|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Jun 2011 14:39 Naslov sporočila: sokovniki |
|
|
Zanima me, če kdo soči sadje s parnimi sokovniki in kako. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 17 Jun 2011 16:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Za rojstni dan sem dobila tri posode in stekleni pokrov, za katere so rekli, da je sokovnik....V eni posodi je voda, v preluknjano srednjo posodo se da sadje in v srednjo posodo se zbira sok, ki odteka skozi za to narejeno cevko...
V zgoraj opisanem sokovniku pa jaz kuham samo sok iz bezgovih jagod.....Zrele jagode brez peclja (ker so zelene strupene) dam v to luknjasto posodo, od spodaj vodo in vse skupaj na ogenj.....Čakam, da priteče sok, ki ga sproti zlivam v čiste steklenice in zapiram. Mi tak sok spijemo hitro....ne dodajam pa ne sladkorja in ne citrusa, kot konzervans....
Iz drugega sadja ne delam na ta način sokove, ker mi je škoda....raje stisnem in spijemo....ali zmrznem.... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zmago
Pridružen/-a: 28.03. 2011, 09:24 Prispevkov: 3 Kraj: Šaleška dolina
|
Objavljeno: 24 Jun 2011 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljena oba!
Tisto napravo, ki jo je Bety dobila za r.d. in jo prav lepo opisala, sem jaz pred nekaj leti zagledal v trgovini, ki običajno nima ne vem koliko moških strank, jo kupil in doma s ponosom predstavil »sostanovalcem«. Od takrat naprej je naša ozimnica vsa leta bogatejša za par deset litrov grozdnega sirupa, narejenega iz Izabele, oz. Jurke, ubogi ptiči, ose in čebele, prikrajšani za sladke darove jeseni, pa »izpad pridelka« nadomestijo malo proč od nas v sosedovi brajdi.
Naš sokovnik ima v posodi, v katero nalijemo vodo, še električni grelec, tako da je sočenje možno tudi zunaj na prostem, kjer se eventuelne nerodnosti pri sočenju nekako bolje zlijejo z okolico, kot v hiši.
Sirup delam tako, da grozdne jagode nasujem v luknjičasto posodo, jih potresem z sladkorjem (cca 25 dkg na eno polnjenje) in pokrijem. V posodo z grelcem nalijem vodo do označbe, vklopim, ter počakam, da se zadeva izsoči. Vmes, proti koncu sočenja, malo pomešam, da tudi sredina pride na obrobje, kjer je para izdatnejša. Težko bi rekel, koliko časa traja en ciklus, skratka končano je, ko so vse grozdne jagode, prej jedre in napete, brez vsebine in posoda temu primerno napol prazna.
Sok preko cevke prelijem v primeren lonec, ga dosladkam (cca 0,5 kg / liter) in segrejem tik pod vrelišče. Med gretjem mešam, da se sladkor lepo raztopi, ter odstranjujem nastalo peno. Še vroče nalijem v ta namen nadvse uporabne cvičkove steklenice, tako »po moško« privijem pokrove, na hitro operem pod tekočo vodo, zložim v shrambo in pokrijem z deko, da se počasi hladijo.
Sirup uporabljamo:
- za pitje, razredčenega z navadno vodo
- za pripravo toplega napitka (čaja), ki je z dodatkom cimeta in klinčkov verna kopija zakuhane Izabele, le zgovornosti pivcu ne da tolikšne, kot slednja
- za povečanje sočnosti raznih biskvitnih mojstrovin
- in nenazadnje za izdelavo dobrega »grozdovca«, to je mešanice sirupa in žganja (razmerje je poljubno – bolj je v prid žganju, bolj hvaljen je s strani pivcev).
Precej ga tudi razdelimo prijateljem in sorodnikom in lahko rečem, da je vsesplošno priljubljen.
Naj povem še to, da iz ostanka sočenja grozdja naredim marmelado in sicer tako, da temu dodam približno še enkrat toliko celih grozdnih jagod, vse to z paličnim mešalnikom pretlačim skozi primerno cedilo (tako odstranim peške) , dosladkam in v nadaljevanju kuham, kot drugo marmelado. Priporočljivo je dodati malo želina, da je gostota prava. Dobra je.
Dodati je še treba, da je potrebno sirup hraniti v temnem in hladnem prostoru, saj mu le tako »ubijemo« željo po vretju, katera ga pravzaprav kar težko mine.
Drugega zaenkrat še nismo sočili, verjamem pa, da bomo v bodočnosti prebrali tukaj še kakšno idejo, jo preizkusili in razširili področje uporabe.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 24 Jun 2011 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Na podoben sokovnik, le da nima električnega gretja, ampak moram imeti spodnjo posodo skozi nad virom toplote, sočim običajno tudi maline, črni ribez in višnje ter letos upam tudi divjo češnjo, če se med tem dežjem ne bo sama izsočila iz drevesa... Vse ostalo delam podobno kot zgoraj, po končanem sočenju pa nalite steklenice steriliziram v posebnem loncu in to je to. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Avg 2011 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen pa je rok trajanja takega soka; razmišljam o sočenju aronije.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 06:28 Naslov sporočila: sokovnik na paro |
|
|
Je kdaj kdo tole srečal v trgovini:
Nek sokovnik na paro, baje. _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
To je točno to, kar opisujejo zgoraj.
