|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Maj 2011 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Odkrito povedano, pojma nimam. Zadevo sem imela v inox sodu: izvorno je bil sok, ki pa je takoj po pasterizaciji zavrel.
Zadeva je bila na hladnem mestu, zato verjetno kis ni uspel.
Tekočina, ki sem jo zlila na kompost je bila rahlo kiselkasta in ne neprijetnega okusa (tudi mozirala ni več), ampak kis pa to tudi ni bil...
Nič, jeseni bo sledil poskus štev. 2. Mislim, da čistoča ni mogla biti problem, zato se bom bolj posvetila pasterizaciji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 15 Avg 2011 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Sezona je spet na višku in spet se ne vidim ven z jabolk (itak še vedno zakopana v breskvah ).
Za uvod najprej, da se ne nameravam ukvarjati z inox sodčki, parafinom ipd. želim nekaj enostavnega zato razmišljam tako:
Preše nimam zato jabolk ne morem stisnit. Jih lahko namesto teka stisnem na centrifugo (tisti stroj, ki stisne svež sok iz narezanega sadja)?
Potem dam to stisnjeno tekočino v lonec na štedilnik, zavrem (koliko časa mora vreti?), poberem pene.
Natočim v oprane steklenice, privijem pokrovček, obrnem, da naredi vakum in dam hladit v škatlo, ki jo prekrijem z deko.
Bom dobila jabolčni sok ali se mi bo vse skupaj skisalo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 15 Avg 2011 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Potem dam to stisnjeno tekočino v lonec na štedilnik, zavrem (koliko časa mora vreti?), poberem pene.
Natočim v oprane steklenice, privijem pokrovček, obrnem, da naredi vakum in dam hladit v škatlo, ki jo prekrijem z deko.
Bom dobila jabolčni sok ali se mi bo vse skupaj skisalo? |
Minuto do dve minuti pusti da brbota tekočina lahko tudi enkrat v mes malo pomešaš na tak način naj nebi smelo se skisati |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 15 Avg 2011 18:08 Naslov sporočila: |
|
|
Torej jih lahko stisnem na centrifugo?
Je že kdo poskušal kaj podobnega? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matotato
Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 16 Avg 2011 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda lahko, sam pri centrifugi je problem, ker moraš delati majhne očiščene koščke , da ti gredo v tisti tulec.
Tako da za kako večjo količino to po mojem ni ravno primerno.
Zna biti, da se bo centrifuga zabasala in potem te čaka čiščenje itd.
Vmes lahko vržeš še kak korenček, ki da zelo dober okus.
Ne vem no. Pri nas je to eden najbolj neuporabnih in neuporabljenih kuhinjskih strojčkov. Na srečo smo ga dobili za darilo. Za učinek, ki ga dobiš je dosti dosti preveč dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 21.08. 2010, 20:54 Prispevkov: 240
|
Objavljeno: 16 Avg 2011 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Iz zgodnjih jabolk, ki so slabše obstojna delamo poleg mošta pri nas tudi gosti sok tako kot iz breskev, marelic ali korenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 16 Avg 2011 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Motato, za tako delo je odlična taka ročna reznica za jabolka. Jabolko daš na pladenj, okoli peclja povezneš ta pripomoček, pritisneš navzdol in imaš jabolko nakrhljano, na sredini pa tulec kjer je notri osemenje, zgoraj pecelj spodaj pa muha. Tako da to gre zelo hitro.
Centrifugo pa imam tudi dobro, še nikoli se ni zamašila. Edina slabost je čiščenje zato je tudi ne uporabljam vsakodnevno.
Doli, kako naredite sok?
Ja nič, poskusila bom narediti ta sok pa bomo videli.
A ga moram potem še kaj pogret v pečici? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 21.08. 2010, 20:54 Prispevkov: 240
|
Objavljeno: 16 Avg 2011 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolka, ali drugo sadje, opereš, izrežeš pečke in trdi del, daš v večji lonec, doliješ vode, da pokrije sadje, prevreš, s paličnim mešalcem mešaš, da dobiš gosti sok, po želji dodaš sladkor in citronko (ni nujno, pač po okusu) in po želji ga zredčiš s prevreto vodo. Steklenice pogreješ v pečici , vroče polniš s sokom še enkrat segretim na 85-90 stopinj in zapreš s pokrovčkom ali gumijastimi kapicami. Pokriješ, da se počasi ohladi.
Če hočeš čistejši sok lahko zmiksanega tudi precediš, iz ostankov skuhaš marmelado(Fruttapec). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 28 Avg 2011 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčni sok po zgoraj opisanem postopku sem naredila. Zapisala bom ugotovitve saj bodo morda prišle prav še komu drugemu.
Čiščenje jabolk je bila mala malica saj si s tistim pripomočkom, ki jih izkoščiči, zelo olajša delo. Tudi stiskanje na sokovnik je šlo. Ko sem opazila, da spušča pene, sem ga vmes enkrat odvila in očistila mrežico, ki je bila čisto zamašena. Potem je spet puščal sok. Soka je prišlo ogromno vendar je potem, ko je zavrel, iz vsega skupaj bila več kot polovica pen, ki sem jih vrgla stran tako da je soka na koncu ostalo le še za slabe 4 litre. Dodala sem jim citronko, sladkorja pa ne.
To je potem vrelo kar nekaj časa, tam okoli 15 minut, potem sem pa preizkusila. Okus je bil zelo močan, sok je primeren za mešanje z vodo v razmerju 1:4. tako da sem v bistvu dobila jabolčni sirup brez sladkorja.
