|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Jul 2010 15:36 Naslov sporočila: Priprava semen |
|
|
Na posebno prošnjo sem odprla novo temo za pripravo semenskega materiala.
Za začetek bom napisala za paradižnik in kumarice (znanje podedovano od Ivčk).
Paradižnik, kumarice in podobne plodovke:
Iz zrelega sadeža iztisnemo seme s tekočino vred (če jo ima). Če tekočine nima, dolijemo toliko vode, da je dobro pokrito. Uporabimo lahko vse vrste steklenih posodic s pokrovom.
Pustimo stati od enega do 3 dni, odlijemo tekočino, dobro speremo in seme posušimo. Najbolje na krožniku ali peki papirju. Z navadnim papirjem se namreč prerado sprime.
Če je v mojem navodilu kaj netočnega, nujno prosim popravek
Navodila za ostale vrste semen dobrodošla in zaželena
Nazadnje urejal/a muha 30 Sep 2011 16:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kopirano iz foruma o paradižnikih:
Ivčk je napisal/a: | Punce, čisto vseeno je, kdaj se pobirajo paradajzki za seme. Bistvo je v tem, da je pri prvih plodovih manjša verjetnost, da bodo semena skrižana. Če se oprašuje ročno, se plod lahko pobere tudi na koncu sezone...
Jaz poberem prve že zato, ker mi je bolj praktično. Takrat paradižnikov še ni veliko in jih lahko v miru poslikam za arhiv ter v miru probam, da ocenim okus. Kasneje, ko je paradižnikov že veliko, je težje probati okus večih v istem dnevu, ker te na koncu lahko že peče jezik, da ne govorim o tem, da imajo vsi isti okus, ker izgubiš občutljivost za arome
Marija, jaz lončkov ne pokrivam, ker se mi je zaradi fermentacije (porabi ves kisik) enkrat naredil tak vakum, da lončka nisem mogla odpreti. Nato je sledilo razbijanje in pospravljanje svinjarije ter prebiranje semen iz stekla, da o smradu sploh ne govorim
Če so lončki odprti, jih je priporočljivo pokriti s kako papirnato brisačo ali s čim podobnim, da ne privabljajo nase vinskih mušic, ki jim zadeva strašno diši... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
Za fermentacijo so primerna le semena paradižnika in vseh vrst kumaric, ter semen, ki so ovita v sluz (trenutno se ne spomnem nobenih drugih).
Preden odlijemo tekočino in svinjarijo, je dobro z vrha pobrati sluzast plesnv 'čep' (stran gre v enem kosu), nakar v lonček dolijemo še malo vode, vse skupaj močno pretresemo in počakamo, da se znova posede. Tako se sprostijo tudi dobra semena, ujeta v meso in izloči še dodatna nesnaga. Še enkrat odlijemo vso nesnago in dobra semena z dna izperemo v situ. Nato posušimo.
Semena buč se samo posušijo, sluzasta ovojnica se nato posuši in brez težav odlušči in odpihne.
Semena jajčevcev, Physalisov in Tomatillotov se namočijo v vodo, nakar jih v zaprtem lončku močno pretresemo, tako se ločjo slaba semena in ostanki mesa, ki splavajo na površje. Dobra semena potonejo na dno. Vodo in 'svinjarijo' odlijemo, semena pa samo posušimo na krožniku. NIČ FERMENTACIJE!
Semena paprik, čilijev (previdno!) lubenic in melon samo izperemo pod tekočo vodo in jih posušimo.
Načeloma velja, da se vsa semena sušijo nekje en do dva tedna, predno jih spravimo v vrečko. Sploh pri uporabi plastičnih zip vrečk je pomembno, da so semena popolnoma suha, ker nam v nasprotnem primeru lahko splesnijo.
Vse solatnice (solata, endivija, radič,...) ob cvetenju privežemo na oporo, počakamo, da odcvetijo, nakar jih zavijemo v agrokopreno in počakamo, da se rastlina posuši. Suho seme je s pihanjem možno ločiti od pleve. Previdno, če je deževno, semena lahko zgnijejo, zato je dobro rastlino zaščititi še s kakim polivinilom (dvojni kondom )
Enak postopek lahko uporabimo pri korenčku, peteršilju, zeleni,...
Semena fižola, boba in graha ter drugih stročnic stresemo v posodo z vodo, z rokami dobro premešamo, zavržemo plavajoča, ki so verjetno nedozorela ali črviva (imajo na tak ali drug način v sebi mehurček zraka). Redko splavajo na površje vsa semena, takrat je potrebno narediti test kaljivoti. Semena odcedimo in posušimo...
