Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




kaktusi- pomoč

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Kaktusi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2011 21:33    Naslov sporočila: kaktusi- pomoč Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jaz sem pa čisto nov član na tem forumu in že nekaj časa obožujem kaktuse, ampak imam zelo zelo malo izkušenj z kaktusi. Pravkar prebiram vse teme o kaktusih in jutri jih poslikam pa prilepim tu, saj me zanima vaše mnenje kako ravnati z njimi.

Ker so vsa vprašanja povezani glede na določenega kaktusa bom vprašal, samo nekaj stvari za danes.

1. Na nekaterih kaktusih so še ostanki cvetov, ki so odcveli kaj je najbolje z njimi narediti?
2. Kako dobiti semena kaktusov? Ko cvet odcveti ga odtrgam? in če sem na pravi potem potem kaj moram narediti z njim?
3. Ali se splača kupit semena ali se bolj splača kupit majhne kaktuse?
4. Nekateri ste omenili, da je najbolje, da so v glinastih lončkih. Jaz jih imam v rjavih plastičnih lončkih, ko sem jih kupil in so notri v kakšni okrasni posodici. Je to v redu? ali mi vseeno priporočate glinaste lončke. Kje se jih da kupiti in niso tako dragi.
5. Kje je najbolje imeti kaktuse( kje na hodniku, v kleti ki ni preveč mrzla in je temperatura nad 5stopinj, v sobi ampak ne preblizu radioatorja.
6. Imam prostor za rastlinjak, ampak nevem kakšen je najbolj priporočljiv in ne preveč drag pa zakompliciran. Smile Oz predvsem ne preveč drag.
7. Malo sem bral in po mojem mišljenju je kar zahtevno delo, če kupiš semena in jih tako vzgajaš. Kakšno je pa vaše mnenje? zahtevno, a hkrati mora biti zelo zanimivo. Pa za to je potrebno tudi nekaj izkušenj, mar ne?

Star sem 16 let in ne poznam kaj veliko vrstnikov, ki bi jih zanimali kaktusi. Vsako mnenje od izkušenega bom sprejel zelo veselo, saj bi si rad nabiral izkušnje glede kaktusov.

Najbolj me razveseli ko vidim, ko cvete kakšen kaktus Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2011 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. Je mammellaria, ampak nevem točno katere vrste.
1.Kaj bi mi priporočali za ta kaktus? (vzgoja, prezimovanje)
Sem opazil, da se sam razmnožuje, saj se lepo vidi tudi na sliki. Letos je imel take lepe rumene cvete, zato predvidevam da je imel dobre pogoje. Kaj bi mi predlagali ali naj ostane na okenski polici ali pa ga naj raje dam v kakšen prostor, kjer bo 5+ stopinj in tudi svetlo in naj tam prezimi zimo.? Glede prezimovanja nimam nobenih izkušenj. Ali je v tem lončku v redu ali bi mi raje priporočali glinastega?. Mini kaktuse pa naj pustim na miru? Hvala za kakršnokoli mnenje
1.

2. Kupil sem ga v kalii pa piše gor, da je tudi Mammellaria. Kot vidite ima še gor ocvetene cvete. Kako naj z njimi ravnam? Nimam praktično nobenih izkušenj s tem, zato bi rabil vaše izkušnje, da bi mi pomagali Smile
Drugače pri tem nimam drugih vprašanj razen tega, katera vrsta je to, da bi potem malo na netu poiskal kakšne pogoje rabi, za rast in cvetje. Drugače pa je tudi letos cvel Smile

2.

3. Tudi to mammellario sem kupil v kalii in spet nima za katero vrsto gre. Odslej več takih kaktusov ne bom kupoval, kjer ne bo imen.
Letos je najbolj cvetela od vseh in je imela take rozane cvete. Tudi tu bi rabil samo ime, saj bi si potem sam poiskal po internetu kakšni so priporočljivi pogoji za prezimovanje poleti in kaj naj storim z cveti? Jih pustim gor ali pa jih odtrgam. Hvala

3.

