|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 01 Okt 2011 12:58 Naslov sporočila: Hruške PITURALI. |
|
|
Pozdrav.
Tako izgledajo hruške za pečenje in kuhanje iz Goriških Brd, imenovane PITURALI.Prav pečene v pečici so zelo okusne.Surove niso žlahtne.To je stara sorta hrušk,ki naj bi izvirala iz Furlanije. Po obliki in barvi spominja na NASHI,vendar prevladuje bolj rjava barva.
lp. Vinkoz
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vrtekkrtek
Pridružen/-a: 01.02. 2010, 08:33 Prispevkov: 91
|
Objavljeno: 24 Nov 2011 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="babaco"]
Hruška sorte Harrow sweet, najboljša sorta kar sem jih probal.
Letos mi je prvič rodila pet plodov, zelo lepi plodovi so zelo okusni in izjemno sočni ( ni hruška, ki bi jo lahko jedel na kavču, sok teče do komolcev ).
preden sem kupil sadiko, sem imel srečo probati sadež- z eno besedo- božanska!to je za sladokusce.ime ji pristoji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 25 Nov 2011 04:34 Naslov sporočila: |
|
|
Sadike HS so bolj tako na voljo - kdaj ja, kdaj ne ... Jaz letos nisem imel srece, na netu je bilo videti, kot da marsikje imajo, potem pa nic |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 17 Dec 2011 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Po krajši komunikaciji vidim,da imajo tudi pri RAST-Baznik v prodaji
hruške PITURALI-PERA VOLPINA. Po zelo ugodni ceni.Nisem pa spraševal če je cepljena na posredovalko,kar je predpogoj za nadaljno rast.Niti ne vem ali so to njihove cepljenke ali iz uvoza ter starost cepljenk. Pri mojem nakupu dveh petletnih PITURALIi,ki že rodijo prejšnji teden v Italiji, se to dobro vidi.PODLAGA-POSREDOVALKA-PITURALI. Opazil sem, da obstajajo vsaj tri vrste teh hrušk,ki se razlikujejo po obliki,pa tudi kdaj nastopi tehnološka zrelost.
Tiste,ki dozorijo že v septembru popadajo iz drevesa in so tudi zelo podvržene gnilobi na tleh.Barva le teh je bolj zelena.Žlahtna piturali dozori cel mesec kasneje z rjavo- rumenim poprhom.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 17 Dec 2011 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Čja, kaj pa naj jaz naredim zdaj z mojo Piturali, ki je cepljena na kutino. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 17 Dec 2011 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Čja, kaj pa naj jaz naredim zdaj z mojo Piturali, ki je cepljena na kutino. |
Pozdrav.
Kot sem ti rekel.Na en vrh od Piturali daj 2 cm posredovalko na (V), po možnosti fi vsaj nad 6mm, lahko tudi izbereš navadno spajanje. Na to pa daš ZA LUB en vegetativni PITURALI.Tako narediš obe cepljenji hkrati.
Še ena opcija: Daj en cepič za MIX od PITURALI na tisto,katera je posredovalka.Glede na to ,da imaš pretežno vse sadno drevje na nizko rastočih podlagah, ni nič narobe ,če je Piturali cepljena na kutino, saj cepljena na divjo hruško z posredovalko zraste v mogočno drevo.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 20 Dec 2011 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Evo,to je del Piturali hrušk. .Zadnje pa so bile pobrane pri znancu 13.12.2011. Sledi peka.Koroška Vinska moštnica iz datuma 20.10.2011 sicer nima pečena tako žlahtnega okusa,vendar zelo,zelo
dobra.Njena namembnost je bolj za žganjekuho, kis,. dobra tudi kot jedilna hruška, ko se umedi, ne more pa se primerjati z žlahtnimi.
Piturali-PERA VOLPINA.-25.10.2011
Koroška vinska moštnica-20.10.2011.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 20 Dec 2011 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Vinkoz, imaš za pituralke kak poseben recept? Ali jih samo v pekač naložiš in spečeš do "zgubanosti obraza 80 letne starke", kot je rekla moja znanka, na silno zgražanje moje mame (ki je takih let a ne zgubana ). Se priporočam za kak napotek, imam na zalogi nekaj pituralk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Vinkoz, imaš za pituralke kak poseben recept? Ali jih samo v pekač naložiš in spečeš do "zgubanosti obraza 80 letne starke", kot je rekla moja znanka, na silno zgražanje moje mame (ki je takih let a ne zgubana ). Se priporočam za kak napotek, imam na zalogi nekaj pituralk. |
Pozdrav.
