Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Setvene kroglice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 06:26    Naslov sporočila: Setvene kroglice Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:

- semenske kuglice, žita in ostalo: Semena pa lahko še dodatno oviješ v kuglico, kjer so na varnem in v dobrem stiku z zemljo. Zelo poveča vznik žita in druge zelenjave sejane direkt na travnik, preverjeno. Seme pomešaš z zemljo, dodajaš vodo in krožno gibaš s posodico. Semena se ovijejo v kuglice, ki jih enostavno pomečeš na travnik ali pa v zastirko, na golo zemljo itd. Zelo hitro se naredijo. Recept - zmešaš semena, glino v prahu in kompost, 1:1:1. Kratka in nazorna predstavitev je tukaj - http://www.youtube.com/watch?v=l_V9WI3ObyE&t=1m29s . Suha kraška zemlja je super nadomestilo za glino. Sem jih v eni uri naredil ogromno. Za korenček, ki sem ga danes sejal pod sadno drevo na zastirko, pa za sadna semena, žita, rože, ...

Zuf, sem odprla novo temo, ker me te kroglice zelo zanimajo. Wink
Verjetno bi se dalo uporabit tudi na zelenjavnem vrtu, a ne? Katero zelenjavo priporočaš, da se na ta način seje? A ni setev pregosta?
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lotus



Pridružen/-a: 24.09. 2011, 08:58
Prispevkov: 95
Kraj: sončna goriška :)

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

so že v tej temi opisane semenske kroglice Wink http://rastline.mojforum.si/rastline-about3879.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Lotus. Ampak tam je Masanobu Fukuoka. Mene pa predvsem te kroglice zanimajo. Oz. konkretno uporaba v zelenjavnem vrtu. Sem prekopirala.....
zuf je napisal/a:

Semenske krogljice
S to metodo začnemo jeseni; veliko različnih semen zmešamo v ilovnato blato in tlačimo skozi sito, da naredimo ilovnate kroglice, polne semen. Te kroglice rabijo za ovoj, ki bo varoval semena pred glodalci in žuželkami do spomladi. Rastlina, ki bo zrasla, bo takšna, da bo prilagojena danemu ekosistemu; dala bo tudi seme v drugem in tretjem letu.

Pripravljanje in izdelovanje kroglic s semeni je zelo enostavno. V mešalcu zmešamo 300 gramov semen skupaj s tremi vedri ilovice, tremi vedri žagovine, zemljo in vodo. Potem izpraznimo mešanico v okvir za oblikovanje kroglic. Kroglice pustimo na sončnem prostoru dva do tri dni, dokler se ne posušijo, potem pa na območje sejanja posadimo tri kroglice na kvadratni meter. Ilovnato blato semena varuje pred glodalci in žuželkami, medtem ko s setvijo v deževnem obdobju zagotovimo najboljše možne razmere za kalitev semen. Uporabimo lahko semena gozdnih dreves, sadnih dreves, rastlin za zeleno gnojenje, zelenjave in žit. Leto dni po setvi bodo nekatere od teh rastlin zrasle in bodo pokazatelji tega, kaj je primerno za to zemljo in to podnebje. Drugo in tretje leto pa bosta jasno pokazala, katere rastline in drevesa sodijo na določeno območje.

Zakaj sejemo veliko raznovrstnih semen?

Če posadimo veliko raznovrstnih semen, si lahko zagotovimo, da se bodo nekatera od teh semen vzkalila in pognala korenine, ne glede na to, kako slabe so morda razmere. Če je površje zemlje pokrito z rastlinjem, čeprav samo za kratek čas, se bo zmanjšala temperatura. Vedeti moramo, da je vloga pionirskih rastlin v tem, da pomagajo pri ustvarjanju pogojev, ki bodo tudi drugim rastlinam omogočali, da zrastejo. Drugi razlog za setev velike raznovrstnosti semen in mikroorganizmov je, da to omogoča prebuditev »spečih« tal. Tla ne oživijo le s tem, da uporabne rastline posadimo na neplodno, izropano zemljo. Rastline ne rastejo v samotarskih pogojih. Na primer, da bi drevesa zrasla in dosegla primerno velikost, moramo imeti dovolj zemlje, ki ustreza njihovemu koreninskemu spletu. Nadalje, boljša so nizka drevesa, ki zavarujejo osnovo za višja drevesa; zaželena je tudi pokritost zemlje z grmičevjem in podrastjo, prav tako kot so zaželeni mikroorganizmi. Povedano drugače, veliko drevo se oblikuje s pomočjo sodelovanja mnogih živih bitij. Ko je ustvarjen velik gozd z veliko specifično težo rastlinstva, bo začel padati dež. Nad gorami se bodo izoblikovali oblaki in se dvignili nad dolinami. Osnovni dejavniki v gozdu niso samo visoka drevesa. Praproti, mahovi, odpadli listi…- vse to igra pomembno vlogo.

vir: http://www.itr.si/javno/youth_farm/sl/index.html


vida je napisal/a:
Super zuf bravo Wink lepo si se razpisal, bom pomagala po mojih močeh...tule pa nekaj od Masanobu Fukuoka


<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dWyduWsoy8o&hl=en_GB&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dWyduWsoy8o&hl=en_GB&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

takole se delajo semenske kroglice... Wink


kravzlj je napisal/a:
Hej!

