privoščil Čili kon karne. Na žalost sem delal po nekem receptu s koruzo in mi je vse pokvarila Cool .

Izkušnja za drugič Rolling Eyes Wink

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 16:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama nisem ne vem kako velik ljubitelj koruze. Se mi zdi da zrnje nikamor ne paše, rada pa imam vse ostalo iz koruznega zdroba in moke.

Ker sem začetnik v konzumiranju čilija ga raje grizem svežega ob ostali hrani ali pa si namažem kruh z maslom ali majonezo, še moker nož pa potisnem med suhe čilije in pomažem po kruhu. In potem je zame ravno prav čili.
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res ne vem, zakaj sem si pokvaril kosilo Rolling Eyes , tudi meni koruza v zrnju ne potegne,
razen pečenih storžev, pa še to ne vsak; najboljši so narabutani Cool Cool Embarassed

Very Happy
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Laughing Laughing Laughing In veš kaj je zame pri narabutani koruzi najboljše? Taborni ogenj in prijatelji! Koruza je pa samo nujno zlo Wink Laughing Laughing
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katrinca gor

Very Happy
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2012 06:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Taurus23 je napisal/a:
Ali pozna kdo kakšen recept za Tabasco omako ali kakšno drugo znano mehiško jed, sam sem iskal po internetu pa nisem nič našel Confused
Hvala za odg.


Na hitro sem našla TOLE.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hot_fan



Pridružen/-a: 14.08. 2011, 15:33
Prispevkov: 154
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2012 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo kakšno priporočilo za vlaganje čilija ? Ker so se mi Numex Twilight kar dobro razcveteli in imajo ogromno plodov, sem razmišljal, da bi si jih vložil. Se to isto dela, kot je vlaganje paprike ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2012 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj mož jih je lani vložil enako kot papriko, nič ni kompliciral. rokavico je dal na roko, surove natlačil v manjše kozarčke, zalil z vročim kisom, zaprl, pokril in to je to. Nič se ni pokvarilo, kak kozarček bi se še kje našel. Kis: 3 deli vode, 1 del kisa + sol + sladkor + cel poper + zrno česna v kozarec in finito.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2012 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MarijaV, tole je pa telepatija Very Happy , ravno pred uro sva z ženo debatirala o vlaganju... Hungarian Wax rodi kot borovnica;

mimogrede pa, je kdo vlagal hujše, npr. habanero?

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hot_fan



Pridružen/-a: 14.08. 2011, 15:33
Prispevkov: 154
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2012 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:
Moj mož jih je lani vložil enako kot papriko, nič ni kompliciral. rokavico je dal na roko, surove natlačil v manjše kozarčke, zalil z vročim kisom, zaprl, pokril in to je to. Nič se ni pokvarilo, kak kozarček bi se še kje našel. Kis: 3 deli vode, 1 del kisa + sol + sladkor + cel poper + zrno česna v kozarec in finito.


Super, hvala, bom kar tak naredil. Numex Twilight se že barvajo v rumeno in proti rdeči...Bom počakal tako dolgo, ker mi vijolični ne sedejo... Razz Jih bo šlo verjetno kar veliko v en mali kozarec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
faros



Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04
Prispevkov: 102

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recept za domači tabasco. Sam sem ga naredil in je odličen.

Vzamite lastne pekoče paprike ali pa vzamite tiste že posušene in jih za nekaj časa namočite v vodo.

1. 0,5 kg sesekljan svežih rdečih Tabasco čilijev (ali katerih drugih – glavno da peče),
2. 0,5 l destiliranega belega vinskega kisa,
3. 2 čajne žličke soli.

Vse sestavine dajte v posodo in kuhajte približno pet minut. Zmes ohladite in zmeljite v mešalcu. Pire pretresite v steklen kozarec in dajte v hladilnik za približno dva tedna. Po dveh tednih omako precedite in dodajte kis, če je to potrebno.