4. Živi kamni so mi tako lušni, ampak kaj ko z njimi nevem ravnati, saj mi vedno zgnijejo oz. nevem kako bi se izrazil. Na sliki se lepo vidi. Včeraj sem prebral, da rabijo zelo malo vode in kaj dosti jih nisem polival. Imajo mogoče kakšno bolezen? ali pa niso dobri pogoji. Kaj mi vi priporočate?

4.

5. Tu so se mi trije posušili ostali pa se lepo držijo. Ali jih naj odstranim od tistih zdravih?. Hvala za vaše mnenje.

5.

6.To nevem kaj bi bilo za vrste, ampak do zdaj še ni cvetel pa tudi rasel ni. Če kdo ve kako naj z njim ravnam se priporočam.

6.

7. Ta je letos največ zrasel v višino, ampak ga imam že nekaj let pa nevem kakšna vrsta je. Pa na sliki se tudi vidi, da je spodaj ratal tak temno zelen. Kaj je to? Kakšna bolezen mogoče?

7.

8. To je tudi ena mammellaria, ampak je trenutno bolj v slabem stanju, ker del korenin gleda ven. Ima tudi cvete in naj jih potrgam pa pogledam, če ima kaj semen?

8.

9. Tu je še ena mammelaria, oz tako piše na listu. Mogoče kdo ve kaj je to za vrste, saj v tem letu ni nič zrasel pa še tudi cvetel ni.
9.

Imam še jih nekaj, ampak tisti zgledajo v redu Smile

Mogoče sem preveč zakompliciral, ampak bi res rabil enega kaktusarja, ki bi mi malo svetoval pri teh kaktusih in ko bi te kaktuse imel pod kontrolo bi začel nabavljati nove oz. bi začel sejati kaktuse. Star sem 16 let, tako da izkušenj še nimam. Prav tako ni v okolici nobenega krožka oz. kaktusarja, da bi ga povprašal za mnenje. Želim si velike kaktuse in predvsem, da bi me med poletjem razveseljevali z velikimi cveti.
Prostor ni problem, problem so le izkušnje, znanje pa pridobivam.
Kaktusov še nikoli nisem prezimoval. Letos pa jih bom najverjetneje.
Za gnojenje uporabljam compo kakteen-dunger in postano vodo.

Res bi bil hvaležen za vsako mnenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mitj4, najprej dobrodošel v čudoviti svet kaktusov.

Predno grem na odgovore vprašanj, bi ti svetoval, da si za začetek prebereš kakšno knjigo o kaktusih. Najboljša je taka, ki opisuje rastne pogoje kaktusov, sledijo pa slike z opisi in nego.
Na ta način boš spoznal njihovo življenje, lastnosti, potrebe, kako je v naravi in kako pri tebi doma. Zmanjšalo se ti bo tudi število vprašanj, ker boš izobrazil samega sebe.

Zelo dobro bi bilo, tako kot pri vseh hobijih, da se včlaniš v kakšno društvo. Poleg kaktusov boš spoznal tudi prečudovite ljudi, ki imajo obilico znanja in lahko pridobiš koristne strokovne informacije.

Moji nasveti za vsakega začetnika:
- ne kupovati kaktuse vsepovprek. Namreč različni katusi potrebujejo različne RASTNE POGOJE, katerih pa ti ŠE NE poznaš in v tem je srž problema.
- za začetnike je dobro, da se kaktusi kupujejo od priznanih dobaviteljev (npr. Hrovatin, Zvone Rovšek Litija itd..) in ne kaktusov v raznih marketov, ki so posajeni v šoto in brez oznak.
- kot že rečeno, potrebno je izobrazit samega sebe, da potem ne delaš napak. Potrebno je vedeti, da so kaktusi "otroci sonca", zato v nobenem primeru ne sodijo v dnevno sobo na mizo ali pisarno itd.(ker je toplo in premalo svetlobe se kaktusi "potegnejo" in postanejo deformirani). Samo določena vrsta kaktusov je lahko celo leto na okenski polici (mišljena je okenska polica na sončno stran).
- kaktusi niso okrasne rastline za v sobo, zato razni okrasni lonci niso primerni, zato proč z njimi.


