|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 27 Sep 2009 11:11 Naslov sporočila: Dežnikarica - Marela |
|
|
Recepti
dodala admin. muha
_______________________
Kljub temu, da je zelo suho gobe rastejo. Te so z jutranjega sprehoda v bližnji gozd. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
hmmmmmm baaaabaaacoooo - kmalu bi ti bila fouš.
Pri nas pa samo listje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel. |
Joj, ne me hecat! Sem že povedala mojim, da gredo danes pogledat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nsns
Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01 Prispevkov: 381 Kraj: ob morju
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi naše košare niso ostale prazne
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Škoda, da nisi včeraj uspela priti na piknik. Vsake toliko časa je kdo od članov prinesel iz gozda polno naročje marel. |
In kako so bile dobre na žaru ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
A ste pekli samo marele ali tudi sirovke, po moje so najboljše na žaru prav sirovke, no ja za karžljem seveda.
Nahajališča karžlja so tudi v okolici Smrečja. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
nsns je napisal/a: | Tudi naše košare niso ostale prazne
|
Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nsns
Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01 Prispevkov: 381 Kraj: ob morju
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
orhy je napisal/a: | nsns je napisal/a: | Tudi naše košare niso ostale prazne
|
Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? |
Katero pa so borovke? Po moje so bile v košari marele, maslenke in sirovke (na žalost črvivee) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
nsns je napisal/a: | orhy je napisal/a: | nsns je napisal/a: | Tudi naše košare niso ostale prazne
|
Ojla nsns! Me zanima, kako boš pripravila borovke? |
Katero pa so borovke? Po moje so bile v košari marele, maslenke in sirovke (na žalost črvivee) |
No pa sem izvedela novo ime, kot izgleda. Borovke so tvoje maslenke, ker rastejo pod bori
Sirovke pa so rade črvive ja, še posebej, ko ni dežja. Marele pa so krasne pa tudi maslenke so izgleda vse mlade.
Dober tek!
Citiram: | Suíllus granulátus, Ovčarska lupljivka
(L.) Snell (1944)
Rod: Suillus (Lupljivke)
Suíllus granulátus - užitna ZNAČILNOST: Je srednje velika goba, ki raste pod bori, rjavo kožico pa zlahka olupimo. Nima obročka na betu, pač pa proti vrhu beta in na luknjicah izloča belkaste kapljice.
KLOBUK: 4-10 cm, stožčasto izbočen, mesnat, polkrožen, s podvihanim robom, kmalu se zravna in običajno ostane široko grbast, gladek, močno sluzast, suh bleščeč, rumeno rjavih odtenkov, ima močno kožico, ki jo zlahka potegnemo iz klobuka.
TROSOVNICA: rumenkasta, stara je temnejša, olivne barve, pri mladih gobah se na luknjicah nabirajo drobne, belkaste kapljice cevke pa so priraščene na bet.
BET: 5-7 x 1-1,5 cm, valjast, poln, trd, običajno rahlo ukrivljen, gladek, rumenkast, nato rjavkast, posut z drobnimi zrnci, brez obročka, v zgornjem delu izloča drobne, belkaste kapljice.
MESO: bledo rumenkasto, nežno, vendar trdno, prijetnega vonja in okusa.
TROSI: 8-11 x 3-4,5 mikrona, vretnasti, gladki, trosni prah je okrasto rjav.
RASTIŠČE: pod bori, skupinsko, pogosto v travi ob robu gozda, poleti in v jeseni. UPORABNOST: zelo dobra, vsestranska, dokler gobe niso preveč mehke.
Na apnenčastih tleh raste Brezobročna lupljivka ali maslenka (Suillus collinitus), ki ima rožnato dnišče beta, zaradi rožnatega micelija. Sprva ima rjav, mazav klobuk, ki pri starih gobah postane čokoladno rjav, vraščeno vlaknatega izgleda. Pod bori , na Primorskem, raste Primorska lupljivka (Suillus leptopus), ki ima kratek, proti dnišču rjav bet. Po novem jo smatrajo za mediteranski različek Ovčarske lupljivke (Suillus granulatus var. mediterraneensis). Obstaja tudi dolgobetna oblika (Suillus granulatus fo. littoralis). Vse so užitne in zelo okusne, dokler ne postanejo preveč mehke. Zamenjava s strupenimi gobami ni mogoča.
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Sep 2009 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Toliko marel?
Pa še recept za namaz.
Potrebujemo: 1 žlico olja, 30 dag dežnikov, 1 strok česna, sol, 5 dag surovega masla, poper, rumenjak trdo kuhanega jajca.
Priprava:
Na olju prepražimo dežnike. Nasekljamo jih v multipraktiku, dodamo česen, sol in poper. Posebej umešamo penasto maslo in dodamo gobe in rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo.
