Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




sokovniki
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2011 14:39    Naslov sporočila: sokovniki Odgovori s citatom

Zanima me, če kdo soči sadje s parnimi sokovniki in kako.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2011 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Za rojstni dan sem dobila tri posode in stekleni pokrov, za katere so rekli, da je sokovnik....V eni posodi je voda, v preluknjano srednjo posodo se da sadje in v srednjo posodo se zbira sok, ki odteka skozi za to narejeno cevko...

V zgoraj opisanem sokovniku pa jaz kuham samo sok iz bezgovih jagod.....Zrele jagode brez peclja (ker so zelene strupene) dam v to luknjasto posodo, od spodaj vodo in vse skupaj na ogenj.....Čakam, da priteče sok, ki ga sproti zlivam v čiste steklenice in zapiram. Mi tak sok spijemo hitro....ne dodajam pa ne sladkorja in ne citrusa, kot konzervans....

Iz drugega sadja ne delam na ta način sokove, ker mi je škoda....raje stisnem in spijemo....ali zmrznem....
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zmago



Pridružen/-a: 28.03. 2011, 09:24
Prispevkov: 3
Kraj: Šaleška dolina

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2011 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo pozdravljena oba!

Tisto napravo, ki jo je Bety dobila za r.d. in jo prav lepo opisala, sem jaz pred nekaj leti zagledal v trgovini, ki običajno nima ne vem koliko moških strank, jo kupil in doma s ponosom predstavil »sostanovalcem«. Od takrat naprej je naša ozimnica vsa leta bogatejša za par deset litrov grozdnega sirupa, narejenega iz Izabele, oz. Jurke, ubogi ptiči, ose in čebele, prikrajšani za sladke darove jeseni, pa »izpad pridelka« nadomestijo malo proč od nas v sosedovi brajdi.
Naš sokovnik ima v posodi, v katero nalijemo vodo, še električni grelec, tako da je sočenje možno tudi zunaj na prostem, kjer se eventuelne nerodnosti pri sočenju nekako bolje zlijejo z okolico, kot v hiši.
Sirup delam tako, da grozdne jagode nasujem v luknjičasto posodo, jih potresem z sladkorjem (cca 25 dkg na eno polnjenje) in pokrijem. V posodo z grelcem nalijem vodo do označbe, vklopim, ter počakam, da se zadeva izsoči. Vmes, proti koncu sočenja, malo pomešam, da tudi sredina pride na obrobje, kjer je para izdatnejša. Težko bi rekel, koliko časa traja en ciklus, skratka končano je, ko so vse grozdne jagode, prej jedre in napete, brez vsebine in posoda temu primerno napol prazna.
Sok preko cevke prelijem v primeren lonec, ga dosladkam (cca 0,5 kg / liter) in segrejem tik pod vrelišče. Med gretjem mešam, da se sladkor lepo raztopi, ter odstranjujem nastalo peno. Še vroče nalijem v ta namen nadvse uporabne cvičkove steklenice, tako »po moško« privijem pokrove, na hitro operem pod tekočo vodo, zložim v shrambo in pokrijem z deko, da se počasi hladijo.
Sirup uporabljamo:
- za pitje, razredčenega z navadno vodo
- za pripravo toplega napitka (čaja), ki je z dodatkom cimeta in klinčkov verna kopija zakuhane Izabele, le zgovornosti pivcu ne da tolikšne, kot slednja
- za povečanje sočnosti raznih biskvitnih mojstrovin
- in nenazadnje za izdelavo dobrega »grozdovca«, to je mešanice sirupa in žganja (razmerje je poljubno – bolj je v prid žganju, bolj hvaljen je s strani pivcev).
Precej ga tudi razdelimo prijateljem in sorodnikom in lahko rečem, da je vsesplošno priljubljen.
Naj povem še to, da iz ostanka sočenja grozdja naredim marmelado in sicer tako, da temu dodam približno še enkrat toliko celih grozdnih jagod, vse to z paličnim mešalnikom pretlačim skozi primerno cedilo (tako odstranim peške) , dosladkam in v nadaljevanju kuham, kot drugo marmelado. Priporočljivo je dodati malo želina, da je gostota prava. Dobra je.
Dodati je še treba, da je potrebno sirup hraniti v temnem in hladnem prostoru, saj mu le tako »ubijemo« željo po vretju, katera ga pravzaprav kar težko mine.
Drugega zaenkrat še nismo sočili, verjamem pa, da bomo v bodočnosti prebrali tukaj še kakšno idejo, jo preizkusili in razširili področje uporabe.

l.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2011 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na podoben sokovnik, le da nima električnega gretja, ampak moram imeti spodnjo posodo skozi nad virom toplote, sočim običajno tudi maline, črni ribez in višnje ter letos upam tudi divjo češnjo, če se med tem dežjem ne bo sama izsočila iz drevesa... Wink Vse ostalo delam podobno kot zgoraj, po končanem sočenju pa nalite steklenice steriliziram v posebnem loncu in to je to.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen pa je rok trajanja takega soka; razmišljam o sočenju aronije.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 06:28    Naslov sporočila: sokovnik na paro Odgovori s citatom

Je kdaj kdo tole srečal v trgovini:







Nek sokovnik na paro, baje.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je točno to, kar opisujejo zgoraj.
Občasno jih imajo v Merkurju so pa iz črnega emajla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja

se morda spomniš koliko je bila cena?
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pojma nimam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živio, Sabur prav takega sokovnika nisam "srečala" a je popolnoma enak kot moj Emo Celje, kupljen ohoho nazaj. izredno kvalitetni sokovi so, popolnoma naravni. delam (odvisno od dobrot jeseni) iz jabolk, hrušk, sliv-ringloji (neizkoščičene), izabele, ribeza... in tudi mešano. na manjše kose izrezane sadežev, ali bobice posujem z žlico sladkorja (lahko tudi brez ). pokrijem in ne odpiram do konca postopka. voda mora vreti a ne sme močno "brbotati", ker je prav v tem štos- sčasoma ugotoviš pravo mero. izceja se sok (ali sirup, če so sadeži bili zelo sladki ali če dodam več sladkorja), katerega lahko hraniš tudi več let. postopek traja cca 4-6 ur za 4-6 steklenic. okus soka je slabši z vsako naslednjo steklenico. ugotovila sem, da pridelava več kot 4 steklenic pri enem postopku parjenja je nesmisel. saj pri delu gre za kvaliteto ne za količino. ostanki so odlični za kompost ne za marmelado, ker nimajo nič več v sebi. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo kaj sem našel na spletu - Merkur:

http://www.merkur.si/gospodinjstvo/kuhanje/posoda/rp-art-riana-sokovnik-26-cm-s-steklenim-pokrovom.html
http://www.merkur.si/gospodinjstvo/kuhanje/posoda/rp-bergner-sokovnik-26-cm-za-indukcijo-steklen-pokrov.html
http://www.merkur.si/gospodinjstvo/kuhanje/posoda/rp-elo-sokovnik-rubin-24-cm-4-7-l.html

Kateri sedaj najboljši?
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 07:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, ker je funkcija sokovnika pri vseh enaka so vsi dobri. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 08:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
okus soka je slabši z vsako naslednjo steklenico.

Tudi jaz uporabljam enakega, ki ima tudi že "častitljiva leta". Da dosežem enak okus v vseh steklenicah, ga nazadnje zlijem skupaj, segrejem in napolnim steklenice.
Imam pa problem z gumijasto cevčico, ki je to toliko letih uporabe že skoraj neuporabna.
Kako ti rešuješ ta problem ? Hvala! Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot vidim je razlika med 1. in 2. linko v "INDUKCIJI", oba pa sta 26 cm.
Tretji link oz. sokovnik pa je 24 cm, se pravi malo manjši in dražji???
Se pravi meni bi pasal ta prvi link od 77 EUR.

Vprašanje pa imam sledeče, ker se res ne spoznam na to.
Delam marmelado od kakijev in sicer tako da prokuham sadje in ga potem skozi sterilno gazo dam da dobim čist sok katerega potem kuham, dokler se ne zgosti.

Ali s tem sokovnikov lahko dobim sok, ki ga sicer dobivam skozi stiskanjem sadja skozi gazo?
Namreč to z gazo je precej zamudno in naporno (celo roke bolijo, če imaš precej tega).
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matotato



Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko.
Je pa res, da še nisem preizkusil s kakiji. Za različne vrste jagodičevja je pa to odlično.
Če ti gre izključno samo za kaki, bi se bilo dobro prej pozanimat, kako je s tem, čeprav princip soparjenja je najbrž isti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matotato

dejansko so kaki glavne so pa tudi drugi sadeži, odvisno.
Se pravi vse to bi rad dobil sok, katerega bi potem skupaj s sladkorjem ukuhaval v marmelado.

CILJ: Želim s tem skovonikom preskočiti fazo v kateri sedaj tiskal na pol skuhano sadje skozi sterilno gazo. Smile

Kaj je narobe, če v ta sokovnik na paro dam sadje, ki ima koščice?
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sadje se v sokovnik daje s koščicami vred, s tem, da se jabolka, hruške in podobno malo razrežejo, breskve in marelice je bolje razkoščičit.
Sok, ki ga dobiš je pasteriziran i ga lahko naliješ v vroče steklenice za uporabo takšnega kot je, lahko ga vkuhaš s sladkorjem za sirup.
Z dljšim kuhanjem bi verjetno nastal đem.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:

Kaj je narobe, če v ta sokovnik na paro dam sadje, ki ima koščice?

Nič ne bo narobe. Koščice ostanejo na cedilu. Tudi jaz dam noter vse živo, včasih samo eno vrsto sadja, včasih tutti fruti Very Happy - odvisno od količine sadja, ki ga imam trenutno na razpolago in okusa, ki ga želiš dobiti. Za nadaljnjo predelavo pa ta "mezga", ki ostane ni, ker je že vse "dala od sebe" - razen, če odvzameš le nekaj soka in tako dobiš nekaj kvalitenega soka in nekaj manj kvalitetnega džema, ali marmelade. trije - variant je neskončno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy

bojim se potem, da to ne reši moj cilj in sicer pri izdelavi marmelade jaz samo 25min kuham sadje in potem ko se ohladi prebiksam skozi sterilno gazo tako da vse dobrote soka ostajejo in se lahko naprej s sladkorjem ukuhavajo v marmelado.

lp
Sabur
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2012 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy, gumico sem že 2x zamenjala. navadna cev gumica za plinske boce, kupiš na metre. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.