Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Buča
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2008 06:22    Naslov sporočila: Buča Odgovori s citatom

Cucurbita - buča

POLPETE IZ BUČK
Potrebujemo: 60 dag bučk, 2 stroka česna, 2 jajci, 2 žlici skute, 5 žlic moke, nadrobno narezan peteršilj, sol, poper, olje za pečenje.
Bučke olupimo, naribamo, posolimo in jih pustimo stati 1 uro. Nato jih dobro ožamemo in jim dodamo pretlačeno skuto, moko, strt česen, peteršilj, jajci, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo polpete in jih na vročem olju spečemo.

BUČKE V PONVI
Potrebujemo: ½ kg bučk, 1 žlico kisa, 4 žlice olja. 4 stroke sesekljanega česna, 1 paradižnik, sesekljan paradižnik, sol, poper
Mlade bučke (cukete) operemo, narežemo na kocke, osolimo in dodamo kis. Malo jih ožamemo, denemo jih na vroče olje in premešamo, Ko posteklenijo dodamo česen, poper in na kocke narezan paradižnik. Dušimo jih 15 minut in potresemo z drobno narezanim peteršiljem.

BUČKINA JUHA
Potrebujemo: 1 kg buč, 2 majhni na drobno narezani čebuli, 2 paradižnika, 2 stroka česna, 5 žlic olja, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlička mlete kumine, drobno sesekljan peteršilj, sol, poper.
Bučke olupimo, očistimo semen in narežemo na kocke. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in pustimo, da porumeni, nakar dodamo na kocke narezane bučke in jih dušimo do mehkega. Dodamo olupljen, nasekljan paradižnik, sesekljan česen, začimbe ter zalijemo z vodo. Vse sestavine dobro premešamo in stisnemo skozi cedilko tako da naredimo pire. Na koncu juho potresemo s peteršiljem in narezanimi bučnimi semeni.

OCVRTI CVETOVI BUČK
Za eno osebo potrebujemo: 5 cvetov bučk, 1 jajce, 4 žlice moke, 1,5 dl mleka, sol, olje.
Iz mleka, moke, jajca in ščepca soli naredimo testo za palačinke. Cvetove operemo, povaljamo v testu za palačinke. Na vročem olju jih ocvremo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2008 06:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BUČKIN KOMPOT okus po ananasu
1 l belega vina
1 l vode
60 dag sladkorja
2 palčki cimeta
4 kom klinčki
2 limoni ( na pol iztisni sok nato vrzi še ostanke v vodo , da prevre)
2 vrečki vanilijevega sladkorja
3 kg bučk
Vse sestavine zavri, dodaj bučke in naj vre 15 minut.
Poberi klinčke, limonine lupine, peške, cimet iz soka ter
napolni sterilizirane kozarce.

BUČKIN KOMPOT okus po hruškah
2 kg bučk narežemo na kockice in prelijemo z
2 dl vinskega kisa.Pustimo stati 24 ur, večkrat
premešamo, da se enakomerno prepojijo.
Po 24 urah dobro operemo pod tekočo vodo.
Kuhamo v 2 litra in 3/4 vode,dodamo 2 žlički cimeta,
1 kg sladkorja, 1 vanilije sladkor, 1 dcl ruma in 7 klinčkov.
Vse skupaj naj vre 10 minut. Vroče napolnimo v kozarce,
takoj zapremo in ohladimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gretka*



Pridružen/-a: 03.03. 2008, 13:13
Prispevkov: 481
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2008 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ocvrtki iz bučk

Bučke naribamo in posolimo, da izločijo vodo. Potem jih dobro ožamemo. Naredimo maso kot za palačinke, le brez sladkorja in malo bolj gosto. Umešamo bučke in nariban sir. Segrejemo teflonsko ponev z malo olja in z žlico zajamemo maso ter spečemo.
Ocvtrki pašejo k zelenjavnim mineštram ali kot samostojen obrok s solato.

Priloga iz bučk in druge zelenjave

Na malo olivnega olja prepražimo pol čebule in dve papriki. Dodamo na kocke narezane tri bučke, pest stročjega fižola, pest graha, tri korenčke, paradižnik...kar pač imamo. Dušimo in na koncu solimo, popramo in dodamo pest svežih in sesekljanih zelišč.
Podobno mešanico le brez graha in stročjega fižola jaz nakuham, ko je zelenjave največ in dam po lončkih v skrinjo. To je zame od vse ozimnice najbolj uporabna zadeva. Uporabljam jo za golaž, omake za testenine, rižote in mineštre.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2008 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srednje velike, bolj mlade bučke narežem na tanjše kolobarje, kar neolupljene. Popečem jih na malo olivnega olja (na močnem ognju, da voda sproti hlapi), vmes parkrat pomešam, da se vse lepo prepečejo. Ko so zmehčane, na bučke najprej potresem strt česen (4 stroke na 1 kg bučk), malo mletega popra, nato sesekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, bazilika in še kaj) na koncu pa obložim z rezinami sira.

Pokrijem in pustim na ognju toliko časa, da se sir stopi.

Bučk ne solim, ker se mi zdi, da je jed dovolj slana zaradi sira. Če bi jih solila, bi jih šele, tik pred dodajanjem zelišč in ostalega. Se mi zdi, da se lepše zapečejo, če niso vnaprej posoljene.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2008 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bučke prerežemo po dolžini,izdolbemo sredino,na manjš kockice narežemo razno zelenjavo(paradižnik,koleraba,korenček,sredica bučke),premešamo,osolimo z začimbno mešanico, napolnimo bučke posipamo z naribanim sirom in spečemo v pečici.
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2008 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin
Hvala za tako dobra recepta kompotov. Ko sem jih sprobala in razdelila okoli pohvale dežujejo z vseh strani.
Hvala še enkrat v imenu vseh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aron



Pridružen/-a: 07.02. 2008, 17:51
Prispevkov: 399
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2008 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bučke s feto

Mlade bučke razpolovimo in izdolbemo. V kropu jih blanširamo 3 minute. natoohlajene napolnimo z mešanico feta sira, drobnjaka, bučnega olja in česnja. Popečemo jih v ponvi na olivnem olju ali maslu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zupka
Mojster fotografije


Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03
Prispevkov: 730
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2008 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, moram te pohvaliti. Tvoj recept buč je enkraten. Mož bi tako pripravljene buče kar naprej jedel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2008 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli, da recept še komu prav pride.