Toliko za zdaj, to sem se na hitro spomnila
Nazadnje urejal/a Ivčk 23 Jul 2010 14:32; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk - en velik HVALA!
Zdaj pa ljudstvo, si zapomnite, kje je tema - v forumu VZGOJA - podforum RAZMNOŽEVANJE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 14:37 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, ni za kaj! Predvsem se lahko zahvališ Nolanu, ki je v času mojega tipkanja trdno spal, drugače mi niti slučajno ne bi zneslo
Aha, še okra: enega izmed prvih plodov pustimo, da dozori in iz njega poberemo semena. Plod rabi dolgo časa, da popolnoma dozori, se posuši in porjavi (postane popolnoma trd in semena notri rhlo ropotajo) ponavadi je to takrat, ko je rastlina že na koncu rastne sezone, zato je pomembno zoreti prve plodove. Plod razpremo, poberemo semena in jih posušimo (čeprav delujejo suha, imajo v sebi še dobršen del vlage). Najboljše kaljivosti so semena, ki so popolnoma okrogla, tista z udrtinami kalijo slabše... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 06 Avg 2010 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Potem ni težko shranit semena. Mam doma en zelo debu paradižnik, vsaj tako velik, kot mora roka, imel bo sigurno 1kg, na eni sadiki jih imam v kup 5 velikih in bom pobral seme.
Ko bom Marca sejal, če skali seme je potem tudi sadika OK, da ne bo težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_katka_
Pridružen/-a: 29.01. 2009, 12:57 Prispevkov: 157 Kraj: Vipavska dolina
|
Objavljeno: 14 Mar 2011 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pri katerih rastlinah je potrebno ročno opraševanje in zaščita cveta, da se nam rastline ne skrižajo?
[Kolikor se spomnim iz teme o bučah, je pri njih to potrebno.]
Lahko prosim nekdo opiše, kako se to pravilno naredi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mateja987
Pridružen/-a: 06.04. 2011, 07:06 Prispevkov: 497 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 11 Jul 2011 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ali se kumare tako hitro skrižajo kot bučke, ali lahko shranim semena? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 12 Jul 2011 08:55 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda prav tako... ,
a saj jih lahko sama oprašiš, smo že pisali o tem, dan preden se odpre moški in ženski cvet, ju zavežeš narahlo in potem zjutraj previdno ročno oprašiš in ženski cvet ponovno rahlo zavežeš, toliko da ne pride kakšna čebelica ali druga žuželka zraven, po nekaj dneh pa cvet tako odpade in ta plod potem lahko spraviš za seme... _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mateja987
Pridružen/-a: 06.04. 2011, 07:06 Prispevkov: 497 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 12 Jul 2011 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
vida, znanstvena fantastika zaenkrat zame (beri za letos), bom drugo leto raje zopet kar kupila semena, pozima pa preučila, ko bo več časa za to.
Sem pa jih včeraj pobrala pri grahu, le-tega sem pustila na vrtu, da je bila rastlina suha, prav tako stroki. Tega sedaj namočim in premešam, dobre poberem ven in posušim. Super!
Mi pa fižol že rumeni in bi ga pobrala, koliko časa pa moram pustiti rastline, ki sem jih namenila za seme?
hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 12 Jul 2011 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga pobiram ko so stroki suhi. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mateja987
Pridružen/-a: 06.04. 2011, 07:06 Prispevkov: 497 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 12 Jul 2011 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zmenjeno!
Jih pustim še nekaj časa torej, hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 16 Jul 2011 21:16 Naslov sporočila: Predlog |
|
|
Muha, najprej bi predlagala, da tole temo daš kar pod paradižnike zgoraj in nasloviš: Fermentacija par. semen, ker tole temo kar naprej iščem , verjetno pa še kdo drug.
Drugo: kako posušiti fermentirana in splaknjena semena, če imaš več sort, kot sem jih za fermentacijo pripravila jaz na str. 91/Paradižnik 2011.
Porabila sem kar lončke z NAPISI SORT, v katere sem spomladi sejala te sorte, seveda sem jih dobro oprala, razkužila, še enkrat splaknila in vanje scedila sveža semena. Po fermentaciji in splaknjevanju z vodo preko cedila za juho, sem jih v ponovno samo splaknjen isti lonček z žličko na tanko nanesla na steno lončka, kjer se lepo posušijo in jih potem suhe odluščim dol in s prsti zmanem, da semena ločim med seboj. Tole mi je zelo praktično, ker ne vem sicer, kam bi dala toliko krožničkov za sušenje semena. Lončke pa zložim v plastično gajbico eden do drugega brez bojazni, da bi se semena zmešala, saj so v lončku še suha nekako prilepljena na steno. No, če komu tole kaj pomaga, bom vesela.