Občasno jih imajo v Merkurju so pa iz črnega emajla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja
se morda spomniš koliko je bila cena? _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 07:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pojma nimam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
živio, Sabur prav takega sokovnika nisam "srečala" a je popolnoma enak kot moj Emo Celje, kupljen ohoho nazaj. izredno kvalitetni sokovi so, popolnoma naravni. delam (odvisno od dobrot jeseni) iz jabolk, hrušk, sliv-ringloji (neizkoščičene), izabele, ribeza... in tudi mešano. na manjše kose izrezane sadežev, ali bobice posujem z žlico sladkorja (lahko tudi brez ). pokrijem in ne odpiram do konca postopka. voda mora vreti a ne sme močno "brbotati", ker je prav v tem štos- sčasoma ugotoviš pravo mero. izceja se sok (ali sirup, če so sadeži bili zelo sladki ali če dodam več sladkorja), katerega lahko hraniš tudi več let. postopek traja cca 4-6 ur za 4-6 steklenic. okus soka je slabši z vsako naslednjo steklenico. ugotovila sem, da pridelava več kot 4 steklenic pri enem postopku parjenja je nesmisel. saj pri delu gre za kvaliteto ne za količino. ostanki so odlični za kompost ne za marmelado, ker nimajo nič več v sebi. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, ker je funkcija sokovnika pri vseh enaka so vsi dobri. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | okus soka je slabši z vsako naslednjo steklenico. |
Tudi jaz uporabljam enakega, ki ima tudi že "častitljiva leta". Da dosežem enak okus v vseh steklenicah, ga nazadnje zlijem skupaj, segrejem in napolnim steklenice.
Imam pa problem z gumijasto cevčico, ki je to toliko letih uporabe že skoraj neuporabna.
Kako ti rešuješ ta problem ? Hvala! Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Kot vidim je razlika med 1. in 2. linko v "INDUKCIJI", oba pa sta 26 cm.
Tretji link oz. sokovnik pa je 24 cm, se pravi malo manjši in dražji???
Se pravi meni bi pasal ta prvi link od 77 EUR.
Vprašanje pa imam sledeče, ker se res ne spoznam na to.
Delam marmelado od kakijev in sicer tako da prokuham sadje in ga potem skozi sterilno gazo dam da dobim čist sok katerega potem kuham, dokler se ne zgosti.
Ali s tem sokovnikov lahko dobim sok, ki ga sicer dobivam skozi stiskanjem sadja skozi gazo?
Namreč to z gazo je precej zamudno in naporno (celo roke bolijo, če imaš precej tega). _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matotato
Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko.
Je pa res, da še nisem preizkusil s kakiji. Za različne vrste jagodičevja je pa to odlično.
Če ti gre izključno samo za kaki, bi se bilo dobro prej pozanimat, kako je s tem, čeprav princip soparjenja je najbrž isti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
matotato
dejansko so kaki glavne so pa tudi drugi sadeži, odvisno.
Se pravi vse to bi rad dobil sok, katerega bi potem skupaj s sladkorjem ukuhaval v marmelado.
CILJ: Želim s tem skovonikom preskočiti fazo v kateri sedaj tiskal na pol skuhano sadje skozi sterilno gazo.
Kaj je narobe, če v ta sokovnik na paro dam sadje, ki ima koščice? _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Sadje se v sokovnik daje s koščicami vred, s tem, da se jabolka, hruške in podobno malo razrežejo, breskve in marelice je bolje razkoščičit.
Sok, ki ga dobiš je pasteriziran i ga lahko naliješ v vroče steklenice za uporabo takšnega kot je, lahko ga vkuhaš s sladkorjem za sirup.
Z dljšim kuhanjem bi verjetno nastal đem. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 09:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur je napisal/a: |
Kaj je narobe, če v ta sokovnik na paro dam sadje, ki ima koščice? |
Nič ne bo narobe. Koščice ostanejo na cedilu. Tudi jaz dam noter vse živo, včasih samo eno vrsto sadja, včasih tutti fruti - odvisno od količine sadja, ki ga imam trenutno na razpolago in okusa, ki ga želiš dobiti. Za nadaljnjo predelavo pa ta "mezga", ki ostane ni, ker je že vse "dala od sebe" - razen, če odvzameš le nekaj soka in tako dobiš nekaj kvalitenega soka in nekaj manj kvalitetnega džema, ali marmelade. - variant je neskončno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
orhy
bojim se potem, da to ne reši moj cilj in sicer pri izdelavi marmelade jaz samo 25min kuham sadje in potem ko se ohladi prebiksam skozi sterilno gazo tako da vse dobrote soka ostajejo in se lahko naprej s sladkorjem ukuhavajo v marmelado.
lp
Sabur _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
orhy, gumico sem že 2x zamenjala. navadna cev gumica za plinske boce, kupiš na metre. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|