Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kefir - vodni (kristalčki) in mlečni (gobica)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2007 15:56    Naslov sporočila: Kefir - vodni (kristalčki) in mlečni (gobica) Odgovori s citatom

Resnice in zmote o kefirju - debata
dodala admin.muha

Po štirinajstih mesecih sem odtalil zmrznjene kristale kefirja za potrebe znanca s foruma. Povedati moram, da so oživeli in še naprej opravljajo svojo funkcijo. Me pa še vedno muči radovednost, kako so nastali, saj so pretežno vezani na mleko. Ali so nastali v vimenu kot mutant nekih celic? Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2007 17:09    Naslov sporočila: Kefir Odgovori s citatom

Tinko, to tudi mene zanima. Tako za kristale, kot za gobico. Kolikor sem doslej uspela prebrati, je njihov nastanek bolj ali manj zavit v mistično izročilo. Sama pri sebi si predstavljam, da so nastanek sprožili neki mikroorganizmi, ki so se ob pravem času znašli na pravem mestu. Tisti za gobico v mleku, kristali za vodni kefir pa verjetno v vodi, saj se v mleku ne razmnožujejo, no, vsaj pri meni se niso.
Si opazil, da gobice, če jih zamrzneš v mleku, v zamrznjenem stanju še vedno rastejo Surprised Surprised Surprised . Preverjeno Exclamation

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2007 00:23    Naslov sporočila: kefir Odgovori s citatom

Ko sem odpiral stran in videl, da si odgovorila, sem najprej pomislil, da boš napisala v svojem slogu: Tinko, dobrodošel spet doma. Kar se pa kristalov tiče, jih še nisem odmrznil. Kefir sem imel zmrznjen brez mleka, tako da so kristali mirovali. Bom preveril še zamrznitev z mlekom. Tako bo poskus dvakrat potrjen. Lepo se imej in se slišimo. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2007 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tinko, dobrodošel spet doma :D :D :D

Wink Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo kaj kefirja odveč? Kakšen kristalček dva, da še jaz malo kefirja proizvedem!

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzl, kristalčkov (ki so prvenstveno za vodni kefir) nimam več, imam pa gobico za "prozvodnjo" mlečnega kefirja. Če rabiš, mi na ZS pošlji naslov - dobiš po pošti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sasok
Gost





PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj mi prosim kdo pove kaj je kefir?? To sem videl 1x v trogovini pakirano kot jogurt! No meni to ni dobro Laughing !
LP
Nazaj na vrh
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sasok, če ni dobro, je pa zdravo Laughing
Doma narejen je poleg tega še poceni - kar primerjaj ceno jogurta - posebej probiotičnega - s ceno mleka. Je že tako, ko si mlad, ješ le tisto, kar ti je dobro, ko prideš v leta pa tisto, kar ti pomaga ohranjati zdravje.

Podrobnih informacij o kefirju je na spletu veliko in jih je lahko najti, zato jih tukaj ne bi ponavljala.

Kljub temu en link http://web.bf.uni-lj.si/zt/bioteh/seminar_abstract/mikrobio/2004_05/BSM/Kefir.pdf

pa še en z zanimivo debato
http://kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3599&besede=Kefir&offset=60
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
harka



Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10
Prispevkov: 931
Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 15:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo!

Ima kdo kakšen kristalček kefirja odveč? Katerega koli. Tudi Kombuche.

Pozdravček
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kiki



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 13:09
Prispevkov: 75
Kraj: njiverce(štajerska)

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 16:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi tudi rad imel kak kristalček kefirja ali kombuche. Enkrat sem hotel kupiti kefir preko bolhe. Imel je napisano da stane 1 evro (nisem 100%) potem pa mi je po mejlu poslal da stane 20. Meni se je to zdelo malo preveč in ga nisem kupil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj gobic za mlečni kefir bi se še našlo, kristalčkov za vodnega pa nimam več. Kot sem prebrala na nekem forumu, počasi iz gobice lahko proizvedeš tudi kristalčke. Delam poskuse, da vidim, kako to gre.

Torej: kdor želi delati mlečni kefir, naj mi za ZS napiše naslov in se postavi v vrsto Razz .

Tinko, vse te gobice so "otročički" tiste tvoje tibetanske glive, ki si mi jo poslal pred leti - vidiš, kako je produktivna :D
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam oba zmrznjena, kot sem že omenil v prejšnjih objavah. Kefir sem obudil in mi spet deluje, tudi poslal sem ga že, tibetanski kristalčki pa so še zmrznjeni. Jih bom poskušal oživiti.Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se moram malo dopolniti, ker izgleda, da me spomin zapušča. Nimam kefirja, pač pa tibetansko glivo (kar je , za moje pojme zelo podobna gobica) in še ene kristale, ki pa se gojijo v sladki vodi z dodatkom suhih fig. Pozabil sem način priprave tega napitka in bi vas prosil, da ga kdo ponovno napiše. Kombučo pa kmalu pričakujem in bomo videli, kako se kaj razmnožuje. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oi!

