Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti - čili
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 09:18    Naslov sporočila: Recepti - čili Odgovori s citatom

Čau

ali ima kdo kakšen dober recept, kjer se uporablja čili? Smile
Da še malo o hrani na temo čili. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej Sabur..čili je začimba in jo daš kamorkoli želiš imeti bolj pikantno stvar.... Wink ....POVSOD....Jaz obožujem čili in z mano noben moški ne more tekmovat.......
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 10:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opa fantje, punca nas je izvala.
Mislim, da bom organiziral Primorsko Chili Fešto.
Moramo samo dobiti info koliko Bety11 prenese, da si ne napravimo sramoto. Laughing

Ma imaš kakšen konkreten recept? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matotato



Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Klasiko - čili con carne najbrž poznaš.
Jaz si naredim ene par litrov, potem pa v manjše škatle (od skute npr.) pa v škrinjo.

Pride prav kak večer, ko te popade sveta lakota ali pa, ko se ti ne da kuhat.

Če še ne poznaš, lahko napišem tudi recept.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matotato

kaj je podobno temu receptu: klik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, tale recept je že zelo v redu Razz , najdejo se tudi recepti, kjer vrli slovenski "kuharji" dajo samo navadno, sladko papriko Rolling Eyes

Lahko se pa sestavine malo skontrolirajo tukaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne

Mimogrede, kako bi shranil zrele čilije, da jim podaljšam svežino? Trenutno jih je preveč, potem bo pa ena veliiiika pauza, do naslednjega zorenja, ker druga generacija šele cveti. Mogoče v hladilniku, v neprodušni vrečki?

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc

hladilnik je rešitev oz. zmrzovaln skrinja.
Dobro pa je imeti sorte ala Bhut Jolokia, ki ne ne puščajo preveč vode ko jih nazaj otopiš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brat je enkrat delal preproste špagete s čilijem. Vem da je imel olje, pa česen, pa čili.
Če želite lahko zvem več.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 19:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur... Very Happy Laughing Wink
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matotato



Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
matotato

kaj je podobno temu receptu: klik?


Ma ja, saj v osnovi so recepti podobni.

Stvari, ki bi jih jaz spremenil, dodal pa so naslednje:

-Vrsta mesa. Sam sem preskusil različne stvari in zaenkrat so zame goveja rebra way to go. Jaz jih kuham, da se zmehčajo, potem ločim od kosti in dodam nazaj. Še prej pa jih malo popečem v pečici.

- Druga stvar, ki jo jaz dodam je kakav. Tudi v komentarjih spodaj vidim, da priporočajo temno čokolado. Meni kakav (kar konkretna doza-par zvrhanih žlic) da tisto piko na i.

- čas kuhanja. Jaz kuham cca 3 ure. Meso mora skoraj razpadati in se topiti v ustih. Potem ga vzameš ven iz kozice, ločiš od kosti, kosti zavržeš, ostalo pa nazaj. Mucho, mucho better, v primerjavi z kakim mletim nadomestkom.

- fižol mora biti obvezno rdeč.

- kumina mora obvezno biti v CcC.

- Če imaš možnost vržeš na začetku noter še malo sesekljane stebelne zelene.

Mislim, da je v grobem to to. Jasno, čili ne sme manjkat, ampak saj tega sploh ni treba ponavljati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam še ne obvladam in celo ne potrebujem Razz kakih fines;
v glavnem treniram odpornost proti skovilom in se mi zdi, da sem že kar uspešen Rolling Eyes

V ta namen sem samo modificiral moj priljubljeni sendvič; polnozrnatemu kruhu, siru, pršutu, baziliki, dodam na drobno sesekljane čilije,
Od enega kosa Cheyenne sem prišel brez problema na tri, več jih ne dam, sem malo šparoven Cool .
Malo heca je bilo z Habanero, Jolokia zmešnjavo; tudi moj dobavitelj semen je po fotki ugibal, da Jolokia ni Jolokia, ampak je Habanero, in obratno... ("rezzonico: Plodovi me spominjajo na moje red habanero" , si imel prav)

In sem zrezal celo Jolokio v sendvič, malo sem šmrkal in porabil kak robček, ampak je šlo, zelo okusno, in tako vsak dan. Včeraj je prišel na vrsto (edini) Habanero: v resnici Jolokia - uf, sem pa kar dobro zakuhal, ajsa, ajsa Very Happy . Reševal sem se s kozarcem mleka, ampak mi je sedaj žal, ker sem pokvaril okus. Sedaj čakam na naslednje Jolokie, da jih začnem zobati namesto..... Cool

So pa tehnični Wink problemi:

- kljub večkratnemu pranju rok se do večera ne smem kaj dosti praskati in mencati oči Rolling Eyes - si moram nabaviti tiste PVC rokavice za enkratno uporabo...

