Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Dežnikarica - Marela
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2009 11:11    Naslov sporočila: Dežnikarica - Marela Odgovori s citatom

Recepti

dodala admin. muha
_______________________




Kljub temu, da je zelo suho gobe rastejo. Te so z jutranjega sprehoda v bližnji gozd.
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hmmmmmm baaaabaaacoooo Surprised Razz - kmalu bi ti bila fouš. Crying or Very sad
Pri nas pa samo listje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel.

Joj, ne me hecat! Sad Sad Sad Sem že povedala mojim, da gredo danes pogledat. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Tudi naše košare niso ostale prazne

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 11:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel.


In kako so bile dobre na žaru ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ste pekli samo marele ali tudi sirovke, po moje so najboljše na žaru prav sirovke, no ja za karžljem seveda.
Nahajališča karžlja so tudi v okolici Smrečja. Wink
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nsns je napisal/a:
Very Happy Tudi naše košare niso ostale prazne


Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy je napisal/a:
nsns je napisal/a:
Very Happy Tudi naše košare niso ostale prazne


Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? Razz


Katero pa so borovke? Po moje so bile v košari marele, maslenke in sirovke (na žalost črvivee)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 17:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nsns je napisal/a:
orhy je napisal/a:
nsns je napisal/a:
Very Happy Tudi naše košare niso ostale prazne


Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? Razz


Katero pa so borovke? Po moje so bile v košari marele, maslenke in sirovke (na žalost črvivee)


No pa sem izvedela novo ime, kot izgleda. Borovke so tvoje maslenke, ker rastejo pod bori Very Happy
Sirovke pa so rade črvive ja, še posebej, ko ni dežja. Marele pa so krasne pa tudi maslenke so izgleda vse mlade.
Dober tek!

Citiram:
Suíllus granulátus, Ovčarska lupljivka
(L.) Snell (1944)
Rod: Suillus (Lupljivke)


Suíllus granulátus - užitna ZNAČILNOST: Je srednje velika goba, ki raste pod bori, rjavo kožico pa zlahka olupimo. Nima obročka na betu, pač pa proti vrhu beta in na luknjicah izloča belkaste kapljice.

KLOBUK: 4-10 cm, stožčasto izbočen, mesnat, polkrožen, s podvihanim robom, kmalu se zravna in običajno ostane široko grbast, gladek, močno sluzast, suh bleščeč, rumeno rjavih odtenkov, ima močno kožico, ki jo zlahka potegnemo iz klobuka.

TROSOVNICA: rumenkasta, stara je temnejša, olivne barve, pri mladih gobah se na luknjicah nabirajo drobne, belkaste kapljice cevke pa so priraščene na bet.

BET: 5-7 x 1-1,5 cm, valjast, poln, trd, običajno rahlo ukrivljen, gladek, rumenkast, nato rjavkast, posut z drobnimi zrnci, brez obročka, v zgornjem delu izloča drobne, belkaste kapljice.

MESO: bledo rumenkasto, nežno, vendar trdno, prijetnega vonja in okusa.

TROSI: 8-11 x 3-4,5 mikrona, vretnasti, gladki, trosni prah je okrasto rjav.

RASTIŠČE: pod bori, skupinsko, pogosto v travi ob robu gozda, poleti in v jeseni. UPORABNOST: zelo dobra, vsestranska, dokler gobe niso preveč mehke.

Na apnenčastih tleh raste Brezobročna lupljivka ali maslenka (Suillus collinitus), ki ima rožnato dnišče beta, zaradi rožnatega micelija. Sprva ima rjav, mazav klobuk, ki pri starih gobah postane čokoladno rjav, vraščeno vlaknatega izgleda. Pod bori , na Primorskem, raste Primorska lupljivka (Suillus leptopus), ki ima kratek, proti dnišču rjav bet. Po novem jo smatrajo za mediteranski različek Ovčarske lupljivke (Suillus granulatus var. mediterraneensis). Obstaja tudi dolgobetna oblika (Suillus granulatus fo. littoralis). Vse so užitne in zelo okusne, dokler ne postanejo preveč mehke. Zamenjava s strupenimi gobami ni mogoča.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 19:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Toliko marel?
Pa še recept za namaz.
Potrebujemo: 1 žlico olja, 30 dag dežnikov, 1 strok česna, sol, 5 dag surovega masla, poper, rumenjak trdo kuhanega jajca.
Priprava:
Na olju prepražimo dežnike. Nasekljamo jih v multipraktiku, dodamo česen, sol in poper. Posebej umešamo penasto maslo in dodamo gobe in rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo.
Namažemo na popečen kruh ali prepečenec.
Dober tek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2010 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Speči ali panirati ...... to je zdaj vprašanje. Pa naj odloči žena, zame je dovolj, da sem jih nabral Very Happy