Pa še nekaj receptov v angleščini (se oproščam ampak se mi ne da prevajat Embarassed ):

1947 Tabasco Sauce Recipe
Ingredients:
36 Tabasco peppers -- or other long hot red peppers
1 clove garlic
1 tablespoon sugar
½ teaspoon salt
1 teaspoon horseradish
1 cup hot vinegar
1 cup water
Directions:
Add water to the peppers and garlic. Cook in a medium pan until tender, then press through fine sieve. Add all other ingredients and simmer until blended. Pour into hot ball jars; seal at once. The sauce may be thinned - as used - with either vinegar or salad oil.
From : The Ball Blue Book Vol. X, 1947
Shared By: Pat Stockett
________________________________________

Homemade Tabasco Sauce
Ingredients:
12 large Tabasco chile peppers; stemmed
1 clove peeled garlic
½ cup vinegar
½ tsp salt
½ tsp sugar
Directions:
Boil the chile peppers and garlic in vinegar in a small, non-metal saucepan until tender. Puree in a blender with the salt and sugar. Run through a metal sieve if necessary.
Dilute this paste with more vinegar until it is the consistency of rich cream. Pour into a non-metal saucepan, bring to a boil, then pour into a hot, sterilized bottle to within ½ inch of the rim.
Run a sterilized knife around the inside of the bottle to release air bubbles. Wipe the rim clean and seal with a scalded top. Store in the refrigerator once opened.
From: Red Hot Peppers by Jean Andrews

________________________________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54
Prispevkov: 904
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2012 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav.
Me pa zanima naslednje.
Priprava polpekočih Čilijev z nadevom. To je okroglih.
No, kdo mi bo v pomoč?
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2012 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vinko

jaz sem to sezono polnil Jalapeno s sirom in jih pohal v drobtinah in rumenjaku.
Fantastično prišlo zaradi nizkih scovillov in mesnatega Jalapena.
Ne vem kako bi se obneslo s tvojim Cherry bombs.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2012 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te male okrogle polpekoče čilije lahko tudi napolniš s tuno ali narediš tako kot maso za tortilje in jih s tem napolniš pa spečeš v pečici. Tako polnjene s tuno in vložene v olju prodajajo tudi trgovini, čeprav so bili do zdaj pekoči samo tisti, ki so mi jih natehtali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Carlos



Pridružen/-a: 18.03. 2012, 17:58
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2012 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če hočete kuhat omakice - predvsem iz Habanerotov, je tule nekaj nasvetov. Meni so blaaaaaazno všeč Čili Pipove:

Sladko pekoča Habanero omaka:
http://www.kupicili.si/sl/trgovina?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=70&category_id=2

Precej močnejša Pekoča Habanero omaka:
http://www.kupicili.si/sl/trgovina?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=2

Sestavine omakic si lahko preberete na etiketah. Jaz še vedno variram začimbe in deleže paradižnika, paprike, čebule... Ključen je seveda delež Habanerota: za bolj "nežne" pod deset procentov, za "ta hude" polovico in več... Shocked Meni so sladko pekoče in nežne variante še najbolj všeč - seveda so tudi te močnejše od "klasike": Tabasco rdeče omake.

Glavne fore se mi tu zdijo da so:
- odstrani vse pečke (iz habanerotov, pelatov, paprike...)
- zelo dobro zmiksaj: ca 3 litre mase v velikem loncu s paličnim mešalnikom več kot 15 minut - čim več tem bolje!
- ni treba zelo kuhat - naj bo kar tekoče, lažje tečejo. Samo da res dobro prevre.
- pakiram v majhne flaške - vroče polnjeno. Lahko reciklirate Tabasco flaške (odstraniš na vrhu tisto plastiko), dodati morate potem tesnilo (od plina he, he...), lahko reciklirate flaške od Pippove omake, sam pa kupim v kmetijski trgovini flaške za olje ca 0,2l in zraven kupite zamašek za olje - s pokrovčkom ki ima livček.
- splača se vam še pred zapiranjem (prej ogrete na 100°C v pečiti) flaške po principu vročega polnjenja poizkusit kako ta teče ven, lahko prilagodite gostoto z dodajanjem prevrete vode...

Glavni nasvet: čim več priprave omake delaj zunaj na prostem! Laughing Lateks rokavice so zelooooo dobrodošle!

lp
Carlos
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.