|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 13:35 Naslov sporočila: Pasirka - izdelava paradižnikove mezge |
|
|
enkrat sem obljubila, da bom poslikala to pasirko, s katero se samo do vrenja zagret paradižnik (in seveda ohlajen) krasno spasira. Jaz samo še osolim, natočim v kozarce, steriliziram in v shrambo...
_________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
nekje si menda pisala, kje si jo nabavila? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Kovinoplastika Mazi Roman, Zalarjeva cesta 7, Borovnica. Upam, da ne spade kot reklama, vendar pasirka je vredna nakupa. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazadnje urejal/a MARIJAV 25 Avg 2012 19:54; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 18:27 Naslov sporočila: |
|
|
V kateri trgovini si jo pa kupila? Pa še cena me zanima. Na netu namreč ne najdem ničesar.
Že dlje časa iščem kaj podobnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, ne vidim dobro; to izloči semena in kožo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ravno zato je tako fin, izloči tudi semena in vse kožice. Jaz sem nanjo pasirala že mehke breskve in marelice za marmelado.
Meni so jo na sejmu v Celju kupili sorodniki, potem pa sem jaz iz odtisa na mašinci našla izdelovalca, to je en stari gospod, ki izdeluje še mnoge druge plastične uporabne stvari: ribežle z nastavitvami, lijake za natakanje marmelad v kozarce itd. Midva z možem sva bila pri njemu, ker sem tisti veliki rjavi vijak, ki drži polža, izgubila. Po pošti takrat ni pošiljal, zdaj pa že mogoče. Telefon je 01 754 60 28, mobitela pa ali nima, ali pa ga ni dal na splet. Sem mu takrat rekla, da bi za svoje izdelke naredil spletno stran, pa je rekel, da prodaja kar na sejmih. Cene se pa sploh ne spomnim več, mogoče kakih 20 EUR, takrat se mi ni zdela predraga glede na uporabnost. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še slika z začetka dela - spasirano je bilo kakih 20 kg pokuhanih in odcejenih paradižnikov, ven sem dobila 9 kozarcev po 720 ml zelo goste mezge. Po pasiranju te količine sta mi ostala 2 krožnika semen in lupin, ki sem jih še enkrat stisnila in mi je ostal od zgoraj omenjene količine le en krožnik, kot je na prvi sliki v tej temi:
_________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
MarijaV, je potem tole ta gospod?http://www.slovenija-zahod.city-map.si/01110014/mazii-roman-sp _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko časa pa ti recimo vzame pasiranje 20kg paradižnika? Tako približno, da imam primerjavo s svojo pasirko.
Sicer pa hvala za vse podatke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2012 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
15 minut in 5 minut umivanja. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 05:16 Naslov sporočila: |
|
|
Uh... tega MORAM imet.
Če ga bo kdo nabavljal osebno in je pripravljen, bi prosila, če enega vzame tudi zame. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
Strojček je resnično super.....
Jaz pa sem skuhala vse skupaj in zmiksala s paličnim mešalnikom.....Mislite, da takšna mezga ni za shranjevanje za zimo? _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je, samo malo dalj jo za vsak slučaj kuham. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Je, če te ne motijo ostanki kožic in semena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Dašabina, je ta, vendar kot si videla, na spletu razen njegovega naslova ni kaj najti. Škoda. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
To počnemo vsak na svoj način, izgleda.
Jaz surove paradižnike v mešalniku na hitro zmeljem. Potem to čofto vlijem v veliko stekleno skledo, ki je zgoraj široka, spodaj pa ozka. Čez noč pustim, da se spodaj nabere odvečna voda, ki je zjutraj bistra. Zgornji del, goščo, prepasiram skozi ročno pasirko skozi najmanjše luknjice. V pasirki ostanejo kožice in semena.
Prepasirano goščo kuham samo nekaj minut, zaprem v kozarce in to je to. Nič ne pasteriziram.
Če bi pa kdo hotel takole skupinsko nabavljati tele pasirke, bi jo pa jaz tudi imela. Moja namreč ne ''potegne'' celih paradižnikov in me to jezi. Prav zaradi tega jih prej zmeljem v mešalniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, tudi skozi to pasirko ne moreš spraviti celih paradižnikov, razen da so izredno zreli in mehki. Kot sem zgoraj napisala, paradižnike v velikem loncu zvečer samo zavrem, pokrijem in pustim do jutra, da se ohladi in izstopi tekočina, ga na cedilki odcedim in potem v mašinco in meljem....
Ja, takrat ko sem imela še zelo malo paradižnika tudi nisem nič odlivala ampak vse zmiksala - je bilo pač bolj redko in vseeno dobro. Sedaj se zavedam, da zaradi goste mezge tudi kaj dobrega spustim v kanalizacijo...Ta sok nekateri pospravijo za pijačo, jaz pa ob teh količinah res nimam kam z njim. Sicer je pa tako največ likopena v rdeči masi... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
Saj odlijem, Marija, ampak vodo, ki se nabere od že zmeltih paradižnikov. Mi ni nič kaj žal za to tekočino, tudi jaz nimam kam z njo pri vseh teh paradižnikih.
No, če skozi tvojo pasirko tudi ne grejo celi paradižniki, bom pa še kar naprej na ta svoj način packala . Navsezadnje ni tako slab in dokler mi je v veselje... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
jaz ga bom jutri poklicala, da vidim kako in kaj. v torek grem namreč proti obali. sicer je težava ker bom imela avto kar poln vendar zase in še enega bi lahko vzela, največ tri. javim kako in kaj se bom zmenila. _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 26 Avg 2012 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Dašabina, jaz bi eno pasirko vzela, lepo prosim!!! Že nekaj časa jo kupujem pa nikakor ne najdem časa, da bi se odpeljala po njo. Upam, da ti bo zneslo, držim pesti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|