Metuljc- hruške samo zložiš v pekač in pečeš okrog 30-40 minut.
Vedno gledam,do katere faze je zaželjeno pečenje.Ko se hruške napihnejo
v pečici , nastane v nadaljevanju zgubanost. Ko se ta začenja min. pojavljat,ven z njimi,saj v nasprotnem slučaju začne pri pokanju iz njih lesti žlahtni sok.Ta je kot pekmez.V zamejstvu so tako delno ohlajene Piturali vzdolžno prerezali na pol ,pa namaz male žličke medu.
Spet marsikje praksirajo na OSMICAH za goste to poslastico,sicer bolj skromno,po kakšno hruškico na gosta.Cele,brez prereza,tako,da jo primeš z rokami ob muhi in za pecelj in zavrtiš. DELUJE.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 13:22 Naslov sporočila: hruške |
|
|
Tele Vinkotove hruške pa mislim, da smo mi jedli za kostanjev piknik v vrtcu in so res zelo dobre. Najprej sem mislila, da je res naši. Hruško Harrow Sweet pa si moram nabaviti, ne vem če to ni tista izpred let, ki jo je imela moja teta - če je hruška padla na tla je šla čisto narazen. Super za sušit in sok prešat. Izredno sočna in sladka. Prosim za komentar. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Darso, dvomim, da bi tvoja teta imela to sorto, je namreč precej nova in še pod licenco. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 22 Dec 2011 09:01 Naslov sporočila: hruška |
|
|
Mogoče res ne, ampak hruška je bila visoka 30 m že pred 30 leti zdaj je že dolgo ni več. Vse kar je staro se zopet vrača. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vrtekkrtek
Pridružen/-a: 01.02. 2010, 08:33 Prispevkov: 91
|
Objavljeno: 23 Dec 2011 06:57 Naslov sporočila: Re: hruška |
|
|
Darso je napisal/a: | Mogoče res ne, ampak hruška je bila visoka 30 m že pred 30 leti zdaj je že dolgo ni več. Vse kar je staro se zopet vrača. lp Darja |
zdravo
rad bi pomagal tukaj-
sorta Harrow sweet je vzgojena v Kanadi v mestu Harrow leta 1990 v kanadskem raziskovalnem centru Agriculture and Agri-Food scientists (AAFC). Raziskovalci
Hunter; David M. (Ontario, CA)
Kappel; Frank (British Columbia, CA)
Layne; Richard E. C. (Ontario, CA)
Quamme; Harvey A. (British Columbia, CA)
pred njo so bile sorte Harrow Delight in še ena, sedaj novejše so pa AC Harrow Crisp in AC Harrow Gold v letih 2000-2003.
sorta Harrow sweet patent PP9863
certifikat EU JE No. 93-51-956, Harrow Sweet, Nov. 23, 1994..
pri nas dokaj nova je križanec sort Old Home x Early sweet x Viljamovka
rAST JE SREDNJA, DOBRO SE SKLADA S PODLAGO KUTINA BA 29, slabše pa z kutina MC. Cveti srednje zgodaj, zori pa sredi septembra naprej. plodovi so veliki, osnovna barva zrele je nekako zelena /zlato oranžna, rdeča na sončni strani. je odporna sorta na hrušev ožig, malo občutljiva na škrlup in hruševo boljšico.
okus pa je po mojem okusu za prave sladokusce, celo največjim sladkosnedom bo povzročila višek cukrčka)))je najslajši plod, kar sem jih kdaj poizkusil.
lep dan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 30 Dec 2011 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Navdušili ste me za Harrow Sweet, zato prosim forumovce, da mi jo pomagate najti . Po nekaj vrtnarijah sem že spraševal, a je odgovor, da je novost in da je še pod zaščito, zato jo je težje nabaviti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 30 Dec 2011 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
Toni jih sploh ni imel, sicer je pobiral naročila dobavil jih pa ni....
Si bomo pomagali s kakšno zlomljeno vejico |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 01 Jan 2012 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
V Krški vasi je nimajo. Po praznikih bom poklical v Žabnico. Sicer pa "odlomljena vejica".
Nadina! Koliko sadik naj vzamem, ko najdem prodajalca? In našel ga bom, ko se namenim, da ga najdem . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 17:00 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne boste trumoma gor klicali pa hruški ceno dvigovali....
Na voljo imajo dotične cepljene na sejancih, na kutini bodo na voljo pomladi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11 Naslednja
|
Stran 9 od 11 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|