Jaz tudi v kratkem pričakujem kefir. Upam da bo dobro delal. Bom pa poizkusil dobiti tudi ta vodni kefir ter kombučo! Da vidimo kaj je najbolje oz. kako delujejo vkup. Aja, a mogočće kdo ve, se jih lahko pije skupaj oz. kefir, vodni kefir ter kombučo v istem dnevu ali pa pač v kratkem času?
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Kefir sem dobil. Sedaj sem ga že dvakrat naštimal vendar imam en problem! V pol litra mleka dam gobice, in po 24urah je ta mleko dokaj gost. In nevem kako naj iz tam ven dobim gobice =? Ker na vrhu ne plavajo.


Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 09:47    Naslov sporočila: kefir Odgovori s citatom

Plastično cedilo in plastična žlica in mešaš lepo nežno. Na koncu še spereš kristale pod tekočo vodo, pomiješ kozarec in daš kristale nazaj v kozarec z mlekom. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzlj, tako, kot je rekel Tinko. Če pa je cedilo večje, ga lahko samo pretresaš in bo tekočina stekla skozi, gobica pa ostala na vrhu. Ko bo se bo povečala, bo pa že sama pripravala v kozarcu na vrh.
Na nekem drugem forumu sem prebrala varianto, da jo daš v plastično mrežico, v kakršnih prodajajo česen, in jo vsakič enostavno potegneš ven, le da meni tista plastika v kefirju ves čas zorenja nekako ne diši, bogve iz kakšnih materialov jih delajo?

Tinko: za moje pojme je tibetanska gliva in kefirjeva gobica eno in isto. Vse kefirjeve gobice, kar sem jih podarila, so hčerkice tvoje "tibetanske glive".

Navodilo za pripravo vodnega napitka iz kefirjevih kristalov:
2-litrska steklena posoda s pokrovom (plastičnim ali steklenim – če je kovinski, daj vmes polietilensko folijo)
6 žlic kefirja (jedilne žlice)
4 – 6 žlic sladkorja
1-2 suhi smokvi
1 srednje velika limona

-Kefir najprej dobro operi pod tekočo mrzlo vodo,
-vsuj v stekleno posodo
-dodaj sladkor, oprane suhe smokve in na dve polovici prerezano oprano limono.
-Dobro premešaj in pokrij s pokrovom.

Čas fermentacije je 2 do največ 3 dni. Vsakih 24 ur vsebino dobro premešamo.

Ko dobiš željeno fermentacijo, stisni vanjo limono (preko cedila, da ne bo treba iz zrnc prebirati limoninih pešk in ostankov!!!), odstrani smokve in vsebino precedi v posodo za pitje (vrč, steklenica)

Kefir zopet stresi v cedilo, ga splakni pod tekočo vodo in ponovi gornji postopek.

Po vsakem postopku se kefirjeva zrnca pomnožijo za približno 2 žlici. Če odvečnega kefirja ne rabiš, ga nekaj dni (tudi mesecev – moja opomba) lahko shraniš v osladkani vodi v hladilniku. Zrnca menda lahko tudi zamrznemo.

OPOZORILO: kefir naj pride v stik le s stekleno in plastično posodo. (No, saj preživi tudi ob kovini ali lončenini, vendar bi znalo priti do izločanja škodljivih snovi iz kovine, lončene glazure in podobno).


Še pripis: zrnc se mi je toliko razmnožilo, da sem jih morala metati proč. V greznico se jih nisem upala, sem naredila poskus v kozarcu umazane vode in se v par mesecih niso razgradile!, zato so šle v smeti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz imam te kristale zmrznjene in zdaj, ko imam recept jih bom spet obudil. So pa kristali,ki so v vodi, drugačni od onega v mleku. V mleku so kot cvetča, v vodi kot posamezni kristali. Alojz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kiki



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 13:09
Prispevkov: 75
Kraj: njiverce(štajerska)

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 15:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Namesto cedilke lahko uporabiš tudi naluknjano plastično vrečko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oi!

Samo moj je kefir je res gost, tako da ga ne morem kar precediti skozi cedilo, bi ga mogel kaj pretlačiti skozi! Ampak bomo nekaj pogruntali =)


Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.