Take bučke ponavadi naredim zase, ker sem dopoldne sama doma, ampak kar večjo količino. Potem ostane še za vmesne prigrizke za kogarkoli, pogreto ali kar hladno, do večera vedno zmanjka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsa leta imamo velikooo bučk in sem probala že vse mogoče. Eno leto sem jih popekla in dala v skrinjo. Zlagala sem jih v posodo, vmes dajala peki papir. Prostorav skrinji zavzamejo kar veliko, vendar ker so jih mnogi pohvalili sem probala še jaz. Sredi zime sem samo odtalila, dodala česen, peteršilj... Confused Okus mi ni bil všeč, niso spominjale na popečene bučke, čudnega okusa so bile, nihče jih ni jedel in zato tega ne delam več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem se malo poigravala z vlaganjem. Probala sem vsakega po nekaj kozarčkov.
Majhne bučke sem neolupljene narezala na kolobarje in popekla na žaru, nič nisem solila. Popečene sem sproti zlagala v kozarčke ( ne prevelike, tam okoli 200 ml. Zalila sem jih z vrelim kisom za vlaganje (1:3 -deci kisa, 3 dl vode, žlička soli - skratka mešanica kisa kot za vložene kumare, paprike, odvisno koliko kislo vam je všeč.). Zapremo kozarčke, zavijemo v dekco, da se počasi ohlajajo in potegnejo vakum.
Very Happy JA, te so bile taprave. Uporabne zraven narezka, res imajo okus po popečenih bučkah, če uporabiš manjše - ožje bučke tudi lepo izgledajo
na krožniku. Vsi so spraševali če sem kupila sveže in jih naredila na kislo.
SKRATKA TEHLE BOM LETOS NAREDILA VELIKO VEČ.

Spet druge -popečene sem pa vložila v domače olivno olje.
Te v olivnem olju mi niso bile všeč, so premastne in so šle na kompost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Buče ki nam uidejo, skratka ki so že prevelike in bi jih radi porabili pa največkrat uporabim za bučno pito, jaz ji rečem bučnica. Delam pa po občutku.
Velike buče prerežem, očistim semen, naribam in malo posolim. Ta čas posebej zmešam skuto (500 g ), jajca(2-3 komade), lahko kislo smetano, dodam odcejene-ožete bučke.

POtem pa zlagam v pekač:
plast vlečenega testa, plast nadeva.... Na koncu posipam z naribanim sirom in zalijem z mešanico mleka,vode,stepenega jajčka ( ali pa tudi nič ne polijem)

Spečeš - dokler ni pečeno Laughing
Fajn je, ker lahko narediš tega velik pekač in je potem za več obrokov. Ješ lahko samostojno + solata, ali pa kot prilogo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ne možnost:


Buče naribaš ( semena odstraniš), malo posoliš, ožameš. Dodaš nariban krompir( več kot buč), nariban sir.

Posebej stepeš dva jajčka, eno kislo smetano,in ju dodaš v mešanico bučk in krompirja. Še malo soli, nato pa v pekač, spečeš in kosilo je tu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2011 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. Kako se da ugotoviti katere buče so jedilne in katere ne?
2. Kako naj vem katere buče so primerna za kakšne recept, npr. od Kosobirna?

lp
Sabur
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2011 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SABUR, jaz povečini za vlaganje in peko uporabljam samo "cukete", predvsem vse tiste ki mi uidejo. Tudi za kompot in vlaganje v vino sem jih uporabila.Ker imam več grmov, jih sproti niti ne pojemo, pa ko pridemo z dopusta so ponavadi pol metrske in uporabljam te. Itak, pa da imaš malo morje boljših buč, okusnejših, vendar o tem vsako leto znova gledam v knjige. Isto priporočam tudi tebi. Poglej v kakšno knjigo z recepti ( od REŠ Mateja- mislim da je ta). Štrudelj se delala iz muškatne, naprej pa še nisem prišla.....sa mi tako lepe da jih imam bolj za okras.
_________________
http://www.mojalbum.com/erienne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2011 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ERIENNE

to sezono sem sejal:
- okrasno Turški turba
- jedilne Delica
- jedilna Muscat de provence
- Turkinja oz. Stambolka oz. Ćurta (moja najljubša sorta, pravzaprav edina, ki jo poznan kot jedilno).
- imam pa še par semen Golih buč, se pravi brez olupka.

Ko rečem buče, mislim na buče. Bučke so drugo.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2011 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz turškega turbana se naredi odlična bučna juha ali pire iz buč. Ima zelo lepo kompaktno teno rumeno meso in je izredno dobrega okusa. Je jedilna!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2011 08:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali obstajajo neužitne buče?
Je kje seznam neužitnih buč?
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2011 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V principu so vse buče užitne, vsaj dokler so mlade. Večina tako imenovanih okrasnih buč postane neužitna zaradi zelo trde lupine (zato pa dolgo zdžijo kot oras - od tod ime) in tenkega mesa, ki po okusu ni nič posebnega...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2011 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
"V principu so vse buče užitne,..."


V principu ali 100%? Smile
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.