Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pasirka - izdelava paradižnikove mezge
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mrmracka



Pridružen/-a: 26.09. 2011, 08:21
Prispevkov: 115
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bety11 je napisal/a:
Strojček je resnično super.....

Jaz pa sem skuhala vse skupaj in zmiksala s paličnim mešalnikom.....Mislite, da takšna mezga ni za shranjevanje za zimo? Rolling Eyes



Imam navadno in električno pasirko, pa jih ne sploh ne uporabljam, ker porabim preveč časa s sestavljanjem, pa razstavljanjem, čiščenjem...

Naredim tako, kot je zgoraj opisano:

paradižnik očistim, razpolovim oz. razkosam, nato v velik lonec z njim, ga malo pokuham, nato pa se ''spravim'' nad lonec z dvema paličnima mešalnikoma hkrati in zadeva je končana - zmiksana zelo hitro.
Potem mezga roma na odcejanje na veliko krpo. Ko je dovolj odcejeno (po želji, kako gosto mezgo pač želiš), dam nazaj v lonec, zavrem, solim in v vroče steklenice in to je to.

In nič pritožb ne dobivam zaradi semenja in olupkov Very Happy Se mi zdi, da kar nekam izginejo.
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Vesela sem, da sem spoznala nov obraz s foruma čeprav je bilo srečanje kratko. Pa drugič.
Pasirka je še zapakirana jo pa nameravam v kratkem sprobat, da vidim, kako gre. Samo še ene par paradajzov naj dozori. Laughing
Hvala dašabina za trud in pripravljenost pomoči.


Enako enako!! Very Happy
Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! Wink
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dašabina je napisal/a:
[Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! Wink

Vseeno pa velja razmisliti, koliko dobrega gre s tem stran, saj imajo tako lupina kot semena mnogo koristnega. Seveda pa je odvisno, v kak namen uporabljamo shranek. Pri nas za omako k polnjeni papriki, pa paradižnikovo omako, recimo, odstranimo lupine in peške, za juhe, omake za testenine itd pa ne.
Sicer pa, kakor komu drago, seveda, nič ni bolj prav ali narobe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LPivk



Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17
Prispevkov: 55

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Jaz jo pa kar po domače delam, na manjše kose narežem paradajze, pokuham in s paličnikom zmiksam, dodam sol in vlijem vroče v manjše steklenice s širokim vratom- pa samo naj se proba kdo zmišljevat o kožici in semenih, če upa Very Happy
Lani mi je vse lepo ostalo, letos sem jo že 2x skuhala, verjetno bom še ponovila, paradajzek pridno raste in zori- po nekaj letih sem spet zadovoljna z njim.
_________________
kleopatra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

se strinjam Lpivk in Metuljc, meni je bil interes, da mi otroka namesto kupljenega kečapa jesta domačega, glede na količino paradižnika, ki ga imam...in na ta način je to prava stvar...
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No nam pa opilki kožice in semena nikakor ne gredo dol in to vsem po vrsti tako da pri nas miksanje definitivno odpade.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrmracka



Pridružen/-a: 26.09. 2011, 08:21
Prispevkov: 115
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2012 06:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
dašabina je napisal/a:
[Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! Wink

Vseeno pa velja razmisliti, koliko dobrega gre s tem stran, saj imajo tako lupina kot semena mnogo koristnega. Seveda pa je odvisno, v kak namen uporabljamo shranek. Pri nas za omako k polnjeni papriki, pa paradižnikovo omako, recimo, odstranimo lupine in peške, za juhe, omake za testenine itd pa ne.
Sicer pa, kakor komu drago, seveda, nič ni bolj prav ali narobe.



Ja, Metuljc, saj prav s tem argumentom sem prepričala svoje domače, da je taka mezga kvalitetnejša, ker ne zavržem dragocenih snovi (je pa seveda tudi res in , vsaj po moje, enostavneje) Very Happy Very Happy Very Happy

Dašabina, enako sem naredila tudi sama in, ko sem videla, koliko je bilo odpada, je bil prav to eden od razlogov, da sem se odločila za tak način, kot zdaj delam in sem pasirke dala na stranski tir.