Vse skupaj sem prelila s steklenice in dala še v pečico za par minut na 120 stopinj, potem pa se je pod deko hladilo še dva dni.
Steklenice so že kar nekaj časa v kleti in kaže, da se bodo obdržale.
Pravkar pa kuham ta korenčkov sok, ki ga je opisala doli. Sadje sem že pred kuhanjem zmiksala na multipraktiku, potem naredila naprej po postopku, ki ga je opisala doli, zdaj pa se kuhlja na štedilniku. Parkrat sem vmes poskusila in je zelo dobro.
Nobenega odpadka, nobenih pen.
Najprej pa poročam naslednjič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 21.08. 2010, 20:54 Prispevkov: 240
|
Objavljeno: 28 Avg 2011 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Za gosti sok (pa tudi jabolčnik), sadje naj se ne kuha predolgo, breskve, marelice, hruške, jabolka naj samo zavrejo, takoj razpadejo in jih z lahkoto zmiksamo s paličnim mešalcem. Korenje jaz narežem na kolobarje, ne kuham do mehkega, včasih dodam še sadje, da malo spremeni okus. Lahko dodaš, ali narediš samostojno, tudi rdečo peso. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marinka
Pridružen/-a: 19.09. 2011, 07:12 Prispevkov: 41 Kraj: okolica Bleda
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem delala sok iz korenčka in jabolk. Vem, da je bil točen recept koliko jabolk, koliko korenjčka, sladkorja...Recept sem izgubila, bi pa rada ta sok spet naredila, pa ne vem niti količine, niti postopka. Mogoče kdo ima recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 08:35 Naslov sporočila: |
|
|
marinka, bi bil TALE v redu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marinka
Pridružen/-a: 19.09. 2011, 07:12 Prispevkov: 41 Kraj: okolica Bleda
|
Objavljeno: 07 Okt 2011 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | marinka, bi bil TALE v redu? |
Jaaaaaaaa, hvala muha. Vidite, kako neznajdljiva sem, lahko bi sama pogledala, pa ste mogli vi namesto mene.
Najlepša hvala, pravi je, ja...lep dan vam želim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robertto
Pridružen/-a: 12.07. 2011, 11:40 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima kaj smo naredili narobe, da se nam je potopil notranji plavajoči pokrov v rostfrei sodu. Jabolčni sok delamo že nekaj let pa tega problema še nismo imeli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
marinka je napisal/a: | muha je napisal/a: | marinka, bi bil TALE v redu? |
Jaaaaaaaa, hvala muha. Vidite, kako neznajdljiva sem, lahko bi sama pogledala, pa ste mogli vi namesto mene.
Najlepša hvala, pravi je, ja...lep dan vam želim |
Jest bi sladkor kar izpustila... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dinksi
Pridružen/-a: 08.05. 2008, 21:35 Prispevkov: 318 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem tudi jaz prvič delal jabolčni sok.
Moj postopek, pobran iz interneta
90kg nešpricanih jabolk.
Večja kad z vodo.
Kuhinjski noži
Mlin za grozdje
Preša za grozje
Semprepieno 50L(inox sod)
0,5L parafinskega olja
Čistilo za inox sode
Plinski gorilec, kot za žganje kuho
Bombola plina
Termometer
Večja kuhinjska krpa
Jabolka smo stresli v vodo, z rokami na hitro preobrnili, odtočili vodo in natočili novo.
Jabolka smo rezali samo na krhle. Odstranili smo črve in gnile dele, peške smo pa pustili. Dobljeno smo zmleli v mlinu in takoj v prešo. Sok smo pretakali v večjo posodo. Ker je preša manjša, smo stiskali 3x na hitro in na koncu je vse skupaj stalo v preši za še eno dodatno prešanje. Čez noč se je nateklo še dodatnih 10L.
Naslednje jutro sem s čistilom za inox sode opral sod. Pred tem je bilo v njem rdeče vino. Uprabil sem 3x močnejšo dozo od priporočene. Po čiščenju je sod zgledal kot nov.
v njega smo pretočili jabolčni sod in spodaj smo prižgali plinski gorilec. Čez vrh sem položil palčko na katero je bil privezan termometer.
Ko je temperatura narasla na 60°C sem prvič zmešal sok z večjo zajemalko. To sem kasneje počel vsakih 5 min. Začela se je nabirat pena, katero sem sproti zajemal z večjo inox cedilko.Ko je temperatura dosegla 80°C sem zmanjšal ogenj in tako pustil 10min. Ugasnil sem ogenj, položil plavajoči pokrov in oblil z 0,5L parafinskega olja. Čez sod sem položil kuhinjsko krpo in nato pokrov. Krpo sem 3 dni kasneje odstranil.
To se je dogajalo 2.10. in sok je še vedno odličen in ni zakuhal.
Ker sem iz 90kg jabolk dobil 62L soka, sem ga 10L pripravil v steklenicah.
Velik lonec s sokom in termometrom na štedilniku po istem postopku kot zgoraj. Steklenice sem opral in položil v pečico na 100°C. Ko se je sok grel 10min pri 80°C, sem ga pretočil v še vroče steklenice, takoj zaprl in obrnil narobe, da se razkuži še zamašek, katerih pa nisem posebej grel. Po 10-tih dneh smo poskusili eno steklenico in sok je isti kot iz semprepiena.
Sok je malo presladek. Otroci ga pijejo čistega, odrasli pa si dodajamo vodo po okusu. Po izgledu je moten in temnejši od kupljenega. Zato pa toliko boljši, ker vemo ,da smo ga sami pripravili iz domačih, ne špricanih jabolk.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|