Odgovori na vprašanja:

1. Na nekaterih kaktusih so še ostanki cvetov, ki so odcveli kaj je najbolje z njimi narediti?

Najbolje jih je odstraniti, vendar jih je potrebno znati odstraniti. Če kaktus (bodice) to dopuščajo primemo s prsti odcveteli popek čisto ob strženu in ga nekajkrat zavrtimo, predno ga odtrgamo. Drugače pa s pinceto po istem postopku. Je pa res, da jih v naravi nobeden ne odstranjuje. Tam pač leži, dokler sam ne odpade, samo verjetno ti nimaš toliko časa gledati na kaktusu moteč odcveteli popek. Pred zimo jih je potrebno obvezno odstraniti.

2. Kako dobiti semena kaktusov? Ko cvet odcveti ga odtrgam? in če sem na pravi potem potem kaj moram narediti z njim?

Če želiš imeti semena, morajo biti cvetovi najprej oprašeni. Potem, ko cvet ovene, se steblo odebeli, nastane plod in ko se le-ta posuši, so notri zrela semena.

3. Ali se splača kupit semena ali se bolj splača kupit majhne kaktuse?

Vzgojiti svoje lastne kaktuse je pravi užitek. Samo kaljenje pri nekaterih vrstah ni tako problematično, pri nekaterih pač je, potrebno pa je več časa, potrpežljivosti in seveda tudi znanja, da ne narediš usodnih napak.

4. Nekateri ste omenili, da je najbolje, da so v glinastih lončkih. Jaz jih imam v rjavih plastičnih lončkih, ko sem jih kupil in so notri v kakšni okrasni posodici. Je to v redu? ali mi vseeno priporočate glinaste lončke. Kje se jih da kupiti in niso tako dragi.

Kar se lončkov tiče, se mi zdijo še najboljši štirioglati plastični lončki od Adžage. So poceni in jih lahko kupiš več različnih dimenzij, saj kaj hitro kaktus, ko je še mlad preraste lonček. Nikoli pa ni dobro, da je kaktus v okrasnih loncih. Lahko je par dni, za raztavo, za slikat .., ne more pa rasti v tem.

5. Kje je najbolje imeti kaktuse (kje na hodniku, v kleti ki ni preveč mrzla in je temperatura nad 5 stopinj, v sobi ampak ne preblizu radioatorja.

Verjetno misliš prezimovanje kaktusov. Kaktuse pred prezimovanjem očistiš odcvetelih popkov, z zadnjim zalivanjem nekje sredi oktobra zaščitiš kaktuse s fungicidom proti plesni in jih do 1. novembra nekako osušiš do suhega. Kaktus gre lahko na prezimovanje le POPOLNOMA SUH.
Tu so pa spet pravila kakor za kateri kaktus. Nekatere lahko izlončiš, zaviješ v časopisni papir in v klet, nekateri ne prenesejo tega in morajo biti na + 5 oC na svetlobi, nekateri pa še celo na višji temperaturi do +10 oC. Obstajajo tudi prezimni kaktusi - vidiš zato je dobro, da veš katere kaktuse imaš.

6. Imam prostor za rastlinjak, ampak nevem kakšen je najbolj priporočljiv in ne preveč drag pa zakompliciran. Oz predvsem ne preveč drag.

Kako resno se boš lotil kaktusarstva? Ko se boš malo bolje seznanil, ko boš začel z razmnoževanjem kaktusov in ko boš postal bolj zahteven kaktusar in boš razmišljal o gojenju bolj zahtevnih vrst, takrat začni razmišljati tudi o rastlinjaku.

7. Malo sem bral in po mojem mišljenju je kar zahtevno delo, če kupiš semena in jih tako vzgajaš. Kakšno je pa vaše mnenje? zahtevno, a hkrati mora biti zelo zanimivo. Pa za to je potrebno tudi nekaj izkušenj, mar ne?

