Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jabolčni sok
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kate



Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21
Prispevkov: 762
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2010 11:48    Naslov sporočila: Jabolčni sok Odgovori s citatom

Malus domestica - jablana

Ker drugje nisem našla teme, sem se kar sem "uštulila".

Midva se se letos odločila, da bova imela svoj jabolčni sok, vendar je šlo pri shranjevanju nekaj narobe, saj mozira.

Mislim, da sva vse naredila prav, zato prosim za pomoč:
- sveže sprešana jabolka
- sva nalila v čist inox sodček
- sok pasterizirala kratko na 80 C
- ko se je ohladil na 60 C
- sva dala gor notranji pokrov in v špranjo zlila liter prafinskega olja
- vse skupaj pokrila

Od tega je 1 teden in sok že mozira. Kaj je lahko šlo narobe in kaj lahko storiva?

Hvala,
Kate
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2010 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kate!
Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da je ta Inox sodček lahko prava loterija.
Kot prvič veliko količino segrevaš dolgo časa in večino koristnih snovi s tem uničiš.
Zato predlagam, da se tega lotiš drugače: čim hitreje sok segreješ na vsaj 75°C ali celo višje in potem čimbolj aseptično ustekleničiš in dobro zapreš.
Pri meni to deluje.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2010 12:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kate, poglej na ZS.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21
Prispevkov: 762
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2010 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore!

Sem tudi malo po drugih virih pogledala in, če povzamem, jih večina pravi isto kot Iggy: inox sodček je loterija.

Joj, če bi se to pozanimala, preden sem šla v nabavo Crying or Very sad Pa tako fajn ideja se mi je zdela (in seveda sem videla samo dobre plati).

Ali lahko sedaj vsaj kis pridelam iz tega ali kaj?

Lp,
Kate
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2010 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sok že leta delam kot je opisal Igy in se mi še ni nikoli pokvaril razen v želodcu. Poznam par znancev ki so delali kot Kate z istim rezultatom, čeprav so dodajali vse mogoče kemikalije.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2010 07:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kate, mislim, da bo iz tega zelo dober kis. Pred časom sem dobila nekaj steklenic takega jabolčnega kisa in mi je bil zelo všeč - tak poln, aromatičen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herman



Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33
Prispevkov: 381

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2010 11:33    Naslov sporočila: j Odgovori s citatom

KATE, tale tvoj jabolčnik moraš najprej ALKOHOLNO prevreti-sprožit moraš alkoholno fermentacijo, pravzaprav se ti je že sprožila, ker je nekaj kvasovk pri paterizaciji soka preživelo.Jaz bi dal v ta sok, če ga misliš res za kis uporabit, še malo kvasa, npr. 2 vrečki suhega kvasa, da bo fermentacija hitreje stekla (sicer se lahko pojavijo še drugi kvarljivci in kis ne bo dober.Fermentiraj vsaj na 20 st. C, da bo fermantacija potekala enakomerno.Če temperatura pada pa spet raste, kvasovke "zaspijo".Po končani fermentaciji (približno 3 tedne traja) pa lahko probaš če še kaj vre z balonom.Balon namontiraj na zgornji pokrov, če je kje ta možnost in še se ti bo napihoval, potem še malo počakaj in čez 2-3 dni zopet naredi preizkus.Potem ko bo alkoholno prevrelo, bi bilo dobo, če bi kje dobila kisovo matico (sluz ki se naredi v kisu) če tega nimaš, lahko dodaš pa malo jabolčnega kisa.Še prej pa naredi zračni pretok-ves mošt (alkoholni jabolčnik) pretoči tako, da bo v stiku z zrakom-to povzroči oksidacijo, da se začne kisat.Tak zračni pretok lahko narediš večkrat v razmaku parih dni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2010 18:35    Naslov sporočila: sok Odgovori s citatom

Midva z možem, pa jabolka naberema in pustima, da do konca dozorijo. Nato jih, ko je hladno operema in stisnema. Drugi dan ko se sok malo usede, ga dam na štedilnik do 85 stopinj (npr. 20 litrov dodam 0,5 kg sladkorja in 2 male žlice citronke) nato oprane in suhe steklenice napolnim z sokom, ko prime pokrovček jih zunaj ali v mrzli vodi takoj ohladim. Hranim jih v temi. Sodelavcem tak sok zdrži tudi do 2 leti. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brankoob



