Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kefir - vodni (kristalčki) in mlečni (gobica)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 14:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sladkor je v vodnem kefirju za hrano kristalčkom, drugače se ne naredi, in dokazano je najboljši s sladkorjem, ki pa se tako ali tako ob hranjenju kristalčkov razgradi. Možno ga je naredit tudi z medom ali melaso, a traja nekaj časa da se kristalčki privadijo na nove razmere. Mleko pa vsebuje mlečni sladkor tako da mlečnega kefirja ni treba sladkati saj imajo gobice dosti hrane... Laughing Wink
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha. Zdaj približno razumem. Confused Embarassed Pol ni tak kefir nič bolj sladek in nič bolj kaloričen? Confused Embarassed In zakaj iz mojih kristalov nastaja kefir iz muhinih pa ne Confused Embarassed No, če nič drugega, se mi zdi moj bolj enostaven za pripravit, okus je podoben tistemu kupljenemu, kako je pa s kvaliteto pa nimam pojma Embarassed Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2009 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pristavljam piskerc za zrna mlečnega kefirja.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2009 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

katrinca je napisal/a:
In zakaj iz mojih kristalov nastaja kefir iz muhinih pa ne?

Tvoji kristalčki zgleda bolje prenašajo prilagajanje na nove pogoje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2009 22:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katrinci jih prinesem za praznike. Igy, tebi pa lahko pošljem po pošti, ko se tele prednovoletne pošiljke malo ustavijo. Ko se gobica prepolovi, jo dam v manjši kozarec za vlaganje in v skrinjo. Tako imam zmrznjenih gobic za industrijsko proizvodnjo Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2009 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tinko saj se mi ne mudi lahko počakam , do pomladi.
Ko bom spomladi na koperskem, jih lahko pridem iskat.
Medtem se pa morava dogovoriti tudi za povračilo.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daini



Pridružen/-a: 29.12. 2009, 22:42
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2009 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni! Smile
Če ima kdo kaj namnoženih kristalčkov vodnega kefirja, se toplo priporočam zanje.
Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daini



Pridružen/-a: 29.12. 2009, 22:42
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2010 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kristalčke sem že dobila od Muhe. Muha, hvala!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2010 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tinko, hvala za kefirna zrnca.
Sem že začel s proizvodnjo kefirja.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2010 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Imam problem. V družini pije kefir samo oče. Pa ga nebi vsak dan. Ampak ene 2-3 na teden. Kako naj to rešim? Naj pustim gobico 2 dni v mleku? Ali pa 3 dni. Ker zamrzovat ali sušit je brezveze. Ali naj naredim kefir, v vmesnem času pa gobico spravim v en "štamperle" s mlekom, in ga celega zlijem v mleko ki ga mislim predelat?

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2010 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva zgodba o kefirju je bila v enem od zadnjih Žurnalov.
Med drugim piše, da kefirja nikoli ne postavljamo v hladilnik in nikoli ne zmrzujemo. Ker pa gobico obravnavam kot cenjeno živo bitje, vse viške zmrznem. Do sedaj so vedno ponovno oživeli. Pri rokovanju pazim le na to, da ga ne prijemljem z golo roko, da uporabljam plastično žlico in kozarec. Namesto plastike je lahko tudi les. Vsega tudi ni za verjeti. Pred 5000 leti je bilo bolj malo plastike, kefir pa je vseeno preživel. Tudi kako zmrzal.
In še nasvet. Ko odpotujem za nekaj dni, dam gobico v mleko in postavim v hladilnik. Na tej temperaturi ostane mleko tekoče, gobica pa preživi. Mleko zamenjam, ko se vrnem, in postavim posodo spet na sobno temperaturo. Lahko pa imaš na sobni temperaturi in menjaš mleko vsak dan, kefir pa zavržeš. Kar pa se mi ne zdi "higienično" (kot je moderno reči), da bi zdrav napitek metal proč. Ne razumem pa, kaj je takega na kefirju, da ga ne pije vsa družina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2010 05:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzlj jaz sem v takih primerih kefirjevo gobico dala v mali kozarček, zalila z mlekom, da je bila pokrita in postavila v hladilnik.

Tako zalita lahko komot počaka 3 do 5 dni. Če je več, vmes mleko zamenjaš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2010 12:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če kefirja ne pijete vsak dan, je rešitev tudi v tem, da s kefirno zrno prilagodi zmanjša na toliko, da v 2 oz. dneh sfermentira določeno količino mleka.
Če je gobica prevelika, pa je zadeva bolj kisla....
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2010 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne najdem več svojih zamrznjenih kristalčkov (mogoče jih je kdo zavrgel, saj nisem nič označila). Mi jih prosim "posodi" kdo? Bom zelo hvaležna in bom seveda povrnila. Smo namreč naredili eno pavzo s kefirjem, ampak zdej ga kar pogrešam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2010 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbližji sem jaz. Sporoči na ZS, kdaj ti jih lahko prinesem.

P.S. Ko sem se ga malo najedel, sem začel vmešavati sadje, džeme ali med. In je spet malo drugačen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2010 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Tinko!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tulipanka



Pridružen/-a: 12.07. 2010, 14:27
Prispevkov: 28
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2010 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker ste tu vsi bolj izkušeni s kefirjem kot jaz, bi nekaj vprašala;
Kefir ni je srednje všeč po okusu, najboljši mi je kupljen znamke Vindija.Ker sem želela sama izdelovati kefir sem naročila gobico in jo tudi dobila. Vendar je bila po vonju tako rezka in tudi napitek je v enem dnevu dobil tako močen vonj, pa malo pretekoč. To se sploh ni ujemalo z mojimi željami ! a je ves doma narejen kefir takega vonja (po ovci bi rekla) Kaj pravite vi ?
Pozdrav Tulipanka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2010 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi meni je domači kefir premočen, predivji. Zato si ga mešam z vodo. Ohlajen v hladilniku je odlična osvežilna pijača. Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2010 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okus doma narejenega kefirja je lahko zelo različen.

Odvisen od:
- uporabljenega mleka
- velikosti gobice
- koliko časa pustimo gobico v mleku
- temperature
mogoče sem še kaj izpustila

Za koruzno zrno velika gobica v pol litra mleka ob temperaturi okrog 22 do 25 °C pridela čvrst kefir blagega okusa. Večja gobica, daljši čas, bolj toplo ... da bolj rezek okus, poleg tega se včasih prične izločevati sirotka .

Preizkusi več variant, gotovo boš našla primerno. Nikoli pa nisem dosegla točno takega okusa, kot ga ima trgovinski.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2011 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsem, ki ste danes od mene na bolšjem sejmu rastlin dobili kefirjevo gobico: da se ne ponavljamo, ker je na medmrežju o tem že veliko napisanega, preberite TOLE DEBATO
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.