- žena mi je takoj zaplenila kuhinjsko rezalno dilo, sem dobil svojo, samo za čili; grozi mi nasploh izgon iz kuhinje - no ja, se bom že organiziral Razz

To jemljem kot zagonske težave pri uvajanju zdravega načina življenja.... Wink

LP
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 05 Jul 2011 23:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2011 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc

si pa me nasmejal. Laughing

Resno pa je vprašanje kako naj v kuhinji operiramo mi, ki nosimo leče? Very Happy

Si zamislite ob koncu dneva daš "prst v oko" da skineš leče in se spomniš da si tikal Bhut Jolokia. Shocked Laughing

Direkt pod kravo na izpiranje mlekom oz. karkoli, morda tudi urgenca. Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 06:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur...ali daš sušit čili?

Posušen čili....Jaz ga s šivanko nadevam na debelejšo nitko, kar skozi zeleni del rastline in samo obesim na balkon....Posuši se in za okras je tudi v redu....Rabiš pa lahko cele ali zmlete....Pa semena so tudi uorabna za sejanje na tak način....

Vložene čilije......Vlagaš čisto enostavno...V čist kozarec jih oprane in suhe natlačiš in zaliješ s ohlajeno mešanico kisa, soli in poprav zrnu....Zapreš pa do zime počakaš....Pa dober tek....

V zdravilstvu....Za gretje bolečih mest v telesu.....zmešate olivno olje, mleto papriko pa nekaj kapljic eteričnega olja čajevca....Namažeš, zmasiraš.....pokriješ lahko.....(boleči sklepi, križ, koleno...)....

Wink
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 06:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bety11

Čili sušim, vlagam, uporabljam v salsi, zimski solati.
Nisem pa še dal v hladilno skrinjo ravno tako uporabljal v zdravstvene namene (razen učinka pri uživanju hrane).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
Resno pa je vprašanje kako naj v kuhinji operiramo mi, ki nosimo leče? Very Happy
Si zamislite ob koncu dneva daš "prst v oko" da skineš leče in se spomniš da si tikal Bhut Jolokia. Shocked Laughing


Hja, Sabur, previdnost ni odveč Razz ; seveda ena od poti je, da se čim manj "praskaš" Cool okrog čilija, tole moje drobno seckanje je dalo obilo čili soka na rezalni deski in mojih rokah Rolling Eyes .

Sem pa pozabil povedati, da je k moji korajži Cool s hot čiliji pripomogel tudi sir; verjetno ima precej podoben učinek kot mleko - danes sem konzumiral čili srednje intenzivnosti, brez sira, pa je bilo kar pekoče...

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma, fantje (in punca), kapo dol. Ko vam čilijev zmanjka, se javite, jaz imam tega letos obilo (Jalapeno, zvonček, penis čili, pa še no name - vsega kakih 30 sadik na njivi in v loncih Surprised ), vsi nasajeni na željo mojega moža, ki poje poprečno enega na teden Confused .
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se mene tiče jaz ponavadi pojem 5x na obrok in to ponavadi za kosilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, ne razumem čisto; poješ 5 kosov Jolokije na obrok Question Rolling Eyes

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 20:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jolokia ne, ker jih prvo sezono šele sadim. Smile
Ma une moje lahke katgorije.
Tam okrog 10.000 skalvijev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tistile recept "saburjev" zgoraj, z dodatki od matotato bom v kratkem naredil, samo me zanima, kje je še zgornja meja, koliko Cheyenne papričic dam notri, da ne pokvarim jed Rolling Eyes .

Drugače pa smo pozabili, da se v naših krajih dela tudi srbski (pa bosanski) pasulj, pekoč, eni pravijo gurmanski pasulj. Dobrega so v Ex Jugi delali v Emoni, poleg Dajdama - dobro je zakuril Cool in sem moral obvezno preko njega zmazati še 2-4 Delux skutine palačinke Very Happy .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.