Pridružen/-a: 09.12. 2008, 17:50
Prispevkov: 6
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2010 10:15    Naslov sporočila: Jabolčni sok v PVC steklenicah Odgovori s citatom

Ali je kdo kdaj jabolčni sok shranil v PVC steklenicah od Radenske in ga shranil v zamrzovalniku.
Lansko leto sem poizkusil in se je obneslo.
Lp
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/
_________________
Z željo
"NAJ - MEDI"
IZ KOČEVSKE IN KOSTELA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2010 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas smo ga tudi zamrzovali, je pa nastopila težava, koje skrinja mrknila nas pa več dni ni bilo doma. Embarassed
Je pa res,da je zamrznjen sok po okusu enak, kot takrat, ko ga stiskaš, paziti je potrebno,da da steklenice ne napolniš do vrha.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21
Prispevkov: 762
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2010 11:48    Naslov sporočila: Re: j Odgovori s citatom

herman je napisal/a:
KATE, tale tvoj jabolčnik moraš najprej ALKOHOLNO prevreti-sprožit moraš alkoholno fermentacijo, pravzaprav se ti je že sprožila, ker je nekaj kvasovk pri paterizaciji soka preživelo.Jaz bi dal v ta sok, če ga misliš res za kis uporabit, še malo kvasa, npr. 2 vrečki suhega kvasa, da bo fermentacija hitreje stekla (sicer se lahko pojavijo še drugi kvarljivci in kis ne bo dober.Fermentiraj vsaj na 20 st. C, da bo fermantacija potekala enakomerno.Če temperatura pada pa spet raste, kvasovke "zaspijo".Po končani fermentaciji (približno 3 tedne traja) pa lahko probaš če še kaj vre z balonom.Balon namontiraj na zgornji pokrov, če je kje ta možnost in še se ti bo napihoval, potem še malo počakaj in čez 2-3 dni zopet naredi preizkus.Potem ko bo alkoholno prevrelo, bi bilo dobo, če bi kje dobila kisovo matico (sluz ki se naredi v kisu) če tega nimaš, lahko dodaš pa malo jabolčnega kisa.Še prej pa naredi zračni pretok-ves mošt (alkoholni jabolčnik) pretoči tako, da bo v stiku z zrakom-to povzroči oksidacijo, da se začne kisat.Tak zračni pretok lahko narediš večkrat v razmaku parih dni.


Mislim, da bom kar tole poizkusila. Imam pa par vprašanj:
- glede na to, da sem že nalila parafinsko olje na vrh, ali to predstavlja kakšno težavo? Drugih kemikalij ni čisto nobenih, tudi jabolka niso špricana.
- za segrevanje na 20C bi bilo dovolj prekriti sod s kakšno deko? Ali moram zopet uporabit potopni grelec?
- poizkus z balonom ne vem, če bo mogoč, moram še preverit. Vprašanje pa je: ali notranji pokrov odstranim in kdaj?

Po vsem prebranem pa mislim, da bom drugo leto še enkrat dala priložnost sodčku, s tem da bom malo pazlivejša pri segrevanju (kar je očitno razlog). Ne bom grela na več stopinj, ampak nekoliko dlje. Nekje sem prebrala dobro idejo: po segrevanju pokriti sod z deko, da ne izgublja toplote tako hitro. Question
Če še tokrat ne bo uspelo, se vračam na steklenice (bo pač le nekaj litrov soka, ker 50 v steklenicah je veliko).