Namažemo na popečen kruh ali prepečenec.
Dober tek! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Avg 2010 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še medvariante med paniranjem in peko
Pri nas imamo vedno dileme, kako jih pripraviti - najbolj nam je všeč varianta, ki popije največ olja
Res okusna goba, samo nekako receptov je malo, še kakšna ideja?
Zanimiv je recept zgoraj od kosobrina, koliko bi le bil rok trajanja....
Lani sem na enem redkih dolenjskih gobarskih izletov naletel na teren pobeljen od mladih marel, Macrolepiota Procera - orjaški dežnik (za kamion jih je bilo ), nabral sem zvrhano košaro, pa smo se doma že boksali z njimi. Najlepše je najti samo nekaj komadov, za spremembo .
Mimogrede, v moji knjigi o gobah najdem nekje 12 sort dežnikov, pa še toliko podvariant
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Avg 2010 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
Sem se spomnil, da je tale dežniček zrastel dober teden nazaj pri nas.
To je Macrolepióta puelláris, Dekliški dežnik; manjši kot orjaška marela, zelo okusen. Raste v iglastih gozdovih, lahko tudi na travnikih. Pri nas je zrastel pod Lonicero, v zastirki, lubju iglavcev.
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 25 Avg 2010 05:05 Naslov sporočila: |
|
|
Rak je napisal/a: | Speči ali panirati ...... to je zdaj vprašanje. .. |
Rak krasna bera je bila.
No jaz bi tukaj nekaj marel spanirala, tiste starejše jurčke, če niso črvivi bi dala posušit, ostalo pa bi blanširala in dala v skrinjo za juhice.
Gobova juha je tem boljša čimveč raznovrstnih gob je v njej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 25 Avg 2010 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz osebno bisernice najraje popečem v olju , nekatere golobice tudi, marele so zelo dobre panirane, za jurčke pa najraje vidim, kako drugi ob njih uživajo. Sam imam jurčke najraje vložene v kis.
Mimogrede, mi lahko kdo svetuje, koliko časa so lahko dežnikarice, že pripravljene z jajci in moko za paniranje, shranjene v hladilniku ali celo skrinji. _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 25 Avg 2010 07:34 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi to belo lepotičko zamenjala za mušnico, oblečeno po zadnji modi. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 25 Avg 2010 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Rak je napisal/a: | Jaz osebno bisernice najraje popečem v olju , nekatere golobice tudi, marele so zelo dobre panirane, za jurčke pa najraje vidim, kako drugi ob njih uživajo. Sam imam jurčke najraje vložene v kis.
Mimogrede, mi lahko kdo svetuje, koliko časa so lahko dežnikarice, že pripravljene z jajci in moko za paniranje, shranjene v hladilniku ali celo skrinji. |
Bisernice ne poznam - mogoče pa pri nas ne rastejo.
Golobice - pobiram le modro in zeleno, ker za ostale nisem ravno sigurna, jih pa skoraj vedno dam v juho.
Čisto mlade jurčke stavimo praviloma v kis, malo večji so odlični panirani, za omako, z jajčkom, ali v juhah, največje pa vedno posušimo, če le niso črvivi.
Glede dežnikaric, če povem moje izkušnje, so najboljše pripravljene sveže nabrane. Nekateri jih pred paniranjem blanširajo, jah jih ne nikoli, ampak jih samo dobro operem - so najbolj okusne.
V hladilniku jih imam včasih par dni ( nepanirane) pa ni bilo še nikoli nič narobe. Panirane dežnikarice pa nisem imela v hladilniku še nikoli več, kot en dan tako, da ne vem, ali zdržijo kaj več.
V skrinji se lepo obnesejo nekaj mesecev panirane, če so noter recimo vso zimo pa mislim, da ni dobro, ker zgubijo na okusu.
Na žalost letos nisem še nobene utrgala, nam jih je pa včeraj, kar precej prinesel prijatelj.
Kako pa napraviš popečene v olju? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2010 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jasminka je napisal/a: | Jaz bi to belo lepotičko zamenjala za mušnico, oblečeno po zadnji modi. |
Saj tudi sam sem jo še dodatno preverjal , včasih so fotografije tako drugačne od gobe v naravi....
Pojedli je pa nismo, sem čakal še na njeno žlahto, pa je ostala osamljena, izjema. Škoda.
http://www.gobe.si/Gobe/MacrolepiotaPuellaris
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 26 Avg 2010 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
bela mušnica zraste iz jajčka in ostanek je še kasneje viden - marela ne in tudi bela mušnica ima klobuk popolnoma gladek tale dežniček pa, kot vidim luskastega in poprhnjenega, kot orjaški dežnik in ostale dežnikarice, ki pa jih najdemo običajno le za vzorec - vsaj pri nas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|