Zakaj jaz tega ne razumem? Ali je to narejeno za vse tipe pokrajine, ali samo za ozelenitev puščav? Ali ni to malo prenasičeno rastlinami na kupu?

Lp Luka


zuf je napisal/a:
kravzlj, Narejeno je za tam, kjer ti rabiš. Deluje praktično povsod. Ni prenasičeno, sploh če gledaš, da bi to uporabil v puščavi, kjer bi vzklilo le delček rastlin. In po teh rastlinah, ki bi vzklile, bi videl, katere uspevajo in bi jih tam zasadil več. Se pa to uporabi tudi drugače, na njivah recimo. Ali pa v nasadu oljk, kjer imaš spodaj samo zemljo, se ti to ne zdi puščava? Smile Na travniku bi blo to nesmiselno delati, imaš avtohtono zasaditev. Sam vidim uporabnost kroglic pri sebi v tem, da bom zasajal njive. Povej, v kakšnem primeru bi jih uporabil pa ti povem več podrobnosti kako se tega lotiti.

E, saj si ne morem pomagat, evo primer... maš njivo, greš v jeseni in nabereš semena iz okoliških travnikov, gozdov. Jih zmešaš, dodaš trikrat več komposta, zmešaš, počasi dodajaš glino in vodo. Narediš kroglice in pomečeš po njivi. Večina semen bo preživela in vzklila. Tako imaš že spomladi prelepo livado z enoletnicami, trajnicami, grmički, drevesi... Dodaš še nekaj zelenjave če ti paše in je to to. Lahko pa njivo prepustiš samo sebi in bodo vzklile tiste najbolj potrebne plevi, ki jih zemlja rabi. Na dolgi rok bo pa isto kot zgoraj.

Bistvo vsega pa je, da naj bo zeleno. Zemlja je zato, da na njen nekaj raste, v večini primerov čim bolj pestro rastlinsko življenje. Vedno pa se oziraj po okolici, je prelepa ta naša Slovenija.


kravzlj je napisal/a:
Mislil sem za svoje zemljišče. Ker je tam bogato z rastlinjem. ker več let ni bilo košeno, oz. samo enkrat letno. In sem mislil za zasaditev zelenjave, pa se mi ni zdelo logično.

bi pa bilo najbrž zelo primerno za obogatitev upostošenih travnikov. Primer: Podeduješ, kupiš travnik ki je bil košen 3 krat letno, gnojen s gnojnico, torej dokaj monotom in izčrpan. Takrat bi lahko uporabil to metodo. Pri sebi ali nekomu, ki kosi enkrat letno in spravlja seno, bi izpod sena pobral kar ostane na tleh (semena) jih zmešal v kuglice in uporabil.


zuf je napisal/a:
Ma tudi tisti podedovan travnik bi si kaj kmalu opomogel. Bi bilo pomojem preveč dela s kuglicami. Bi se pa vsekakor obrestovalo.
Bolj so kuglice primerne za površine, kjer res primanjkuje rastlin.

In, že veš kako se boš lotil zelenjave na svojem travniku to sezono?

Ena od možnosti.... Narediš kuglice, pokosiš travnik na roke (se naredi prazna površina ob njej pa kupi košnje), vržeš kuglice po prazni površini in zastreš s tistimi kupi. Ena od možnosti, ampak ne vem če ti je blizu. Meni ni, ker bi tako moral kositi tam nekje aprila, maja. Ni šans! Smile Bi bila pa možnost, da to narediš pozno jeseni. No v vsakem primeru to meni ni. "Zelenjave" je na travniku tako že polno. Jaz bom bolj po malem sejal v travnik, seme po seme. Veliko zelenjave mi je tako ali tako že odpadlo... solata naprimer, je ne rabim več. Pa korenje itd.


kravzlj je napisal/a:
Hej!