Hvala vsem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herman



Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33
Prispevkov: 381

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2010 18:55    Naslov sporočila: č Odgovori s citatom

jaz bi spodaj skozi pipo odtočil sok, olje bo itak plavalo na vrhu.Ko bo sod skoraj prazen, bi kakšne 4-5 cm vse skupaj zabrisal stran, ker se ti bo začelo olje mešat.Seveda boš rabila drugo posodo.Lahko uporabiš kar pač imaš razne PVC škafe itd.....Potem cisterno dobro opereš z vročo vodo in vrneš sok...nadaljuješ s postopkom kot sem ga že napisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2010 08:47    Naslov sporočila: sok Odgovori s citatom

Tako bo najbolje, da postopek ponoviš. Potem pa cisterno pustiš zunaj, da se ohladi ali pa daš v njo plastenke z ledom. Šele nato, ko se bo sok zelo ohladil naliješ nazaj olje ali pokriješ. Nekateri imajo sok v cisterni kar zunaj na balkonu ali pod nadstreškom ali v vrtni uti in ga zaščitijo pozimi z volneno deko. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2010 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

billy je napisal/a:
sivkač je napisal/a:
Če je pasterizacija pravilno narejena,mislim da ni razloga,da ne bi bila obstojnost grozdnega soka daljša kot do pomladi(seveda če ga ne popijemo).Mi imamo 2 leti star jabolčni sok pa je še čisto dober, res pa je ,da ima grozdni sok več sladkorja.


Se podpišem. Jaz jabolčni sok naredim tako da zdrava jabolka temeljito operem, zmeljem, sprešam, 24ur pustim v kadi, naslednji dan pasteriziramo (z pasterizatorjem, ne kakšno gretje na štedilnikih ipd.) na 79-81 stopinj, nato steklenico položim vodoravno za 2 minute, nato jo obrnem za 180 stopinj, pustiš 3-5 min, nato pa steklenice položiš v mrzlo vodo (kad), kjer je cca pol ure, nato jih zložim ven in naslednji dan v klet kjer mora biti na hladnem in temnem prostoru.
Ta sok zdrži tudi dve leti, samo pri nas žal ne, ker ga prej konzumiramo, damo prijateljem, za novoletna darila itd.
Ko pa steklenico izpraznimo jo takoj pomijemo, še posebno pazljiv moraš biti na vrhu grla kjer se nabere več ostankov, nato steklenico položim v odcejalnik da se dobro posuši, nato čist in
suh pokrovček samo malo privijem in steklenice zložim v zaboj za naslednje leto.
To je zelo pomembno, namreč če steklenica ni suha bo smrdela in problemi so tu.
Tako mi naredimo in do danes se ni pokvarila niti ena steklenica, sok je imel 52 exlov sladkorja, tako da ga lahko tudi mešamo z vodo če je komu presladak.
Brez kakršnegakoli KONZERVANSA!
Vsem VESEL BOŽIČ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jagr



Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31
Prispevkov: 14
Kraj: Brezovica

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2011 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Sok v inoks sodu ni nikakršna loterija. Jaz ga imam v sodu tudi tri leta, ko je pač letina preobilna, pa se ne pokvari (zavre). Je pa tako , da je na prvem mestu čistoča posode(robovi in utori pri "pertlanih" sodih) na drugem mestu, pa je dolžina pasterizacije (nižja temperatura-daljši čas, višja temperatura-krajši čas), na tretjem mestu nikoli ne čakajte, da se sok ohladi ampak takoj ko prenehate z gretjem in odstranite grelec poberite smetano z cedilom in obrišite rob kjer se je prijela smetana z prelikano krpo, na sok položite plavajoči pokrov in TAKOJ zalijete z parafinskim oljem. Sod pokrijete z gosto tkanino nato pa čez tkanino položite pokrov(da ne kondenzira in kapljice ne padajo v sod). tkanino odstranite, ko se sok ohladi na cca 40-50 stopinj. Z oljem ne skoparite, ker se ga nekaj obdrži na steni sodčka, ko se gladina niža, pa je možnost, da se nam sok proti koncu pokvari. Doma imam sodčke 50 in 80l večjih pa še nisem pasteriziral. Sod zavijem v staro deko, ki jo pripnem z "pajkom" in vanj potopim doma narejeni grelec z regulacijo temperature. Pasteriziram na 90 stopinj 50l-30minut, 80l-50 minut. Sok je po enem mesecu bister. Včasih smo kuhali in sok točili v steklenice (po 200 steklenic na leto), pa smo se naveličali pranja in se odločili za inoks. Sodčke uporabljam že 15 let tako da sem imel tudi jaz probleme.
Nikoli ne zavrzite soka ki je začel vreti, ker je dobra osnova za kis.

