Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pasteriziranje zrelega paradižnika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32
Prispevkov: 359
Kraj: videm dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tole sem našel Zrele paradižnike operemo in razrežemo na štiri dele. lahko jih olupimo ali pa pustimo s kožo. Zložimo jih v stekleno posodo in zapremo. Steklene posode položimo v večjo posod z vodo in počasi segrevamo. Pustimo , da voda nekaj časa vre. Tako imamo paradižnike skozi celo leto pripravljene za uporabo, po okusu se prav nič ne razlikujejo od svežih, pravkar nabranih.
če prav razumem, daš paradižnik v kozarec kjer ni vode ne nič drugega in kozarce zapre in jih daš v lonbec z vrelo vodo in malo vreš.Malo čudno se mi zdi tole.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem si takole naredila letos kar nekaj kozarcev, se mi odlično držijo na izgled, res pa nisem ob preobilici ostalih paradajzastih konzerv še nobenega poskusila. Vseeno mislim, da ko je paradižnik toplotno obdelan (steriliziran kot v tem primeru) vsekakor niti slučajno ne more bit isti kot svež narezan za na solato. OK; v kratkem odprem kozarec in iz prve roke poročam.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tigrček, malo bolj natanko napiši, kakšno konzerviranje te zan ima. In v knjižžnici si poišči knjigo: Oded Schwartz: Bogastvo trajnih okusov, DZS 1997, je kar nekaj receptov s celimi paradižniki napisanih in fotografiranih. Sploh se ti splača zaviti v eno večjih knjižnic na ustrezen oddelke, kjer boš zdaj, ko ni sezone, našel najbrž kar vse, kar obsztaja v slovenščini okoli različnih oblik konzerviranja hrane.
Nikakor pa ne moreš pričakovati, da bo konzerviran paradižnik ostal enak, kot je svež. No, lahko je boljši, ne samo slabši. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tigrček je napisal/a:
tole sem našel Zrele paradižnike operemo in razrežemo na štiri dele. lahko jih olupimo ali pa pustimo s kožo. Zložimo jih v stekleno posodo in zapremo. Steklene posode položimo v večjo posod z vodo in počasi segrevamo. Pustimo , da voda nekaj časa vre. Tako imamo paradižnike skozi celo leto pripravljene za uporabo, po okusu se prav nič ne razlikujejo od svežih, pravkar nabranih.
če prav razumem, daš paradižnik v kozarec kjer ni vode ne nič drugega in kozarce zapre in jih daš v lonbec z vrelo vodo in malo vreš.Malo čudno se mi zdi tole.


Res niso za solato, drugače pa ohranijo veliko bolj svež okus paradižnika, kot če so klasično vkuhani v mezgo. Jaz zadnja leta vse viške vlagam na ta način.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 20:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, paradižnike samo zložiš v kozarce ali jih bolj natlačiš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 21:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jih samo malo razrezala in dala notri brez tlačenja. Meni so se minimalno posedli v kozarcu.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole, melona je čisto OK: http://www.kulinarika.net/recepti/12834/ozimnica/paradiznikovi-koscki-shranek-/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, tudi jaz delam po receptu iz linka, ki ga je dala metuljc.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2013 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi smešno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2013 05:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, si pa navihana...
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.