Kaktuščki tam do 3 cm so razmeroma zelo poceni in s tem odpadejo težave in dolgočasno sajenje semen. Moje mišljenje pa je, da kdor ni posadil in vzgojil svojega kaktusa, ta ni pravi kaktusar. Vzgojiti novo življenje je vedno prečudovito dejanje. Vendar se pri tem zavedaj, da si za vsak kaktus, ki ga boš vzgojil nekako ODGOVOREN in da boš lepo skrbel za njih.

OBILO VESELJA IN SREČE PRI VZGOJI KAKTUSOV !
_________________
Leon56
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za dobrodošlico. Sedaj ko sem se začel bolj resno zanimat za kaktuse in njihovo življenje, že prebiram po forumih in na kakšni straneh npr hrovatin,.. v sredo po praznikih pa si bom v knjižnici spodil kakšne knjige o kaktusih, ki bodo imele teme kot si mi jih ti priporočil.

Glede društev nevem, saj v okolici ne poznam nobeno društvo kaktusarjev, ker bi drugače bil že včlanjen. Žal še nimam izpita, da bi se lahko včlanil v kakšno društvo, ki je malo bolj oddaljeno od mene. Smile

Jih bom kontaktiral po emailu in se z njimi dogovoril o nabavi kaktusov.
Saj, ko ti kupiš kaktus in veš za katero vrsto gre potem že po kakšnih knjiga in po straneh izbrskaš kakšne pogoje rabi za rast in prezimovanje,.. ko pa ti dobiš te osnovne informacije in izkušnje pa boš že za določene vrste takoj vedel kakšne pogoje rabi.

Jaz sem jih do zdaj skoraj vse kaktuse imel na okenci polici, je pa res da je zjutraj malo senca potem pa čez dan sonce. Kar sem storil za moje mnenje veliko napako za ene.

1. Sedaj sem odstranil vse cvetove na kaktusih po tem načinu kot si mi ti povedal
2. Tega pa ne razumem Smile Je tu mišljeno, da moraš dva različna cveta in iz enega cveta z čopičem vzameš pelod in ga naneseš na drugi cvet? Če se motim me popravi. Hehe
http://www.astrokaktus.com/Kaktusar/Gojenje/z_gojenje_razmnozevanje_potikanje.html
Kaj pa je to za enega razmnoževanja? A je to samo za določene kaktuse, da odrežeš vršiček in ga nekaj tednov pustiš, da se poškodba zaceli in požene korenine pa ga posadiš.

3. potem bom to počakal, da naberem nekaj izkušenj za osnovno vzgojo kaktusov.
4. ok potem jih bom pa nabavil. Jih bom poklical in se zmenil za prevzem. Kaj mi potem predlagaš, ko dobim tiste lončke potem jih naj presadim ali pa naj počakam do spomladi, ko je najbolj primeren čas za presajanje?. Namreč večina kaktusov so v lončkih, ki sem jih kupil v kalii (plastični lončki) potem pa še imam tak okrasni lonec. Pa piše tudi nek sistem kako je najboljši način za presajanje in tam mora biti stara prst malo vlažna in kaktus pustimo nekaj dni v senci. Je to res? Aja pa še to kakšna je najboljša vrst substrata? Lahko kupim volkanski pesek, imam tudi zemljo od krtov pa baje, da je tudi malo dobro komposta. Kaj pa predlagaš ti in v kakšnem razmerju?
5. Nimam tega fungicida proti plesni in če bi v sredo nabavil pa potem zalil potem tudi nebi blo dobro, saj nebi bil popolnoma suh. Čeprav je še vreme tukaj v prekmurju dokaj solidno in bi se mogoče še lahko substrat posušil. Kaj predlagaš? Če pa grem kaktuse prezimovat in jih ne polijem proti plesni pa je velika možnost, da dobijo plesen?
6. Voljo imam, prostor tudi, finančno bi tudi že nekako šlo skozi, le izkušnje in znanje mi primanjkuje. Ampak zaenkrat še nimam v mislih rastlinjaka.
7. potem pa bom raje nabavil majhne in poceni kaktuse pri priznanih kaktusarjih.