Nekaj mezge pa naredim kot koncentrat, odcedim vso tekočino, kolikor gre, zamrznem v modelčkih v posamezne kocke v zmrzovalniku in potem vse skupaj dam v eno veliko vrečko, iz katere lahko vzamem po potrebi, kolikor pač rabim. Je zelo praktično, ker je zmrzovalnik vedno pri roki, shramba pa je, vsaj pri nas, nekoliko bolj vstran (dve nadstropji nižje Sad)
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2012 07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene osebno kožice tudi ne motijo, motijo pa vnuke in če ni vse po industrijsko gladko, potem ne jedo. Se nam pa gre, da jim dajemo čimveč domače kvalitetne hrane, đanka se tako in tako še preveč nafilajo ob vsej tej potrošniški mrzlici in reklamah.

Ko sem jim domači kečap iz kozarca ponudila za dodatek na pici: "mi pa to ne jemo" Twisted Evil . Potem sem ga zlila v prazno steklenico od Kečapa, je bil pa tako fin... Wink

Tako se dostikrat domislim kake finte. Ena vnukinja ne je kuhanega korenčka, če ga vidi. Pa ga posebej skuham in vmešam v omako za preliv špagetov in gre dol. Samo videti ne sme. No, pa to je že malo iz konteksta pasirk....
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2012 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:
Ko sem jim domači kečap iz kozarca ponudila za dodatek na pici: "mi pa to ne jemo" Twisted Evil . Potem sem ga zlila v prazno steklenico od Kečapa, je bil pa tako fin... Wink

..

točno tako sem tudi jaz naredila! Cool
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LPivk



Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17
Prispevkov: 55

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2012 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O ledenih kockah: kadar so akcije pomaranč, limon, grejpa, si stisnem sok in vlijem v vrečke za ledene kocke. se mi zdi kar praktično, poleti jo daš za limonado, pozimi pa v mlačen čaj. Imaš vedno pri roki, pa ko se že ožemanja lotiš, narediš večjo količino Idea

Jutri ponovno delam mezgo, mogoče tudi to v kako vrečko shranim

Ajvar kaj delate in kak dober, preprost recept ima katera?
_________________
kleopatra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bata



Pridružen/-a: 21.09. 2012, 09:52
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2012 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razmišljam o nakupu te pasirke (tista ta prva slika, rdeča), vendar bi jo potrebovala predvsem za maline in ribez. Je primerna? Če ni, kaj drugega mi svetujete? LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.



Pridružen/-a: 31.08. 2012, 20:13
Prispevkov: 46

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2012 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Nazadnje urejal/a . 03 Okt 2012 11:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2012 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz zaenkrat uporabljam kovinsko, ročno, nabavili smo jo v Hoferju ali Lidlu za mali denar, za naše potrebe je ok, verjamem pa, da "Marijina" dosti bolj stisne plodove in da več tekočine od sebe.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2012 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:
"mi pa to ne jemo" Twisted Evil .

Hehe... kar vidim svojega nečaka, ko to reče Laughing Laughing

Tako pasirko smo imeli mi včasih doma, je v bistvu zelo malo odpada, če spustiš olupke še enkrat skozi, potem je pa kar nekam izginila. 20 evrov niti ni huda cena, bo treba spet nabavit Smile

Za kako polivko za pico je to najboljše, v omakah imam pa tudi jaz raje, da je kje še kak košček. Tudi ko pripravljam za shranek, ne spasiram do konca, pustim več koščkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2012 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zoki je napisal/a:
Bata je napisal/a:
Razmišljam o nakupu te pasirke (tista ta prva slika, rdeča), vendar bi jo potrebovala predvsem za maline in ribez. Je primerna? Če ni, kaj drugega mi svetujete? LP.


Vsako leto me je doletela ta čast, da sem moral pasirati marmelade in paradajze. Letos uporabljam dodatek za Kenwoodovo mašino (major) in je vse skupaj poezija. Poglej, (če nimaš Kenwooda) če kje prodajajo tako pasirko, kot je na tem linku " http://www.elektrotools.de/Produkt/Kenwood-Passier-Aufsatz-fuer-Major-Modelle-AT-930-A-ws " Sistem je zelo učinkovit in ima zelo dober izkoristek.


Hm, tale pasirka izgleda zelo dobro, pa še sama 'dela'. Mi je že skoraj všeč... Embarassed Rolling Eyes Smile
Kam pa meče olupke in koščice?
Koliko truda je potrebno, da jo očistiš?
Ali lahko pasiraš še kaj drugega razen paradajzev?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.