No ja, predstavil sem eno možnost. Mislim pa, da sva prišla do zaključka, da gre to res bolj za savane in puščave.
Edino, če preorješ pa potem namečeš kuglice ;)

Amm, nekaj v tej smeri sem razmišljal, da prostor kjer bom sadil, oziroma pač 1 dm2 pokosim ali populim, položim seme in pokrijem nazaj s travo. Na pobočje, kjer se zemlja nagiba grejo buče in lubenice, na ravnino pa zelenjava in žita (če jih bom dobil ;) )

Lp Luka

Lp Luka

_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katrinca, setev ni pregosta, ker se v bistvu vsako seme posebej ovija, od tebe je odvisno kako velike želiš narediti. V filmčku vidiš, da ima veliko manjših še predno se velike naredijo, takrat bi samo dodal prah in bi bile končane. Prah ovije kuglice, ki se potem ne večajo več. Ker pa je želel večje pa je še naprej dodajal vodo in krožil in šele nato dodal prah, ko je bil zadovoljen z velikostjo.

Jaz sem jih uspešno naredil za semena rdeče pese, reče detelje, sadna semena, zelje. Lahko delaš mešanice ali pa posamezno. Včeraj sem jih naredil za korenček. Spodaj je nekaj slik. Najprej sem zmešal seme korenčka in suho kraško zemljo. Zemlje je bilo približno dvakrat, trikrat več. Vmešal sem tudi čili v prahu (še dodatno varovanje pred mravljami in drugimi). Potem sem s pršilko dodajal vodo in s krožnimi gibi premikal posodico. Ko sem videl, da so kuglice dovolj velike sem med mešanjem še dodatno posul z suho zemljo, še nekaj časa vrtel in to je to.


_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, to pa mi je že bližje Wink

In kaj pol te kuglice kar namečeš na zemljo? Še kaj pograbiš, da jih malo poglobiš? In kakšna je prednost v primerjavi z klasičnim sejanjem?
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2012 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene zanima razlog, zakaj bi delala kroglice? Confused

Če premišljujem o kroglicah v puščavi ali na naših golih tleh....hmmm...potem si mislim, da jih sejalec želi na ta način zaščititi pred vetrom in živalimi, ki bi jih pojedle.... zaščita semen....

Pri nas pa,,...hmmm...semena padejo takoj na plodna tla in tam jim je najlepše.... Smile

Ptiči za take kroglice mislijo, da je zemlja in jih pustijo pri miru..... Rolling Eyes
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2012 18:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za večino zelenjave na vrtni zemlji se jih res ne splača delati, pač sejemo tako, kot je v navadi. Zemlja na vrtu je ponavadi rahla in rodna, seman zagrebemo kolikor je potrebno in ni težav z vznikom. Če pa že sejemo kuglice na vrtno rahlo zemljo, potem jih ni treba zagrebsti.

Kuglice pridejo prav pri drugih stvareh.

Na Krasu smo in še bomo ovili v kuglice potrošnik, radič, solate, rdečo deteljo, lucerno, semena ostalih samoniklih rastlin in pometali po travniku, ki ga želimo spremeniti v malo bolj bogat habitat.

Kuglice lahko počakajo več tednov brez dežja, tako so semena na varnem pred ptiči, ostalimi živalmi, sušo, vetrom. Prav tako so tudi v zelo dobrem stiku z zemljo.

Prišle so tudi prav pri setvi korenčka. Sejali smo sicer na rahlo zemljox, ni pa še možnosti zalivanja. Zato smo korenček ovili v kuglice in jih pometali po zemlji, kjer bodo počakale na prvi dež in takrat bomo začeli zalivat.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2012 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Suha kraška zemlja je super nadomestilo za glino. Sem jih v eni uri naredil ogromno. Za korenček, ki sem ga danes sejal pod sadno drevo na zastirko, pa za sadna semena, žita, rože, ...

To trditev moram popraviti! Se je zelo dobro obneslo, kar se tiče delanja kuglic. Ko sem jih naredil sem jih postavil ven na mraz, kjer so se hitro strdile. Potem pa je prišlo toplo vreme in kuglice so se ob dotiku razdrobile, niso ostale trdne. V kraški zemlji je dosti peska, zato. Enako so se obnašale tiste kuglice, ki sem jih takoj dal sušiti v topel prostor. razdrobile so se. Torej, glina je zelo dobrodošla, da kuglice ostanejo trdne v vsakem primeru. Smo našli nekaj gline okoli hiše in jo bomo mešali z navadno zemljo, se bo veliko bolje obneslo.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2012 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, to, kar mi je pri tebi še posebej všeč, je da objaviš tudi vse neposrečene poskuse vsa čast . To ti daje še večjo verodostojnost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2012 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prej sem vas dve leti samo s teorijo zasipaval, moram nadoknadit Smile
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.