Je pa velik problem, ko neveš za katero vrsto gre, saj potem ne moreš vzgajati pravilno. Je eno izučilo več, da se prej pozanimam kaj kupim.

Hvala tudi tebi, da si si vzel čas za moja vprašanja. Upam, da ti nisem vzel preveč časa Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mitj4,

za letos je v glavnem kaktusarska sezona zaključena. Kaktuse ne škropi, ne zalivaj, osuši in pripravi svetel prostor za prezimovanje. Vse ostale aktivnosti prihrani za naslednjo pomlad.

Kar se tiče presajanja
Kaktuse se ne presaja kar tako, ampak samo po potrebi, ko lonček prerastejo. Pusti jih sedaj tako kot so. Po ogledu slik tvojih kaktusov še ni potrebe po presajanju.

Kar se tiče razmnoževanja
Nekateri kaktusi odženejo poganjek, nekateri se razmnožujejo s semeni. Nekateri so samoplodni, nekateri ne. Med dolgimi zimskimi večeri vzemi knjigo v roke in si podrobneje preberi o razmnoževanju kaktusov.

Preveč hočeš vse naenkrat. Zaenkrat se nauči spoznavanje kaktusov, od kod so, kaj je dobro za njih in kaj slabo - naredi si načrt oz. sistem zbiranja. Kaj bo tvoj cilj?

Pomembno!
Posveti se o ohranitvi tistega kar imaš. Iz izkušenj vem, da ko kaktus preživi v novem domu par let brez problemov, še zacveti, je to tvoja zmaga.
_________________
Leon56
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja to vem, da je konec.
Prostor je že pripravljen, samo kaktuse je potrebno pospravit.

Glede sejanja imaš prav, ampak hotel sem jih presaditi v novo zemljo, saj so vsi posajeni v šoti. Seveda na spomlad.

Seveda, da bom Smile No ja na enem kaktusu se lepo vidi, da se sam razmnožuje, saj pod njim rastejo 3 novi. na prvi sliki:)

Prosim poglej še 4 sliko (živi kamni) Kaj je narobe, da tako izginjajo?Sad

Drugače pa bom sedaj že nabavil potrebne stvari za na spomlad. (confidor, vulkanski pesek, lončke, ipd. )

Hvala za mnenje! Res s temi odgovori si mi tako pomagal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 17:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej, za začetnika si izbral žive kamenčke, ki so zahtevni, primerni za tiste, ki zelo dobro poznajo naravne življenske razmere teh rastlin. Če je le možno, je dobro videti rastlino v naravnem okolju, kajti šele takrat si znamo bolj nazorno predstavljati življenske pogoje.

Živi kamenčki (Lithops) rastejo v puščavskih in sušnih predelih Južne Afrike, zato potrebujejo izredno malo vode. V teh ekstremnih pogojih uspevajo zaradi posebne zgradbe telesa, zato zdržijo dolge sušne dobe ter velike temperaturne razlike.

Ali si jih premočno zalival, ali pa takrat, ko ne bi smel? Pri prekomernem zalivanju bo živi kamenček zgnil. Največ napak pri vzgoji kamenčkov se naredi prav pri zalivanju.
_________________
Leon56
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2011 19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, te kamenčke sem kupil letos v obiju, ker so mi bili zelo všeč. Bom precej več prebral o vzgoji živih kamenčkov in kaktusov, v teh dolgih zimskih večerih. Sem pa v skrbeh, ker nočem, da bi mi vsi zgnilili pa sem zato raje vprašal.
Zalival sem jih tak tak, zgleda da sem jih prevečkrat zalival. Sad
Potem je večkot očitno to, saj rabijo zelo malo vode, ko so odrasli baje da zdržijo 5-6 mesecov brez vode.
Potem je najbolje, da te gnile lithopse odstranim od zdravih, da se nebi naselili kakšne uši in jih dam na zimski počitek. Mam prav?Smile


No ja doslej sem z kaktusi ravnal bolj na "izi". Sem jih polival, ampak nisem se pozanimal kaj kaktusu ugaja in zimskega počitka niso poznali, zato je bil verjetno vzrok da niso kaj dosti zrasli v par letih. Cveli so pa tak tak.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2011 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobrodošel v norem svetu kaktusov.
Leon ti je dobro napisal stvari, čeprav se jaz mogoče s čisto vsem ne strinjam 100%.

