|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2011 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, pa sta tile meti na fotkah res iste sorte?
Imam takšno s spodnje slike, ampak ima bolezen (sem takšno že kupila, ampak pravi izbruh se je zgodil šele doma): na spodnji strani ima pikice/ bunkice oker rjave barve.
Sem že enkrat vse porezala pa se je na novih poganjkih pojavila ista zadeva.
Kaj bi to bilo?
(ja vem, fotke, ampak sem tozadevno res grozna imam pa že pofotkano ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Avg 2011 04:45 Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi tale na spodnji sliki podobna maroški meti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 17 Avg 2011 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
kate je napisal/a: | Katrinca, pa sta tile meti na fotkah res iste sorte?
Imam takšno s spodnje slike, ampak ima bolezen (sem takšno že kupila, ampak pravi izbruh se je zgodil šele doma): na spodnji strani ima pikicebunkice oker rjave barve.
|
To je rja, zanesljivo, tiste bunkice so kupčki spor, ki jih potem veter raznaša naprej.
Na fotkah zanelsjivo ni ista sorta mete, meni se še zgornja ne zdi ravno naslovu teme ustrezna. Poprova meta, kakršno poznam, ima dosti bolj priostrene liste, pa bolj klasasta socvetja, barva stebelc pa precej niha, večinoma pa je precej temna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2011 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Moja poprova meta (vzgojena iz semen) ima tudi veliko bolj suličaste liste, temneje zelene in precej temno vijolično steblo.
Imam pa tudi to, ki je na drugi sliki (in ima rjo) pa ne vem katere sorta je (tudi prodajalec ni vedel) ter še eno sorto, ki ima veliko bolj okrogle liste (podobne recimo melisi), svetlozelene (pa tudi ne vem sorte). Mogoče je prva spicata, slednja pa citrata...
Hmmm. Sem pobrskala po netu in videla, da je tale rja cel hudič. Ko sem rastlino kupila, je bila nekoliko boga, ampak rja ni bila tako izrazita, da bi jo lahko prepoznala. Večina člankov na netu svetuje, naj rastlino kar lepo stran vržem.
Hmmm. Malo me srce boli. Ali bi pomagalo, če jo ponovno čisto porežem in nato s čim naravnim pošpricam? Če bo meta čez zimo zunaj, postrižena pod zastirko ali bo rja odpravljena?
Joj, vedno je nekaj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2011 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem našla:
Infected plants will contaminate the soil and will carry the infection through the winter into the following year.
Torej, okužena rastlina okuži tudi zemljo (spore padejo na tla) in lahko naleze še ostale mete, majaron ali sorodne rastline.
Nasvet:
- takoj ko opaziš rjo, porežeš vse vejice in s tem nadaljuješ tekom celotnega obdobja rasti (pri tem paziš na prenos trosov, zeleni rez pa ne sme na kompost)
- pozimi pa zakuriš nad rastlino majhen ogenj s pomočjo slame (s tem pobiješ trose)
- spomaldi pazljivo zasleduješ ponovni pojav rje. če se ta pojavi ponviš postopek ali uničiš rastlino...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
Cveti in je polna čebeljega obiska, da kar šumi v njenih grmičkih. Nekaj sem je že posušila, nekaj jo sproti porabimo za hladne poletne čaje, nekaj je konča v kisu, iz prvih listkov pa vsako leto spečem potico. To se mi zdi ena najmanj zahtevnih rastlin in raste na skoraj vsakršnih tleh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, prosim te za recept za tole v kisu _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
O, Redlion, s kisi se pa igram brez receptov, prosto po domišljiji, brez dodatkov ga skoraj ne uporabljam več .
V liter jabolčnega kisa, s katerim pol vasi oskrbi prijazni sosed (in lenim gospodinjam že leta odnaša riti ), namočim oprane vejice mete, rožmarina in pehtrana, včasih tudi sivke, dodam še dva mandlja. S tem kisom začinjam zelene solate.
Za paradižnikove solate in solate s papriko v kis namakam baziliko, rožmarin in timijan. včasih kakšen listek luštreka.
Take čirečare se grem tudi z olji, razen z bučnim, ki je samo po sebi tako okusno, da ga ne želim z ničemer kvariti.
Nobene potrebe ni, da se držiš katerega koli recepta, sprosti domišljijo in dobila boš najboljši kis na svetu ! Z odišavljanjem se je lahko igrati, ta pravi carji si pa znajo tudi kis sami pripraviti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|