S pripravo semen sem pohitela, ker konec tedna gremo na morje, potem pa pazim na male vnuke in se bojim, da bi imela naenkrat preveč "mešalcev" semen _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 16 Jul 2011 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tema je bila zamišljena širše, ne samo za paradižnike in naj ostane samostojna.
V bodoče boš najlaže našla, če greš na glavno temo "Paradižnik" in potem klikaš povezave. Po ene treh ali štirih povezavah boš prišla do FERMENTACIJE . Takole gre: Najprej na Gojenje paradižnika, ko se ta odpre na:
Vzgoja od semena do sadežev, ko se odpre še ta je pa na izbiro že Fermentacija paradižnika. .
Katrinca je sestavila vse te povezave, tu in še pri marsikateri temi, ravno v upanju, da bomo tako laže našli potrebne podatke.
Še najbolj enostavno pa je, če besedilo prekopiraš v Word in natisneš.
PS: MARIJAV, tvoj sistem shranjevanja mnogih sort paradižnika je preprosto odličen . Danes sem dajala sušit samo 3 sorte in sem ravno pomislila nate, kako jih boš ti obvladala nekaj deset . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 18 Jul 2011 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, pozabila sem še napisati, da semena, potem ko so popolnoma suha iz lončkov spraskam in zmanem v PAPIRNATE VREČKE in jih v kartonski škatli hranim kar v spalnici .
No, lončki zloženi eden v drugega pa čakajo na spomladansko setev. Res pa jih nisem preluknjala, zato po setvi zelo dobro pazim na primerno vlažnost in po vzniku kar hitro ven spikiram. Seveda pa sorte, katere so moji favoriti, sejem v stiroporaste platoje c cca 42 luknjami, ker vzgajam kar veliko sadik. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 23 Jul 2011 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje imam. Ali moram semena buč prati, preden jih dam sušit, ali kako naj to izvedem, da bom dobila uporabna semena? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 23 Jul 2011 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz si pri semenih paradajza vse skupaj še bolj olajšam.
Seme skupaj z želatino stresem v mali stekleni lonček in nanj dam listek z imenom na dolgem lepilnem traku. Ne pokrivam. Pustim nekaj dni, včasih tudi en teden, ker večinoma nanj pozabim. Zato je fajn, da je odkrito, da me na lončke spomni vonj.
Odstranim čep, dodam vodo in zvrnem vse skupaj na malo cedilce (čajno). Vse skupaj splaknem pod tekočo vodo. Voda teče toliko časa, da se splakne stran vsa želatina in celice. Potem vzamem nižjo skodelico (za puding) in nanjo stresem mokro seme v cedilu. Vzamem listek, ki je bil na lončku, in ga prilepim na skodelico.
Dam sušit na visoko in nevidno mesto. Enkrat jeseni, ko je vsega skupaj konec, poberem vse skodelice, suha semena stresem v navaden plastičen lonček in v lonček prenesem listek z imenom. Lončke zložim drugega v drugega in spravim na podstrešje. In tako vse skupaj počaka do februarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 24 Jul 2011 07:25 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Lončke zložim drugega v drugega in spravim na podstrešje. In tako vse skupaj počaka do februarja. |
Dobro spravljeno na majhnem prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 24 Jul 2011 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Semena buč se samo posušijo, sluzasta ovojnica se nato posuši in brez težav odlušči in odpihne. |
Lana, lahko jih prej tudi spereš, sploh, če se zraven drži še kaj mesa, ni pa nujno. Ampak računaj, da bodo po pranju zelo sluzasta na otip. Potem jih samo razprostreš na pladenj (prej položiš časopisni papir), da se čim manj dotikajo in počakaš dva tedna (bolje še več, sploh, če jih boš hranila v plastični vrečki ali embalaži), da se posušijo, spraviš v papirnate vrečke ali karkoli pač uporabljaš za hranjenje semen |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 24 Jul 2011 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
Prva letošnja semena sem iz cedila stresla kar na PE vrečko (vanjo sem prej vtaknila listek z imenom). Nobeno se ni prijelo folije . Moram sprobat še pri naslednjih rundah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Vzgoja rastlin Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 1 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|