Glede društva, je propadlo in ga verjetno ne bo več nihče nazaj skup spravil. Lahko se včlaniš v kakšno tuje društvo, jaz sem recimo v angleškem BCSS.

Predlagam, ti da si malo ogledaš vrste kaktusov in se osredotočiš na nekaj vrst, če boš že zbiral, saj vseh ne moreš, ker jih je preveč. Če si pregledoval forum potem si ugotovil, kaj je Leonova zbirka.
Jaz imam večinoma mehiške kaktuse (Astrofiti, Ariocarpusi...) potem imam še Echinocereuse, Echinofossulocactuse, ferocactuse in potem malo bolj redke zadeve.
Rastlinjaka si ne postavljaj dokler ne boš popolnoma okužen in v hiši ne bo več prostora Smile
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2011 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaktusi na slikah:
1. Notocactus leninghausii (dela stranjske poganjke)
2. Notocactus submamulosus
3. mammillaria polythele v. nuda
4. Lithopsi v zelo slabem stanju
5. Notocactus leninghausii (odstrani odmrle dele, ker lahko povzročijo kakšne okužbe naprej na zdrave rastline.
6. Mammillaria ?
7. Stebričarji niso moje področje (kakšen Cereus ali kaj podobnega)
8. Notocactus ?
9. Notocactus ?
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2011 12:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sandi lep pozdrav,

fantu sem odgovarjal zato, ker me je v zasebnem sporočilu zelo lepo prosil, če se pa s čem ne strinjaš je pač tako, da nihče ni popolen.

Kar se tiče DPKS je res škoda, da je propadel. Jaz sem začel, ko je bil Izi predsednik, kaj se sedaj dogaja ne vem. Sedaj sem tudi član društva mineralistov FMF - to je mineralsko društvo, kjer je tudi izvrsten forum (ForuM Fabre), ki ga vodi Španec iz Barcelone Jordi Fabre. Tako, da sem sedaj kaktusar in mineralar. Minerale imam v Jousi-box škatlicah čez 100 različnih. Ogled je možen na FMF forumu.

Kaktusarski načrt za leto 2012
Februarja spomladi 2012 bom prenovil in adaptiral svojo kolekcijo Lobivij in jim omogočil boljše rastne pogoje (etažne police, več dopoldanskega sonca). Manjši primerki (3 cm) bodo sortirani v platojih po 15 komadov (5 x 3). V vsem tem času pa so se mi pojavili tudi večji primerki, le-te bom poeenotil z enako velikimi lončki in ti bodo posebej. V zbirki pa bodo tudi posamezni kaktusi (cukrčki) po mojem izboru.

Namreč kako lepo je pogledati male Lobivije, ki rastejo v posameznih lončkih združene skupaj v platojih, zložene v vrsto.
_________________
Leon56
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2011 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Leon, strinjam se z recimo 95%, kar si napisal.
Imam samo svoje mnenje o tem kdaj se presaja, pa seveda, meni niti približno ni dolgčas sejat semen Very Happy Torej to sta stvari, s čimer se ne strinjam popolnoma Very Happy

Moj načrt za 2012: Malo spraznit rastlinjak, ker poka po šivih.
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kaktus