https://picasaweb.google.com/116574225862120200053/GrelecZaSok?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSk9ZuwltDpLw&feat=directlink
L.p. Janez
_________________
za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo


Nazadnje urejal/a jagr 18 Dec 2011 17:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sadjarvid



Pridružen/-a: 14.09. 2008, 09:43
Prispevkov: 149
Kraj: Pod Krvavcem 400 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2011 06:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas pa se je v lanskem moštu pojavila grenkost.Ni sicer grenek , le ko ga popiješ ti v ustih nekaj zagreni, ne morem ugotoviti vzroka. Ima kdo kakšno mnenje o vzroku. L.P. Vido.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21
Prispevkov: 762
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2011 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja. Izgleda, da smo ga premalo pasterizirali. Imam pa pomislek glede parafinskega olja na vroč sok: v lekarni so mi rekli, da se to ne dela, saj na toploti olji spremeni sestavo in se ga del zmeša s sokom... Embarassed
Ker se sok do sedaj ni spremenil v kis, je romal na kompost... Confused
Jeseni pa 2. poizkus.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matotato



Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2011 17:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No malce moram pokomentirat tele sokce.

Upam, da se zavedate, da se pasterizacija izvaja pri dokaj nizkih temperaturah. Kar je nad 80 st. je v bistvu uničevanje vseh koristnih snovi v soku, predvsem vitaminov in temu se skušamo izogniti, če želimo ohraniti vsaj kaj koristnega v soku.

Pri procesu segrevanja v RF sodu, ki se mu strokovno reče baumanov zvon, je predvsem pomembno, da ves čas vsakih nekaj minut mešamo in merimo temperaturo. Ko doseže želeno temperaturo, to je med 75 in 78 st. celzija, je potrebno delati hitro. Od pol do ene minute intenzivno mešamo brez prestanka, da se temperatura res izenači, poberemo peno, pokrijemo s pokrovom, nalijemo parafinsko olje in zapremo.
Dobro je kak kozarček ali dva vročega soka stočiti skozi pipo, da se uničijo morebitne bakterije v pipi in na tesnilih in to je to.

Na zdravje.
Prav gotovo pa ne smemo tega soka prelivati, ker se bo prehitro shladil in je večja verjetnost, da se pokvari.

Se pravi kot je že jagr napisal, čistoča in higiena posod, potem pa spremljanje, mešanje in merjenje temperature, ... int. po postopku, ki sem ga že prej napisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2011 11:51    Naslov sporočila: jabolčni sok Odgovori s citatom

Mi sok iz steklenic še vedno pijemo in niti ena se ni pokvarila. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jagr



Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31
Prispevkov: 14
Kraj: Brezovica

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2011 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kate
Če se sok ni hotel skisati je lahko več vzrokov. Ne vem kako si ga postavila, ker za kisanje potrebujemo kisik. To pomeni, da naj bi imela posoda veliko odprtino (sod,lonec)nikakor pa ne steklenica, ki je napolnjena do vratu, ker se potem naredi goba in s tem preprečuje normalen prehod kisikka. Saj bi se verjetno skisal ampak trajalo bi predolgo. Pokrijemo ga somo z gosto tkanino da preprečimo dostop mušic. Tudi temperatura je potrebna, saj po mojih izkušnjah se kisanje pri 16 stopinjah zelo upočasni.
Pri nas jabolčni sok spreminjamo v kis brez kontroliranega vrenja (najprej sladkor v alkohol in potem alkohol v kis) ampak kar vse skupaj kakor hoče narava sama. Tudi sloj olja na vhu bi lahko upočasnil začeto kisanje. Kisanje bi lahko tudi pospešila z malo kvasa ali pa že s koščkom kruha in povečanjem temperature do 28 stopinj. Kis pa bi bil zelo močan, ker je pri segrevanju nekaj vode izparelo in se je koncentracija sladkorja dvignila (več sladkorja- močnejši kis).
L.p. Janez
_________________
za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.