_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2010 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še medvariante med paniranjem in peko Wink

Pri nas imamo vedno dileme, kako jih pripraviti - najbolj nam je všeč varianta, ki popije največ olja Smile

Res okusna goba, samo nekako receptov je malo, še kakšna ideja?
Zanimiv je recept zgoraj od kosobrina, koliko bi le bil rok trajanja.... Rolling Eyes

Lani sem na enem redkih dolenjskih gobarskih izletov naletel na teren pobeljen od mladih marel, Macrolepiota Procera - orjaški dežnik (za kamion jih je bilo Cool ), nabral sem zvrhano košaro, pa smo se doma že boksali z njimi. Najlepše je najti samo nekaj komadov, za spremembo Wink .

Mimogrede, v moji knjigi o gobah najdem nekje 12 sort dežnikov, pa še toliko podvariant Rolling Eyes

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2010 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem se spomnil, da je tale dežniček zrastel dober teden nazaj pri nas.
To je Macrolepióta puelláris, Dekliški dežnik; manjši kot orjaška marela, zelo okusen. Raste v iglastih gozdovih, lahko tudi na travnikih. Pri nas je zrastel pod Lonicero, v zastirki, lubju iglavcev.


_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2010 05:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rak je napisal/a:
Speči ali panirati ...... to je zdaj vprašanje. ..

Rak krasna bera je bila. gor
No jaz bi tukaj nekaj marel spanirala, tiste starejše jurčke, če niso črvivi bi dala posušit, ostalo pa bi blanširala in dala v skrinjo za juhice.
Gobova juha je tem boljša čimveč raznovrstnih gob je v njej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2010 07:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz osebno bisernice najraje popečem v olju gor , nekatere golobice tudi, marele so zelo dobre panirane, za jurčke pa najraje vidim, kako drugi ob njih uživajo. Sam imam jurčke najraje vložene v kis.
Mimogrede, mi lahko kdo svetuje, koliko časa so lahko dežnikarice, že pripravljene z jajci in moko za paniranje, shranjene v hladilniku ali celo skrinji.
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2010 07:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi to belo lepotičko zamenjala za mušnico, oblečeno po zadnji modi.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2010 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rak je napisal/a:
Jaz osebno bisernice najraje popečem v olju gor , nekatere golobice tudi, marele so zelo dobre panirane, za jurčke pa najraje vidim, kako drugi ob njih uživajo. Sam imam jurčke najraje vložene v kis.
Mimogrede, mi lahko kdo svetuje, koliko časa so lahko dežnikarice, že pripravljene z jajci in moko za paniranje, shranjene v hladilniku ali celo skrinji.

Bisernice ne poznam - mogoče pa pri nas ne rastejo.
Golobice - pobiram le modro in zeleno, ker za ostale nisem ravno sigurna, jih pa skoraj vedno dam v juho.
Čisto mlade jurčke stavimo praviloma v kis, malo večji so odlični panirani, za omako, z jajčkom, ali v juhah, največje pa vedno posušimo, če le niso črvivi.
Glede dežnikaric, če povem moje izkušnje, so najboljše pripravljene sveže nabrane. Nekateri jih pred paniranjem blanširajo, jah jih ne nikoli, ampak jih samo dobro operem - so najbolj okusne.
V hladilniku jih imam včasih par dni ( nepanirane) pa ni bilo še nikoli nič narobe. Panirane dežnikarice pa nisem imela v hladilniku še nikoli več, kot en dan tako, da ne vem, ali zdržijo kaj več.
V skrinji se lepo obnesejo nekaj mesecev panirane, če so noter recimo vso zimo pa mislim, da ni dobro, ker zgubijo na okusu.

Na žalost letos nisem še nobene utrgala, nam jih je pa včeraj, kar precej prinesel prijatelj.

Kako pa napraviš popečene v olju?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2010 08:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jasminka je napisal/a:
Jaz bi to belo lepotičko zamenjala za mušnico, oblečeno po zadnji modi.

Saj tudi sam sem jo še dodatno preverjal Wink , včasih so fotografije tako drugačne od gobe v naravi....
Pojedli je pa nismo, sem čakal še na njeno žlahto, pa je ostala osamljena, izjema. Škoda.

http://www.gobe.si/Gobe/MacrolepiotaPuellaris

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2010 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bela mušnica zraste iz jajčka in ostanek je še kasneje viden - marela ne in tudi bela mušnica ima klobuk popolnoma gladek tale dežniček pa, kot vidim luskastega in poprhnjenega, kot orjaški dežnik in ostale dežnikarice, ki pa jih najdemo običajno le za vzorec - vsaj pri nas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Jurčki in druge gobe
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.