Pridružen/-a: 03.07. 2009, 16:12
Prispevkov: 488
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2011 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nasvetov si dobil precej, za začetek pa bi ti priporočil, da se povežeš s kakšnim od prekmurskih ali štajerskih kaktusarjev, ki jih je v vašem koncu dovolj. Pri njih boš dobil mnogo več od tega, kar se da napisati v besedah.
Društvo je šlo res k vragu, vendar se kaktusarske dejavnosti nadaljujejo v režiji drugih akterjev.
_________________
AstroKaktus.com
Portal Kaktu.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2011 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sandi, Leon in tudi vam kaktusar najlepša hvala za pomoč! Enkratni ste
Razz


Nazadnje urejal/a mitj4 05 Nov 2011 19:27; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2011 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj slikic Smile

aloe ferox?? Drugače se na te aloe ne spoznam hehe..



pa še ena aloe ferox?? Ji še moram ta suh del odstranit potem pa gre še ona na zimski počitek.


Jutri še pride enopar slikic:)

Drugače pa za leto 2012 imam zapisano:
- Vse kaktuse presaditi, saj so večina že več let v indrustrijski šoti. Bom naredil svoj substrat. Na voljo imam tudi kravje iztrebke, sem nekje prebral, da če jih imaš jih kar izkoristi Smile Kakšen substrat še nevem, ampak se nagibam k Sandijevemu, ki pa ne vsebuje iztrebkov.

- Nabaviti plastične lončke od adžage

- Nabaviti dodatne kaktuse ( če bo imel kdo kaj odveč me naj kontaktira pa se zmenimo) Pripravljen sem tudi nekaj plačati!

- Posejati semena in upajmo, da pride kakšen ven Smile Sliši se zelo preprosto upam, da bo tudi tako v praksi hehe

- Prebrati kakšne knjige o kaktusih in razširiti svoje znanje.

Lep večer vam želi Mitja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2011 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prva je Agave americana.
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2011 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah so tudi zanimive! Smile Pa razmnožuje se tudi lepo.

Eno hawortio imam in se je premikala, kot da nebi imela korenin. Sem pogledal in zagledal take bele pikice kot stiropol. Potem sem malo brskal po netu in mislim, da so to vataste uši. Bo treba jutri alkohol pa vodo zmešat pa poškropit po presledkih 7 do 10 dni. Da se pa uničit tudi z milnico.

Upam samo, da ni prepozno drugače pa ne zgleda tako "bogo".
Slike so pa pod sončnice in haworthia. Pa še dobro, da sem hitro opazil.

Lep pozdrav!


Nazadnje urejal/a mitj4 06 Nov 2011 11:44; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2011 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pogledal tiste tvoje slike hawortie, ampak niso dovolj natančne. Ni nujno, da so vataste uši, lahko da je del substrata, nekateri dajejo v svoj substrat takšne bele ali rumene kroglice za večjo propustnost zemlje.
Stisni eno od teh kroglis in če se zdrobi v prah potem ni uška.
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2011 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm potem pa imaš prav.

Sem že včeraj večer delal ekspremente pa je kot nekakšen stiropol, samo se zdrobi na majhne delce kot si ti rekel.

Tako, da na srečo niso vataste uši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitj4



Pridružen/-a: 29.10. 2011, 13:39
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2011 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaktusi so zaenkrat v dobrem stanju. So na suhem in mrzlem prostoru je tam 7-10 stopinj. (moram kupiti termometer in izmeriti temperaturo, saj je zgolj po občutki ocenjena temperatura)
Mogoče je skoraj malo premalo, ampak sem plastične lončke pokril z papirjem.

Ja res to prezimovanje počnem prvič in upam, da bo uspeh viden Smile

Pa še eno vprašanje. Tam pri notocactusu, ki dela stranjske poganjke, nevem ali naj odstranim poganjke in tako dobim nove samostojne kaktuse in prostor, da bo ponovno delal stranjske poganjke ali pa jih pustim in rastejo skupaj. Bolj se nagibam k temu, da bi jih na spomlad ločil in tako vsaj malo povečal zbirko.

Drugače pa sem določene zadeve fajn razščistil in si dal pojasniti, tako da bo leto 2012 zelo zanimivo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Kaktusi
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.